BÖTE MEZUNLARI TEKNİK VE MESLEK LİSELERİNİ TERCİH EDEBİLMESİ

Kodla Büyü
bilisimogretmen' Alıntı:
ben de ekbersah23 hocama katılıyorum.
böteye girerken zaten meslek lisesine atanamayacağınızı bilerek girdiniz.yani baştan biliyosunuz işinizi.
size bir örnek vereyim normumuz 3 olmasına rağman okulda 2 kadrolu öğretmeniz bi tane böte mezunu ücretli öğretmen geldi ne flash anlatabildi nede web tasarımı gerisini siz düşünün...

Bende size rahatlikla ezilip buzulen teflileri, konu anlatmaktan aciz bolum seflerini ornek verebilirim de olay o degil..Hic biz daha biliriz havasina girmeyin.. Parayla proje odevlerini yaptirip mezun olan tefliler de biliyoruz biz..

İster boteli olsun ister tefli kendini gelistirmedikten sonra viz..

@ekbersah23 modulleri calisip calisip derse giren tefliler yok mu?
 
TEF'li arkadaşlar dersleri öyle bir anlatmışki MATRIX'i onların yaptığını düşünmeye başladım. 2004 te ilköğretmenliğe atandığımda hem ortaokul hemde meslek lisesinde derslere girdim kaymakamlık oluru ile. Meslek lisesinde 9 saatlik atölye dersi verdiler ve pascal anlatacaksın dediler adam gibi anlattım. Tabiki TEF mezunları ile aynı dersleri almadık ama sağolsun meslek lisesindeki arkadaşlar ellerinden gelen yardımı gösterdiler 4 kişi çalışıyorduk ve hiçbir sorun yaşamadım. Kendini geliştirmişsen yada hırslıysan bu dersleri anlatabilirsin. Bence yanlış şeyi tartışıyorsunuz arkadaşlar.
 
ekbersah23' Alıntı:
böte den mezun olan sevgili arkadaşlarım, bence siz meslek lisesine hiç bulaşmayın, çünkü üstesinden gelemzsiniz. neden mi?
bunun teknik servis dalı var, elektronik dersleri var, ağ işletmenliği dalı var, veritabanı programcılığı dalı var, web tasarımı ve programcılığı dalı var. Allah'ınızı severseniz bu dersleri liseden ve üniversiten almadan yada konu hakkında hiçbir bilginiz yokken nasıl olurda meslek liselerinde çalışmak istersiniz ben onu anlamış değilim. rahatlık batıyorsa ve hergün ders çalışarak ve gece yarılarına kadar bir sonraki günün dersine çalışarak okula gitmek istiyorsanız buyurun gelin....
bence heerkes kendi işiyle uğraşsın ve meslek liselerine geçiş hülyasından da vazgeçin. zaten böte bölümüne girerken ve okurken de nerede çalışacağınız belliydi arkadaşlar. sonradan değişen bişey değil ki bu....
bötelere güzel cevap olmuş
 
ekbersah23' Alıntı:
böte den mezun olan sevgili arkadaşlarım, bence siz meslek lisesine hiç bulaşmayın, çünkü üstesinden gelemzsiniz. neden mi?
bunun teknik servis dalı var, elektronik dersleri var, ağ işletmenliği dalı var, veritabanı programcılığı dalı var, web tasarımı ve programcılığı dalı var. Allah'ınızı severseniz bu dersleri liseden ve üniversiten almadan yada konu hakkında hiçbir bilginiz yokken nasıl olurda meslek liselerinde çalışmak istersiniz ben onu anlamış değilim. rahatlık batıyorsa ve hergün ders çalışarak ve gece yarılarına kadar bir sonraki günün dersine çalışarak okula gitmek istiyorsanız buyurun gelin....
bence heerkes kendi işiyle uğraşsın ve meslek liselerine geçiş hülyasından da vazgeçin. zaten böte bölümüne girerken ve okurken de nerede çalışacağınız belliydi arkadaşlar. sonradan değişen bişey değil ki bu....

Seni öğretmen yapan sisteme tüküreyim ben :) Oynamaya devam et hadi...
 
branta' Alıntı:
mygold' Alıntı:
branta' Alıntı:
ozilogic' Alıntı:
branta' Alıntı:
Botecileri meslek liselerinden uzak tutmaya calisan tefli arkadaslara empati ile yaklastigimda hak vermiyo degilim..
Dusunsene sen 3, bilemedin 4 gun okula gitcen, 2-3 kisi bir atelye dersine gircen, 3000 tl civari maas alcan.. Boyle bir imkana baskalarini ortak etmek istermisin??

Bunu kabul edin eyvalla, yoksa biz daha fazla ders gorduk daha iyi biliyoruz, daha verimliyiz olaylarini kimse yemiyor artik..
3 bilemedin 4 gün okula giden öğretmen sabah 8 akşam 5 çalışıyordur.
maaş senle benim aynı sıkıntı etme.
2-3 kişi bir atelyeye girmez 8 er kişilikten grup oluşursa ancak olur.
Okulun imkanı varsa grubunu alıp ayrı ders yapabilirsin.

Daha açık konuşayım o zaman hocam anlamamışsın tam, arkadaşları da aydınlatayım..

5 gün okula giden meslek öğretmeni genelde yoktur. 2 gün gidenini de gördüm 3 gün de 4 gün de(senin bölümdeki ağırlığına bağlıdır). Geri kalan günler koordinatörlük adı altında doldurulur. Koorditatörlüğe de haftalık gidilmesi gerekir ama bazıları ayda bir bazıları dönemde bir gider işletme sahibine imzayı attırırır döner.

Atelye derslerine en son düzenleme ile kaç öğrenciye bir öğretmen verildi takip edemedim. 24 ve üzeri öğrenciye 3 öğretmen sanırım. Düz hesap 30 öğrencili bir sınıfın atelyesine 3 öğretmen girer desek. Hocam derler "bir üniteyi ben anlatayım birini sen birin o" yada "bir ay ben gireyim bir ay sen bir ay o" hadi bakalım ordan da yırttın. (farklı bölümlerde olur da bilgisayarda pek öğrenci bölen olmaz, genelde alırlar hepsini bir sınıfa.) yani 3-4 gün okula giden öğretmenin de atelye derslerinin 3/2 veya 2/1 lik (işte neyse öğrenci mevcudu) zamanı da boşa çıkmaktadır.

Bölüm şefi işi biliyorsa koordinatörlüklerde zaten sıkıntı çıkmaz..
Haftalık 29 saat mi ek ders= 4*29=116*8 küsür= 928 TL (o da ayı 4 hafta hesaplarsak) (bölüm şefi, atelye şefleri haftalık +6 ekders miydi??)

Meslek liseleri genelde kalabalık olur, idarenin de işi başından aşkındır. Bölümdekilerin arası iyi olup birbilerini idare ettiler mi cennettir...

Meslek lisesi bilgisaya ogrencisi zaten genelde sıkıntısizdir..

Yanlışlarım varsa olayın içinde olan arkadaşlar düzeltsinler.
hocam anlattıklarınız yaşanmış deneyimler mi yoksa duyduğunuz yada uzaktan izlenim edindiğiniz şeyler mi bilmiyorum ama tümüyle gerçeği yansıtmıyor. atölye derslerinde bir üniteyi ben birini sen anlat olayını 17 yıllık öğretmenim görmedim. çok yanlış bir olay. yapan varsa da onların kişisel problemidir ve kesinlikle eleştirilmelidir. okul idareleri tarafından düzeltilmelidir. meslek liselerinde çalışan yüzlerce arkadaşım var, böyle uygulayan duymadım.
bölüm yada atölye şeflerinin 6 yada 10 saat egzersizi toplam ücretin içindedir ve ekstradan alınmaz. (alabileceği ücretin üzerine eklemez.) ayrıca bu saatlerin karşılığında bölümde bulunan 3-4-5 yada daha fazla laboratuvarın devamlı çalışır durumda bulunmasını sağlarlar.
bilişim bölümündeki tüm öğretmenler de bu işin yardımcısıdır. ayrıca bu öğretmenler idarenin her türlü işlerini yaparlar. ders ücreti karşılığı olmadan.
meslek lisesi bilişim öğrencilerinin sıkıntısız olması dönemleri çoktan bitti. diğer bölümlerden fazla farkı yok, problemli öğrenci de çoktur.
koordinatörlüklerle ilgili olarak söylediğiniz gibi yapanlar varsa aldıkları para ne kadar helaldir tartışılır. ancak ben koordinatörlükte ayda bir dönemde bir gidilmediğini biliyorum. bizim okulumuzda kağıtlar haftalık ve tarihli çıkar, ve o hafta içinde tamamlanıp geri idareye verilir.
benim aklıma gelenler bunlar. başka arkadaşlardan da fikir beyan edecekler olabilir.,
ama lütfen bir mesleği bu kadar hafife almayın, meslek liselerinde bazı gelenekler, işleyişler vardır bunları da bu kadar hafife almayın. bunlar da sizden ricamdır.

uzaktan izlenim değil hocam, şahidim..

-Metal, motor vs. gibi bölümlerde öğrenciler gruplara bölünür. Bilgisayar Labaratuvar imkanlarının elvermediği okullarda ki genelde öyledir 30 kişilk bir sınıfı bölme şansınız yoksa derste 3 öğretmen ne yapar? Gerçekten merakımdan soruyorum siz aynı atelye dersine 3 öğretmen arkadaş mı giriyorsunuz? Hadi girdiniz diyelim atelye derslerinde sonuna kadar 3ünüzde kalıyor musunuz?

- Evet egzersiz karşılığında labaratuvarların çalışması sağlanır, gerekirse okul işleri halledilir. fakat bizler ilköğretimde yeri geliyor hiçbir ek egzersiz ücreti almadan yapıyoruz bu işleri. yapmayın kardeşim diyebilirsiniz, bu noktada sizin için de aynısı geçerlidir..(29+6 diye biliyordum, yanlışımı düzelttiniz için teşekkür ederim)

-Meslek lisesi öğrencisi durumu ortadadır fakat bilgisayar bölüm öğrencisi bunların arasındaki en iyisidir. kaldı ki atelye öğretmeni karşısında öğrencinin boynu kıldan incedir, eğer ki öğretmen çok vasıfsız değil ise. İlköğretimde öğrenciyi okuldan uzaklaştırmak imkansıza yakınken lisede gayet rahttır.

- Koordinatörlükte idare sıkıştırırsa dediğiniz gibi haftalık gidilir ama gidildikten sonra ne kadar kalınır :)

Yapılan işleri tabi ki hafife almıyorum, mesleğini hakkıyla yapanlara da sonsuz saygı duyuyorum fakat anlatmaya çalıştığım imkanların varlığı da inkar edilemez..

Son olarak şunu belirtmek istiyorum; meslek lisesinde çalışmak isteyen bötecilerin çoğu yukarıdaki imkanlar adına değil mesleki doyum adına bunu istemektedirler(18 ek ders karşılığında teknik öğretmen tazminatı talep etmeden meslek lisesinde seve seve çalışacak çok böteci bulursunuz)..

Zaten bunun önü açılsa bile bazı tefli arkadaşların bile kendine güvenemeyip gidemediği meslek liselerine böteci yağmaz :)
hocam tek bir şey söyliyeyim her şey dışardan farklı içine girince farklıdır. düşüncelerinize saygı duyuyorum ama her şey dediğiniz gibi rahat değil. öğrenciyi öyle uzaklaştırmak atmak falan eskide kaldı onlar. asla yok öyle şeyler.
bunun dışında meslek lisesi bilişim bölümlerinde artık tek laboratuvar falan yok. dersler atölyelere bölünür ve ayrı gruplarla uygulamaya gereken ağırlık verilerek işlenir. rahatlık okul türünden ziyade okul idarelerine göre değişir. meslek lisesi olarak çok rahat olan okullar olduğu gibi çok zor çalışılan okullar da vardır aynen çok rahat ilköğretimler olup çalışmanın insanın burnundan geldiği ilköğretimler de olduğu gibi.
egzersiz konusuna gelince hocam şeflik de yaptım şu anda şef değilim ama yapan arkadaşlara saygı duyuyorum. gerçekten çok zor angaryalarla dolu bir iş. inanın meslek lisesinde çalışsanız şef olmamak için elinizden geleni yaparsınız, öyle ücret karşılığı yapılan bir iş gibi görmeyin ne olur.
koordinatörlük konusu da şehir efsanesine dönmüş anladığım kadarıyla. vallaha büyük şehirde otobüs ve dolmuşla 4-5 işletmeyi gezmek 1 günde anca ucu ucuna yetişiyor. artı kışın çektiğiniz sıkıntı, yağmuru çamuru cabası. öyle ayda 1 git dönemde 1 git yok hocam öyle şeyler.
neyse sonuçta herkes yaşadığını bilir ama ben yanlış anlaşılmalar olmasını istemem. çünkü yatarak hiç bir şey öğretmeden öğretmenlik yapmak her branşta mümkün. o yüzden bilişim bölümündeki öğretmenler yatıyor işler kebap gibi bir izlenim oluşmasını asla istemem çünkü kesinlikle doğru değil.
 
Arkadaşlar atama yapılmamasının tek gerekçesi yönetmelik ve 80 sayılı TTK kararıç siz bu dersleri görmediniz bilmiyorsunuz gibi laflarını tekrar tekrar söylüyorsunuz ama TEF'lilerde güncel derslerin bir çoğunu üniversitede eminim görmemiştir(son mezunları çıkartırsak). Meb bu kararı alırken BÖTE'lilerin aldığı derslere bakarak karar almıyor. Öyle olsa sınıf öğretmenlerini veya Elektrik-Elektronik mezunlarını meslek liselerinin bilişim Tek. alanına atamazlardı. Şunu da belirteyim Bilişim Teknolojileri Alanına ait bütün dersler BÖTE mezunlarının maaş karşılığı okutmak zorunda olduğu dersler. Norm fazlası olunca meslek liselerinde görevlendirildirildikleri zaman hiç bir idareci siz bu dersleri görmediniz size bu dersleri vermeyelim demiyor. "Bu dersler sizin maaş karşılığı okutmak zorunda olduğunuz dersler hocam mecbur gireceksiniz" sözlerini kabara kabara söylüyorlar. TEF'li arkadaşların tek gerekçesi meslek liselerindeki kontenjanların dolması ve olası bir atama durumunda sıkışıklık olması. Meslek liselerindeki süper öğrencilerimizin mesleki gelişimlerini düşündüklerini (istisnaları hariç tutuyorum özür dileyerek) hiç zannetmiyorum. BÖTE'lilerinde meslek liselerini istemeleri gayet normal, neden bir öğretmen 29 saat ücret almak istemesin ki, hemde yeni şeyler öğrenerek(gerekirse fazla çalışır evde oturmaktan iyidir)...
 
üniversiteye giderken böte mezununun sadece ilköğretime atandıgını biliyordunuz ve üniversitede meslek lisesi derslerinin hiç birini almadınız.(böte tef arasında mezun olunan kredi arasında da bayagı fark olması lazım)... bu yıl çalıştıgım meslek lisesine son 2 ay gelen böte mezunu öğretmen web tasarımı bölümü derslerine o kadar yabancıydı ki kendisi çok zorluk çekti derslerde...

ben kendimi geliştirdim diye meslek lisesine atanmak istemek de pek mantıklı değil... o zaman ben de kendimi başka bir branşta geliştireyim oraya atanmak isteyim...

bu tartışmalara son vermek için ilköğretim bilgisayar ve lise bilgisayar (matematikte olduğu gibi) olarak 2 farklı branşa ayrılmalı ve herkes kendi alanına atanmalı...

e
 
meslek liselerinde öğrencilerin başarı düzeyi ortada demekki prof değilsiniz :mrgreen: :mrgreen:
 
karinca_52' Alıntı:
meslek liselerinde öğrencilerin başarı düzeyi ortada demekki prof değilsiniz :mrgreen: :mrgreen:

valla ilk başta meslek lisesine gelen öğrencilerin ortaokul başarı düzeyine bak istersen :idea:
 
Tef mezunları neden böte yi aşağılar anlamıyorum. Tef li olup da adam gibi programlama bilen bir tek kişi görmedim. Elektronik dersleri görüp bilgisayarcı olmak böyle birşey olsa gerek. Birde meslek liselerindeki bir çok bilişim teknolojileri öğretmeni elektronik çıkışlı zaten. iki yıllık çıkışlı olanları ve sınıf öğretmenlerini saymıyorum bile. Tef li arakadaşların bötelileri istemeyip sınıf öğretmenlerine ses çıkarmamaları da bundan dolayı. Kimse kendinden çok bileni yanında istemez.
 
arkadaşlar bu iş bilip bilmeme işi değil. diploma işi. teknik eğitim fakültesini bitiren öğretmen kanun gereği teknik öğretmen ünvanı alır ve bu da diplomasında yazar. bu durumda teknik öğretmen ünvanlı birinin teknik ve meslek lisesinde görev yapması doğaldır. bote ise kuruluş amacı, verdiği eğitim müfredatı ve ünvanı farklı bir okuldur. bu yüzden böyle didişmenin hiç kimseye faydası yok. sınıf öğrt. mezununun bırakın teknik liseye atanmasını bilişim branşına atanması bile çok büyük yanlıştır. buna da karşıyız. bir de böte mezunları meslek liselerine atanınca bütün sorunlar çözülecek mi? bilişim öğretmenlerinin sorunu o okula bu okula atanma sorunu değildir. norm kadronun düzgün bir şekilde düzenlenmesi gerekliliğidir. ortaokulda ders seçmeliydi zorunluydu btr görevlendirmesi vb. sorunlar bunlardır. btr norm dahiline alınsın ve her okula belli sayıda btr olarak kadrolu bilişim öğretmeni atansın. bu durumda sorun çözülür. bötelilere meslek lisesine atanma hakkı verilse yer mi var sanki. yine aynı durumlar söz konusu olur. meslek liselerinde açık olsa ve bu kadar cazip olsa ilköğretimde çalışan bir tane tefli bulabilir misiniz. lütfen olayı mantıklı, sorunun ne olduğunu anlayıp çözüm getirebilecek şekilde düşünelim, yorumlayalım ve paylaşımda bulunalım. herkesin sorunları çözülür ve gönlünce çalışabileceği okullarda olur inşallah.
 
bir şey daha eklemek isterim. böteli arkadaşlar teflilerin kendilerini aşağıladığını söylüyor da böteli arkadaşların teflileri ve yaptığı işi nasıl aşağıladığı da önceki mesajlarda mevcut. bu durumda yarın böteliler de meslek lisesine atanma hakkını elde ederse bu kadar hafife aldıkları işi nasıl yapacaklar ve onlar için nasıl eleştiri yapılacak bunu da düşünün. hiç bir şey dışaırdan göründüğü gibi değil buna emin olun. işini düzgün yapmak isteyen için her iş zor ve zahmetlidir.
 
ulubey38' Alıntı:
istesende meslek lisesine giremezsin ki

Buraya yazmasalar da meslek lisesine gerek ilk atamada, gerek norm fazlası olup resen atamayla yada il içi atamalarda kendi isteğiyle bir şekilde atanmış bir sürü BÖTE mezununu yok sayıyorsunuz yani. Doğru mu anlamışım?
 
Kolemans' Alıntı:
Tef mezunları neden böte yi aşağılar anlamıyorum. Tef li olup da adam gibi programlama bilen bir tek kişi görmedim. Elektronik dersleri görüp bilgisayarcı olmak böyle birşey olsa gerek. Birde meslek liselerindeki bir çok bilişim teknolojileri öğretmeni elektronik çıkışlı zaten. iki yıllık çıkışlı olanları ve sınıf öğretmenlerini saymıyorum bile. Tef li arakadaşların bötelileri istemeyip sınıf öğretmenlerine ses çıkarmamaları da bundan dolayı. Kimse kendinden çok bileni yanında istemez.
bötelerin derdi meslek lisesinde ekdersin fazla olması ve koordinatörlük.
 
omd' Alıntı:
ulubey38' Alıntı:
istesende meslek lisesine giremezsin ki

Buraya yazmasalar da meslek lisesine gerek ilk atamada, gerek norm fazlası olup resen atamayla yada il içi atamalarda kendi isteğiyle bir şekilde atanmış bir sürü BÖTE mezununu yok sayıyorsunuz yani. Doğru mu anlamışım?
ben hiç görmedim bu şekilde görsem şikayet ederim hemen
 
ulubey38' Alıntı:
omd' Alıntı:
ulubey38' Alıntı:
istesende meslek lisesine giremezsin ki

Buraya yazmasalar da meslek lisesine gerek ilk atamada, gerek norm fazlası olup resen atamayla yada il içi atamalarda kendi isteğiyle bir şekilde atanmış bir sürü BÖTE mezununu yok sayıyorsunuz yani. Doğru mu anlamışım?
ben hiç görmedim bu şekilde görsem şikayet ederim hemen

Halk Eğitimi Merkezlerinde de bir sürü BÖTE'li var. Hepsini şikayet ede ede bakanlıkta öğretmen bırakmayacaksınız anlaşılan.
 
omd' Alıntı:
ulubey38' Alıntı:
omd' Alıntı:
ulubey38' Alıntı:
istesende meslek lisesine giremezsin ki

Buraya yazmasalar da meslek lisesine gerek ilk atamada, gerek norm fazlası olup resen atamayla yada il içi atamalarda kendi isteğiyle bir şekilde atanmış bir sürü BÖTE mezununu yok sayıyorsunuz yani. Doğru mu anlamışım?
ben hiç görmedim bu şekilde görsem şikayet ederim hemen

Halk Eğitimi Merkezlerinde de bir sürü BÖTE'li var. Hepsini şikayet ede ede bakanlıkta öğretmen bırakmayacaksınız anlaşılan.

ilk defa senden duydum şimdi, bildiğin bir yer söyle şikayet edek
 
yasin613' Alıntı:
bu tartışmalara son vermek için ilköğretim bilgisayar ve lise bilgisayar (matematikte olduğu gibi) olarak 2 farklı branşa ayrılmalı ve herkes kendi alanına atanmalı...
Hocam, ben bu dediğinizin adeletsizliği ortadan kaldırmak için mecbur olduğunu yıllardır söylüyorum. Anket yapalım şimdiye kadar kaç tane TEF'li bu adaletsizlikten faydalanarak ilk atamasını gerçekleştirdi veya ilköğretim ve genel liseleri paravan olarak kullandı, belkide hala ilköğretim veya genel lisede çalışıyor, görelim. O açıdan sizin söylediğinizi istemek, bu durumun; bir adaletsizlik olduğunu kabul etmek YÜREK İSTER!
 
Uzatmanın anlamı yok arkadaşlar.MEB in Norm kadro olayını çözmesi gerekir...her okula
1 BTR
ders sayısına görede BT.öğrt.
okadar...
 
:) şu konuşma tarzına, hitabete bak. adam olmuş gelmiş ahkam kesiyor. babalar gibi çalıştım sonuna kadar hakkını vererek 1 yıl sonra başka ile geçtim. senin gibilere göbekten sallayanlar diyorum. birde beni de tartışmaya çektin ya tebrik ediyorum. senin gibi ucuz öğretmen meslektaş çok gördüm. cok ciddiye almıyorum. kendin çal kendin oyna :mrgreen: Allahın izniyle öğretmenlikteki son 3 yılım.
 
Phascolarctos cinereus' Alıntı:
:) şu konuşma tarzına, hitabete bak. adam olmuş gelmiş ahkam kesiyor. babalar gibi çalıştım sonuna kadar hakkını vererek 1 yıl sonra başka ile geçtim. senin gibilere göbekten sallayanlar diyorum. birde beni de tartışmaya çektin ya tebrik ediyorum. senin gibi ucuz öğretmen meslektaş çok gördüm. cok ciddiye almıyorum. kendin çal kendin oyna :mrgreen: Allahın izniyle öğretmenlikteki son 3 yılım.
Hayırlısıyla yolculuk nere öğretmenim...
 
ferdi' Alıntı:
BÖTE--->İlköğretime

LA Arkadaşım var ya görende bunlar gece gündüz-- 7/24 harıl harıl zarıl zarıl ders çalıştı sanacak. 45 bütünlemeyle..50 -60 ortalamayla geç sonra Beeennn tef mezınıyım de sana gülerler evlat.. mesleğin öğretmenlik yaparken öğrenildiğini babaannene sor o bile bilir. pışıkk
 
Geri
Üst