Ek-1
YEĞİTEK Okul Sorumlusu Görevlendirme Esasları
YEĞİTEK Okul Sorumlusu, İl/ ilçe millî eğitim müdürlüklerinin teklifi üzerine, Valilik
makamının onayı ile görevlendirilir ve görevlendirmesi yine Valilik onayı ile sonlandırılır.
Görevlendirmeler aşağıdaki öncelik sırası ve esaslar dikkate alınarak yapılır.
1-Görevlendirmeler sadece FATİH Projesi kapsamında donanım kurulumları yapılan okullara
aşağıdaki öncelik sırasına göre yapılacaktır;
a)Etkileşimli tahtaları kurulmuş, ağ alt yapısı tamamlanmış ve internet erişimi sağlanmış
okullar,
b) Etkileşimli tahtası bulunan ancak aktif şube sayısı sekizden (8) az olan okullar doğrudan
sorumlu okul kapsamına alınmaz; bu okulların sorumluluğu, aynı ilçe içerisinde görevlendirilen
öğretmenler arasında ders yükü daha az olanlardan başlanarak, okul mesafesi de dikkate
alınmak suretiyle dağıtılır.
c) Ders yükü az olan YEĞİTEK Okul Sorumlusuna ek okul sorumluluğu verilebilir.
2-Fatih Projesi kapsamı dışında bulunan okullara, yaygın eğitim kurumlarına, eğitim ve
uygulama merkezlerine, Bilim ve Sanat Merkezlerine, bilişim teknolojileri alanı bulunan
mesleki ve teknik Anadolu liselerine, akşam sanat okullarına ve il/ilçe milli eğitim
müdürlüklerine “YEĞİTEK Okul Sorumlusu” adı altında görevlendirme yapılmayacaktır.
3-Görevlendirilen öğretmenler, mevzuatı gereği yürütmek zorunda oldukları ders görevini
yerine getirdikten sonra kalan zamanda bu görevi yürütecektir.
Görevlendirilen öğretmenin yerine ders ücreti karşılığı öğretmen görevlendirmesi veya başka
bir öğretmen talep etme yoluna gidilmeyecektir. 21 saatten fazla ders yükü öğretmenlere okulu
dışında YEĞİTEK Okul Sorumlusu görevi verilmeyecektir.
4- YEĞİTEK Okul Sorumlusu görevi, öncelikli bilgisayar ve öğretim teknolojileri ile bilişim
teknolojileri öğretmenleri tarafından yürütülür. Bilgisayar ve öğretim teknolojileri veya Bilişim
teknolojileri öğretmeninin bulunmaması veya mevcut öğretmenlerin ihtiyacı karşılayamaması
durumunda, kendi branşlarında ders açığı oluşturmamak kaydıyla, istekli öğretmenler arasından
aşağıdaki öncelik sırasına göre görevlendirme yapılabilir:
a) Mezuniyet alanı itibarı ile bilgisayar ve öğretim teknolojileri ile bilişim teknolojileri
öğretmeni olarak atanabilecek öğretmenler,
b) YEĞİTEK İl Yöneticisi veya YEĞİTEK Bilişim Koordinatörlüğü görevini
Bakanlık onayı ile en az bir (1) yıl süreyle yürüttüğünü belgelendiren öğretmenler,
c) Bilişim teknolojileri veya eğitim teknolojileri alanında doktora yapmış öğretmenler,
ç) Bilişim teknolojileri veya eğitim teknolojileri alanında tezli veya tezsiz yüksek
lisans yapan öğretmenler,
d) “Bilişim Teknolojileri Rehberliği Kursu” nu başarıyla tamamlamış öğretmenler,
YEĞİTEK Okul Sorumlusu olarak görevlendirilebilir.
5-Branşı “Sınıf Öğretmenliği”, “Okul Öncesi”, ve “Rehberlik” olan öğretmenlere YEĞİTEK
Okul Sorumlusu görevi verilmez. Ancak, bu branşlarda norm fazlası durumunda olan ve
yukarıda dördüncü maddede belirtilen şartlardan en az birini taşıyan öğretmenlere görev
verilebilecektir.
6-Görevi yürütmeye istekli öğretmenler arasında aynı şartları taşıyan birden fazla aday
bulunması halinde öncelik sırası şu şekilde belirlenir:
a) YEĞİTEK İl Yöneticisi veya YEĞİTEK Bilişim Koordinatörlüğü görevini Bakanlık
onayı ile en az bir (1) yıl süreyle yürüttüğünü belgelendiren öğretmenlere,
b) Bilişim teknolojileri veya eğitim teknolojileri ile ilgili alanlarda doktora yapmış olan
öğretmenlere,
c) Bilişim teknolojileri veya eğitim teknolojileri ile ilgili alanlarda yüksek lisans yapmış
olan öğretmenlere,
ç) FATİH Projesi kapsamındaki merkezi veya mahalli eğitimlerde eğitim görevlisi olarak
görev yaptığı saat sayısı fazla olan öğretmenlere,
d) Son iki (2) yıl içerisinde bilişim alanında katıldığı mesleki gelişim faaliyeti toplamı
fazla olan öğretmenlere.
7- Görevlendirilen öğretmenler, öncelikle asli görevleri olan ders görevlerini yerine getirirler;
mevzuatı gereği yürütmek zorunda oldukları ders görevini yerine getirdikten sonra kalan
zamanda bu görevi yürütürler. 21 saatten fazla ders yükü olan öğretmenlere, kendi okulu
dışında YEĞİTEK Okul Sorumluluğu görevi verilmez. Görevlendirmeden kaynaklı ders ücreti
karşılığı öğretmen görevlendirmesi veya başka bir öğretmen görevlendirmesi talebinde
bulunulamaz.
8- YEĞİTEK Okul Sorumlusu olarak görevlendirilecek öğretmenin, öncelikle kendi okulunda
görev yapması esastır. Okulda görevlendirme şartlarını taşıyan birden fazla BT/ BÖTE
öğretmeni bulunması durumunda, ihtiyaç doğrultusunda ve eğitim-öğretim aksatılmayacak
şekilde diğer okullara görevlendirme yapılabilir. YEĞİTEK Okul Sorumlusu görevi,
öğretmenin kadrosunun bulunduğu ilçe sınırları içerisinde yürütülür; ilçede ihtiyaç
bulunmaması hâlinde, ilçe grubu içinde görevlendirme yapılabilir.
Görevlendirmeler yolluk yevmiye ödemesi gerektirmeyecek şekilde yapılır.
9- YEĞİTEK Okul Sorumlusu olarak görevlendirilecek öğretmenin, öncelikle kendi okulunda
görev yapması esastır. Okulda görevlendirme şartlarını taşıyan birden fazla BT/ BÖTE
öğretmeni bulunması durumunda, ihtiyaç doğrultusunda ve eğitim-öğretim aksatılmayacak
şekilde diğer okullara görevlendirme yapılabilir. YEĞİTEK Okul Sorumlusu görevi,
öğretmenin kadrosunun bulunduğu ilçe sınırları içerisinde yürütülür; ilçede ihtiyaç
bulunmaması hâlinde, ilçe grubu içinde görevlendirme yapılabilir.
Görevlendirmeler yolluk yevmiye ödemesi gerektirmeyecek şekilde yapılır.
Aynı okulda birden fazla YEĞİTEK Okul sorumlusu adayı varsa; mevcut ders yükü kamu zararı oluşturmayacak şekilde paylaştırılır.
10- Kadrosunun bulunduğu okul dışında görevlendirilen öğretmenlerin ulaşım süresi de dikkate
alınarak, haftalık ders çizelgesinde "YEĞİTEK Okul Sorumlusu" görevi ayrıca belirtilir ve bu
öğretmenler bu görev süresince görevlendirildikleri okulda bulunurlar. Haftalık ders çizelgeleri,
YEĞİTEK Okul Sorumluluğu görevini aksatmayacak şekilde düzenlenir. YEĞİTEK Okul
Sorumluları görevlendirildikleri okulun haftalık ders programında belirtilen öğrenci giriş-çıkış
saatlerinde görev yapar.
11- Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin
Kararın 16’ncı maddesinin ikinci fıkrası kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılmak üzere
YEĞİTEK Okul Sorumlusu olarak görevlendirilen öğretmenlere, ayrıca asli görevi için
öngörülen ek ders ücreti ödenmez.
12- YEĞİTEK Okul Sorumluluğu görevi, Valilik onayı ile her eğitim-öğretim yılında birinci
ve ikinci dönem olmak üzere yılda iki kez yapılır. Görevlendirme yapıldıktan sonra, kadro yeri
değişikliği veya sağlık, can güvenliği, engellilik durumuna veya diğer nedenlere bağlı mazereti
olan öğretmenlerden mazeretlerini belgelendirmek şartıyla başvurusu uygun görülenlerin
halleri dışında, isteğe bağlı iptal yapılmayacaktır. Yarıyıl tatili, yaz tatili, mesleki çalışma
haftası ve ara tatillerde görevlendirme yapılmaz.
13- Tam gün eğitim yapan okullarda bir (1), ikili eğitim yapan okullarda en fazla iki (2)
öğretmen görevlendirilebilir. İki öğretmen görevlendirilen okullarda aynı ders saatinde birden
fazla öğretmene YEĞİTEK Okul Sorumluluğu görevi verilmez. Başvurular eğitim-öğretim yılı
başlamadan alınacak, onay işlemleri ders başlangıç tarihinden önce tamamlanacak, yapılan
görevlendirme listeleri Valilik onayı ile birlikte Genel Müdürlüğe gönderilir.
14- Görevlendirme başvuruları, ilgili millî eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürü
başkanlığında, YEĞİTEK İl Yöneticisinin de üye olduğu en az üç (3) kişiden oluşan komisyon
tarafından değerlendirilir ve onaya sunulur. YEĞİTEK İl Yöneticisi, görevin esaslara uygun
yürütülüp yürütülmediğini değerlendirir. Görevini usulüne uygun yapmayan öğretmenlerin
görevlendirmeleri okul müdürünün de görüşü alınarak iptal teklifi yapılır. Görevi iptal edilen
veya görev süresi sonunda yeterli performansı göstermediği tespit edilen öğretmenlere sonraki
iki (2) dönem için görevlendirme yapılmaz.
15- YEĞİTEK Okul Sorumlusu görevlendirmelerinde, ilgili personelin memuriyet mahalli göz
önünde bulundurulur.
16- Ders ücreti karşığında görevlendirilen öğretmenlere, sözleşmeli öğretmenlere ve aday
öğretmenlere YEĞİTEK Okul Sorumluluğu görevi verilmez.
17- Üzerlerinde asaleten, vekâleten veya geçici görevlendirme ile yöneticilik görevi bulunanlar
ile Valilik onayıyla başka bir görev için görevlendirilen personel, bu görevlerinden
ayrılmadıkları sürece YEĞİTEK Okul Sorumlusu olarak görevlendirilemezler.
18-Yukarıda belirtilen usul ve esaslara aykırı yapılan görevlendirmeler ivedilikle iptal edilir.