Verilen maaş sizi tatmin ediyor mu?

Kodla Büyü
Ben o yemeği evde de denedim 1500 den aşağıya mal olmuyor. Allah size bir gün Avrupada, veya Rusya'da veya hatta Ukrayna'da sıradan bir insanın günlük harcamasını görmeyi ve aynı harcamayı Türkiye'de yapmanın maliyetinin 150.000 lira oldugunu görmeyi nasip eder. Savaştan 20 gün önce 1 Ukrayna grinvasi 0.49 liraydı. Şimdi 0.94... sukr etmeye devam edin bakalım.
hocam 2 kişilik yemeğe 3000 tl vermek senin için ihtiyaç olabilir ama benim için değil. Biraz mustafa destici gibi konuşmuş olacağım ama kusura bakmasın hocalarım ben evin et ihtiyacı için kuzu kesiyorum kasaptan çok daha ucuza geliyor aynı zamanda helalliğine güveniyorum. Aşağı yukarı 1 kğ etle 4 kişilik aile pikniğe gittiğimizde rahat doyuyoruz. Yanına salatası ayranı arabanın yakıtı derken en fazla dediğim fiyatı buluyordur. Dediğim gibi sizin için ihtiyaçsa 3000 tl vermek saygı duyarım tercihinize

Simdi ızmir de işçilerin o maaşlari istemeleri, en hafif tabiriyle, ülke gerçeklerinden kopukluktur abestir. Ben burada siyasi olarak kışkırtma olduğunu da düşünüyorum, misal bugüne kadar hiç akp li belediyeler de grev vs.. duyduk mu ? Hayir. Neden ?bunu sorgulamak lazım.
Yani referans noktası kötü ve gerçekçi değil.
Şimdi öğretmen olarak geçmiş yıllarda da ben premium araçla gelen ,yazlık, kışlık, lüks yaşantısı olan bir meslek grubu hiç hatırlamıyorum, hiç olmadı. Dünya da öğretmenlik orta sınıf meslektir.
Fazlasını isteyenler ticarete atılabilir, ek iş yapabilir.
Haaa abd de orta sınıfın garajı müstakil evi vardır, garajda en az 2 arabası, yada 1 araba 1 motoru vardır. Haftada belki seviyorsa 5 kg. Et tüketibilir, hobilerine vakit ve para ayrır, garajina spor salonu kurar, çıkar tatilde efes te meryem anayı ziyarete gelebilir,hacı olur vs..vs...
Ama ülkemizde orta sınıf toki de oturur, corolla ,egea ya biner, çocukları devlet okulunda okutur.tek çocuk varsa belki özel okulu zorlar ama onda da daha alt segment özel okullara yollayabilir.
Kıssadan hisse coğrafya da kaderdir ,öğretmenlik mesleğinin kaderi de az çok bellidir.
Hocam referans istersen Ankara Büyükşehir Belediyesi en düşük 45 bin civarı, Trabzon belediyesi ortalama 49-50 bin, izmit 45-50 bin. Bunun ikramiyesi yan diğer sosyal hakları var. Bunları çoğaltabiliriz. Onu da geçtim şuan evine tamire bir kişi ya da servis gelse sadece arıza tespitine 10 dk da bin ₺ alıyor. Vesaire neredeyse her meslekte bu şekilde. Yeni başlayan bir öğretmen ne alıyor. 10 yıllık bir öğretmen ne alıyor.
Dediğiniz gibi 1500 dolar civarı iyi bir ücret. Ama 10-15 sene öncesi için. 2011-2013 gibi alım gücü çok iyiydi o zaman bu ücretle araba almak için ev almak için veya diğer ihtiyaçlarınız için çok çok iyiydi. Günümüz şartları için kendimizi kandırmayalım. O zaman 1500 dolara aldığımçnız bir ürünün aynısını şimdi alın bakalım. Kendimizi kandırmaya gerek yok.

55+55 artı 10+10 ekders 130 bin lira. Ve iki çocuk özel okulda. Benim gelirim 90.000 civarı tek başımayım ve arabamın km 140.000 de acil değişmem lazım. Uykularım kaçıyor çünkü değiştirmem imkansız.
Sayın hocam 20 yıldır ögretmenim eşim de maliyeci. ulkenin ne hale geleceğini biraz erken görenlerdenim sanırım.
Kim kızacaksa da kızsın artık ama Bu kadar aptal bir toplum haline gelirken tüm igrençlikler ve rezillikler din kisfesi altında görmezden gelinirken veya solculuk diyerek Atatürk diyerek örtbas edilirken. Aynı şekilde görmeyip önlemlerin izi almadi iseniz bu problem sizindir.
Kimsede şikayet etmesin bı zahmet
Memur sen üye sayısı 1 milyon 788 bin. Artarak ilerliyor dahada artar inşallah.
Devletin %4 verdiği masada çokdur %3.5 yeter diyen sendika başkanları millet vekili bu ülkede kimsenin şikayet etmeye hakkı yok artık.

İnsanin geçimini belirleyen şey geliri değil gideridir.
22 bin lirayla geçinebilen milyonlarca insan varken 200 bin lirayla geçinemeyen insanlarda var ! 350 bin TL maaş alan arkadaşım borçsuz ayım yok butun kartlarım dolu, evim hala kira diye dert yanarken bir başka asgari ücretli arkadaşım ev ve araba aldı. İkisi de yaklasik 15 yıllık çalışan.
Özetle , kışın yediğin hurmalar yazın kıçını tirmalar....

İnsanin geçimini belirleyen şey geliri değil gideridir.
22 bin lirayla geçinebilen milyonlarca insan varken 200 bin lirayla geçinemeyen insanlarda var ! 350 bin TL maaş alan arkadaşım borçsuz ayım yok butun kartlarım dolu, evim hala kira diye dert yanarken bir başka asgari ücretli arkadaşım ev ve araba aldı. İkisi de yaklasik 15 yıllık çalışan.
Özetle , kışın yediğin hurmalar yazın kıçını tirmalar....
Bence bu mantıkla tüm öğretmenlerin maaşı asgari ücrete indirilsin ki geçinmeyi öğrensinler bu arkadaşın arkadaşı gibi 22bin lira ile ev ve arabada alabilmeyi öğrensinler.

Öğretmenlerden bazılarında eşlerde calisiyor. Eşi çalışmayan öğretmenin halini düşünsenize ne diyeceğimi bilemiyorum
Elhamdulillah tek maaşla zamanında kirada otururken para biriktirip ev alabilmek nasip oldu. Şuan kira gideri olmadığı halde eskisi gibi olmuyor. Altın fiyatına göre hesapladığımda şimdi bir maaşın 135 bin, ev aldığım fiyata göre hesapladığımda 110 bin olması gerekiyor.
4 kişilik aile yoksulluk sınırı 80 bin . Açlık sınırı 25 bin. Aralarda bir yerdeyiz.
Haberleri hatırlıyorum. Maaşımız hep yoksulluk sınırının üstündeydi. En düşük memur maaşının yoksulluk sınırının üstünde olması gerekir diye haberler yapılıyordu.
"Her şeyin fiyatı çok arttı" Hayır, alım gücümüzü %50 ye düşürdüler.

Hocam referans istersen Ankara Büyükşehir Belediyesi en düşük 45 bin civarı, Trabzon belediyesi ortalama 49-50 bin, izmit 45-50 bin. Bunun ikramiyesi yan diğer sosyal hakları var. Bunları çoğaltabiliriz. Onu da geçtim şuan evine tamire bir kişi ya da servis gelse sadece arıza tespitine 10 dk da bin ₺ alıyor. Vesaire neredeyse her meslekte bu şekilde. Yeni başlayan bir öğretmen ne alıyor. 10 yıllık bir öğretmen ne alıyor.
Dediğiniz gibi 1500 dolar civarı iyi bir ücret. Ama 10-15 sene öncesi için. 2011-2013 gibi alım gücü çok iyiydi o zaman bu ücretle araba almak için ev almak için veya diğer ihtiyaçlarınız için çok çok iyiydi. Günümüz şartları için kendimizi kandırmayalım. O zaman 1500 dolara aldığımçnız bir ürünün aynısını şimdi alın bakalım. Kendimizi kandırmaya gerek yok.
Hocam yüzde 100 haklısın,şöyle ki bu durum ulke ekonomisin deki bozulmaya işaret ediyor, sadece biz öğretmenler değil, orta sınıf eridi ,kayboldu ,alınan maaşların anlamı kalmadı, alım gücü bitti.

Zengine de ciddi bir servet transferi yaşandi.zenginler ultra zengin oldu.sosyal adalet, maas adaleti bozuldu.

Bırakın öğretmeni, bugün karı koca doktor yeni evli bir çiftin, büyük şehirde orta karar bir daire ve C segmenti arac alması bile imkansız, en az 12 milyon TL gerekiyor. Ayda evlerine 200 250 bin TL girdiğini varsayalım, yemeden içmeden 50- 60 aylarını vermeleri gerekiyor.

Son düzenleme:
Dün gece konuyu gördüm, yazacaktım boşver dedim. Şimdi tekrar girdim. Bugün de birilerini engelledik. Allah akıl fikir versin diyeceğim de; imkansız. Söylenecek çok şey var da...

Artık devletler küçülmeye, tasarrufa, ekonomik üretimden çekilmeye başladı.Yani Artık devlet bir iş kapısı, sağlık, ekonomi demek olmayacak. Hersey özel sektöre devredilecek.Pandemi sonrası hersey pahalandi.Ankarada bir ev 25 bin lira, doğunun bir şehrinde yine 25 bin lira kira.Vergiler giderek artıyor.Maaslar artık düşüyor. Yine çift maaşlı iyi yaşayabilir ama iş eğitim noktasına gelince milyonlar havada uçuşuyor.

Asgari ücretle, tek maaşla ev araba almışlar güya. Bırakın bu işleri. Babadan atadan birşey kalmamışsa, ek bir işi geliri yoksa nasıl alacak bir hesap yapsanıza çok merak ettim. Bu dediğiniz kişi kirada ayrıca. Bir de en az 2 çocuk varsa.

İçinde bulunduğumuz 2025 şartlarına göre bir hesap rica ediyorum.

Alım gücünün düştüğüne en güzel örnek. Eskiden karı koca öğretmen emekli olduklarında ikramiyeleri ile güzel bir daire alır ya da müstakil bir ev yaptırabilirdi. Bugün bu mümkün mü?
Sürekli bir şey olduğunda asgari ücretli örnek veriliyor. Onlar da az alıyor. Ayrıca konuyu açma sebebinden birisi vasıfsız insanların eğitim görmüş insanlardan fazla maaş alması.
Okumayan insanların okuyan insanlardan yüksek maaş aldığı bir yerde çocukları üniversiteye göndermek onlara kötülük değil mi? Okuldaki çocuklarda bunun farkında ne kadar maaş alındığının farkında. Dışardaki birisinin daha fazla aldığının farkında.

Hocaların güzel yazmışsınız. Ben bu konuda forumda daha önce yazmıştım finansal okuryazarlığı öğrenmeden bu işin içinden çıkamazsınız. Tek başına çalışıyor olsanız size Vali maaşı da kazansınız o da 100.000 lira yine geçinemezsiniz. 2010 yılındaki alım gücünü görmek istiyorsanız maaşınızı 2 ile çarpın o zamanki alım gücü o kadardı. Giderek fakirleşeceğiz görünen bu bizim de şimdiden ona göre tedbirimizi almamız gerekiyor. Tedbirini almayanlar ileride emekli olduklarında çok büyük sıkıntılar çekerler. Bu iş de iyiye gitmeyecek daha kötüye gidecek. Arkadaşlar tedbir olay gerçekleşmeden önce alınır. Elinize geçen parayı biriktirip bunu herhangi bir değere döndürmediğiniz süre boyunca bu maaşlarla geçirmeniz çok zor ve bu iş böyle devam edecek. Bizim maaşları değiştirme gibi bir şansımız yok Durumu kendi lehimize çevirip en iyi şekilde paramızı değerlendirmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Biz Türkiye'de yaşıyoruz ona göre davranmamız gerekiyor. Kimsenin kimseye faydası yok siz kendiniz yapacaksınız kendiniz başaracaksınız. Yukarıda durumu iyi olan arkadaşlar
ise zamanında birikimlerini yapmış yatırıma çevirmiş ve şu an rahatlarına bakıyorlar. Sizler de bunu yaparak aynı duruma ulaşabilirsiniz biraz daha zor ama imkansız değil. Her zaman bir umut vardır. Vesselam.

Hocaların güzel yazmışsınız. Ben bu konuda forumda daha önce yazmıştım finansal okuryazarlığı öğrenmeden bu işin içinden çıkamazsınız. Tek başına çalışıyor olsanız size Vali maaşı da kazansınız o da 100.000 lira yine geçinemezsiniz. 2010 yılındaki alım gücünü görmek istiyorsanız maaşınızı 2 ile çarpın o zamanki alım gücü o kadardı. Giderek fakirleşeceğiz görünen bu bizim de şimdiden ona göre tedbirimizi almamız gerekiyor. Tedbirini almayanlar ileride emekli olduklarında çok büyük sıkıntılar çekerler. Bu iş de iyiye gitmeyecek daha kötüye gidecek. Arkadaşlar tedbir olay gerçekleşmeden önce alınır. Elinize geçen parayı biriktirip bunu herhangi bir değere döndürmediğiniz süre boyunca bu maaşlarla geçirmeniz çok zor ve bu iş böyle devam edecek. Bizim maaşları değiştirme gibi bir şansımız yok Durumu kendi lehimize çevirip en iyi şekilde paramızı değerlendirmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Biz Türkiye'de yaşıyoruz ona göre davranmamız gerekiyor. Kimsenin kimseye faydası yok siz kendiniz yapacaksınız kendiniz başaracaksınız. Yukarıda durumu iyi olan arkadaşlar
ise zamanında birikimlerini yapmış yatırıma çevirmiş ve şu an rahatlarına bakıyorlar. Sizler de bunu yaparak aynı duruma ulaşabilirsiniz biraz daha zor ama imkansız değil. Her zaman bir umut vardır. Vesselam.
Sayın hocam dediğiniz tek bir şeye katılmıyorum bizim maaşları değiştirme gibi bir şansimiz yok demişsiniz. Var hocam kim iktidarda ise onun yalakası sendika yerine muhalif sendikaya geçeceksiniz. O damı işini yapmadi başkasına geçeceksiniz. İş bırakma hakkını kullanan sendika kontrolü eline alır bakınız o şikayet edilen gençlik bizden daha onurlu daha karakterli. Şikayet ettiği şey için inebiliyor meydanlara doğru yada yanlış yapabiliyor. Herşeyden şikayet eden yetişkinler ise oturduğu yerden şikayet etmekten başka hiç bir iş yapmiyor.
Bu gün iktidara muhalifler otursun o gün memur sen hakkınızı savunur ama o gün de şu an ki üyeler orada durmaz çunkü basit çikarlari hallolmaz orada. Birbirimizi kandırmayalım müdürlük atamaları onlarda en basit çıkar ilişkileri onlarda iğrençlik diz boyu ama bunu göre göre orada duranlar şikayet etmekte.
Yaw şikayet edilen maaş bu hale gelene kadar neredeydi aklınız. Millet %60 70 zam alırken %5 e evet derken neredeydi.
Bakınız bir örnek;
1000095789.webp

Bu ortağı olduğum iş yerlerinden birinin 1 günlük hasılatı.
Siz bunun için 1 ay çalışıyorsunuz. Finansal okuryazarlık bilmiyorum hocam ama haklısınız daha hatta daha kötüye gidecek ve o gün de buralarda şikayet edilecek. Ama kimse hiç bir şey yapmamış olacak.

Sayın hocam dediğiniz tek bir şeye katılmıyorum bizim maaşları değiştirme gibi bir şansimiz yok demişsiniz. Var hocam kim iktidarda ise onun yalakası sendika yerine muhalif sendikaya geçeceksiniz. O damı işini yapmadi başkasına geçeceksiniz. İş bırakma hakkını kullanan sendika kontrolü eline alır bakınız o şikayet edilen gençlik bizden daha onurlu daha karakterli. Şikayet ettiği şey için inebiliyor meydanlara doğru yada yanlış yapabiliyor. Herşeyden şikayet eden yetişkinler ise oturduğu yerden şikayet etmekten başka hiç bir iş yapmiyor.
Bu gün iktidara muhalifler otursun o gün memur sen hakkınızı savunur ama o gün de şu an ki üyeler orada durmaz çunkü basit çikarlari hallolmaz orada. Birbirimizi kandırmayalım müdürlük atamaları onlarda en basit çıkar ilişkileri onlarda iğrençlik diz boyu ama bunu göre göre orada duranlar şikayet etmekte.
Yaw şikayet edilen maaş bu hale gelene kadar neredeydi aklınız. Millet %60 70 zam alırken %5 e evet derken neredeydi.
Bakınız bir örnek;
Ekli dosyayı görüntüle 79251
Siz bunun için 1 ay çalışıyorsunuz. Finansal okuryazarlık bilmiyorum hocam ama haklısınız daha hatta daha kötüye gidecek ve o gün de buralarda şikayet edilecek. Ama kimse hiç bir şey yapmamış olacak.
Bu kadar pos olması sıkıntı. Kimsede nakit kalmamış. Kredi kartlarıyla piyasa bir yere kadar döner sonrası tufan.

Bakınız bir örnek;
Ekli dosyayı görüntüle 79251
Hocam iş kurmak bunu devam ettirmek zor işler. Bu işe girenlerin yüzde doksanı batıyor. Bu arkadaşın aylık net karı ne kadar. Pasif gelirle çok daha az riskle güzel paralar kazanılır. Yeterki siz bir şeyler yapmaya çalışın.

Benim doktor kiracım var bir ev almak için kendini parçalıyor alamıyor. Özel bir hastanenin acilinde çalışıyor. Yeni doktorlarda çok para kazanmıyor. Eskiler zamanında yapmışlarsa durumları çok iyi.

Hocam iş kurmak bunu devam ettirmek zor işler. Bu işe girenlerin yüzde doksanı batıyor. Bu arkadaşın aylık net karı ne kadar. Pasif gelirle çok daha az riskle güzel paralar kazanılır. Yeterki siz bir şeyler yapmaya çalışın.
Sayın hocam tek iş ile uğraşmıyorum ben zaten zor işler dediginz için baştan kaybettiniz hiç girmeyin derim.

Benim doktor kiracım var bir ev almak için kendini parçalıyor alamıyor. Özel bir hastanenin acilinde çalışıyor. Yeni doktorlarda çok para kazanmıyor. Eskiler zamanında yapmışlarsa durumları çok iyi.
Özel bir hastanenin acılı döner sermaye vermez sayın hocam tus simavini kazanamamis da olabilir. Benim yüzlerce tanıdığım samimi olduğum var durumlarida gayet iyi. Teslami alsam mersedesmi diye düşünüyorlar. Yeni atanmış bir pratisyen üni Hastanesi'nde döner sermaye dahil 200k alıyor yaklasik. Ve bence az bile alıyorlar bu millet ile uğraşmak kolay değil.

1748785972556.webp

2005 yılında öğretmenliğe başladığımda 725 TL maaşım vardı onun güncel değerini bu şekilde hesaplıyor bu site

doktor akrabam var karı koca genç doktor 150 + 150 aylık gelir 300bin

ortalama maaş 50 bin ortalama ek ders 10 bin. çaycı olsak 85 bin artı tediye ikramiye yol yemek masaj... sizi tatmin ediyorsa kalın yetkili sendikanızda. ama sonra ağlamayın.

Ekli dosyayı görüntüle 79253
2005 yılında öğretmenliğe başladığımda 725 TL maaşım vardı onun güncel değerini bu şekilde hesaplıyor bu site
Ekli dosyayı görüntüle 79254İstatistik kurumuna göre olması gereken 48.848 TL
Hocam bu iki mesajdan ne anlam çıkarmamız gerekiyor anlayamadım ben. Şu an aldığımız maaş eski aldığımıza oranla çok mu fazla. Ben günlük yaşamda o yıllardaki alım gücümün çok daha fazla şimdiyse çok daha az olduğunu hissediyorum. Acaba yanlış mı hissediyorum. Kafam çok karıştı

alım gücünü tefe tüfeye göre hesap edersek tüm hesaplarımız baştan yanlışa düşer malum sebeplerden.
2009 yılında çeyrek altın 70 tl iken maaşımla 20 adet çeyrek alabiliyordum.
Şimdi 20 çeyrek almak için 135.000 tl kazanıyor olmam gerek.
%50 alım gücü kaybı demektir bu

BBNET
Geri