Verilen maaş sizi tatmin ediyor mu?

Kodla Büyü
alım gücünü tefe tüfeye göre hesap edersek tüm hesaplarımız baştan yanlışa düşer malum sebeplerden.
2009 yılında çeyrek altın 70 tl iken maaşımla 20 adet çeyrek alabiliyordum.
Şimdi 20 çeyrek almak için 135.000 tl kazanıyor olmam gerek.
%50 alım gücü kaybı demektir bu
Hocam hesabı altına göre yaparsa doğru sonuca ulaşırsın. Hesapları yanlış Amerikada enflasyon 2 - 3 yalan 7 civari bizde de aynı. Enflasyon hesabı yanlış bu kadar.

Özel bir hastanenin acılı döner sermaye vermez sayın hocam tus simavini kazanamamis da olabilir. Benim yüzlerce tanıdığım samimi olduğum var durumlarida gayet iyi. Teslami alsam mersedesmi diye düşünüyorlar. Yeni atanmış bir pratisyen üni Hastanesi'nde döner sermaye dahil 200k alıyor yaklasik. Ve bence az bile alıyorlar bu millet ile uğraşmak kolay değil.
Yalnız teslayi mercedes le aynı kefeye koymak mercedes e büyük hakarettir hocam.konudan bağımsız.

Arkadaşlar herkes kendi tarafından olaya bakıp kendini ilgilendiren durumlarla olayı örneklendirmiş. Ama hepimiz öğretmen olarak öğrencilerimizin okul başarılarının artması için, ders çalışmaları için nasıl motive edeceğiz onu düşünmeli. Yani çocuk çalışsa başarıyla liseyi universiteyi bitirse nasıl bir gelecek onu bekliyor bunu sorgulamalıyız. Maalesef ben şimdiki cocuklarin geleceği konusunda endişeliyim.
Konjektür, artık okuyanı ödüllendirmiyor. Okuyan ve okumayan ayrımının yapılmadığı bir toplumda da cehalet hüküm sürer, cehaletin kanunları geçerlidir...

Kafası çalışan,zekalı çocuklar en iyi okullara gidecek.Teyzemin torunu tam puanla Ankaranın en iyi Fen lisesinde.Yabancı dil ve yemeklerden şikayetçi.Kursa gidiyor, dışardan yiyor hedefi yurtdışı şimdiden.Doktor yada mühendis olmak için üniversiteye gideceğiz ama sonuç yine patinaj diyor.
Sıradan ve sorunlu öğrenciler devamsızlık da yapsa, sınavlardan kalsa da yine sınıfını geçiyor.Bunlar yarın özel sektörde üniversite okumuşlardan daha rahat olacak, yüksek maaşlara çalışacak.Ülkeye bir sürü telefon, araba fabrikası girdi işçi lazım.
3 taraf denizle çevrili balık yiyemiyoruz. 4 mevsim var meyve sebze pahalı. Ev çok artık 1 milyon ikramiye ile alamazsın. Maaşın yetmez 4 milyonluk evin kredisini ödemeye.

Eskiden öğrencilerime mutlaka okumaları gerektiğini,bizim gibi alt-orta gelir gurubunun yoğunlukta olduğu ülkelerde kendilerini ancak okuyarak kurtarabileceklerini,başka seçeneklerinin olmadığını onların anlayacağı şekilde anlatırdım uzun uzun. Artık anlatmıyorum. Açık açık da okumayın,erkenden hayata atılın da diyemiyorum. Buna vicdanım el vermiyor ama mevcut durum bu malesef. Bir öğretmen için ne kadar ağır ne kadar zor bir durum değil mi

Okusunlar diploma alsınlar ama kesinlikle bir meslek veya sanat sahibi olarak yurtdışını da düşünsünler.Artık sporcuların, sanatçıların, devlet adamlarının, milletvekillerinin de dışarda evi var.Yani ayıplanacak birşey değil.Teyzemin kızı 200 liraya saç kesiyordu şimdi dışarda 2500 liraya kesip, 200 lira bahşiş alıyor.
Akrabada 4 üniversite bitirmiş öğretmen olarak en az maaş alan benim.

alım gücünü tefe tüfeye göre hesap edersek tüm hesaplarımız baştan yanlışa düşer malum sebeplerden.
2009 yılında çeyrek altın 70 tl iken maaşımla 20 adet çeyrek alabiliyordum.
Şimdi 20 çeyrek almak için 135.000 tl kazanıyor olmam gerek.
%50 alım gücü kaybı demektir bu
Doğrudur hocam hesap ortada. Matematik bunu söylüyor.

Eskiden öğrencilerime mutlaka okumaları gerektiğini,bizim gibi alt-orta gelir gurubunun yoğunlukta olduğu ülkelerde kendilerini ancak okuyarak kurtarabileceklerini,başka seçeneklerinin olmadığını onların anlayacağı şekilde anlatırdım uzun uzun. Artık anlatmıyorum. Açık açık da okumayın,erkenden hayata atılın da diyemiyorum. Buna vicdanım el vermiyor ama mevcut durum bu malesef. Bir öğretmen için ne kadar ağır ne kadar zor bir durum değil mi
Sonuna kadar haklısınız.

Hocam bu iki mesajdan ne anlam çıkarmamız gerekiyor anlayamadım ben. Şu an aldığımız maaş eski aldığımıza oranla çok mu fazla. Ben günlük yaşamda o yıllardaki alım gücümün çok daha fazla şimdiyse çok daha az olduğunu hissediyorum. Acaba yanlış mı hissediyorum. Kafam çok karıştı
maaşın alım gücünü neye göre hesaplayacağız belli değil onu göstermek istedim hocam. tüfeye göre hesaplarsak kardayız altına göre hesaplarsak yüzde elli zarardayız neredeyse

ortalama maaş 50 bin ortalama ek ders 10 bin. çaycı olsak 85 bin artı tediye ikramiye yol yemek masaj... sizi tatmin ediyorsa kalın yetkili sendikanızda. ama sonra ağlamayın.
sendika olayı saçmalık hocam. benim alamayıp da onların aldığı meşru hiç bir hak yok. diğer aldıkları da meşru değil zaten makam mevki devşirmek gibi

maaşın alım gücünü neye göre hesaplayacağız belli değil onu göstermek istedim hocam. tüfeye göre hesaplarsak kardayız altına göre hesaplarsak yüzde elli zarardayız neredeyse
Hocam neye göre hesaplarsan hesapla alım gücü düştü. En basit temel gıdaları hesapla örneğin ekmek, çay, şeker, un, kıyafet, ulaşım...

Zamanında evini arabanı aldıysan eşinde çalışıyorsa yeterli. Ama tek maaş ve evin kira ise o zaman sıkıntı olabilir.

bence mevzu maaş veya rakamlar değil. gelir dengeleri bozuldu. eskiden insanlar okuduysa emekleri daha değerliydi ve maaşları buna oranla daha yüksekti . tamam türkiye şartlarında insanca yaşamak için en az 70-80 bin tl maaş gerekiyor katılıyorum. ama siz bu rakamı vasıfsız bir işçiye veriyorsanız avukat,öğretmen,mühendis ,doktor gibi senelerini okumaya vermiş kendine birşeyler katmış insanlara da kalkıp 50 bin tl maaş veremezsiniz. en az 100 bin tl maaş vermelisiniz. işçiler eylemlerinde haklı derseniz bu parayı verirseniz de bu saatten sonra kimse okumaz. herkes bir torpil bulup kendini oraya buraya işçi olarak atmanın derdine bakar. gelir dağılımında adaleti sağlamak hepsinden önemlisi. bir de DİSK şimdi grevi destekliyor ya 83 bin tl hakkınız diyor ya. asgari ücret belirlenirken neden böyle şahin gibi diklenmedi bu disk . 22 bin tl yi insanlara uygun gördü madem grev yapıyordu o zaman neden yapmadı. en aşağıdan başlasaydık madem grev yapmaya herkes hakkettiğini alırdı böylece.

1x gelir nüfus fazla sıkıntı var.
2x gelir nüfus az sıkıntı yok.
yazılanlardan anladığım.
Ben birinci gruptayım.

Ogretmenlik farklı, özel sektör farklı. Memurlukta bir ayağın zincirle bağlı.Sabahtan akşama kadar nefes alamıyorsun, resmen boğuluyorsun.Ogretmen lisede bir anlık sinirlenip enseye tokat atmış.Bu benim öğrencimin abisi olur.Aile dava açmış, araya vali yardımcısını da sokmuşlar.Ogretmen, bu yaz tatilinde şimdi cezaevine gireceği günü bekliyor.Cezasi kesinleşmiş.

Son düzenleme:
Döviz altın neye endeksli hesap yapsanız da tutmuyor. Maalesef alım gücü olarak temel ihtiyaçlardaki aşırı artış yüzünden geçmiş yılların çok gerisindeyiz

2012-2020 aralığında tek maaşlı bir çok arkadaşımız konut kredisi ile ev alıp ödeyebildi. Kredi taksidinden kalan para ile ev geçindirebiliyordu.

Şu an ise çocuksuz karı koca öğretmen çifte bile ev kredisi çıkmıyor. Kira fatura ve temel gıdalar çok pahalandı

Öğretmenlerde maaş ekders dengesizliği giderilmeli. 15 saat derse girene 57 bin tl maaş(uzman öğrt) veriyor bir 15 saat derse daha girse 12 bin tl ekders veriyor.
Ekders min 350 tl olmalı.
BTR maaş +ekders 85 civarı alabilmeli.

1 Milyon lira maaş alsak bile; enflasyona çare bulunmazsa, çözüm olmaz. Gayrimenkul fiyatları, Kiralar ve Gıda Fiyatları çok yüksek. 200-300 liraya meyve satıyorlar... İnsanları hasta eden, GDO'lu gıdalar ortalıkta kol geziyor. Gıda tahşişi yapanlar (Bal yerine aromalı Glikoz şurubu, kaşar peyniri yerine nişasta, küflü peyniri ve tavuğu çamaşır suyu ile yıkayanlar vb.) çok küçük cezalarla yırtıyor ve Gıda Terörüne devam ediyorlar. Bunlar, Cinayete Teşebbüsten yargılanmalı ve bir daha Gıda İşinde çalışmaları yasaklanmalı. Büyük Şehirde yaşayanlara, kira yardımı yapılmalı. Herkese 1 sıfır arabayı ÖTV'siz alma imkanı tanınmalı. Dağ taş bom boş arazi dolu, arazi fiyatları uçmuş... Devlet ucuza arsa üretip, vatandaşa vermeli. Emekli Maaşları ve Asgari Ücret artmalı.

Şu an Türkiye'de kamu görevlisi olarak bence en avantajlı meslek öğretmenliktir.
Benim görüşüm tabi.
Ya öğretmen değilsin yada aktif olarak derse girmiyorsundur. Bu zihniyette olan biri anca böyle düşünebilir.
En zor, zahmetli meslektir öğretmenlik. 45-50 kişilik sınıflara ders anlatıp, gürültüyü stresi yaşayan bir olarak yazıyorum.

Hocam neye göre hesaplarsan hesapla alım gücü düştü. En basit temel gıdaları hesapla örneğin ekmek, çay, şeker, un, kıyafet, ulaşım...
Harika bir istek! Bu tür bir tabloyu oluşturmak için birçok varsayım ve tahmini veri kullanmamız gerekecek, çünkü kesin ve tüm kriterleri kapsayan resmi bir "alım gücü endeksi" veya her yıl için tüm ürünlerin ortalama fiyatları mevcut değil.
Aşağıdaki tablo tamamen örnek ve tahmini verilere dayanmaktadır. Amaç, genel eğilimleri ve hesaplama mantığını göstermektir. Gerçek rakamlar farklılık gösterebilir.
Tablo Oluştururken Kullanılan Varsayımlar ve Notlar:
  1. Ortalama Öğretmen Maaşı: Yıllara göre yeni başlayan veya ortalama bir kıdemdeki öğretmen maaşı tahmini olarak alınmıştır. Ek dersler, uzmanlık gibi faktörler dahil edilmemiştir.
  2. TÜFE (Enflasyon): Yıllık ortalama TÜFE artışları kabaca tahmin edilmiştir. Reel maaş hesabı için kritiktir.
  3. Reel Maaş Endeksi (2005=100): 2005 yılı baz alınarak, sonraki yıllardaki nominal maaş artışının enflasyondan arındırılmış halini gösterir. (Nominal Maaş / O Yılın TÜFE Endeksi) * 100 formülüyle hesaplanır (burada TÜFE endeksi birikimli olmalı, 2005 yılı 100 kabul edilerek). Basitleştirmek için, bir önceki yılın reel maaşını (1 + (Maaş Artış Yüzdesi - Enflasyon Yüzdesi)) ile çarparak yaklaşık bir değer bulunabilir.
  4. Alım Gücü Örnekleri:
    • Gram Altın: O yılki ortalama gram altın fiyatına göre maaşla kaç gram altın alınabildiği.
    • Bazı Temel Gıda/Hizmetler: Fiyatları çok değişken olduğu için temsili birkaç örnek (örneğin, "Temel Gıda Sepeti" gibi genel bir kavram kullanılabilir veya birkaç spesifik ürün). Burada ekmek ve benzin gibi daha kolay takip edilebilir ürünler üzerinden gidilmiştir.
    • Dolar Karşılığı: Maaşın o yılki ortalama USD kuruna göre değeri.
  5. 2024 ve 2025 Verileri: Tamamen tahmindir ve mevcut ekonomik beklentilere dayanır.
  6. YTL/TL Dönüşümü: 2005-2008 YTL, 2009 sonrası TL olarak gösterilmiştir, ancak değerleri aynıdır (1 YTL = 1 TL).

ÖĞRETMEN MAAŞI ALIM GÜCÜ TABLOSU (2005-2025 - TAHMİNİ VE İLLÜSTRATİF)
YılOrt. Öğrt. Maaşı (Nominal)Yıllık Ortalama TÜFE Artışı (%) (Tahmini)Reel Maaş Endeksi (2005=100) (Tahmini)Maaşla Alınabilen Gram Altın (Adet) (Tahmini)Maaşla Alınabilen Ekmek (200gr) (Adet) (Tahmini)Maaşla Alınabilen Benzin (Litre) (Tahmini)Maaşın Dolar Karşılığı ($) (Ort. Kur) (Tahmini)Genel Yorum/Durum (Tahmini)
2005900 YTL%810040 (Gram: 22.5 YTL)3000 (Adet: 0.30 YTL)360 (Litre: 2.5 YTL)$670 (Kur: 1.34)Görece istikrarlı başlangıç, enflasyon kontrol altında.
20101,500 TL%9105-11023 (Gram: 65 TL)3000 (Adet: 0.50 TL)375 (Litre: 4.0 TL)$1000 (Kur: 1.50)Alım gücünde sınırlı artış, küresel kriz etkileri sonrası toparlanma.
20152,500 TL%8110-11525 (Gram: 100 TL)3125 (Adet: 0.80 TL)555 (Litre: 4.5 TL)$925 (Kur: 2.70)Alım gücü korunuyor veya hafif artıyor, enflasyon tek hanelerde.
20183,500 TL%16100-10517 (Gram: 200 TL)2916 (Adet: 1.20 TL)583 (Litre: 6.0 TL)$730 (Kur: 4.80)Yüksek enflasyonun ilk sinyalleri, alım gücünde durağanlaşma/hafif gerileme.
20204,800 TL%1295-10010 (Gram: 480 TL)3200 (Adet: 1.50 TL)685 (Litre: 7.0 TL)$685 (Kur: 7.00)Pandemi etkisi, enflasyonist baskı artıyor, alım gücünde hissedilir erime başlangıcı.
202212,000 TL%70 (Yüksek)70-7512 (Gram: 1000 TL)4000 (Adet: 3.00 TL)600 (Litre: 20.0 TL)$705 (Kur: 17.00)Çok yüksek enflasyon, nominal artışlara rağmen alım gücünde ciddi düşüş.
202322,000 TL (Yıl Ort.)%55 (Yüksek)75-8012 (Gram: 1800 TL)4400 (Adet: 5.00 TL)580 (Litre: 38.0 TL)$880 (Kur: 25.00)Yüksek zamlara rağmen enflasyonun alım gücünü eritmeye devam etmesi.
2024 (Tahmini)33,000 TL (Ocak zammı sonrası)%45 (Yıl sonu tahmini)70-7513 (Gram: 2500 TL)4125 (Adet: 8.00 TL)733 (Litre: 45.0 TL)$1030 (Kur: 32.00)Enflasyonla mücadele, alım gücündeki erimenin yavaşlaması umudu.
2025 (Çok Tahmini)45,000 TL%25 (Hedeflenen)75-8515 (Gram: 3000 TL)4500 (Adet: 10.00 TL)750 (Litre: 60.0 TL)$1125 (Kur: 40.00)Enflasyonun düşürülmesi hedefine bağlı olarak alım gücünde kısmi toparlanma potansiyeli.

Tablodaki Eğilimler ve Yorumlar:
  • Reel Maaş Endeksi: Bu endeks, 2005 yılındaki alım gücüne kıyasla sonraki yıllardaki durumu gösterir. Özellikle 2018 sonrası ve özellikle 2022-2023 yıllarında yüksek enflasyon nedeniyle reel alım gücünde ciddi bir düşüş yaşandığı (tahmini olarak) görülmektedir. Nominal maaşlardaki yüksek artışlar, enflasyonun altında kaldığı veya ancak yakalayabildiği için reel iyileşme sağlamakta zorlanmıştır.
  • Altın Alım Gücü: Altın, geleneksel bir değer saklama aracı olduğu için önemlidir. Maaşla alınabilen gram altın miktarındaki düşüş, özellikle enflasyonist dönemlerde paranın değer kaybını gösterir.
  • Temel Harcamalar (Ekmek, Benzin): Ekmek gibi temel gıda maddelerinde fiyat artışları maaş artışlarını zaman zaman yakalasa da, benzin gibi ithalata ve döviz kuruna bağlı ürünlerde alım gücü dalgalanmalar gösterebilir. Bu kalemlerdeki fiyat artışları, genel yaşam maliyetini doğrudan etkiler. (Not: Ekmek örneğinde adet artışı görünse de, bu ekmek fiyatının diğer ürünlere göre daha yavaş arttığı veya maaş artışının bu kalemde bir miktar pozitif yansıdığı anlamına gelebilir; genel alım gücünü tek başına temsil etmez.)
  • Dolar Karşılığı: Maaşın dolar bazındaki değeri, hem uluslararası alım gücünü hem de TL'nin değerini yansıtması açısından önemlidir. Kurdaki sert yükselişler, dolar bazında maaşları eritmiştir.
ÖNEMLİ UYARI:
Bu tablo, çok sayıda varsayım ve tahmin içermektedir. Gerçek öğretmen maaşları (kıdem, derece, ek ders vb.), ürün ve hizmet fiyatları, TÜİK enflasyon verileri ve döviz kurları yıllara göre değişiklik gösterir. Bu tablo, yalnızca genel bir fikir vermek ve alım gücü değişiminin nasıl bir seyir izlemiş olabileceğine dair kaba bir çerçeve sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Kesin mali analizler için resmi verilere ve uzman raporlarına başvurulmalıdır.

harcamanıza dikkat edin birikim yapın vb şeyler söylemek konuyu sulandırmaktır. bugün bu haldeysek en büyük suç sarı sendikaya üye olan meslektaşlarımızdadır.izmirde haklı ya da haksız işçiler 82 000 lira için mücadele ederken bizimkiler hala şükretme peşinde. sen toplu sözlşemeye sarı sendikayı yollarsan yıldan yıla da fakirleşirsin.

matematik bilen bir kişinin bu maaşlarla tatmin oluyorum demesi imkansız
insan hep daha fazlasını ister hocam bir vadi dolusu altın versen ikincisi yok mu der. Burası dünya. Bir muhasebe öğretmeni olarak insanın doyduğunu görmedim. Ben Türkiye şartlarına göre uzman öğretmenlik tazminatını alan 1. derecedeki öğretmenin gelirinin yeterince tatmin edici olduğunu düşünüyorum. Fazlasını herkes ister tabii ki.

insan hep daha fazlasını ister hocam bir vadi dolusu altın versen ikincisi yok mu der. Burası dünya. Bir muhasebe öğretmeni olarak insanın doyduğunu görmedim. Ben Türkiye şartlarına göre uzman öğretmenlik tazminatını alan 1. derecedeki öğretmenin gelirinin yeterince tatmin edici olduğunu düşünüyorum. Fazlasını herkes ister tabii ki.

hocam kaç yıllık öğretmensiniz, özel olacak ama eviniz arabanız var mı

BBNET
Geri