BT Rehberliği Son mu?

Kodla Büyü
Rest'e karşı rest ile çözülebilinecek bir konu değil bu mesele, BTR kalkarsa proje daha mı sağlıklı ilerler? Kesinlikle hayır... Peki biz çokta gerekti, zaten istemeyiz tavrıyla daha iyi bir noktaya mı geleceğiz... elbette hayır... bu nokta da bazı kavramların ve esasların NET ve KESKİN bir şekilde adının konularak sürece çözüm üretilmeli(BTRlerin sıkıntılarının giderilmesi, norm sorunu,yeğitek'in beklentileri vb...)...yoksa olan o kadar yatırıma olur, emeğe olur, kaynağa olur....

Tamam tamam biz sadece derslerimize girelim hadi :tr: Yerse :verymad:

Joker değil as hiç değil, papazda olmayayım sinek ikilisi olmaya razıyım ben :++:

Beyler önüne gelen çözümü kendinden biralt kademede olan kişiyi problemli görüp işin içinden sıvışıp çıkmaya çalışıyor... Gerçekten bu dediğiniz adamı tanımıyorum meb'te ne kadar etkili olduğunuda bilmiyorum ama bu adamın sorunlar karşısında bilinçsiz olduğu meb okularından habersiz olduğu öğretmenlerden, öğrencilerden ,bilişim ağı dedikleri sistemin alt yapısı sıfır olduğundan haberi olmadığını farkettim. Belli yerlerde az etkili olan birileride başımıza hemen feylesof kesiliyor... Acaba kaç okula kaç bölgeye gitmiş meb okulularının şehirden şehire hatta aynı şehrin mahallesinden mahallesine fark ettiğini bilmiyor mu acaba tabi ankaradan konuşmak iyi kolay rahat on numara beş yıldız nerden bilsin karsın ilçesini şirnakın ilçesini artvinin ilçesini.. Bu tür yerlerde arkadaşlarımız var birkaç bilgisayar bir bt toplaması materyal hazırlayıp toplayıp faydalı olabilmek için kendini parçalıyor...

Valla nejdet hocaya yakıştıramadım. Ancak biz ankarada daha geçen hafta btr olabildik (!) yani olmuşuz yada olmamışız çok önemli bir mevzu değil. Bir ay alacağımız 3 saat fazla ekders bizi zengin etmez. Ama okulda işler sarpa sarınca o zaman da mı biz sorumlu gösterileceğiz merak ediyorum... Bize çok yükleniliyor, tek sebebi birlik ve beraberliği beceremeyişimiz.

gece gece canım sıkıldı. bir takdir eden olmaz mı yahu, hep beğenmemezlik. kaç yıl oldu çoğu okulda altyapı yok, adam 6 ay bu okulda diğer altı ay diğer okulda yahu okulu tanımadan dönem bitiyor. simdiye kadar ilkokullar bile bitmiş olmalıydı o zaman kendileri de bu işi bıraksın ama onlar süper bakanlıkta keyif yapsınlar

hocamızın fikrine saygı duyuyorum .btr kalkkarsa ne olmuş yani rızkı veren Allahtır :+1: acizane benim fikrim ;nasılsa millet alışkın özelden 6000 tl maaşla personel getirip çalıştırmaya okullara da bilgisayarcı tutarlar özelden yada şu müdürlükleri sona ermiş örümceklerin paraya ihtiyacı var onlara 72 değil 102 verirler onları çalıştırırlar.bizde adam gibi derse girer çıkarız. ders çıkışındada ailemizi alıp sakin kafayla gezeriz.çocuklar bir baba görür :D

Dandik bir antropi teach programını allaya pullaya öğretmenlere pazarlayacağız, öğretmenlerin ayağına gidip "bakın eba var, şöyle şöyle bir program var, şöyle döküman, video, belge var. Bunları lütfen kullanın" diyeceğiz, norm kadro sorunumuzu an be an hissedeceğiz, dersimiz olmayacak, tabletin türlü ceremesini çekeceğiz, öğrencilerle sadece tablet için işimiz olacak ve ama tribi de başkaları atacak?

Ben hükümetin reklam yüzü değilim arkadaşım. Ben bilgisayar öğretmeniyim. Altı üstü ilkokul ortaokul öğrencilerinin belki ömürleri boyunca kullanacağı bir fonksiyon oyununu ballandıra ballandıra, çok mühim, çok da şahane bir şeymiş gibi anlatamam ben. Eba'daki içeriklerin çoğunun edebiyat, matematik, fizik, kimya biyoloji gibi derslerin her noktasında kullanılmadığını, kullanılamayacağını ve teknolojinin sadece bir araç olduğunu bilmiyormuşum gibi, tüm bu öğretmen ve öğrenilcere zorla etkileşimli tahta, tablet eğitimini anlattırılırken eğer amaç gerçekten de teknoloji kullanımı yaygınlaştırmak ve bunu da eğitime yansıtmak olduğunu düşünen varsa buyursun, neden liselerde bilişim dersi yok anlatsın. Düşünebiliyor musunuz, bilişimsiz fatih projesi için trip atıyorlar bize. Var mı böyle bir şey?

Ben bütün dertlerimi bırakıp fatih projesinin reklam yüzü olamam. O-la-mam. Derslerimi versinler, tıkır tıkır anlatayım, öğrencilere. Öğretmenler ihtiyaç duyduklarında gelsinler, teknoloji konusunda onlara yardım edeyim, nasıl yapılacağını anlatayım. Ama dayatarak, ama zorlayarak ama öte yandan öğretmenlerin söylediklerine kulak vermeden bu iş yürümez.

Ayrıca madem öyle, bir daha başvurmuyorum ben bu BTR işine. Ne olacaksa olsun. Açarım kursumu, anlatırım programlama dersimi, anlatırım Blender kursumu, kendimce öğretmenlik yaparım, olur biter. Ben bu eziyeti çekmek, bu tatminsizliği yaşamak istemiyorum. Derslerimizi bizden alıp Btr'ye muhtaç ediyorlar madem, ben de bırakırım. Hiç umrumda olmaz.

Öğretmenler eğitim semineri aldı. Takıldıkları sıkıldıkları noktalar olursa, zaten rehber öğretmen onlara gereken bilgiyi veriyor. Öğretmenin yanına gidip tekrar tekrar bunları anlatmanın bir anlamı yok. Öğretmenlerle bizi birbirimize düşürecekler. Öğretmenler de ihtiyaçları doğrultusunda akıllı tahtaları kullanıyorlar. Zaten daha çok sayısal öğretmenler kullanıyor. Bir problem olduğunda, sıkıntı olduğunda rehber öğretmene gerekenleri anltıyor. Daha ne yapmamızı istiyorlar anlamıyorum. Öğretmen dersinde sürekli akıllı tahtayı kullancak diye birşey yok. Bu şekilde öğretmenleri zorlamanında anlamı yok. Nasıl dersini iyi anlatıyorsa o şekilde anlatsın. Bu mesaja bende gerçekten hiç anlam veremedim. Eğitim de teknoloji amaç değil araçtır. BTR leri Fatih projesi okullarından çekerlerse, okuldaki tahtaların hem donanımsal hem de yazılımsal sorunları ile kim ilgilenecek?

bir okula gittim btr olarak kimse görevlendirilmemiş sonra ben gittim. Gitmez olaydım bir dönemde bu kadar mahvedilmez bu araçlar. Kendileri bilir, umurumda bile olmaz, okulda bir tane elektrikli eşyaya dokunursam da namerdim! Biraz meydana insinler de rezilliklerini görsünler bence. 2015e girecez daha meslek liselerinde bile yok. 2015de ortaokullar bitmiş ilkokullara başlanmış olacaktı!. ayrıca baksınlar su forumlara bilişimcilerin çoğu paylaşım halinde. bunda da anlamıyorlarsa yazıklar olsun...

Ah nerde o günler diyorum. Kimse o yazıyı yazan arkadaş okulumuz zarara uğramasın diye yaptığımız işlerin farkında değil. Arkadaşlarımın dediği gibi kendileri kaybeder çokta tın...

BTR'nin kaldırılacağına çok da üzülen çıkmaz aramızdan. Neyin nasıl olduğu belli olmayan, alelacele formatörlükten çakma bir sistem yaptılar. Görevlendirme, kimisi Eylül'de kimisi Kasım'da göreve başlıyor. Açık bir metin yok, "tereddüt edilen hususlar" diye yazı çıkar mı hiç ya? Demek ki adam akıllı sınırlar belirlemişsiniz. Kimine nöbet veriliyor, kimine farklı okullardaki derslere gir deniyor. Her il kafasına göre takılıyor. Kimine sen evrak göndermedin seni layık görmüyoruz diyorlar, kimine bilmem ne...

Bence baktılar özellikle Fatih projesi olan okullarda öğretmen görevlendirmede sıkıntı var, BT rehber öğretmen çalışmıyor diye ortaya bir şey atıyorlar. Projenin sıkıntı çıkan noktası için bir günah keçisi lazım. Ve her kimse yorumu yazan o bulmuş bile. Etkileşimli tahtalardaki Windows çökse emin olun okulda 1 sene açılmaz o tahta. Birisi de ben yapayım demez. Bilir bir kere yaptı mı bütün işin kendisine bineceğini.

Bu konuda çok konuşmaya gerek yok aslında. Bir dönem hiç görevlendirme yapmasınlar ne olacak izleyip görsünler. Ayrıca her öğretmen kendini geliştirmek için sürekli araştırma yapmalı, kaynak incelemeli. Öğretmenlerin kendileri de EBA, Vitamin, Morpa Kampüs gibi eğitim sitelerini bulabilmeleri gerekiyor. İlla ki birinin bak burada şunlar var kullan demesine ihtiyaç duymamaları lazım.. Neyse diyelim..

Yazılan yazı Btr iptali ilgili olduğunu düşünmüyorum. Bu yazı okullardaki öğretmenler Btr tarafından EBA bilgilendirlmesi ile ilgi tahminimce

hem btr ye tablet vermeyin hemde tabletlerle ilgili iş isteyin, oh ne ala, bir eba dır tutturmuşlar sanki herşey tamamdı bir eba kalmış, eba ya giren proösör olacak, bu iş arz talep işi, bizden ne talep ederlerse elimizden geldiğince yardım ediyoruz, elimde 70 gb lık ders içerikleri var şimdiye kadar talep eden olmadı, bu ders içerikleri öğretmenin flaşında olmadan evde hazırlanmadan, okulda direk açarsa o ders içeriklerini öğrenciler yedirir o kitapları öğretmenlere, ondan sonra öğretmen korkusundan birdaha akıllı tahtanın yanına yaklaşamaz, öyle oturdukları yerden haybeye konuşuyorlar.

liselerde görevli olan btrlerin branşları hakkında ayrıntlılı bir araştırma yapılmalı örnek olarak bir ilçede 50 öğretmenden 5i bilişim teknoloji öğretmeniyse ve bu öğretmenlerde norm fazlası durumundaysalar ya da saçma sapan bölge normu ile okullarında bulunuyorsalar geriye kalan 45 öğretmenin okullarda nasıl görevleendirildiğı daha iyi anlaşılmış olur.
Ya da bir ilçede norm falası olan branşların norm durumu en az %150 oranında aşılmışken bilşim öğretmenleri okullarda bulunmuyorsa bunun nedenleride iyyice araştırılmalı...
ya da bir ilçede okulda btr öğretmeni alanı olmayan bilişm teknolojisi dersine giriyorsa bu olayın nasıl olduğuda iyice araştırılmalı...

Tabii belkide tüm bu durumlara ebadan habersiz bilişim teknolojileri öğretmenleri neden oluyordur...

doğru düzgün yürümeyen Fatih
btr veya btci olmazsa emekleyemez bile
eba bulut varmışta şu varmışta bu varmışta
atı alan üsküdarı geçmiş...

açık ve net söylüyorum milli eğitim bakanlığının en hamal öğretmeni bilgisayar öğretmenleridir.
yazık ki ne yazık...pskolojik olarak bu kadar yıpratılan başka bir branş yoktur herhalde...
yahu fotokopi makinesinin kapağı kayboluyor onu bile bize soruyorlar
internet gittiği zaman okulda beni bi stress alıyor....yazıcılarla virüslerle uğraşmaktan bıktım
kaliteli eğitim ve kaliteli müfredat özlemimiz hiç dinmeyecek....
hep hayal ettim tam donanımlı okul olsa şöyle güzel bilgisayarları olsa sınıflar en fazla 20 kişi olsa
güncel programlar anlatsak grafikerler yetiştirsek , öğrenciler kod yazsa biz onlara yol göstersek ama hepsi fos...
kalitesizlik her yeri sarmış....
yetersiz alt yapınızla , teknoloji özürlü öğretmenlerizle , kaprisli insanlarla , sorunlu öğrencilerle uğraşalım sonra günah keçisi biz olalım...
sahada olan biziz ama empati kurmayı bilmiyorlar ondan sonra da eğitimciyiz diyorlar....
yeter artık bıktım kavga etmekten adam akıllı bir prosedür belirleyin siz de kurtulun biz de...
burama kadar geldi artık ilk fırsatta mebten kaçmayı düşünüyorum hele şu 2.üniversite bi bitsin...
yüksek lisans doktora ne varsa yapmaya niyetliyim....bu kadar haksızlık olmaz el insaf kanser ettiniz bizi....
artı meb öğretmenlerinden tiksinmeye başladım kendim dahil....acı ama gerçek kimse kutsallıktan falan bahsetmesin
ne yazık ki bu ülkede profosyenellerle çalışmıyoruz hep arıza insanlarla çalışıyoruz....siyaset zaten herşeye egemen olmuş....
parası olan iyi eğitim görüyor devlet mekanizması yetersiz.....neyse çok doluydum iyi oldu bu...

Bu şu demek, Fatih projesinin günah keçisi bulundu!

Günah keçileri BTR ler. Her şey süperdi. BTR ler engelledi yoksa uçacaktı. Kaçacaktı.

Madem öyle biz bunun hesabını BTR lerden soracaz demektir.

İş güç başarısızlığın suçunu birilerine atmaktan ibaret.

"Cep dolsun, Sonu ne olursa olsun. Bulunur bir bahane, atılır suç diğerlerine"

only61' Alıntı:
açık ve net söylüyorum milli eğitim bakanlığının en hamal öğretmeni bilgisayar öğretmenleridir.
yazık ki ne yazık...pskolojik olarak bu kadar yıpratılan başka bir branş yoktur herhalde...
yahu fotokopi makinesinin kapağı kayboluyor onu bile bize soruyorlar
internet gittiği zaman okulda beni bi stress alıyor....yazıcılarla virüslerle uğraşmaktan bıktım
kaliteli eğitim ve kaliteli müfredat özlemimiz hiç dinmeyecek....
hep hayal ettim tam donanımlı okul olsa şöyle güzel bilgisayarları olsa sınıflar en fazla 20 kişi olsa
güncel programlar anlatsak grafikerler yetiştirsek , öğrenciler kod yazsa biz onlara yol göstersek ama hepsi fos...
kalitesizlik her yeri sarmış....
yetersiz alt yapınızla , teknoloji özürlü öğretmenlerizle , kaprisli insanlarla , sorunlu öğrencilerle uğraşalım sonra günah keçisi biz olalım...
sahada olan biziz ama empati kurmayı bilmiyorlar ondan sonra da eğitimciyiz diyorlar....
yeter artık bıktım kavga etmekten adam akıllı bir prosedür belirleyin siz de kurtulun biz de...
burama kadar geldi artık ilk fırsatta mebten kaçmayı düşünüyorum hele şu 2.üniversite bi bitsin...
yüksek lisans doktora ne varsa yapmaya niyetliyim....bu kadar haksızlık olmaz el insaf kanser ettiniz bizi....
artı meb öğretmenlerinden tiksinmeye başladım kendim dahil....acı ama gerçek kimse kutsallıktan falan bahsetmesin
ne yazık ki bu ülkede profosyenellerle çalışmıyoruz hep arıza insanlarla çalışıyoruz....siyaset zaten herşeye egemen olmuş....
parası olan iyi eğitim görüyor devlet mekanizması yetersiz.....neyse çok doluydum iyi oldu bu...

:++:

Kimi arkadaşlar keşke görevlendirme bitse de MEB gününü görse demiş ya, Ömer Dinçer zamanında bütün görevlendirmelerin iptal edildiği bir dönem olmuştu. O dönem BTR görevlendirmesi yapılmadı, en azından bulunduğum ilde yapılmadı. Yokluğumuz çok da hissedilmedi zira pek çok arkadaş sanki görevlendirme devam diyormuş gibi işine devam etti. Kimse yakınmasın, biz kendi kendimizi kıymetsizleştirdik ve kıymetsizleştiriyoruz. Liselerde Fatih projesi kör topal da olsa yürütülüyor, arkadaşlarımın çoğu norm fazlası fakat harıl harıl çalışıyor maşallah... Neyse ya only61 hocamın dediği gibi çok doluyuz, hocamın iletisini okuyunca bana da iyi geldi, daha söylenecek çok şey var ama yol alamayız. Forumda kimi üyeler var, biz öğretmenlerden daha iyi mevkilerdeler (Allah daha iyi yerler nasip etsin), bu tip konularda daha sağlıklı ve resmi bilgi ve belgelere ulaşabilecek konumdalar ama nedense özellikle dikkat ediyorum bu tür konulara hiç ileti yazmıyorlar. Biz de kendi kendimizi yemeye devam edelim TEF - BOTE gibi konularla...

klebsiella' Alıntı:
Arkadaşlar merhaba Facebookta Necdet Hocanın son yorumunu gördünüz mü bilmiyorum sizinle paylaşmak istiyorum yoksa BT Rehber öğretmenlği sona mı eriyor?

""Eğitim veriyoruz. Tesadüfen gittiğimiz okullarda öğretmenlerin EBA daki içeriklerden haberi yok. Okulda 1 yıl boyunca BT rehber öğretmen görevlendirmesi yapılıyor, öğretmenlerin EBA daki içeriklerden haberi yok. Gerekçe olarak internet yok deniliyor. Sanki var olan tabletlere mobil olanlar indirilmiş internetsiz kullanılıyor da. Sanırım bu gidişle oku llarda BT rehber görevlendirmesinin son dönemi olacak bu. Bu sonu da arkadaşlar kendileri hazırlamış olacak. Konu ile ilgili resmi yazı illere gitti, 31 aralığa kadar bekleyelim bakalım.

Link var mı hocam

wertyu6' Alıntı:
klebsiella' Alıntı:
Arkadaşlar merhaba Facebookta Necdet Hocanın son yorumunu gördünüz mü bilmiyorum sizinle paylaşmak istiyorum yoksa BT Rehber öğretmenlği sona mı eriyor?

""Eğitim veriyoruz. Tesadüfen gittiğimiz okullarda öğretmenlerin EBA daki içeriklerden haberi yok. Okulda 1 yıl boyunca BT rehber öğretmen görevlendirmesi yapılıyor, öğretmenlerin EBA daki içeriklerden haberi yok. Gerekçe olarak internet yok deniliyor. Sanki var olan tabletlere mobil olanlar indirilmiş internetsiz kullanılıyor da. Sanırım bu gidişle oku llarda BT rehber görevlendirmesinin son dönemi olacak bu. Bu sonu da arkadaşlar kendileri hazırlamış olacak. Konu ile ilgili resmi yazı illere gitti, 31 aralığa kadar bekleyelim bakalım.

Link var mı hocam

https://www.facebook.com/groups/412280552240027/

eba yı bilmemesi öğretmenin kendi yetersizliğidir. sonuçta tayin dönemini , başvuru işlemlerini, sınavları internetten takip eden adamlar gitsin dersinin içeriğini de takip etsin bi zahmet.

diğer taraftan okulda fi tarihinden kalma bilgisayara format atmak için bile 1 gün uğraştığımı bilirim, tabletleri dağıtmak ilgilenmek, bana en çok koyanı da etkileşimli tahtalar için 3 hafta uğraşıp format attım, program kurdum güncelledim, atak kurdum vs.

Yanlış anlaşılmasın övünmek için değil ama etkileşimli tahtalar bugün çöp olmamışsa bt öğretmenleri sayesindedir.

Word den çıktı alamayan idareciler, e-okuldan sınıf listesi alamayan öğretmenler hakkında çalışsalar daha iyi olur bence.

bu arada şunu da ekleyeyim eba da ne var Allah aşkına??? TED konuşmaları, Khan akademi, code.org, yabancı üni lerin uzaktan eğitim siteleri vs. gibi eğitim alanında alternatif varken bi bakın etrafınıza. eba kitap pdf leri, 3. sınıf animasyonlarla dolu. bulut altyapısı varmış depolama alanı varmış falan filan. hepsi hikaye! Eğitim e ne kadar etki edecekti bu fatih projesi??? proje başında araştırıldı mı? ben söyleyeyim hayır.

Proje duyurulmadan önce tanıtım evraklarına göz gezdirme fırsatım olmuştu. tek anlatılan projenin maliyetiydi. eğitimle ilgili birşey neredeyse yoktu.
ben etrafımdan gerek bilişimci gerekse diğer branşlardan hiç kimseden iyi olur denildiğini duymadım. aksine şunları duydum hep. sınıf mevcutları azaltılsın daha faydalı olur. okullar bina bakımından güçlendirilsin zira kaloriferi yanmayan okulda herkeste tablet var. kara mizah resmen.

ben onu diyen arkadaşa soruyorum 40 kişi 15 pc ye nasıl oturur ve nasıl verimli üst düzey bilişim dersi alır? nasıl kod yazar? 40 kişilik sınıfta eğitim olmaz. olursa bu kadar olur. kimse kusura bakmasın.

fatih projesi eğitmenlik kursu aldık.... Hocalardan biride necdet hoca... Mayıs ayından beri hala şifreler verilmedi... Ebayı tanıtmak kolayda eğitmenlere hala şifrelerin verilmesi anormal...Önce herkes kendi hatalarını görsün sonra başkalarını eleştirsin.....

Yeğitek in 25.11.2014 tarihli bir yazısı var. Ebanın kullanımını artırmaya yönelik çalışmalar isteniyor BTR öğretmenlerinden. Necdet hocanın bahsettiği bu. Kısaca yazı şu şekilde;

Bu doğrultuda iliniz Fatih Projesinden sorumlu Şube Müdürü ve BT il koordinatörü

koordinesinde ilgi (a) onay doğrultusunda görevli Fatih Projesi Eğitmenleri tarafından 31

Aralık 2014 tarihine kadar;

1-İlgi (a) onayla görevli Fatih Projesi Eğitmenlerinin bizzat katılımı ile belirlenen

takvim doğrultusunda proje okullarında görevli olan öğretmenlere yönelik bilgilendirme

toplantılarının yapılması,

2-Merkeze uzak olan ve ilgi (a) onayla görevli Fatih Projesi Eğitmeni bulunmayan ilçelerde toplantıların okulda görevli Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmeni tarafından

yapılması,

3-Yapılacak toplantılarda EK-1 tablodaki alanlara göre içeriklerin kullanımı

bilgilendirmesinin branşlara uygun olarak aktarılması,

4-Ek-1 tablo baz alınarak afiş çalışması yapılması ve bu bilgilendirme afişlerinin

okulların muhtelif yerlerine asılması,

5-Proje okullarında görevli BT rehber öğretmenlerinin faaliyetlerinin takip edilmesi;

Fatih Projesi kapsamında görevli olduğu okullarda proje bileşenleri ile ilgili bilgilendirme,

rehberlik faaliyeti ve eğitim içeriklerinin kullanımı konusunda çalışma yapmayan BT Rehber

Öğretmenlerinin görevlendirmelerinin iptal edilmesi ve bir daha görevlendirilmemesi,

6-Bilgilendirme toplantıları sonucunda ilgi (b) formun doldurularak BT İl

Koordinatörüne teslim edilmesi, BT İl Koordinatörü tarafından formların tek bir PDF

dosyasında birleştirilerek EBA dosyaya yüklenmesi işlemlerinin hassasiyetle yapılması

hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

"rehberlik faaliyeti ve eğitim içeriklerinin kullanımı konusunda çalışma yapmayan BT Rehber Öğretmenlerinin görevlendirmelerinin iptal edilmesi ve bir daha görevlendirilmemesi"
bu nedir ya, BTR görevi EBA için mi yani. yok, EBA kullanımazsa BTR görevlendirilmesi artık yapılmayacakmış.biz EBA için mi varız? bu ne hakarettir böyle

Geçenlerde yaptığım eba seminerinde öğretmenlerden duyduğum şikayetlerden biri;

-Hocam çok fazla içerik var derste nasıl bulacaz bize uygun olanı
-ben: hocam evde hazırlanmadan derste ebaya girip içerik bulmanız ve onu kullanmaniz zaten uygun olmaz önce evde kısa bir hazırlık yapmalısın
-cevap: Oho kim uğraşacak onunla olmaz öyle

BBNET
Geri