YEĞİTEK Okul Sorumlusu

Kodla Büyü
Arkadaşlar, hâlâ nöbet ücreti gibi konulara takılıyorsunuz ama daha ciddi bir durumun farkında değilsiniz. 15 saat doldurulana kadar öğretmenler, YOS görevleri olmasına rağmen köy okullarına ders tamamlamaya gönderiliyor. Sakarya’nın bir ilçesinde tüm bilgisayar öğretmenleri, YOS görevleri bulunmasına rağmen köylere ve diğer okullara 15 saat ders tamamlatmak için görevlendiriliyor. Bu duruma önlem alınmazsa, herkes okul okul dolaşmak zorunda kalacak.
Hep diyoruz ders yok biz yokuz. Yos, btr vs. ara elemanlıktır. Yosla mosla bize kıymet vermiyorlar, orta elemanı olarak kullanıyorlar anlayın artık!
Hani btr/yos kadrosu... Yok
Hani ders ...................... Yok
Talep ettiğimiz hiçbirşey karşılanmıyor, ortada rezil olmaya devam... Hala nöbet ücreti, kulüp ücreti kafayı yorup duralım asıl meseleden uzaklaşarak. Sonunda gene elde ettiğimiz sıfır. Ne itibar, ne bir yere ait olma duygusu (ordan oraya savrularak).
Her şey para mıdır bu hayatta?...

20+ yıldır çalışıyorum ve şimdiye kadar sadece toplam 3 yıl görev almadım ve her btr görev aldığım da aldığım ders saati maksimum 8 saat minimum 0 saat olmuştur.
siz yanlış biliyorsanız okul müdür yardımcılarının da asli görevi öğretmenliktir veya rehber öğretmenlerin de asli görevi öğretmenliktir veya arge de çalışanlarında asli görevi öğretmenliktir , özlük, atama, mebbis vs de görevlendirililenlerinde asli görevi öğretmenliktir onların hepsini bir yerlerde 15 veya 21 saat derse sokacaksın ki görevlendirmesini hak etsin böyle saçmalık olur mu?
değişen tek şey ek ödemeler yok birde kıvır zıvır aman ayran dökülmesin aman yoğurt ekşimesin diye yaptığımız kağıt kürek işlerinide yapar demişler
herşeyi uydura uydura görev yazıyorsunuz kendinize.
Ben uydurmuyorum beyefendi sen yeni yos görevlendirme yazısına bak anlarsın, orda yazılı.

Ben uydurmuyorum beyefendi sen yeni yos görevlendirme yazısına bak anlarsın, orda yazılı.
işte arkadaşta diyorki yukarıda saydıklarımında tanımlarında öğretmen geçiyor ama hiç derse girmiyorlar. Biz neden bu görev verildiğinde girmek zorundayız diyor.
bu arada öğretmenliğe başladığımdan beri çeşitli isimler altında bize sunulan bu görevi yapan ben bu yıl yapmamaya karar verdim.
Sebebini şöyle açıklayayım ilk başladığım yıllarda sadece 8-10 saat arası derse girip ücretimi alıyordum.
Sonra ders saatlerini sürekli arttırdılar şuan 21'e dayandı
Verilen sorumluluk ve görevler sürekli arttı
Son olarak Yos oldu, görev ve sorumluluklar daha da arttı, hatta nöbet ve klüp ücretini kaldırmaya yeltendiler.
Ben şahsen %20 lik dilimde ekdersin 130 lira bile olmadığı bu şartlarda bu görevi kabul etmeyi kesinlikle düşünmüyorum.

işte arkadaşta diyorki yukarıda saydıklarımında tanımlarında öğretmen geçiyor ama hiç derse girmiyorlar. Biz neden bu görev verildiğinde girmek zorundayız diyor.
bu arada öğretmenliğe başladığımdan beri çeşitli isimler altında bize sunulan bu görevi yapan ben bu yıl yapmamaya karar verdim.
Sebebini şöyle açıklayayım ilk başladığım yıllarda sadece 8-10 saat arası derse girip ücretimi alıyordum.
Son olarak Yos oldu, görev ve sorumluluklar daha da arttı, hatta nöbet ve klüp ücretini kaldırmaya yeltendiler.
Ben şahsen %20 lik dilimde ekdersin 130 lira bile olmadığı bu şartlarda bu görevi kabul etmeyi kesinlikle düşünmüyorum.
derse girme zorunluluğu yok hocam benim okulumda 60+ tahta var ve 6 saat ders bu şekilde görev istedim ekstra başka yer verilecek olursa gider konuşurum itiraz ederim baktın olmuyor bu donem görevi bırakırım ha oda olmuyor mu dönem sonuna kadar rolantide giderim sonra bir daha n.h görev isterim.özelde işim hazır part time (45.000TL artısı hariç)

eğitim iş sendikası, yeğitek e yazmış. gayet net bir açıklama yapmış.

Ekli dosyalar

• Screenshot_2025-09-10-21-41-50-63_f541918c7893c52dbd1ee5d319333948.webp
    Screenshot_2025-09-10-21-41-50-63_f541918c7893c52dbd1ee5d319333948.webp
    135.9 KB · Görüntüleme: 144
Bir zamanlar sendikalar "nobet ogretmenin asli gorevi degildir" diyorlardi. Guvenlikci degil egitimciyiz diyorlardı

Biz öğretmeniz kardeşim. Nasıl diğer öğretmenlere nöbet, kulüp, egzersiz cart curt verilebiliyorsa bize de verilecek. İsteyen bu görevleri alır isteyen almaz ama bunun alınabilir olması gerekir. 3 saat 4 saat ek ders peşine düşme olayı değil bu. Bu bizi öğretmenlikten arındırma, başka bi pozisyona çekme operasyonu. Ayrıca isim de falso. Sorumlusu ne demek? Tehlikeli bi yaklaşım. Yeğitek Okul Yetkilisi daha şık bi isim olurdu. Kaldı ki Bilişim Tek. Rehber Öğretmeni daha saygın bi isimdi.
Eyvallah hocam, iyi özetlemişsin. Yetkisine sahip olmadığın işlerin sorumluluğunu vermeye çalışıyorlar. Öğretmenlerin teknolojiyi kullanımına dair herhangi bir yetkin yok ama sorumlusun. Öğretmenlerin projeleri hazırlamalarını sağlamaya dair yetkin yok ama sorumlusun... ... ... böyle uzar gider liste...

15 saati tamamlamak için ayrı okullara gidilecekse hemen görevi bırakma dilekçesi versin arkadaşlar bence. Yine okullara giderler ama en azından saçma işlerle uğraşmazlar.
Eskidendi o sayın hocam. Dilekçeyi ver, bırak! Şimdi görevi istedikten sonra bırakmanın şartlarını da maddeleştirmişler. Alanlara geçmiş olsun, dönem içinde - Allah başa vermesin - kanıtlayabilecekleri sağlık sorunu haricinde görevi bırakamazlar.

Eyvallah hocam, iyi özetlemişsin. Yetkisine sahip olmadığın işlerin sorumluluğunu vermeye çalışıyorlar. Öğretmenlerin teknolojiyi kullanımına dair herhangi bir yetkin yok ama sorumlusun. Öğretmenlerin projeleri hazırlamalarını sağlamaya dair yetkin yok ama sorumlusun... ... ... böyle uzar gider liste...
hocam özellikle tubitak projelerinin nasıl yapıldığını öğrendiğimden beridir yapmıyorum çünkü müdürüm bana tanıdığın var mı şurda 5-6 bin kaldı onada fatura ayarladık mı para bize kalıyor ee ııı şey okula kalıyor demişti o gündür birşey yapmam.
tubitak sergisinde ne mi vardı 3-5 tane gittigidiyor dan alınma alet edevat ve bir sürü fon kartona yazılmış bilimsel bilgiler.
değer mi şimdi uğraşmaya direk fatura ayarla kartonları diğer okullardan ödünç al tamamdır.

hocam özellikle tubitak projelerinin nasıl yapıldığını öğrendiğimden beridir yapmıyorum çünkü müdürüm bana tanıdığın var mı şurda 5-6 bin kaldı onada fatura ayarladık mı para bize kalıyor ee ııı şey okula kalıyor demişti o gündür birşey yapmam.
tubitak sergisinde ne mi vardı 3-5 tane gittigidiyor dan alınma alet edevat ve bir sürü fon kartona yazılmış bilimsel bilgiler.
değer mi şimdi uğraşmaya direk fatura ayarla kartonları diğer okullardan ödünç al tamamdır.
Eskidendi hocam, resmiyeti yoktu. BTR'yi direk ilgilendiren bir şey değildi. İstemeyen yapmazdı. Şimdi sorumlusu YOS'lar hocam... Onlardan soracaklar ne oldu? Teknofest çalışmaları, proje çalışmaları...

Ben de aynı fikirdeyim, aynı şekilde hareket ettim.
26 Saat Ders + Nöbet + Kulüp = 18 Saat Filli Ders + YOS
Yukarıdaki ek ders ücret denklemi ile görevli aramak, hamal aramaktan farksız.
Yani "6 saat fiili derse girmeyin ama biz size aylık bildirim formundaki 21 maddeyi kitleyelim", demişler. Gerçekten onları yazarken nasıl bir motivasyon ile yazmışlar anlamadım. tüm maddeleri detayları ile okusan 6 saat sürer. Donanımı, tahtası ayakta tutmak için bu kadar zaman geçiyor. Hatta bazen ekstra zaman ayırıyoruz. Başka okullara da gönderebilirlermiş. Nasıl bir akıl tutulmasıdır anlamadım. Şu maddeleri yazarken herhalde yapay zekaya okuldaki tüm bilişim sorumluluklarını yaz falan diye promt almışlar.
Herkes nöbet, kulüp gibi detaylara takılmış ama yüklemeye çalıştıkları iş gücü bir yılda bütün personellere dengeli dağıtılacak olan iş yükü. Gözleri kararmış, Allah sonumuzu hayretsin.
gözlerinin önünde bulunsun maddeler, ne yapmışız desinler.

1. Öğretmen, Öğrenci ve Veli Bilgilendirme Çalışmaları​

2. Öğretmen ve Öğrencilerin EBA Aktiflik Oranları​

1. Dönem / 2. Dönem karşılaştırması

3. EBA - ÖBA - MEBİ Faaliyetleri​

• Teknik Destek
  • Bilgilendirme
  • Eğitim
4. EBA ve Diğer Dijital İçeriklerin Kullanımına Rehberlik​

5. YEĞİTEK Projeleri Tanıtım ve Bilgilendirme​

• e-Twinning
  • Scientix
  • STEM vb.

6. Etkileşimli Tahta ve Arıza Takibi​

• Kaç adet etkileşimli tahta olduğu
  • Kaçının arızalandığı ve takibi

7. Pardus ETAP İşletim Sistemi Faaliyetleri​

• Kurulu olan tahta sayısı
  • Yeniden kurulum yapılan tahta sayısı

8. FATİH Projesi Donanımları ve Diğer BT Ortamlarının Kullanımı​

9. ADSL - Fiber Erişim ve Ağ Altyapısı​

• Arıza tespiti ve takibi (güç kaynağı vb.)

10. Diğer Eğitim Teknolojileri ve Bilgilendirme Çalışmaları​

11. YEĞİTEK Okul Sorumlusu Faaliyet Formu​

• Sınıf içi rehberlik çalışmaları
  • EBA destek noktaları rehberlik çalışmaları
  • Formların dosyada saklanması

12. BT Laboratuvarları​

• Bilgisayarların durumu
  • Yapılan işlemler

13. Yenilikçi Sınıf Faaliyetleri​

14. BT Sınıfı Faaliyetleri​

15. Kodlama ve Robotik Çalışmalar​

16. İl - İlçe MEM Projelerine Destek​

17. Proje ve Yarışma Katılımları​

• Teknofest
  • MEB Robot
  • TÜBİTAK
  • STEM
  • eTwinning
  • Canva vb.

18. Muayene Kabul İşlemleri​

19. Okul Web Sitesi Çalışmaları​

20. Yapay Zekâ ve Dijital Güvenlik​

• Güvenli internet
  • Dijital zorbalıkla mücadele
  • Dijital etik

21. Diğer Çalışmalar ve Açıklamalar​

Son düzenleme:
Eskidendi hocam, resmiyeti yoktu. BTR'yi direk ilgilendiren bir şey değildi. İstemeyen yapmazdı. Şimdi sorumlusu YOS'lar hocam... Onlardan soracaklar ne oldu? Teknofest çalışmaları, proje çalışmaları...
sorsunlar yapmıyorum anlamıyorum o işlerden hile hurda işlerinden özelliklede, bundan dolayı da görev vermiyeceklersede vermesinler en azından bahanemiz olur

35. sayfa geldi ilk başlarda sorulan sorular tekrar soruluyor. Normal. Acı gerçeklerle hepimiz yüzleşiyoruz. Eski adıyla eğitici formatörlük dahil yıllarca çeşitli görevlendirmelerde çalıştım. BTR yeni adıyla YOS düzenlemesinde ucu açık muallakta o kadar çok madde var ki
1. Bazı arkadaşlar egzersiz, belletmenlik, dyk, halk eğitm ücretlerini öyle veya böyle (mesai içi/dışı) alır, bazıları alamaz.
2. Bazıları nöbet tutar, bazısı tutmaz, bazısı tutsa da ücret alamaz, bazısı alır
3. Kimisini 3-5 saati olsa bile bir diğer okula görevlendirmezler, kimisi 3 okul birden gezer.

Şu an aklıma gelmeyen neler neler.... Ben bu sene görevi kabul etmedim. Kabul edenleri yerden göğe kadar anlıyorum. Ciddi anlamda ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyoruz ki cebimde 10 liramın kalmadığı dönemleri bilirim. Okuldan diğer öğretmen arkadaşlar geliyorlar. Herhangi bir ET arızasından bahsediyorlar. Görev kabul etmediğimi, herhangi bir cihaza bakım görevimin olmadığını kibar bir dille ifade ediyorum. Yaşadığım sıkıntıyı anlattığımda haklısın diyorlar.

Bilişim Tek. (BT derslerinin iholarda kırpılması, tüm kademelerde zorunlu olması gerekliliği, YOS görevlendirmelerindeki hak kayıpları vs. ) alanında yaşanılan sıkıntıları bağlı bulunduğum sendika temsilcisine ilettim o da yarın katılacağı bir YouTube programında dile getireceğini söyledi. Zaten bir kaç sendika bu yaşanan süreçlerin farkında. Etkili olabilirler mi bilemem ancak farkındalığın artması lazım. YOS görevlendirmesi kabul etmeyen arkadaşlarımız en büyük iki korkularını yenmeliler. Mobbing ve ekders sıkıntısı. Sadece o da değil çoğumuz seçmeli dersler ile normunu koruyor. Ancak bekledikçe sorunlar her geçen gün artıyor. Zamanında en yüksek puanlarla girip mevcut durumda en geriye itilen bu branşın kurtulmasının tek yolu var. Ne yapılmasını herkes gayet iyi biliyor.

ilksms
Geri