BT - BÖT Alan Değişikliği (Sürecin Takibi)

Kodla Büyü
Bakanlık neyi, niye yaptığını kesinlikle bilmiyor
Herşeyi yerle bir ediyor ama sonrasını düşündüğünü hiç sanmıyorum

Önümüzde il içi ve il dışı tayinleri başlayacak
Hala ortada bir netlik yok
Madem böyle bir değişim yapacaktınız.
Tayin dönemini mi beklediniz
Allah akıl fikir versin. İnsanı meslekten soğutmak için ellerinden geleni yapıyorlar

BİLSEM ve HEM'lere BÖTE'nin atanamaması çok saçma olur, Şaka gibi olur.
Meslek Liselerine ise BÖTE mezunları Formasyon gibi bir tamamlama eğitimi alıp atanabilmelidir.
Her Şey Kişinin kendisinde bitiyor kendisini sürekli geliştiren güncelleyen öğretmenin önü kapatılmamalı. Adam alsın sertifakasını gitsin meslek lisesinde lehim yapsın. sene sonunda ne ürün ortaya koyuyor denetlensin. Öğretmen sürekli içerik üretmeli.

tüm Öğretmenlerinin yeni güncel teknolojik gelişmelerden haberdar olması için sürekli zorunlu kurslara katılması da sağlanmalı.
öğretmeni kendi haline bırakırsan çağdışı kalır, kendisini sürekli geliştirenleri tenzih ediyorum.
O sebeple sürekli yenilikçi zorunlu hizmetiçi eğitim.
Hareketlilik iyidir. Nerede hareket orada bereket.
Rotasyon'da gelmelidir, değişim iyidir. Sürgün olayı da artmalı o da bir hareket.

Sevgili arkadaslar oncelikle aramizda gereksiz yere tartisiyoruz olan olmus o okula gitmis oburu gidememis ne onemi var su an gerceklesen seyler adim adim kurumunda norm fazlasi olanlanlar ve olabilecekleri ucuruma surukluyor.
- il icinde hangi okul acik degil muamma
- omk ile ilceler arasi resen atama mumkun hale geldi
- hizmet puanlari degistiriliyor.
- tam emin olmamakla il ici ertelenme durumu.

Bunlarin sonucunda 25 yillik ogretmen olarak (son 15 yil hem) durumdan endiseliyim. Puan olarak cucuk kaldim abuk sabuk yerlerde calistim 10 yil simdi tekrar ayni seyleri nasil atlatacam bilemiyorum. Bunca yil yetiskin egitiminden sonra cocuklarla ders yapmak ta ayri sorunsal.

İl içi ertelenmiş
IMG_20250502_145355.webp

Madem Bilişim derslerinin alanları ikiye ayrıldı o zaman TEF ve BÖTE mezunlarına bu alanlar arasında tercih yapma hakkı verilmelidir. Böylece TEF mezunu ortaokulda devam eder ancak alanı Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri olur. BÖTE mezununa da istiyorsa BT alanına geçme hakkı verilir, gerekliyse ek eğitimler verilir bu iş böylece huzur içinde çözülür ama huzur?

Madem Bilişim derslerinin alanları ikiye ayrıldı o zaman TEF ve BÖTE mezunlarına bu alanlar arasında tercih yapma hakkı verilmelidir. Böylece TEF mezunu ortaokulda devam eder ancak alanı Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri olur. BÖTE mezununa da istiyorsa BT alanına geçme hakkı verilir, gerekliyse ek eğitimler verilir bu iş böylece huzur içinde çözülür ama huzur?
Hocam ek eğitimle öyle bir tercih hakkı ile böte den tef e geçiş olmamalı. Teknik eğitim fakültesi mezunu için kanunla verilmiş "teknik öğretmen" ünvanı var. Diplomada yazıyor bu ünvan. Bunu nasıl kullanacaklar. Meb in vereceği kursla ve herkese olmaz o iş.
Mühendislik tamamlama deniyor, bu öyle ek bir kursla veya eğitimle her tef mezununa yönelik olmuyor. Ösym Ales sınavından alınan puanla sınırlı bir kontenjana girme hakkı kazananlar üniversitede almaları gereken fark derslerini alıp mühendis oluyor. Her tef mezunu basit bir eğitimle mühendis olmuyor.

Bu dediğiniz kesinlikle huzur olmaz. Tam tersi olur.

Hocam ek eğitimle öyle bir tercih hakkı ile böte den tef e geçiş olmamalı. Teknik eğitim fakültesi mezunu için kanunla verilmiş "teknik öğretmen" ünvanı var. Diplomada yazıyor bu ünvan. Bunu nasıl kullanacaklar. Meb in vereceği kursla ve herkese olmaz o iş.
Mühendislik tamamlama deniyor, bu öyle ek bir kursla veya eğitimle her tef mezununa yönelik olmuyor. Ösym Ales sınavından alınan puanla sınırlı bir kontenjana girme hakkı kazananlar üniversitede almaları gereken fark derslerini alıp mühendis oluyor. Her tef mezunu basit bir eğitimle mühendis olmuyor.

Bu dediğiniz kesinlikle huzur olmaz. Tam tersi olur.
tefden böteye olsun ama değil mi hocam

tefden böteye olsun ama değil mi hocam
O da olmasın
Hocam tef ile böte farklı iki bölüm. Teknik eğitim fakültesi mezunu 3795 sayılı kanun ile teknik öğretmen ünvanı alır ve mühendislik tamamlama da bu kanun ile verilmiştir. Tef mezunu ales sınavıyla ve açılan sınırlı kontenjan kadar kişi üniversitede verilen eğitimle mühendislik tamsmlayabilir. Her mezuna otomatik veya basit bir eğitimle verilmiş bir hak değildir.
Böte ise eğitim fakültesi bölümüdür ve teknik eğitim vermez. Bana kanun ve diploma ile verilmiş bir hakkı elde etmek için ancak mühendislik tamamlama gibi kanunla düzenlenen bir ünvan geçişi sağlanabilir. Aksi durumda meb in vereceği bir eğitimle bu iş olmaz. Artı her böte mezununa verilmez. Sınavla ve açılan kontenjan dahilinde mühendislik tamamlama gibi olabilir ancak.
Bilmiyorum derdimi anlatabildim mi.

Son düzenleme:
TEF lerin kurulma amacı mesleki ve teknik eğitim okullarının öğretmen ihtiyacının karşılanmasıdır. Bu nedenle teknik eğitim tazminatı, 20+24 ek ders , koordinatörlük gibi özlük hakları mevcuttur. BÖTE lerinde kurulma amacı meslek lisesi dışındaki okul ve kurumların öğretmen ihtiacını karşılamaktır. Nasıl BÖTE 'lerin meslek lisesine atanamaması haksızlık değilse TEF lilerinde meslek liseleri dışındaki kurumlara atanamaması haksızlık sayılmaz. Burada tek sorun BİLSEM ve Halk Eğitimlerin ne olacağıdır. Ayrıca sendikalarında sadece TEF lilerin mağdur olduğu yönündeki itirazlarıda konuyu amacından uzaklaştıraktadır.

Böte, ortaokul ve lise
Tef, meslek liseleri
Halk eğitim ve bilsemler ortak alanlar olmalı. Açılan ders ve atölyelere göre her iki alandan kadrosu olabilmeli. Özelikle bilsemlerde atölye durumundan dolayı iki alanada yetecek kadar ders olacaktır.
Bu iki branş kesinlikle ayrılmalı. Tef mezunları ortaokul ve liselerde olmamalı. Olanlarda norm fazlasına düşmeli. (Yada alan değişikliği olabilir isteyene) Zaten böteler meslek lisesine çok uzun zamandır atanamıyor.
İlk zamanlar sıkıntılı olacaktır ama zamanla düzene girecektir.
Ben bir böteli olarak inanın meslek lisesine atanmak veya çalışmak hiç istemiyorum. Artık 20 yıldan sonra iyi bir ortaokulda çalışmak çok daha iyi. Keşke norm sorunumuz olmasa. Bir ortaokulda veya lisede belli bir yıl çalışınca düzenini kuruyorsun. Sistem oturuyor.
Öyle ki alan değişikliği verseler edebiyat mezuniyetim var. Geçmeyi bile düşünmüyorum. Bir gün geçersem sadece özel ders için geçerim.

Konu yine böte tef kavgasına döndü, bütün konular bu yüzden kilitlendi, elimizde sadece bu konu kaldı lütfen sadece süreçle ilgili paylaşımları yazalım.
Siz buraya şu şuraya atansın bu bunun hakkıydı yazınca bakanlık düzenleme yapmayacak.

Öğretmenlerin ne kadar empatiden yoksun olduğunu tekrar hatırlattığınız için teşekkürler. Ortada bir mağduriyet var. Bir de her Tef mezunu aynı düşüncedeymiş gibi içinizdeki tüm kini sürekli kusuyorsunuz (Tef-Böte). Bırakın konu kapanmasın süreci takip edelim.

Öğretmenlerin ne kadar empatiden yoksun olduğunu tekrar hatırlattığınız için teşekkürler. Ortada bir mağduriyet var. Bir de her Tef mezunu aynı düşüncedeymiş gibi içinizdeki tüm kini sürekli kusuyorsunuz (Tef-Böte). Bırakın konu kapanmasın süreci takip edelim.
Hemde hiç empati yok hocam. Ben iyi olayımda başkaları kötü olsun seyredeyim diyen çok. Ne güzel diyor binlerce bu durumda olan öğretmen için "norm fazlası olsunlar" diye. Bu öfke, kin neden? Ailece çoluk çocuk rezil olacaklar. Başka ilçelere gönderilecekler. Herhalde zevk alıyor bundan. Sanki haksız yere bir şeyi gasp etmişlerde geri mi alıyorsun? İnsanlar bu alanlarda çalışabilirim diye, bu şartlar var diye TEF okumuş. SONRADAN HEDİYE EDİLMEMİŞ ORTAOKULDA ÖĞRETMENLİK YAPABİLME ŞARTI. Atanmış. 20 seneden fazla çalışmış. Bir gecede istemezük deyince oluyormu? Böylemi işliyor düzen. Böteli arkadaşlarım benim zümrelerim. Zerre zararlarını istemem. Yahu bu TEF düşmanlığı, kini nedir. Bu nasıl bir ruh hali?

Norm kadro tespit çizelgeleri geliyor okullara. Mesleki ve teknik eğitim kurumları, Mesleki eğitim merkezleri net bir şekilde bilişim teknolojileri iken ortaokullar ve liseler bilgisayar ve öğretim teknolojileri şeklinde belirlenmiş durumda. Halk eğitim normları ve Bilsem normları yok çizelgelerde. Bir de işleyen devam eden bir atama süreci var. Gün boyu ulaşmaya çalıştım ancak ulaşamadım ilgili kişiye. Bakanlıktaki arkadaşıma durumu bildirdim. İnşallah bilen birisine sorup sağlıklı bilgi verir.

gün bitti hâlâ mebbiste branşım değişmedi
ne kadar süprizlerle dolu bir ülkede yaşıyoruz değil mi
iliçi atama da ertelendi gergin müzik eşliğinde heyecan devam ediyor
bir de şurada tartışmayın artık, kimse kimsenin fikrini umursamıyor işte burda, haberi olan, duyumu olan yazsın
var mı hem lerden bir haber, sendikaya bir türlü hem durumunu anlatamadık, hâlâ tefliler üzerinden gidiyorlar

Bu başlık sureci takip icin acildi, lutfen bote tef kavgasina donusturmeyin, boteli arkadaslar meslek lisesine atanmak icin dava acarlarsa soz destek verecegim, egitim almis, kendini gelistirmis o dersi verecegine inanan bir insana hic kimse olmaz dememeli, diyememeli.

Lütfen hepimiz şu konuda bari birlik olalım. Bilsem ve halk eğitimler hem böte hemde tef mezunlarına açık olmalı. Nasıl bilsemde Türkçe de var, edebiyatta. Yada halk eğitimde iki branşta varsa.
Şu tartışmayı yapan başka bir zümre kesinlikle yoktur. Sadece kendi çıkarlarımıza göre değil. Diğer branşlardan yıllardır süre gelmiş uygulamalarda olduğu gibi olmalı düzenleme.
İki tarafta mağdur edilmemeli. İki taraftan biri daha önemli değil. O yüzden bu düzenlemede özellikle bilsem ve halk eğitimlerde İki taraftan birini mağdur edecek bir düzenleme çıkarsa hep birlikte ses çıkaralım. Bu kurumlarda birlikte çalışabilir ve çok güzel işlere imza atabiliriz.

Meb bizi bi hale koyamadı. Önce norm atamaları sıkıntı oldu. Sonra il içi ertelendi. Bütün tayinler sarkar atık. Biri kuyuya bir taş attı. Kırk akıllı çıkaramıyor. Meb bilemedi. Bütün okullara bt rehber normu verip, yeni açılan alanı böt değil bt rehber yapacaktı, isteğe bağlı geçilecekti.

gün bitti hâlâ mebbiste branşım değişmedi
ne kadar süprizlerle dolu bir ülkede yaşıyoruz değil mi
iliçi atama da ertelendi gergin müzik eşliğinde heyecan devam ediyor
bir de şurada tartışmayın artık, kimse kimsenin fikrini umursamıyor işte burda, haberi olan, duyumu olan yazsın
var mı hem lerden bir haber, sendikaya bir türlü hem durumunu anlatamadık, hâlâ tefliler üzerinden gidiyorlar
Hocam HEMler mesleki eğitimin modüllerine tabidir. Şu ana kadar BOTE mezunlari Bilişim Teknolojileri alanında olduğu için HEMlerde kadro bulabildi. Ama artık BÖTE mezunları Bilişim Teknolojileri alanında değil mebbis kişisel bilgiler modülü de yakında güncellenir. Bilsem ve HEMlerin bağlı olduğu genel müdürlükler bi açıklama yapsa da belirsizlik bitse ve biz de tartışıp durmasak.

Son düzenleme:
Meb bizi bi hale koyamadı. Önce norm atamaları sıkıntı oldu. Sonra il içi ertelendi. Bütün tayinler sarkar atık. Biri kuyuya bir taş attı. Kırk akıllı çıkaramıyor. Meb bilemedi. Bütün okullara bt rehber normu verip, yeni açılan alanı böt değil bt rehber yapacaktı, isteğe bağlı geçilecekti.
Evet iki alanı da norm fazlası olmaktan kurtaracak formül bu olabilirdi. İsteyen BTRye geçer isteyen dersler ile normu olan okula geçerdi. Nelere norm kadro verildi. Şurada BT ve BÖTEliler sayimiz 20 bin yoktur. Ama BTR kadrosunu yapmadilar. Bize çok gördüler. 6 ayda 1 görevlendirme ile devam.... Norm fazlası olmayan ve okul okul gezmeyen arkadaşlar BTR kadrosuna karşı. Ama yıllardır norm fazlası olan zümrelerimizi kurtarack formül BTR kadrosu. Lütfen bakanlık düzeyinde görüşme yapan arkadaşlarımız BTR kadrosunu dile getirsin. En azından norm fazlası olan bazı zümrelerimiz BTR kadrosunun verileceği okullara geçer. Benim teklifim şube sayısı 8 veya 12den fazla olan FATIH projesi tamamlanmış okullara ders sayisina bakilmaksizin BTR norm kadrosu verilmesi. Mantıksız mı? BTR istemeyen ders ile norm olan okullara tayin ister. BTR isteyen BTR normu olan okula tayin ister. Ankarada olup bakanlık düzeyinde görüşme yapan arkadaşlardan rica ediyorum. Lütfen BTR kadrosunu da dile getirin. Siz norm fazlası olmayabilirsiniz. Ama norm fazlası olup yıllardir 3-4 okul gezmek zorunda olan zümreleriniz yoruldu.

Son düzenleme:
Bu başlık sureci takip icin acildi, lutfen bote tef kavgasina donusturmeyin, boteli arkadaslar meslek lisesine atanmak icin dava acarlarsa soz destek verecegim, egitim almis, kendini gelistirmis o dersi verecegine inanan bir insana hic kimse olmaz dememeli, diyememeli.
Hocam öyle şey olur mu o zaman branşa ne gerek var. Herkes aldığı eğitim ve mevzuatın imkan verdiği ölçüde görevlendirilir. Diploma ya ne gerek var o zaman.
Mesela sayısal okuyan tüm branşlar matematik dersi verebilir. Herkes Türkçe dersi verebilir. Vb.

BBNET
Geri