YEĞİTEK Okul Sorumlusu

Kodla Büyü
Bir FENCİ olarak 8 yıldır BTRlik yapıyorum, 16 saat ders kalan zamanda tüm gün okuldayım. şimdiye kadar kulüp ve sınıf almadım, haftada 1 gün nöbetim var, 18 saat BTR 3 saat nöbet haftalık 21 saat ekders yazıldı. 35 saat haftalık dersin 16sı ders kalan zamanda okulda iş varsa yapıyorum iş yoksa oturuyorum gün boyu üstüne haftada 1 gün de DYK var. bu yönetmelik ve BTRnin sorumlulukları yeni çıkmadı, 3 yıldır var.
bazıları anlamakta neden zorlanır?
yazılar açık ve yıllardır değişmedi, YOS sorumlulukları var, yapmak istersen başvurursun yapmak istemezsen dersine girer çıkarsın.

Anladığım kadarıyla kısa özet geçersek sanırım durum bu şekilde:

1- Ders saatiniz 21 saat altındaysa birden fazla okula görevlendirilebilirsiniz, (Görevlendirme Esasları Madde 1-c : Ders yükü az olan YEĞİTEK Okul Sorumlusuna ek okul sorumluluğu verilebilir. )(Madde 7 : 21 saatten fazla ders yükü olan öğretmenlere, kendi okulu dışında YEĞİTEK Okul Sorumluluğu görevi verilmez.)

2- Okul ders saatleri içerisinde yapılan(tenefüs dahil) sınıf rehberliği, nöbet ve kulüp işlemlerinden ek ders alamıyoruz. Belletmenlik,kurs vb. okul ders saatleri dışında yapılanlardan ek ders alabiliyoruz.(Görevlendirme Esasları Madde 10: YEĞİTEK Okul Sorumluları görevlendirildikleri okulun haftalık ders programında belirtilen öğrenci giriş-çıkış saatlerinde görev yapar. Madde 7: Görevlendirilen öğretmenler, öncelikle asli görevleri olan ders görevlerini yerine getirirler; mevzuatı gereği yürütmek zorunda oldukları ders görevini yerine getirdikten sonra kalan zamanda bu görevi yürütürler.)

Durum şu an böyle mi yorumlanmalı yoksa başka bir yorumu var mı?
2. yorum doğru, 1. yorum da 21 saat değil, 15 saatin altındaysa ek YOS görevi verilebilir. YOS görevi zaten ek ders yerine geçtiği için 6 saat ek derse girmek gibi bir durum yok.

Hocam sizin dediğiniz dersin full olduğu gün nöbet tutulmasında ek ders ödenir yazmıyor ancak ödenmemesi adına destekli madde yukarıda yazmış olduğum yerde var. Burda dayanak ne olmalıdır?

Ayrıca mesela benim haftalık toplam dersim 6 saat. Okuldaki günlük ders saati ise 7. Şimdi ben bir günde 6 saat derse girsem nöbet tuttsam ek ders alacak mıyım almayacak mıyım?
YOSluk ders saatleri dışında yapılır diyor yani isterseniz nöbet bile tutmayabilirsiniz. nöbet tutmak istiyorsanız derslerinizi 1 günde bitirin o gün de nöbetçi olun. diğer günlerde iş varsa yaparsınız. btr olduğumdan dolayı hergün okuldayım diye rastgele bir güne nöbet yazıyorlar açıkçası işime de geliyor, hem 7 saat derse gir hem de nöbet tut zor oluyor.

Başka okula YOS görevlendirmesi örnek olarak şöyle olur.
Örnek: 8 saat BT dersin varsa,
1-Bir ortaokula 1 gün YOS olarak gidersin(7 Saat).
2-Okulunda 8 saat BT dersine girersin. Böylece maaş karşılığı 15 saati doldurmuş olursun.
Kalan zamanlarda da okulunda YOS olursun.

YOSluk ders saatleri dışında yapılır diyor yani isterseniz nöbet bile tutmayabilirsiniz. nöbet tutmak istiyorsanız derslerinizi 1 günde bitirin o gün de nöbetçi olun. diğer günlerde iş varsa yaparsınız. btr olduğumdan dolayı hergün okuldayım diye rastgele bir güne nöbet yazıyorlar açıkçası işime de geliyor, hem 7 saat derse gir hem de nöbet tut zor oluyor.
Ders saatleri dışında demiyor. Burada yanılıyorsunuz. Yazı değişti ve artık nöbet yok.

Yarın YOS toplantısı varmış illerde. Yarın detaylar belli olacak dedi il koordinatörü.

Bir FENCİ olarak 8 yıldır BTRlik yapıyorum, 16 saat ders kalan zamanda tüm gün okuldayım. şimdiye kadar kulüp ve sınıf almadım, haftada 1 gün nöbetim var, 18 saat BTR 3 saat nöbet haftalık 21 saat ekders yazıldı. 35 saat haftalık dersin 16sı ders kalan zamanda okulda iş varsa yapıyorum iş yoksa oturuyorum gün boyu üstüne haftada 1 gün de DYK var. bu yönetmelik ve BTRnin sorumlulukları yeni çıkmadı, 3 yıldır var.
yazılar açık ve yıllardır değişmedi, YOS sorumlulukları var, yapmak istersen başvurursun yapmak istemezsen dersine girer çıkarsın.
sorunda burda hocam SERTİFİKA ALARAK biz fen derslerine girip FEN derslerinin, Metamatik derslerinin, İngilizce veya başka branşların tamamının nasıl işlenmesi kaç saat olması nasıl yapılmasıyla veya Fen dersi ya da başka branş derslerinin gerekli mi gereksiz mi olduğu ile ilgili fikir beyan edemiyoruz veya herhangi başka bir sertifka alınca İLMEM de şube müdürü olup ona ek olarak kadromuzun olduğu okuldaki YOS ek dersini de ayrıyeten alamıyoruz yani görevden sayılmıyor.
Yani Özetle Sertifika olayının kesinlikle kaldırılması gerekiyor bu branş yıllardır bu görevi yapmak için eğitim almış üniversite kazanmış ders veya teknolog her neyse o adla yetiştirilmiş içi rezil bir yönetmelikle bu alan öğretmenleriyle dalga geçilmesi kadar küçük düşürücü bir durum yok nerydese diş hekimliği ve eczacılık kimi fakültelerde tıp ile eş değer puanlarla girdi insanlar bu bölüme resmen, meb 'in beyin takımı olacak kişileri ayak takımına çevirdiler.

Son düzenleme:
Anladığım kadarıyla kısa özet geçersek sanırım durum bu şekilde:

1- Ders saatiniz 21 saat altındaysa birden fazla okula görevlendirilebilirsiniz, (Görevlendirme Esasları Madde 1-c : Ders yükü az olan YEĞİTEK Okul Sorumlusuna ek okul sorumluluğu verilebilir. )(Madde 7 : 21 saatten fazla ders yükü olan öğretmenlere, kendi okulu dışında YEĞİTEK Okul Sorumluluğu görevi verilmez.)

2- Okul ders saatleri içerisinde yapılan(tenefüs dahil) sınıf rehberliği, nöbet ve kulüp işlemlerinden ek ders alamıyoruz. Belletmenlik,kurs vb. okul ders saatleri dışında yapılanlardan ek ders alabiliyoruz.(Görevlendirme Esasları Madde 10: YEĞİTEK Okul Sorumluları görevlendirildikleri okulun haftalık ders programında belirtilen öğrenci giriş-çıkış saatlerinde görev yapar. Madde 7: Görevlendirilen öğretmenler, öncelikle asli görevleri olan ders görevlerini yerine getirirler; mevzuatı gereği yürütmek zorunda oldukları ders görevini yerine getirdikten sonra kalan zamanda bu görevi yürütürler.)

Durum şu an böyle mi yorumlanmalı yoksa başka bir yorumu var mı?
Maalesef eksik. 8 şubeden az olup yos u olmayan okullar direk ders saati az olandan başlanarak pay edilecek gibi duruyor. Onu atlamayalım.

sorunda burda hocam SERTİFİKA ALARAK biz fen derslerine girip FEN derslerinin, Metamatik derslerinin, İngilizce veya başka branşların tamamının nasıl işlenmesi kaç saat olması nasıl yapılmasıyla veya Fen dersi ya da başka branş derslerinin gerekli mi gereksiz mi olduğu ile ilgili fikir beyan edemiyoruz veya herhangi başka bir sertifka alınca İLMEM de şube müdürü olup ona ek olarak kadromuzun olduğu okuldaki YOS ek dersini de ayrıyeten alamıyoruz yani görevden sayılmıyor.
Yani Özetle Sertifika olayının kesinlikle kaldırılması gerekiyor bu branş yıllardır bu görevi yapmak için eğitim almış üniversite kazanmış ders veya teknolog her neyse o adla yetiştirilmiş içi rezil bir yönetmelikle bu alan öğretmenleriyle dalga geçilmesi kadar küçük düşürücü bir durum yok nerydese diş hekimliği ve eczacılık kimi fakültelerde tıp ile eş değer puanlarla girdi insanlar bu bölüme resmen, meb 'in beyin takımı olacak kişileri ayak takımına çevirdiler.
katılıyorum ama köy okullarının hiç birinde bilgisayar öğretmeni yoookkk, siz norm var diye şehirde en az 20 bilgisayara bakarken 8 sınıflı köy okulundaki bozulan bilgisayara kim format atacak. hizmetli çalışan bilgisayarın fişini çekiyor ertesi gün siyah ekran, bios pili biter klavyeyle sınıf gezerim pil takana kadar.
bilgisayarcının gelip format atması, millattan kalma programları yüklemesi bile 2bin liraları buluyor, bir de 30km mesafeye gelmesi için yalvarmak gerekiyor. hatta çoğu köy okulunun bilgisayarlarına son 5 yıldır dokunulmamıştır bile.
tekrar hatırlatmakta fayda var: zorunlu bir görev değil, dersinize girin keyfinize bakın.

Nobet gorevi almamak icin net bir dayanak var mi acaba bu yeni yönetmelikte

katılıyorum ama köy okullarının hiç birinde bilgisayar öğretmeni yoookkk, siz norm var diye şehirde en az 20 bilgisayara bakarken 8 sınıflı köy okulundaki bozulan bilgisayara kim format atacak. hizmetli çalışan bilgisayarın fişini çekiyor ertesi gün siyah ekran, bios pili biter klavyeyle sınıf gezerim pil takana kadar.
bilgisayarcının gelip format atması, millattan kalma programları yüklemesi bile 2bin liraları buluyor, bir de 30km mesafeye gelmesi için yalvarmak gerekiyor. hatta çoğu köy okulunun bilgisayarlarına son 5 yıldır dokunulmamıştır bile.
tekrar hatırlatmakta fayda var: zorunlu bir görev değil, dersinize girin keyfinize bakın.
9 yıl doğuda bir köyde çalıştım hocam yolu- suyu - elektriği sıkıntılı bir yerde hem de,
ve de batı ege Akdeniz iç Anadolu'nun bütün merkezlerinden daha rahattı her şey çünkü her şeye burnunu sokan tipler öyle yerlerde barınamadıkları için öyle bir kimse yoktu her şey dostluk kardeşlik içerisinde hallediliyordu, köy okulu olduğu içinde memden valilikten ne istesek 2 katını gönderiyorlardı

Son düzenleme:
Ortada bize girecek ders bırakmadılar ki derse girip çıkalım çoğumuz norm fazlası okul okul dolaşıyoruz asıl sorunumuz bu. Burası bir forum sayfası tabi ki soru soracağız fikir alışverişinde bulunacağız.

Dayanak yeni yazı. Okursanız sadece asli görev olan dersine gir ve kalan zamanda Yos ol diyor. Valilik görevlendirmesi olarak 18 saat ek ders al ve Yos görevlerini yap diyor.
İşte sizin yazdigini kadar netlik ifade etmedi bana keske sizin yazdiginiz gibi bir ifadeyi resmi dilde yazsalardi

Fenciye bak sen usten uste nasılda konuşuyor.İşin kebabını bulmuş dyksi var yosu var dersi var konuşuyor.Yaziklar olsun bizim branşa ki bunlara had bildirmiyoruz

Elife Hanımı arasak yine arasak başkası da arasa ulaşabilenlerimiz keşke şu nöbet vs işini daha açık yazsaydınız desek bir güncelleme gelir mi? Bezdirme modu yani

Oturarak yos görevini yapamazsınız. Faaliyet formuna baktınız mı? Oturuyorsanız sizin için bir şey değişmez tabii.

bir fenci olarak bize akıl verdiğin için teşekkür ederiz laf sokmak için foruma üye olmuş sanırım bi sen eksiktin oturmana devam et sen

Aynen öyle altını imzalıyorum.
Bak bu adamın yorum zekası fena. Tebrik ve takdir ediyorum.
Hocam sizin dediğiniz dersin full olduğu gün nöbet tutulmasında ek ders ödenir yazmıyor ancak ödenmemesi adına destekli madde yukarıda yazmış olduğum yerde var. Burda dayanak ne olmalıdır?

Ayrıca mesela benim haftalık toplam dersim 6 saat. Okuldaki günlük ders saati ise 7. Şimdi ben bir günde 6 saat derse girsem nöbet tuttsam ek ders alacak mıyım almayacak mıyım?
Hocam benimde 6 saat dersim var 1 saatte müzik aliyorum Cuma mübarek güne derslerimi koyuyorum sorun halloluyor. "

Bunun haricinde eski yönergedeki "Görev verilemez" ibaresi sınıf rehberliği gibi ücrete tabii ek bir görev verilemeyeceği şeklindeydi ama bir çoğu bunu hatalı yorumlayıp kendince çıkarımlarda bulunmuş. Bu yazı şu an yok ve size bu saatlerde bir görev verilebileceği anlamını taşıyor aslında.

Eksiden olduğu gibi dersinin full olduğu bir gün YOS olmadığınız için nöbet tutabilir, okul saatleri dışında kulüp çalışması yapabilir, belletmenlik yapıp ve destekleme yetiştirme kursu verebilir ve bunların ücretini talep edebilirsiniz. Bunlarda ilgili yönergede olumlu bir ibare olmadığı gibi olumsuz bir ibare de yok. Siz YOS olmadığın gün ve saatlerde her türlü faaliyeti yapıp ücretini de alırsınız kısa ve net. Mevzuatsal açıdan buna hiç bir engel yok."

Zümremin size minnettar olması lazım. Yıllardır anlatamadığımız, anlatmakta güçlük çektiğimiz her şeyi bir mesajınızla ortaya dökmüşsünüz. Allah razı olsun.

21 saate kadar ders verme durumu olabiliyor mu. Birde yazı.okullara geldi mi sizlerde
Okulda BT dersi varsa(15, 21, 24, 27 vs) hepsine girmek zorunlu. Kalan zamanda Yos olursunuz. Okulunda yeterince ders yoksa 15 saate kadar başka okulda ders verebilirler. Kalan zamanında Yos olursun. Yos zaten ek ders görevi yerine geçer. 15(maaş)+6(ek ders)
O nedenle 15 saate kadar ders verilebilir.

Zümremin size minnettar olması lazım. Yıllardır anlatamadığımız, anlatmakta güçlük çektiğimiz her şeyi bir mesajınızla ortaya dökmüşsünüz. Allah razı olsun.
bilgisayarcılara sözüm yok herkes dersinde istediğini istediği şeklinde işlesin ama BTR dediğimiz iş ve görev tanımı belli ve yıllardır köy okulları sorununu ilk defa dile getirdiler 2. görevlendirmeyle, merkez okullardakilerin zaten dersi fazla ve 2. bir okula ihtiyaçları yok. 6 saat dersi olan çok tanıdık var, ya 15e tamamlıyor ya da 6 saat ders alıp btr oluyordu. eğer 20 bilgisayarlı büyük bir okulda olsaydım YOS olup yorulmazdım.
UNUTMAYIN bu bir görevlendirme, altına imza atarak SİZ istiyorsunuz, yazılı sorumlulukları almak istemiyorsanız başvurmayın

Ekli dosyalar

• Screenshot_2025-09-01-21-57-40-506_com.google.android.apps.docs.webp
    Screenshot_2025-09-01-21-57-40-506_com.google.android.apps.docs.webp
    126.7 KB · Görüntüleme: 99
bilgisayarcılara sözüm yok herkes dersinde istediğini istediği şeklinde işlesin ama BTR dediğimiz iş ve görev tanımı belli ve yıllardır köy okulları sorununu ilk defa dile getirdiler 2. görevlendirmeyle, merkez okullardakilerin zaten dersi fazla ve 2. bir okula ihtiyaçları yok. 6 saat dersi olan çok tanıdık var, ya 15e tamamlıyor ya da 6 saat ders alıp btr oluyordu. eğer 20 bilgisayarlı büyük bir okulda olsaydım YOS olup yorulmazdım.
UNUTMAYIN bu bir görevlendirme, altına imza atarak SİZ istiyorsunuz, yazılı sorumlulukları almak istemiyorsanız başvurmayın
Benim de sizlere dediğim bir şey yok hocam. Hatta yazın, neler yaşadığınızı, görevinizde neleri yaptığınızı da yazın. Çok memnun olurum, şahsen... Siz yazdıkça bir daha benim bir şey yazmama gerek kalmayacak gibi hissediyorum. Ve tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Bu kesinlikle bir iğneleme filan da değil. Saygılarımla...

ilksms
Geri