YEĞİTEK Okul Sorumlusu

Kodla Büyü
Toplu halde görev almayın hepsi düzelir arkadaşlar şimdi bazılarınız diyecek ekomomik sıkıntı falan ama 10-11 bin tl için ayırdığınız vakti düşünün inanın harcağımız mesaiye değmez gidin o zamanda başka bi konuda geliştirin kendinizi çok daha fazlasını kazanırsınız kölelikten de kurtulmuş olursunuz
Hocam toplu halde görev almayın gibi zihniyet evet örgütlenme adına var ama ben tutup da müdürlerin il/ilçe/bakanlık gibi yerlere mağdur olduk, neden böyle oldu, durumu düzeltin vb gibi şeyler yazacaklarını hiç düşünmüyorum. (şahsi görüşüm). Hatta ve hatta okulu mağdur ettiğimizi düşünüp dersinizi seçmeyip norm fazlası durumuna bile sokarlar insanı. Biri gider biri gelir zihniyeti uygulanır. İdare ile ilişkisi zaten sıkıntılı olan arkadaşlar bu konuda çok mağdur olur. İdare öğretmeni tutmadımı ne ders veriyor ne de ilgileniyor. Bu sorunların yüksek telden çözülmesi lazım. Bakana kadar ulaştırmak lazım bu sorunu.

Chatgpt bile bu yazıyı yazanlardan daha iyi :) :) :)

Yeğitek Okul Sorumlusu Öğretmenler okul nöbeti için ek ders alabilir mi

ChatGPT:​

Evet, güzel bir soru 🙂

Okul nöbeti karşılığında ek ders ücreti konusu Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar ile düzenlenmiştir.

📌 Temel bilgiler:

• Öğretmenler haftada tuttukları nöbet görevi için ek ders ücreti alabilirler.
  • 2017’de yapılan değişiklikle, nöbet tutan öğretmenlere haftada 3 saat ek ders ücreti ödenmesi hükme bağlandı.
  • Nöbet ücreti sadece fiilen nöbet tutulan gün için ödenir.
  • Yönetici konumunda olanlar (müdür, müdür yardımcısı) için nöbet görevi bulunmadığından, onlara bu ödeme yapılmaz.
  • YİĞİTEK (Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü) okul sorumlusu öğretmenler ise farklı bir idari görev kapsamında değerlendirildiği için, eğer fiilen öğretmen olarak okulda nöbet tutuyorlarsa ek ders alabilirler. Ancak sadece “sorumlu öğretmen” sıfatı ek ders ücreti doğurmaz.
✅ Yani:

• Eğer YİĞİTEK okul sorumlusu öğretmen ders okutuyor ve okul nöbeti görevine yazılıyorsa, haftada 3 saat ek ders ücreti alır.

Yeğitek Okul Sorumlusu Öğretmenler egzersiz açabilir mi

ChatGPT:​

Güzel bir noktaya değindiniz 👍

Egzersiz çalışmaları (müzik, spor, satranç, halk oyunları, tiyatro vb.) ile ilgili esaslar “Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar” ve “Okul Spor Kulüpleri, Egzersiz ve Kurslar Yönergeleri” ile düzenlenir.

📌 Durum şu şekilde:

• Egzersiz açabilmek için öğretmenin okulda fiilen görev yapması ve ders okutuyor olması gerekir.
  • Egzersiz açılacak alanın öğretmenin branşıyla ilgili olması şarttır (ör. beden eğitimi öğretmeni → spor egzersizi, müzik öğretmeni → koro çalışması).
  • YİĞİTEK okul sorumlusu öğretmenler, aslında okulda idari bir görev yürütürler. Bu görev onların branş öğretmeni kimliklerini ortadan kaldırmaz.
  • Dolayısıyla, eğer bu öğretmen okulda kadrolu olarak ders okutuyorsa, branşına uygun egzersiz açabilir.
  • Ama sadece “YİĞİTEK okul sorumlusu” sıfatıyla, ders görevi yoksa, egzersiz açamaz.
✅ Kısaca:

• Ders okutuyorsa ve branşına uygun egzersiz planlıyorsa → Açabilir.

Yeğitek Okul Sorumlusu Öğretmenler belletmenlik yapabilir mi

Belletmenlik görevi, yatılı ve pansiyonlu okullarda öğrencilere rehberlik etmek, etüt ve disiplin düzenini sağlamak için öğretmenlere verilen ek görevdir. Bu görev karşılığında da ek ders ücreti ödenir.

Mevzuata göre belletmen olabilmek için:

• Öğretmen okulda fiilen ders okutuyor olmalı,
  • Pansiyon görevi (belletmenlik) için idare tarafından görevlendirilmiş olmalı,
  • Yönetici (müdür, müdür yardımcısı) konumunda olmamalıdır.

📌 YİĞİTEK Okul Sorumlusu Öğretmenler açısından durum:

• “YİĞİTEK okul sorumluluğu” öğretmenin kendi branş öğretmenliğini ortadan kaldırmaz.
  • Eğer bu öğretmen okulda fiilen ders okutuyorsa, pansiyonlu okullarda belletmen olarak görevlendirilebilir ve bu görev karşılığında ek ders ücreti alabilir.
  • Ancak sadece “YİĞİTEK sorumlusu” unvanı üzerinden, ders görevi olmadan belletmenlik yapılamaz.

✅ Yani özet:

• Ders okutuyorsa → Belletmen olabilir.

Bahsi geçen maddelere bakınca nöbet ve kılüp öğretmenin asli vazifesi gibi gözüküyor.

Ek-1
YEĞİTEK Okul Sorumlusu Görevlendirme Esasları

11- Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 16’ncı maddesinin ikinci fıkrası kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılmak üzere YEĞİTEK Okul Sorumlusu olarak görevlendirilen öğretmenlere, ayrıca asli görevi için öngörülen ek ders ücreti ödenmez.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM VE İLKÖĞRETİMKURUMLARI YÖNETMELİĞİ
Müdür yardımcısı ve öğretmenlerin nöbet görevi

MADDE 44 – (Başlığı ile Birlikte Değişik:RG-16/6/2016-29744) (1)

....

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ
Öğretmenlerin görevleri ve sorumlulukları

MADDE 86
-

(4) Okulun her türlü eğitim ve öğretim çalışmalarında görev alan öğretmenlerin görev ve sorumlulukları şunlardır:
...

d) (Değişik:RG-8/9/2023-32303)Sorumluluğuna verilen öğrenci kulüpleri ve sosyal sorumluluk programı çalışmalarıyla ilgili görevleri yapar.
....
ö) Okul yönetimince belirlenip kendisine verilen nöbet görevini yerine getirir.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN KARAR

Ders görevinin yapılmış sayılacağı hâller (1)
MADDE 16-
(2) (Ek: 24/11/2008 tarihli ve 2008/14575 sayılı BKK) ......, diğer görevlendirmeler için ise her altı ayda yeni bir onay alınmak ve fiilen görev yapmak kaydıyla, yarıyıl ve yaz tatilleri de dahil olmak üzere aylık karşılığı ders görevi ile görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevi bulunup bulunmadığına bakılmaksızın göreve başladıkları tarihten itibaren haftada 18 saat ek ders görevi yapmış sayılırlar ...... Bu kapsamda ek ders ücretinden yararlanan personele ayrıca asli görevi için öngörülen ek ders ücreti ödenmez. ...

Hocam toplu halde görev almayın gibi zihniyet evet örgütlenme adına var ama ben tutup da müdürlerin il/ilçe/bakanlık gibi yerlere mağdur olduk, neden böyle oldu, durumu düzeltin vb gibi şeyler yazacaklarını hiç düşünmüyorum. (şahsi görüşüm). Hatta ve hatta okulu mağdur ettiğimizi düşünüp dersinizi seçmeyip norm fazlası durumuna bile sokarlar insanı. Biri gider biri gelir zihniyeti uygulanır. İdare ile ilişkisi zaten sıkıntılı olan arkadaşlar bu konuda çok mağdur olur. İdare öğretmeni tutmadımı ne ders veriyor ne de ilgileniyor. Bu sorunların yüksek telden çözülmesi lazım. Bakana kadar ulaştırmak lazım bu sorunu.
Haklısınız hocam aynen öyle oluyor ama ben kendi adıma bu yıl görev almayı düşünmüyorum sonuçlarına katlanmayi da göze alıyorum

Arkadaşlar bu görevlendirme çok laçkalaştı. Öğretmen sıfatıyla uyuşmayan, eğitim-öğretim faaliyetleriyle uzaktan yakından alakası olmayan, arızaları bildirmekten öteye gidemeyen saçma sapan bir görevlendirme haline geldi. Bu görevlendirmenin içi doldurulamıyor malesef. Bazı arkadaşlar çok büyük değişiklikler var, aleyhimize maddeler var diyor inanın aleyhimize bi madde olsaydı da en azından değişmiş gerçekten derdim o da yok.

Arkadaşlar bu görevlendirme çok laçkalaştı. Öğretmen sıfatıyla uyuşmayan, eğitim-öğretim faaliyetleriyle uzaktan yakından alakası olmayan, arızaları bildirmekten öteye gidemeyen saçma sapan bir görevlendirme haline geldi. Bu görevlendirmenin içi doldurulamıyor malesef. Bazı arkadaşlar çok büyük değişiklikler var, aleyhimize maddeler var diyor inanın aleyhimize bi madde olsaydı da en azından değişmiş gerçekten derdim o da yok.
Hocam ironi dimi?

İroni değil hocam. Ne değişiklik var benim göremediğim. İsim değişiyor içerik aynı. Var mı değişen bi şey elle tutulur belki gözden kaçırmışımdır?

Eğitim İş sendikası bunun düzeltilmesi için talepte bulunmuş.

ilksms
Geri