Ek ders modülü ile ilgili şöyle bir açıklama varmış. Koyu ve eğik yaptığım kısım YOS görevini kapsıyor mu emin olamadım:
"Ek Ders Modülünü kullanan okul ve kurumlarımız tarafından sıkça sorulan sorular ve modül üzerinden alınan verilerin analizi üzerine aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür:
1) Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin 8. Dönem Toplu Sözleşme (2026-2027) gereğince ana sınıfı ve özel eğitim ana sınıflarında görevli okul öncesi öğretmenlerine “İlave ek ders (8. Dönem Toplu Söz.)” açıklamasıyla haftalık 1 saat ek ders verisinin modül tarafından otomatik yansıtılması için çalışmalar devam etmektedir.
2) Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin 8. Dönem Toplu Sözleşme (2026-2027) gereğince, Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 10’uncu maddesinde belirtilen “Ders Niteliğinde Yönetim Görevi” ek dersi, kurum türüne göre 101 (Gündüz) ya da 103 ( %25 Fazla Gündüz) veri tipine otomatik olarak aktarılacaktır.
Kararın 10’uncu maddesi kapsamında ek ders alanlardan aynı Kararın 16’ncı maddesi kapsamında Bakanlık merkez veya taşra teşkilatına geçici görevlendirilenlerin de ek ders saatleri çalıştıkları kurum türüne göre 101 (Gündüz) ya da 103 ( %25 Fazla Gündüz) veri tipine otomatik olarak aktarılacak, bu kapsamda olmayan geçici görevli personelin ek ders saatlerinin 110 (Ekder Yer. Geç. Gör. Gündüz) ve 112 (Ekder Yer. Geç. Gör. %25 Gündüz) veri tiplerine aktarılmasına devam edilecektir.
Yönetici ve rehber öğretmenlerin destekleme ve yetiştirme kurslarındaki yönetim görevi ek dersinin 125 veri tipine,
DYK hariç Kararın 8’ inci maddesi kapsamında cumartesi ve Pazar günleri için ödenen yönetim ek dersinin 110 veri tipinde aktarımına devam edilecektir.
3) Sözleşmeli öğretmenlerin e-okul ders yükünün Ek Ders Modülüne yansımaması ya da ek ders verilerinin ek ders hesaplama ekranında görünmemesi, ilgili personelin MEBBİS e-Personel “Sözleşme Kaydı Bilgileri” verisinin girilmemesi ya da eksik girilmesinden kaynaklanmaktadır.
4) Bakanlığımız MEBBİS veri tabanıyla bütünleşik olarak çalışan Ek Ders Modülü hesaplamaya dayanak oluşturan verilerin büyük bir kısmını e-Personel, e-Okul, e-Kurs, e-Yaygın, e-Pansiyon, e-Bilsem modüllerinden transfer etmektedir. Dolayısıyla Ek Ders Modülüne yansıyan verilerde hata ya da eksiklik görülmesi halinde ilgili modüle girilmiş kayıtların kontrol edilmesi ve düzeltilmesi gerekmektedir. Özellikle personelin listelere yansımaması halinde e-Personel görev, görevlendirme kayıtlarının gözden geçirilmesi büyük önem arz etmektedir.
Hatalı verilerin ilgili modülde düzeltilmesinden sonra Ek Ders Modülü; “Ders Yükü İşlemleri” ekranında ilgili hafta için ders yükünü yeniden çekme ve/veya yeniden hesaplama işlemi yapılabilecektir.
5) Ek Ders Modülünün etkili ve verimli kullanımı çerçevesinde okul/kurum ve il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinin yerine getirmesi gereken yükümlülükler resmi yazı yoluyla 81 il valiliğine bildirilmiş olup, kurumların sorumlulukları Ek Ders Modülü Uygulama Kılavuzunda da sıralanmıştır. Ancak verilerin izlenmesi sonucu dönem sonu işlemlerinde kurum ve ilçe onay oranlarının % 100 olmadığı görülmektedir. Kadrolu ya da sözleşmeli öğretmen ayrımı olmaksızın tüm personelin ek ders tahakkuk işlemlerinin modül üzerinden yürütülmesi ve onay işleminin eksiksiz tamamlanması zorunlu olup aksi durumda sorumluluk ilgili yöneticilere ait olacaktır.
İlgili maddeler ile ilgili modülde çalışmalar devam etmektedir."