YEĞİTEK Okul Sorumlusu

Kodla Büyü
Toplu halde görev almayın hepsi düzelir arkadaşlar şimdi bazılarınız diyecek ekomomik sıkıntı falan ama 10-11 bin tl için ayırdığınız vakti düşünün inanın harcağımız mesaiye değmez gidin o zamanda başka bi konuda geliştirin kendinizi çok daha fazlasını kazanırsınız kölelikten de kurtulmuş olursunuz
Hocam toplu halde görev almayın gibi zihniyet evet örgütlenme adına var ama ben tutup da müdürlerin il/ilçe/bakanlık gibi yerlere mağdur olduk, neden böyle oldu, durumu düzeltin vb gibi şeyler yazacaklarını hiç düşünmüyorum. (şahsi görüşüm). Hatta ve hatta okulu mağdur ettiğimizi düşünüp dersinizi seçmeyip norm fazlası durumuna bile sokarlar insanı. Biri gider biri gelir zihniyeti uygulanır. İdare ile ilişkisi zaten sıkıntılı olan arkadaşlar bu konuda çok mağdur olur. İdare öğretmeni tutmadımı ne ders veriyor ne de ilgileniyor. Bu sorunların yüksek telden çözülmesi lazım. Bakana kadar ulaştırmak lazım bu sorunu.

Chatgpt bile bu yazıyı yazanlardan daha iyi :) :) :)

Yeğitek Okul Sorumlusu Öğretmenler okul nöbeti için ek ders alabilir mi

ChatGPT:​

Evet, güzel bir soru 🙂

Okul nöbeti karşılığında ek ders ücreti konusu Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar ile düzenlenmiştir.

📌 Temel bilgiler:

• Öğretmenler haftada tuttukları nöbet görevi için ek ders ücreti alabilirler.
  • 2017’de yapılan değişiklikle, nöbet tutan öğretmenlere haftada 3 saat ek ders ücreti ödenmesi hükme bağlandı.
  • Nöbet ücreti sadece fiilen nöbet tutulan gün için ödenir.
  • Yönetici konumunda olanlar (müdür, müdür yardımcısı) için nöbet görevi bulunmadığından, onlara bu ödeme yapılmaz.
  • YİĞİTEK (Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü) okul sorumlusu öğretmenler ise farklı bir idari görev kapsamında değerlendirildiği için, eğer fiilen öğretmen olarak okulda nöbet tutuyorlarsa ek ders alabilirler. Ancak sadece “sorumlu öğretmen” sıfatı ek ders ücreti doğurmaz.
✅ Yani:

• Eğer YİĞİTEK okul sorumlusu öğretmen ders okutuyor ve okul nöbeti görevine yazılıyorsa, haftada 3 saat ek ders ücreti alır.

Yeğitek Okul Sorumlusu Öğretmenler egzersiz açabilir mi

ChatGPT:​

Güzel bir noktaya değindiniz 👍

Egzersiz çalışmaları (müzik, spor, satranç, halk oyunları, tiyatro vb.) ile ilgili esaslar “Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar” ve “Okul Spor Kulüpleri, Egzersiz ve Kurslar Yönergeleri” ile düzenlenir.

📌 Durum şu şekilde:

• Egzersiz açabilmek için öğretmenin okulda fiilen görev yapması ve ders okutuyor olması gerekir.
  • Egzersiz açılacak alanın öğretmenin branşıyla ilgili olması şarttır (ör. beden eğitimi öğretmeni → spor egzersizi, müzik öğretmeni → koro çalışması).
  • YİĞİTEK okul sorumlusu öğretmenler, aslında okulda idari bir görev yürütürler. Bu görev onların branş öğretmeni kimliklerini ortadan kaldırmaz.
  • Dolayısıyla, eğer bu öğretmen okulda kadrolu olarak ders okutuyorsa, branşına uygun egzersiz açabilir.
  • Ama sadece “YİĞİTEK okul sorumlusu” sıfatıyla, ders görevi yoksa, egzersiz açamaz.
✅ Kısaca:

• Ders okutuyorsa ve branşına uygun egzersiz planlıyorsa → Açabilir.

Yeğitek Okul Sorumlusu Öğretmenler belletmenlik yapabilir mi

Belletmenlik görevi, yatılı ve pansiyonlu okullarda öğrencilere rehberlik etmek, etüt ve disiplin düzenini sağlamak için öğretmenlere verilen ek görevdir. Bu görev karşılığında da ek ders ücreti ödenir.

Mevzuata göre belletmen olabilmek için:

• Öğretmen okulda fiilen ders okutuyor olmalı,
  • Pansiyon görevi (belletmenlik) için idare tarafından görevlendirilmiş olmalı,
  • Yönetici (müdür, müdür yardımcısı) konumunda olmamalıdır.

📌 YİĞİTEK Okul Sorumlusu Öğretmenler açısından durum:

• “YİĞİTEK okul sorumluluğu” öğretmenin kendi branş öğretmenliğini ortadan kaldırmaz.
  • Eğer bu öğretmen okulda fiilen ders okutuyorsa, pansiyonlu okullarda belletmen olarak görevlendirilebilir ve bu görev karşılığında ek ders ücreti alabilir.
  • Ancak sadece “YİĞİTEK sorumlusu” unvanı üzerinden, ders görevi olmadan belletmenlik yapılamaz.

✅ Yani özet:

• Ders okutuyorsa → Belletmen olabilir.

Bahsi geçen maddelere bakınca nöbet ve kılüp öğretmenin asli vazifesi gibi gözüküyor.

Ek-1
YEĞİTEK Okul Sorumlusu Görevlendirme Esasları

11- Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 16’ncı maddesinin ikinci fıkrası kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılmak üzere YEĞİTEK Okul Sorumlusu olarak görevlendirilen öğretmenlere, ayrıca asli görevi için öngörülen ek ders ücreti ödenmez.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM VE İLKÖĞRETİMKURUMLARI YÖNETMELİĞİ
Müdür yardımcısı ve öğretmenlerin nöbet görevi

MADDE 44 – (Başlığı ile Birlikte Değişik:RG-16/6/2016-29744) (1)

....

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ
Öğretmenlerin görevleri ve sorumlulukları

MADDE 86
-

(4) Okulun her türlü eğitim ve öğretim çalışmalarında görev alan öğretmenlerin görev ve sorumlulukları şunlardır:
...

d) (Değişik:RG-8/9/2023-32303)Sorumluluğuna verilen öğrenci kulüpleri ve sosyal sorumluluk programı çalışmalarıyla ilgili görevleri yapar.
....
ö) Okul yönetimince belirlenip kendisine verilen nöbet görevini yerine getirir.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN KARAR

Ders görevinin yapılmış sayılacağı hâller (1)
MADDE 16-
(2) (Ek: 24/11/2008 tarihli ve 2008/14575 sayılı BKK) ......, diğer görevlendirmeler için ise her altı ayda yeni bir onay alınmak ve fiilen görev yapmak kaydıyla, yarıyıl ve yaz tatilleri de dahil olmak üzere aylık karşılığı ders görevi ile görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevi bulunup bulunmadığına bakılmaksızın göreve başladıkları tarihten itibaren haftada 18 saat ek ders görevi yapmış sayılırlar ...... Bu kapsamda ek ders ücretinden yararlanan personele ayrıca asli görevi için öngörülen ek ders ücreti ödenmez. ...

Hocam toplu halde görev almayın gibi zihniyet evet örgütlenme adına var ama ben tutup da müdürlerin il/ilçe/bakanlık gibi yerlere mağdur olduk, neden böyle oldu, durumu düzeltin vb gibi şeyler yazacaklarını hiç düşünmüyorum. (şahsi görüşüm). Hatta ve hatta okulu mağdur ettiğimizi düşünüp dersinizi seçmeyip norm fazlası durumuna bile sokarlar insanı. Biri gider biri gelir zihniyeti uygulanır. İdare ile ilişkisi zaten sıkıntılı olan arkadaşlar bu konuda çok mağdur olur. İdare öğretmeni tutmadımı ne ders veriyor ne de ilgileniyor. Bu sorunların yüksek telden çözülmesi lazım. Bakana kadar ulaştırmak lazım bu sorunu.
Haklısınız hocam aynen öyle oluyor ama ben kendi adıma bu yıl görev almayı düşünmüyorum sonuçlarına katlanmayi da göze alıyorum

Arkadaşlar bu görevlendirme çok laçkalaştı. Öğretmen sıfatıyla uyuşmayan, eğitim-öğretim faaliyetleriyle uzaktan yakından alakası olmayan, arızaları bildirmekten öteye gidemeyen saçma sapan bir görevlendirme haline geldi. Bu görevlendirmenin içi doldurulamıyor malesef. Bazı arkadaşlar çok büyük değişiklikler var, aleyhimize maddeler var diyor inanın aleyhimize bi madde olsaydı da en azından değişmiş gerçekten derdim o da yok.

Arkadaşlar bu görevlendirme çok laçkalaştı. Öğretmen sıfatıyla uyuşmayan, eğitim-öğretim faaliyetleriyle uzaktan yakından alakası olmayan, arızaları bildirmekten öteye gidemeyen saçma sapan bir görevlendirme haline geldi. Bu görevlendirmenin içi doldurulamıyor malesef. Bazı arkadaşlar çok büyük değişiklikler var, aleyhimize maddeler var diyor inanın aleyhimize bi madde olsaydı da en azından değişmiş gerçekten derdim o da yok.
Hocam ironi dimi?

İroni değil hocam. Ne değişiklik var benim göremediğim. İsim değişiyor içerik aynı. Var mı değişen bi şey elle tutulur belki gözden kaçırmışımdır?

Eğitim İş sendikası bunun düzeltilmesi için talepte bulunmuş.

Ben zaten başvurmadım ama il koordinatörü ile konuştum okula gelen olacak mı diye. Çok az YOS başvurusu var hocam kimse gelmeyecek dedi. :)

Ben de aynı fikirdeyim, aynı şekilde hareket ettim.
26 Saat Ders + Nöbet + Kulüp = 18 Saat Filli Ders + YOS
Yukarıdaki ek ders ücret denklemi ile görevli aramak, hamal aramaktan farksız.
Yani "6 saat fiili derse girmeyin ama biz size aylık bildirim formundaki 21 maddeyi kitleyelim", demişler. Gerçekten onları yazarken nasıl bir motivasyon ile yazmışlar anlamadım. tüm maddeleri detayları ile okusan 6 saat sürer. Donanımı, tahtası ayakta tutmak için bu kadar zaman geçiyor. Hatta bazen ekstra zaman ayırıyoruz. Başka okullara da gönderebilirlermiş. Nasıl bir akıl tutulmasıdır anlamadım. Şu maddeleri yazarken herhalde yapay zekaya okuldaki tüm bilişim sorumluluklarını yaz falan diye promt almışlar.
Herkes nöbet, kulüp gibi detaylara takılmış ama yüklemeye çalıştıkları iş gücü bir yılda bütün personellere dengeli dağıtılacak olan iş yükü. Gözleri kararmış, Allah sonumuzu hayretsin.
gözlerinin önünde bulunsun maddeler, ne yapmışız desinler.

1. Öğretmen, Öğrenci ve Veli Bilgilendirme Çalışmaları​

2. Öğretmen ve Öğrencilerin EBA Aktiflik Oranları​

1. Dönem / 2. Dönem karşılaştırması

3. EBA - ÖBA - MEBİ Faaliyetleri​

• Teknik Destek
  • Bilgilendirme
  • Eğitim
4. EBA ve Diğer Dijital İçeriklerin Kullanımına Rehberlik​

5. YEĞİTEK Projeleri Tanıtım ve Bilgilendirme​

• e-Twinning
  • Scientix
  • STEM vb.

6. Etkileşimli Tahta ve Arıza Takibi​

• Kaç adet etkileşimli tahta olduğu
  • Kaçının arızalandığı ve takibi

7. Pardus ETAP İşletim Sistemi Faaliyetleri​

• Kurulu olan tahta sayısı
  • Yeniden kurulum yapılan tahta sayısı

8. FATİH Projesi Donanımları ve Diğer BT Ortamlarının Kullanımı​

9. ADSL - Fiber Erişim ve Ağ Altyapısı​

• Arıza tespiti ve takibi (güç kaynağı vb.)

10. Diğer Eğitim Teknolojileri ve Bilgilendirme Çalışmaları​

11. YEĞİTEK Okul Sorumlusu Faaliyet Formu​

• Sınıf içi rehberlik çalışmaları
  • EBA destek noktaları rehberlik çalışmaları
  • Formların dosyada saklanması

12. BT Laboratuvarları​

• Bilgisayarların durumu
  • Yapılan işlemler

13. Yenilikçi Sınıf Faaliyetleri​

14. BT Sınıfı Faaliyetleri​

15. Kodlama ve Robotik Çalışmalar​

16. İl - İlçe MEM Projelerine Destek​

17. Proje ve Yarışma Katılımları​

• Teknofest
  • MEB Robot
  • TÜBİTAK
  • STEM
  • eTwinning
  • Canva vb.

18. Muayene Kabul İşlemleri​

19. Okul Web Sitesi Çalışmaları​

20. Yapay Zekâ ve Dijital Güvenlik​

• Güvenli internet
  • Dijital zorbalıkla mücadele
  • Dijital etik

21. Diğer Çalışmalar ve Açıklamalar​

Buradaki işleri derse girerken yapabilen arkadaş varsa yanıma gelsin. Pelerini de benden, superman olmuştur o, uçmaya başlasın.

Ortada dolaşan o bu şu ödenemez yazısında geçen ve dayanak olarak gösterilen; aynı zamanda YOS görevlendirme esasları 11. maddede ifade edilen ekders yönetmeliğinin 16.2 maddesi şöyle(Aynı madde zaten BTR içinde yapılan ödemelerin dayanağıydı):

"""(2) (Ek: 24/11/2008 tarihli ve 2008/14575 sayılı BKK) Bakanlık merkez teşkilatında Bakan veya yetkili kıldığı makam, taşra teşkilatında ise Bakan veya valilik onayı ile ilgili mevzuatı uyarınca verilen görevleri yapmak üzere görevlendirilen yönetici ve öğretmenler ile bakanlığa verilmiş bir görevi yürütmek üzere diğer kurumlarda Bakan onayı ileg örevlendirilen yönetici ve öğretmenler, Bakanlık merkez teşkilatındaki görevlendirmeler için 1 yıl, diğer görevlendirmeler için ise her altı ayda yeni bir onay alınmak ve fiilen görev yapmak kaydıyla, yarıyıl ve yaz tatilleri de dahil olmak üzere aylık karşılığı ders görevi ile görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevi bulunup bulunmadığına bakılmaksızın göreve başladıkları tarihten itibaren haftada 18 saat ek ders görevi yapmış sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir. Alınacak onayda görevlendirilecek personelin adı, soyadı, unvanı, görevin mahiyeti ve görev süresi ile diğer hususlar açıkça belirtilir. Bu kapsamda ek ders ücretinden yararlanan personele ayrıca asli görevi için öngörülen ek ders ücreti ödenmez. Öğretmenlerin ilgili müfredatı kapsamında ders okutmak üzere diğer eğitim kurumlarında geçici olarak görevlendirilmeleri bu fıkrak apsamında değerlendirilmez."""

Burada diyor ki bir görevlendirme varsa onun karşılığında kendilerine verilmiş ekders görevi olup olmadığına bakılmazsızın haftada 18 saat ekders görev yapmış sayılırlar. Öğretmenin girdiği ders yükü var ise asli görevi o olduğundan ayrıca ekders ödenmez diyor. Zaten BTR de de durum böyleydi.

Kendi branşındaki derslere girmek öğretmenin asli görevidir. Bu kapsamdaki görevleri öğrencilere eğitim vermek, ders planları hazırlamak, sınavları değerlendirmek ve öğrenci gelişimini izlemek gibi görevlerde derse girme kapsamında oluşur. Zaten bu derse girme karşılığını doldurmaya denk düşen görevdir. YOS görevlendirme esaaları madde 7 de de bu açıkça belirtilmiş.

Bu alttaki görevler maaş karşılığını doldurmaya sayılmazlar ve asli görev değildir. Yani maaş karşılığını doldurmayan birine bu görevler verilirse maaş karşılığına sayılmaz ve ek dersini alır:
Kulüp çalışması,
ders sonrası egzersiz çalışmaları,
belletmenlik,
sınav görevi,
nöbet,
Kurs.....

16.2 madde bu ücretlere engel değil. Dolayısıyla bunların ücretini alamaz diye bir ibare dayanaktan yoksundur. Sebebi sorulmalıdır.

Bir de ekderslerin girildiği sistemde YOS için bunları engellemeye yönelik kısıtlama getirileceği iddaları var. Böyle birşey yapılması dayanağı olduğu anlamına gelmez. Dayanağı ve sebebi sorulmalıdır.

Aynı şekilde YOS görevlendirme esasları 10. madde de belirtildiği üzere görev saatleri haftalık ders programında gösterilir ve burada yer alan derse giriş çıkış saatlerine göre görev yapar. Asli görevimiz derse girmek ise bu asli olarak öğretmen olduğumuzu ve YOS görevi bittikten sonrasına herhangi kısıtlama yapılamayacağının kanıtıdır. Son dersin bitişiyle YOS görevi biter. Egzersiz yapamaz, kurs yapamaz, belletmenlik yapamaz vs ibareleri dayanaktan yoksundur. Sebebi sorulmalıdır.

Y. Lisans ve doktora için ekders ödemesinin artırımlı yapılamayacağının dayanağı nedir. İdareciler ve PDR bu şekilde alabiliyor. Ortada hem asli görev karşılığı girilen dersler hem de diğer ders saatlerinde haftalık zaman çizelgesinde belirtilmiş YOS görevi var. Ortada fiilen yürütülen görev varken taaa y. lisans ve doktoradan artırımlı ek ders ödemeyecek diye birşey var ise bunun dayanağı nedir sebebi sorulmalıdır.

Yok artık öğretmen değilsiniz ünvanınız YOS olarak değişecek kadro verilecek, derse girmek diye asli bir görev yok derseler o başka.
Tüm bunlar yapılan bir toplantıda sorulara pek düşünülmeden şifaen verilmiş bir cevaptan mı kaynaklanmaktadır acaba? Dayanak gösterilip sebebi davalara konu olmayacak şekilde cevaplanabilecek midir?

Ortada devletin bir işinin görülmesinden daha çok sanki bağcıyı dövmek gibi bir izlenim hissediliyor gibi değil mi?

Biz benzer sorunları BTR sürecinde de yaşadık. Hani egzersiz belletmenlik gibi akla zarar engelleme olmamıştı. Bakın kulüp konusunda ekders yönetmeliği 16.2 madde olan davada sonrasında faiziyle ödenmesine hükmedilmişti:

"""Türk Eğitim-Sen olarak üyemiz adına; Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmeni olarak görevlendirilen üyemizin ders saatleri dışında sosyal kulüp çalışması yapması nedeni ile haftada iki saat artırımlı ek ders ücreti ödenmesi talebiyle yaptığı başvurunun reddi üzerine, dava açılmıştır. Açmış olduğumuz davanın Adana 3. İdare Mahkemesi’nin 2022/1724 E., 2022/333 K. sayılı kararı ile reddi üzerine, istinaf kanun yoluna başvurulmuştur. Adana Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi’nin 2023/496 E., 2024/189 K. sayılı ve 01.03.2024 tarihli kararında;

“…Olayda, matematik öğretmeni olarak görev yapan davacının, Milli Eğitim Bakanlığı Fatih Projesi kapsamında bilişim teknolojileri rehber öğretmeni olarak görevlendirildiği, söz konusu görevlendirme nedeniyle kendisine Yönetmeliğin 16/2. maddesi uyarınca 18 saat ek ders ücreti ödendiği, bunun dışında davacının bilişim teknolojileri rehberliği görevlisi olarak ders saatleri dışında sosyal kulüp çalışması yaptığı, söz konusu çalışmanın Yönetmeliğin 6/5. maddesi kapmasında olduğu, asli görevi olan matematik öğretmenliğinden kaynaklanan bir çalışma olmadığı yapılan kulüp çalışmasının ise asli görev olarak kabul edilemeyeceği açıktır.

Bu durumda, davacının yaptığı kulüp çalışmasının asli görevi kapsamında olmadığı dikkate alındığında, Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın “Ek ders görevi” başlıklı 6.maddesinin 5.fıkrasında belirtilen ek ödemeden yararlandırılması gerekirken, aksi yönde tesis edilen işlemde ve davanın reddi yönündeki Mahkeme kararında hukuka uyarlık bulunmamıştır.” denilerek, istinaf başvurusunun kabulüne, istinafa konu mahkeme kararının kaldırılmasına, dava konusu işlemin iptaline, ek ders ücretinin yasal faizi ile ödenmesine, karar verilmiştir."""

İlgili kararı görmek için tıklayın

Son düzenleme:
Ortada dolaşan o bu şu ödenemez yazında geçen ve dayanak olarak gösterilen ve aynı zamanda YOS görevlendirme esasları 11. Maddede ifade ediken. ekders yönetmeliğinin 16.2 maddesi şöyle(Aynı madde zaten BTR içinde yapılan ödemelerin dayanağıydı):

"""(2) (Ek: 24/11/2008 tarihli ve 2008/14575 sayılı BKK) Bakanlık merkez teşkilatında
Bakan veya yetkili kıldığı makam, taşra teşkilatında ise Bakan veya valilik onayı ile ilgili
mevzuatı uyarınca verilen görevleri yapmak üzere görevlendirilen yönetici ve öğretmenler ile
Bakanlığa verilmiş bir görevi yürütmek üzere diğer kurumlarda Bakan onayı ile
görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, Bakanlık merkez teşkilatındaki görevlendirmeler için
1 yıl, diğer görevlendirmeler için ise her altı ayda yeni bir onay alınmak ve fiilen görev
yapmak kaydıyla, yarıyıl ve yaz tatilleri de dahil olmak üzere aylık karşılığı ders görevi ile
görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevi bulunup bulunmadığına
bakılmaksızın göreve başladıkları tarihten itibaren haftada 18 saat ek ders görevi yapmış
sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir. Alınacak
onayda görevlendirilecek personelin adı, soyadı, unvanı, görevin mahiyeti ve görev süresi ile
diğer hususlar açıkça belirtilir. Bu kapsamda ek ders ücretinden yararlanan personele ayrıca
asli görevi için öngörülen ek ders ücreti ödenmez. Öğretmenlerin ilgili müfredatı kapsamında
ders okutmak üzere diğer eğitim kurumlarında geçici olarak görevlendirilmeleri bu fıkra
kapsamında değerlendirilmez."""

Burada diyor ki bir görevlendirme varsa onun karşılığında kendilerine verilmiş ekders görevi olup olmadığına bakılmazsızın haftada 18 saat ekders görev yapmış sayılırlar. Öğretmenin girdiği ders yükü var ise asli görevi o olduğundan ayrıca ekders ödenmez diyor. Zaten BTR de de durum böyleydi.

Kendi branşındaki derslere girmek öğretmenin asli görevidir. Bu kapsamdaki görevleri öğrencilere eğitim vermek, ders planları hazırlamak, sınavları değerlendirmek ve öğrenci gelişimini izlemek gibi görevlerde derse girme kapsamında oluşur. Zaten derse girme karşılığını doldurmaya denk düşen görevdir. YOS görevlendirme esaaları madde 7 de de bu açıkça belirtilmiş.

Bu alttaki görevler maaş karşılığını doldurmaya sayılmazlar ve asli görev değildir. Yani maaş karşılığını doldurmayan birine bu görevler verilirse maaş karşılığına sayılmaz ve ek dersini alır:
Kulüp çalışması,
belletmenlik,
sınav görevi,
nöbet,
Kurs.....
16.2 madde bu ücretlere engen değil. Dolayısıyla bunların ücretini alamaz diye bir ibare dayanaktan yoksundur. Sebebi sorulmalıdır.

Aynı şekilde YOS görevlendirme esasları 10. madde de belirtildiği üzere görev saatleri haftalık ders programında gösterilir ve burada yer alan derse giriş çıkış saatlerine göre görev yapar. Asli görevimiz derse girmek ise bu asli olarak öğretmen olduğumuzu ve YOS görevi bittikten sonrasına herhangi kısıtlama yapılamayacağının kanıtıdır. Son ders çıkışından sonra YOS görevi biter. Egzersiz yapamaz, kurs yapamaz, belletmenlik yapamaz vs ibareleri dayanaktan yoksundur. Sebebi sorulmalıdır.

Yok artık öğretmen değilsiniz ünvanınız YOS olarak değişecek kadro verilecek, derse girmek diye asli bir görev yok derseler o başka.

Biz benzer sorunları BTR sürecinde de yaşadık. Hani egzersiz belletmenlik gibi akla zarar engelleme olmamıştı da bakın kulüp konusunda aynı, ekders yönetmeliği 16.2 madde ile dava olan konu dava sonrasında faiziyle ödenmesine hükmedilmişti:

"""Türk Eğitim-Sen olarak üyemiz adına; Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmeni olarak görevlendirilen üyemizin ders saatleri dışında sosyal kulüp çalışması yapması nedeni ile haftada iki saat artırımlı ek ders ücreti ödenmesi talebiyle yaptığı başvurunun reddi üzerine, dava açılmıştır. Açmış olduğumuz davanın Adana 3. İdare Mahkemesi’nin 2022/1724 E., 2022/333 K. sayılı kararı ile reddi üzerine, istinaf kanun yoluna başvurulmuştur. Adana Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi’nin 2023/496 E., 2024/189 K. sayılı ve 01.03.2024 tarihli kararında;

“…Olayda, matematik öğretmeni olarak görev yapan davacının, Milli Eğitim Bakanlığı Fatih Projesi kapsamında bilişim teknolojileri rehber öğretmeni olarak görevlendirildiği, söz konusu görevlendirme nedeniyle kendisine Yönetmeliğin 16/2. maddesi uyarınca 18 saat ek ders ücreti ödendiği, bunun dışında davacının bilişim teknolojileri rehberliği görevlisi olarak ders saatleri dışında sosyal kulüp çalışması yaptığı, söz konusu çalışmanın Yönetmeliğin 6/5. maddesi kapmasında olduğu, asli görevi olan matematik öğretmenliğinden kaynaklanan bir çalışma olmadığı yapılan kulüp çalışmasının ise asli görev olarak kabul edilemeyeceği açıktır.

Bu durumda, davacının yaptığı kulüp çalışmasının asli görevi kapsamında olmadığı dikkate alındığında, Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın “Ek ders görevi” başlıklı 6.maddesinin 5.fıkrasında belirtilen ek ödemeden yararlandırılması gerekirken, aksi yönde tesis edilen işlemde ve davanın reddi yönündeki Mahkeme kararında hukuka uyarlık bulunmamıştır.” denilerek, istinaf başvurusunun kabulüne, istinafa konu mahkeme kararının kaldırılmasına, dava konusu işlemin iptaline, ek ders ücretinin yasal faizi ile ödenmesine, karar verilmiştir."""

Kararda, ödenmeyen kulüp ek dersini faiziyle vermişler diye anlıyorum.

Son düzenleme:
Bir arkadasimizin mesajları;

Yeğitek Daire Başkanı Sümeyye başkanla görüştük bugün. Ders tamamlama başka ilçede yapılsa bile YOS görevi kadronun olduğu ilçe de olacakmış. İlçe dışı kesinlikle uygulanayacak dedi. En azından bu sene. Biz Bakanlığa da görüşlerimizi bildirdik, personel genel müdürlüğü kararı dedi.

YOS gorevi kesinlikle kadronuzun olduğu ilçede olacakmış. Ders tamamlamaya farklı bir ilçeye gitseniz dahi. Burdan YOS görevinin ders tamamlamaya engel olmadigi sonucuda cikmis oluyor.

Diğer konular personel dairenin görüşüdür bize laf düşmez demiş.

Ayrıca mebbise öğretmen görevlendirmesi btr diye geçmediği için bir çok öğretmen btr ücreti ödendi ama bizim haberimiz olmadı dedi. Şunu sordum, siz bizim çalışmadığını mı düşünüyorsunuz dedim. Bu durumda evet dedi.

Örneğin benim kadrom Pursaklar'da Çankaya'da görev istiyorum. Branşımda Çankaya'da maaş karşılığı dersim olması gerekiyormuş. Geri kalan zamanda da Pursaklar'da YOS olarak görev alabilirmişim. Bu durumda kimse istemez ki görev dedim. Ayrıca dersim olsa zaten Çankaya'ya gelirim. Bu gruptan da bahsettim ve herkes bu yönergede şikayetçi ve görev almak istemiyor dedim. Bu da konuşuldu, böyle bir durumu da göze alarak değiştirildi, kararlar alındı dedi. Bizi gözden çıkarmışlar

Hatta şunu dedik, mebbis'e işlenmemesi, bizim sorumluluğumuz değil, ilçe sorumlu biz niye sorgulanıyoruz dedik. Her sepette çürük elma vardır ama bu herkese bu şekilde ifade etmek doğru değil, kabul etmiyoruz. Gelin bizi denetleyen o zaman dedik. Sizleri tenzih ederim dedi.

Ortada dolaşan o bu şu ödenemez yazısında geçen ve dayanak olarak gösterilen; aynı zamanda YOS görevlendirme esasları 11. maddede ifade edilen ekders yönetmeliğinin 16.2 maddesi şöyle(Aynı madde zaten BTR içinde yapılan ödemelerin dayanağıydı):

"""(2) (Ek: 24/11/2008 tarihli ve 2008/14575 sayılı BKK) Bakanlık merkez teşkilatında Bakan veya yetkili kıldığı makam, taşra teşkilatında ise Bakan veya valilik onayı ile ilgili mevzuatı uyarınca verilen görevleri yapmak üzere görevlendirilen yönetici ve öğretmenler ile bakanlığa verilmiş bir görevi yürütmek üzere diğer kurumlarda Bakan onayı ileg örevlendirilen yönetici ve öğretmenler, Bakanlık merkez teşkilatındaki görevlendirmeler için 1 yıl, diğer görevlendirmeler için ise her altı ayda yeni bir onay alınmak ve fiilen görev yapmak kaydıyla, yarıyıl ve yaz tatilleri de dahil olmak üzere aylık karşılığı ders görevi ile görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevi bulunup bulunmadığına bakılmaksızın göreve başladıkları tarihten itibaren haftada 18 saat ek ders görevi yapmış sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir. Alınacak onayda görevlendirilecek personelin adı, soyadı, unvanı, görevin mahiyeti ve görev süresi ile diğer hususlar açıkça belirtilir. Bu kapsamda ek ders ücretinden yararlanan personele ayrıca asli görevi için öngörülen ek ders ücreti ödenmez. Öğretmenlerin ilgili müfredatı kapsamında ders okutmak üzere diğer eğitim kurumlarında geçici olarak görevlendirilmeleri bu fıkrak apsamında değerlendirilmez."""

Kendi branşındaki derslere girmek öğretmenin asli görevidir. Bu kapsamdaki görevleri öğrencilere eğitim vermek, ders planları hazırlamak, sınavları değerlendirmek ve öğrenci gelişimini izlemek gibi görevlerde derse girme kapsamında oluşur. Zaten bu derse girme karşılığını doldurmaya denk düşen görevdir. YOS görevlendirme esaaları madde 7 de de bu açıkça belirtilmiş.

Kulüp çalışması,
belletmenlik,
sınav görevi,
nöbet,
Kurs.....

16.2 madde bu ücretlere engel değil. Dolayısıyla bunların ücretini alamaz diye bir ibare dayanaktan yoksundur. Sebebi sorulmalıdır.

Bir de ekderslerin girildiği sistemde YOS için bunları engellemeye yönelik kısıtlama getirileceği iddaları var. Böyle birşey yapılması dayanağı olduğu anlamına gelmez. Dayanağı ve sebebi sorulmalıdır.

Aynı şekilde YOS görevlendirme esasları 10. madde de belirtildiği üzere görev saatleri haftalık ders programında gösterilir ve burada yer alan derse giriş çıkış saatlerine göre görev yapar. Asli görevimiz derse girmek ise bu asli olarak öğretmen olduğumuzu ve YOS görevi bittikten sonrasına herhangi kısıtlama yapılamayacağının kanıtıdır. Son dersin bitişiyle YOS görevi biter. Egzersiz yapamaz, kurs yapamaz, belletmenlik yapamaz vs ibareleri dayanaktan yoksundur. Sebebi sorulmalıdır.

Y. Lisans ve doktora için ekders ödemesinin artırımlı yapılamayacağının dayanağı nedir. İdareciler ve PDR bu şekilde alabiliyor. Ortada hem asli görev karşılığı girilen dersler hem de diğer ders saatlerinde haftalık zaman çizelgesinde belirtilmiş YOS görevi var. Ortada fiilen yürütülen görev varken taaa y. lisans ve doktoradan artırımlı ek ders ödemeyecek diye birşey var ise bunun dayanağı nedir sebebi sorulmalıdır.

Tüm bunlar yapılan bir toplantıda sorulara pek düşünülmeden şifaen verilmiş bir cevaptan mı kaynaklanmaktadır acaba? Dayanak gösterilip sebebi davalara konu olmayacak şekilde cevaplanabilecek midir?

Ortada devletin bir işinin görülmesinden daha çok sanki bağcıyı dövmek gibi bir izlenim hissediliyor gibi değil mi?

Biz benzer sorunları BTR sürecinde de yaşadık. Hani egzersiz belletmenlik gibi akla zarar engelleme olmamıştı. Bakın kulüp konusunda ekders yönetmeliği 16.2 madde olan davada sonrasında faiziyle ödenmesine hükmedilmişti:

@muhalif33 kararda öğretmen ekders ücretini faiziyle almıştır.

Yeğitek Daire Başkanı Sümeyye başkanla görüştük bugün. Ders tamamlama başka ilçede yapılsa bile YOS görevi kadronun olduğu ilçe de olacakmış. İlçe dışı kesinlikle uygulanayacak dedi. En azından bu sene. Biz Bakanlığa da görüşlerimizi bildirdik, personel genel müdürlüğü kararı dedi.

YOS gorevi kesinlikle kadronuzun olduğu ilçede olacakmış. Ders tamamlamaya farklı bir ilçeye gitseniz dahi. Burdan YOS görevinin ders tamamlamaya engel olmadigi sonucuda cikmis oluyor.

Ayrıca mebbise öğretmen görevlendirmesi btr diye geçmediği için bir çok öğretmen btr ücreti ödendi ama bizim haberimiz olmadı dedi. Şunu sordum, siz bizim çalışmadığını mı düşünüyorsunuz dedim. Bu durumda evet dedi.

Örneğin benim kadrom Pursaklar'da Çankaya'da görev istiyorum. Branşımda Çankaya'da maaş karşılığı dersim olması gerekiyormuş. Geri kalan zamanda da Pursaklar'da YOS olarak görev alabilirmişim. Bu durumda kimse istemez ki görev dedim. Ayrıca dersim olsa zaten Çankaya'ya gelirim. Bu gruptan da bahsettim ve herkes bu yönergede şikayetçi ve görev almak istemiyor dedim. Bu da konuşuldu, böyle bir durumu da göze alarak değiştirildi, kararlar alındı dedi. Bizi gözden çıkarmışlar

Hatta şunu dedik, mebbis'e işlenmemesi, bizim sorumluluğumuz değil, ilçe sorumlu biz niye sorgulanıyoruz dedik. Her sepette çürük elma vardır ama bu herkese bu şekilde ifade etmek doğru değil, kabul etmiyoruz. Gelin bizi denetleyen o zaman dedik. Sizleri tenzih ederim dedi.
Hocam bizim çalışmadığımızı düşünüyorlarsa, bu ifadeler gerçekse çok yazık... Gerçekten çalışanlarına büyük saygısızlık. Denetlesinler o zaman ilçe koordinatörleri gelsin okullara sorsun şahsi olarak herkes adına rapor hazırlasınlar. Bu nasıl bir saygısızlık.

Hocam bizim çalışmadığımızı düşünüyorlarsa, bu ifadeler gerçekse çok yazık... Gerçekten çalışanlarına büyük saygısızlık. Denetlesinler o zaman ilçe koordinatörleri gelsin okullara sorsun şahsi olarak herkes adına rapor hazırlasınlar. Bu nasıl bir saygısızlık.
Bu mesajlari atani tanimiyorum lakin bir kac kisi gitmisler. Whatsapp grubunda yazildi. Bu yegitektekiler cok calisiyor sanki koca yaz bir yönergeyi hazir edememis. Görevlendirmeler yapilmadi daha. Proje ile kafayi bozmuslar.

Görev istemeyen çok olunca şube müdürleri bunlarla mı uğraşacağız yeni YOS lar yetiştirelim deyip eğitim açacaklarmış..

Bir çok öğretmene btr ücreti ödendi nizim haberimiz olmadı ne demek. Nasıl yani.
Hangi il ve ilçede ne kadar btr olduğu, görevlendirme sayısı bellidir. Dolayısıyla ne kadar ödendiği de bellidir.

Bu DAire başkanı Sümeyye hanım hangi tedrisattan geçmiş çok merak ediyorum. 25-30 yaşlarında geldi bana. Maşallah İyi daire başkanı olmuş. Ne YOS dan ne de bilişim dersinden bir şey olmaz arkadaşlar bundan sonra.

Bu DAire başkanı Sümeyye hanım hangi tedrisattan geçmiş çok merak ediyorum. 25-30 yaşlarında geldi bana. Maşallah İyi daire başkanı olmuş. Ne YOS dan ne de bilişim dersinden bir şey olmaz arkadaşlar bundan sonra.
gençlik fotoğrafı da olabilir. şimdi fotoğrafa göre yargıda bulunmayayım :)

Bence Genel müdüre ulaşılmalı. Daha genç bir daire başkanıysa geçmişten günümüze bu konuya vakıf olmayabilir.

MEBBİS'e işlenmemesi olayını anlamadım. Çalışıp çalışmamakla ne ilgisi var onu da anlamadım.

Burada sanırım şunu demek istemişler cümlelerde de düşüklük var biraz algılanamıyor o sebeple. görevlendirme yapıldığında ilçe personel atama bize görevlendirme olarak karar numarasıyla birlikte işliyor. Ama BTR yazmıyor. Biz bunu toplantılarda çok tartıştık. defalarca söylemelerine rağmen hep öğretmen olarak kalıyor ilgili ünvan bölümü.
Burada görev tanımına göre ekders modülüne veri çekeceklerse btr yazmadığı için sanırım öğretmen olarak geçtiği için bir çok ücret alınmış demek istemiş. BTR yazsaymış demekki o dönemde kulüp, dyk, egzersiz, nöbet vs işlenmeyecekti sanırım yeni bakanlık ücret modülüne.

Ben bundan bu şekilde anlayabildim. Başka fikri olan varsa paylaşsın. Bakanlık modülünde zaten bizle alakalı özel bir bölüm yok bildiğim kadarıyla.
Kendilerince hayal mi kuruyorlar napıyorlar. Demekki o zamandan zaten vermeye niyetli değil bu tamamen bilerek yapılmış planlanmış birşey arkadaşlar.

ilksms
Geri