Türkçe Olimpiyatları ve Türk Okulları

Kodla Büyü

ilon

Süper Üye
Süper Üye
Mesajlar
1,078
10. Türkçe Olimpiyatları dolayısıyla dünyanın her bölgesinden ülkemize gelen çocukları sahnelerde, ekranlarda seyrediyoruz. Bir bölümünü evlerimizde misafir ediyoruz.
Farklı dinlerden de olsalar, okudukları okullar onlara peygamber sünnetinden neş'et eden edebi, alçakgönüllülüğü, fedakârlığı, yardımlaşmayı, sabrı, iffeti, nezaket ve kibarlığı bir irfan ve hayat tarzı olarak kazandırmış.

Güzel şiirler okuyorlar, şarkılarımızı-türkülerimizi söylüyorlar. Bizimle okudukları şiir ve şarkılar-türküler üzerinden duygusal bağlar kurmaları çok hoş. Bizi gerçekten mutlu ediyor. Ama biz bunun kendi şiirlerini, şarkı türkülerini unutup bizim kültürel hegemonyamız altına girmelerinin bir yolu olmadığını biliyoruz.

Bizim geleneğimizde sömürgecilik yoktur, fethettiğimiz yerlerde insanları kendi dinleri, örf ve adetleri, gelenek ve yaşama biçimleriyle, dolayısıyla dilleri ve türküleriyle baş başa bıraktık. Batı'nın girdiği her yer ise dümdüz oldu. Batı sömürgeci politikalarla ayak bastığı her yeri silindir gibi ezdi, düzledi geçti. Fransızlar Zaire'ye gittiklerinde yerel diller konuşulur, anlaşma ortaklaşa Arapça üzerinden sağlanırdı. Arapçaya karşı yerel dilleri yücelttiler, ortak anlaşma dili kaldırıldı, derken farklı dil ve etnik topluluklara mensup kendi aralarında anlaşamaz, basit alışverişleri dahi yapamaz hale geldiler. İşi bu kıvama getiren Fransızlar, Fransızcayı resmi dil ilan ettiler. Şimdi Zaireliler ne Arapça biliyor ne yerel dillerini. Fransızca Fransız sömürgeciliğinin devamını sağlar vaziyette iş görüyor. Umarım bu trajik örnek, temel bir hak olarak Kürtçenin ana dil eğitimi ve öğrenimi talebi karşılanırken dikkate alınır.

Tabii ki dünyaya yayılan Türk okullarının gittikleri ülkelerin halklarına kendi dillerini unutturma gibi bir amacı yok. Zira en azından Türkçenin de öğretildiği okullarda yerel diller ve İngilizce de öğretiliyor.

Hem Türkçe -veya Arapça ya da başka bir dil- kendi başına ne ifade eder ki! Bir dilde "yaşatma ideali"ni dile getirebileceğiniz gibi öldürmeyi, zulmü, ahlaki dejenerasyonu da dile getirebilirsiniz. Efendimiz (sas) de Arapça konuşuyordu, Ebu Cehil de... Önemli olan bir dille neyi anlattığınız, neyi öğrettiğiniz, hangi idealleri, ahlaki değerleri yaymaya çalıştığınızdır. Modern çağ milliyetçi ideolojileri ve siyasetleri "dilleri" kendi başına yüceltti, fetiş hale getirdi.

Türk okullarının bütün dünyaya taşımaya çalıştığı değer "kendi başına Türkçe, türkü-şarkı" değildir elbette. Son derece modern cesametli binalar, teknik donanım veya müfredat programlarına uygun okutulan dersler (tabiat bilimleri veya sosyal bilgiler) de değildir. Bunlar dünyanın her yerinde var.
Türk okullarının dünyaya götürdüğü değer "iyi insan modeli"dir. Yani iyiliği öğreten, yayan, iyilik ve güzelliği yaşatan (ma'ruf olanı ve ihsanı) hedef alan yüksek ahlaki değerler. İşte bu değerlerden modern dünya, modern eğitim ve beşeriyet yoksundur. Aileler seve seve çocuklarını bu okullarını veriyorlarsa, bilin ki ne Mehmet Akif'in şiirleri ne Sezen Aksu şarkıları ne İbrahim Tatlıses'in türkülerini Türkçe okusunlar diye vermiyorlardır. Bu okullarda modern dünyanın kaybettiği bir şeyi buluyorlardır. Bu, yüksek ahlak ve iyi insan idealidir. Eğer okullarımızla dünyanın bu değerler çerçevesinde dikkatini ve ilgisini çekebilirsek büyük bir iş başarmış olacağız.
Bu ulvi hedef ve gayeye ulaştıracak anlam ve yol haritasını Hocaefendi son kitabı "Yaşatma İdeali"nde gayet güzel anlatmış bulunuyor.

Hüzünle seyrettiğim bir manzara var. Benzer bir tabloyu hac ve umrede de müşahede ediyorum. Buralarda beşeriyet sanki resmi geçit yapıyor. Yaklaşık 150 ülkeden gelen çocuklar yerel kıyafetleriyle rengârenk. Zengin bir bahçe gibidirler. Allah'ın enva-ı türde yarattığı bir çiçek bahçesi sanki. Fakat biliyorum ki, bu örflerin, kültürlerin zenginliği ve çeşitliliği sadece sahneye ve ekranlara mahsustur. Gösteri bittiğinde herkes tektip elbiselerini giyer ki, bu Batı'nın bütün dünyaya dayattığı tek kılık kıyafettir.

Batı'nın tekdüze hale getirdiği bir dünyada yüksek ahlaki değerleri ve iyiliği ayağa kaldırabilirsek belki bir gün örflerin, gelenek ve kültürlerin çeşitliliği ve zenginliği de sağlanacaktır.

Ali BULAÇ
 
alfa-turk' Alıntı:
sen o şahsın ağzından Türk kelimesini hiç duydunmu?

O şahıs Türkçe öğrenmek vaciptir diyor!

Soru şu: "Türkçeyi dünya dili haline getirmek vaciptir;evet bana göre milletçe Türkçeyi öğrenmek vacip,iyi kullanmak sünnet,inceliklerine vâkıf olmak müstehap mesabesindedir." deniliyor. Burada neden dinî terimler kullanılıyor diyor okurumuz

Tahmin ettiğiniz gibi bu sözü söyleyen Fethullah Gülen.

Bu izahtan sonra soru sorma sırası bana geldi;sıfatı isminin önüne geçmiş;Hocaefendi dendiği zaman Fethullah Gülen anlaşılan bu zatın,Türkçenin ehemmiyetini dile getirirken nasıl bir dil kullanmasını bekliyorsunuz? Alanı dinî ilimler olan bu zatın seküler bir dil kullanmasını beklememeli. Bu bir.

İkincisi;ef'al-i mükellefine ait kavramlar hayatın her bir alanında kullanılabilir. Bunu yasaklayan yazılı ya da yazısız herhangi bir kaide ve kuraldan bahsetmek mümkün değildir. Söze güç kazandırmak,mana ve muhtevayı güçlendirmek için kullanılır. Yoksa bu kavramlar kullanılıyor diye o mesele vitr namazının vacip,selam vermenin sünnet olması kabilinden bir vacip ve sünnet demek değildir.

Üçüncüsü;söze muhatap olan dinleyiciler ve okuyucular açısından da mesele değerlendirilmelidir. Onların inanç ve düşünce dünyasında bildikleri kavramlarla konuşma aslında hitap sanatı içinde değerlendirilmesi gereken bir konudur. Zira böylesi bir tarz dinleyici ve okuyucuların konuyu daha iyi anlamasını sağlar;teklifi yapılan şeyin hayata intikalinde onları teşvik eder. Başka bir ifadeyle vacibin,sünnetin ne olduğunu bilen bir insan "Türkçe öğrenmek vaciptir;iyi kullanmak sünnettir" sözünü dinlediği an,zihninde mukayeselere gider. Yukarıda verdiğimiz misaller içinde vitr namazı,tanıyıp tanımadığı herkese selam verme akla gelir. Bu da söze yaptırım gücü kazandırır.

Dördüncüsü;İslam dini,hayatın bütününü içine alan dinin adıdır. Allah-kul münasebetinin adı sadece ibadet değildir bizde. Müslüman olarak bizim yaşadığımız hayatımızın her bir karesi,o karelerde yaptığımız her bir amel ef'al-i mükellefinde yerini alan 8 ayrı hükmün içindedir. Türkçe öğrenmek bunun dışında değildir.

Son husus;Hocaefendi'nin o tespitlerini küreselleşen dünyada dilin,ait olduğu ülkeye kazandırdığı şeyler açısından da değerlendirmek lazım. Bugün dünya dili olarak kabul edilen İngilizcenin İngilizce anadili olan ülkelere kazandırdıklarına bakarsanız ne demek istendiği daha net anlaşılır sanırım.
Sözü Edward Said'e bırakıyorum. O diyor ki:"Dil insanın evidir." İnsan,evini iyi tanımalıdır
Ahmed Kurucan İlahiyatçı Yazar
 
bu türkçe olimpiyatlarına katılan çocuklar türkçe biliyor mu hayır peki müslümanlar mı çoğu hayır ama siz bunları türkiyeye getirip her ilde ve ekonomisi güçlü her ilçede gösteri yaptırıp müslümanlık adına şunları yaptık deyip milletten paralar topluyorsunuz bunlar reklam kokan çok güzel hareketlere benziyor gibi
 
sadece yazık...
islamiyeti kendi nefsinize göre yorumlamaya başladınız. haramı yayıyorsunuz ve bunun adına hizmet diyorsunuz, sadece yazık...
mahşerde hesabı çok çetin olacak !
 
lütfen artık milletin dini duygularını kullanıp sadakalarını toplayıp haramda kullanmayın yazık yeter artık
 
fakmanca' Alıntı:
bu türkçe olimpiyatlarına katılan çocuklar türkçe biliyor mu
Zeki Mürende bizi görecek mi!
Bkz yarışmanın adı bizatihi Türkçe Olimpiyatları

fakmanca' Alıntı:
peki müslümanlar mı çoğu hayır ama siz bunları türkiyeye getirip her ilde ve ekonomisi güçlü her ilçede gösteri yaptırıp müslümanlık adına şunları yaptık deyip milletten paralar topluyorsunuz
Kimin müslüman olduğunu Yalnızca Allah bilir bu sizin tekelinizde değildir.Hiç bir şey telkin edilmeden müslüman olan yüzlerce insan var .Katılanların çoğu da zaten Müslüman ülkelerden.Dilini bile bilmeyen bir insana islamı nasıl anlatırsın acaba? Arapça mı öğreteksin?Ve mfi hangi ölçüye göre yapılanlara haram diyor ve insanları suçluyorsun.Sizin gibi cahil müslümanlar islama zarar veriyor.
İş sizin gibilere kalsaydı zaten okullar birçok ülkede kapanırdı
 
Türkçe olimpiyatları ülkemiz açısından hangi görüşte olursanız olun gurur verici bir tablo oluşturuyor. Gittikleri ülkelerde asimilasyon politikası izlemeden onların kültürlerini de koruyarak insanlara hem Türkçe öğretiliyor hemde Türkiye tanıtılıyor. Bu durumu şu veya bu şekilde demegoji yaparak küçültmek çok yanlış. Kimseden zorla para toplanmıyor insanlar yapılan işin kalitesini gördükleri için destek oluyor. Biraz vicdanlı olalım.
 
o yetişkin kız ve erkeklerin iç içe gelip oynaması şarkılar söylemesi haram değilde nedir. cahil diyorsun önce saygılı olmayı öğren.
 
türkçe olimpiyatlarını yapabilirsin bu bizi ilgilendirmez , ama sen bunu islamiyete hizmet diye yapıp insanların sadakası ile bunu yaparsan bu ancak islamiyete zarar olur, mahşerde bunu göreceksiniz. ama size duam madem ki müslüman kardeşlerimsiniz ALLAH size bu dünyada da doğruları görmeyi nasip eylesin.
 
mfi' Alıntı:
o yetişkin kız ve erkeklerin iç içe gelip oynaması şarkılar söylemesi haram değilde nedir. cahil diyorsun önce saygılı olmayı öğren.

Bu konuyu daha önce tartışmıştık....Başka bir cevap vermeyeceğim işin uzmanlarından sorarsın ayrıntısını .
Bu durumda senin; bayanların çalıştığı kız öğrencilerin olduğu bir okulda görev yapmaman,bayanların olduğu çarşıya çıkmaman otobüse tramwaya binmemen gerekirdi! Ayrıca oradaki insanların bazılarının müslüman olmadığını kendiniz söylüyorsunuz çoğu islamı yeni tanımış birçoğu geleneksel olarak (bkz afrika) öyle yaşayan insanlar zaten. (cehalete karşı okumak okumayı öğretmek... ilim mücadelesidir bu organizasyon ) Sizin mantığınıza göre uhud savaşında kadınların olmaması da gerekiyor! Peygamberimizde mi haram işliyordu!Tesettür emri vahyin kaçıncı yılında gelmiştir bir araştır cahil değilsen...Bu insnaların çoğu islamı yeni tanıyan insanlar.... Dini dindarı sizin gibilerden ibaret zanneden bir çok insanımızda dinden soğuyor bu yüzden?

mfi' Alıntı:
türkçe olimpiyatlarını yapabilirsin bu bizi ilgilendirmez , ama sen bunu islamiyete hizmet diye yapıp insanların sadakası ile bunu yaparsan bu ancak islamiyete zarar olur, mahşerde bunu göreceksiniz. ama size duam madem ki müslüman kardeşlerimsiniz ALLAH size bu dünyada da doğruları görmeyi nasip eylesin.

İyi de alan razı veren razı bundan sana ne ?! Bi kere o organizasyonun sponsorları var geri kalanıda insanlar kendi aralarında para toplayıp veriyor kimseden zorla alınmıyor paranın nereye gideceğini bilerek veriyorlar....
 
mfi' Alıntı:
türkçe olimpiyatlarını yapabilirsin bu bizi ilgilendirmez , ama sen bunu islamiyete hizmet diye yapıp insanların sadakası ile bunu yaparsan bu ancak islamiyete zarar olur, mahşerde bunu göreceksiniz. ama size duam madem ki müslüman kardeşlerimsiniz ALLAH size bu dünyada da doğruları görmeyi nasip eylesin.
Tek yapılan bunlar değil ki.. arka planda ne gibi hizmetler yapıldığını bilemezsiniz. öğrencileri dini anlamda nasıl bilgilendirdiklerini yurt içi ve dışın da göremezsiniz. o kısmın reklamı yapılmıyor çünkü. bilmeden iftira ederseniz o kadar insan sizden davacı olcak haberiniz olsun.
 
bu ülkede samimiyet yok. birileri gerçekten türkçeyi geliştirmek mi istiyor yoksa onun reklamı ile başka rantlar mı sağlamk istiyor bunu anlamak zor. bizim için türkçe çok önemli ise neden eurovizyona yahudi kılıklı birini ingilizce şarkı ile katılmasını sağlıyoruz. adı türkçe okulları olan fetullah gülenin okullarında malesef türkçe öğretilmiyor ingilizce öğretiiyor. o okulların yöneticleride amerikan kırmızı pasaportlarla dolaşıyor. bu ülkede lions ve roty kulupleri kmsez çocuklara, körler derneğine hatta hastanelere çok büyük maddi yardımlar yapar ama bu yardımların arkasında ne dümenler döner bunu bilen bilir.
 
Evet türkçe olimpiyatları belki, türkiyeye, türkçeye hizmet ediyor ancak asla islami bir hizmet olarak görülemez. orada yapılanlar islamiyetin özüne, ehli sünnete, Allahın feraizine uymayan faaliyetlerdir. Bu faaliyetleri dini hizmet olarak görenler büyük yanılgı içindedirler.
 
zilal' Alıntı:
mfi' Alıntı:
türkçe olimpiyatlarını yapabilirsin bu bizi ilgilendirmez , ama sen bunu islamiyete hizmet diye yapıp insanların sadakası ile bunu yaparsan bu ancak islamiyete zarar olur, mahşerde bunu göreceksiniz. ama size duam madem ki müslüman kardeşlerimsiniz ALLAH size bu dünyada da doğruları görmeyi nasip eylesin.
Tek yapılan bunlar değil ki.. arka planda ne gibi hizmetler yapıldığını bilemezsiniz. öğrencileri dini anlamda nasıl bilgilendirdiklerini yurt içi ve dışın da göremezsiniz. o kısmın reklamı yapılmıyor çünkü. bilmeden iftira ederseniz o kadar insan sizden davacı olcak haberiniz olsun.

1985 yılında beri bu cemaatte yaklaşık 5 yıl hizmet etmiş biriyim. neyin ne olduğunu çok iyi biliyorum. sizce bu cemaat siyasallaştı mı? siyasallaşmadı mı? her gündemde adı geçen bir cemaat olur mu? şikeden ergenekona referandumdan sendiklara kadar her tarfa bulaşan bir cemaatin asıl amacı nedir. ABD nin CIA tarfaından kontrol altına alınan cemaat. bu ülkede istediğini çok kolaylıkla yatırabiliyor. peki bu cemaat ve üyleri bu ülke üzerinde oyunlarında dolayı bu ülke insanları bu cemaatten davacı olmayacak mı?
 
Bazıları ne kadar yanılgı ve ön yargı içindedir.Üzülerek bakıyorum da.İnsan bilmediği şeye düşmandır.Sadaka ile böyle oluyor diyorsunuz.Sadaka verdiniz mi siz hiç Allah aşkına.Dini kullanıyorlar diyorsunuz dinle ilgili ne buldunuz siz orada.Velev ki dinle ilgili bir şeyler olsa insanlar merak uyandırsa ne olur.İnan şu programları Acun yapsa hepiniz tebrik etmekten diliniz kururdu.Acunun neye hizmet ettiği belli.Bir işin içinde değilsen konuya vakıf değilsen bilmiyorsan susmayı öğren.Karalamayı bırak Uğur Dündar Ali Kırca gibi.Ve de diğerleri.Bak şimdi nasıl tebrik ediyorlar.Evet eleştirecek tarafları muhakkak vardır.Ama olumlu yönlerini de çöpe atarsanız kusura bakmayın da siz körsünüz diyorum o kadar.İyi o zaman İngiliz dilini hristiyanlığı İsraili övsünler.Alkışlarsınız o zaman zavallılar.takım tutar gibi fikirlere sahip oldukça siz asla empati yapamazsınız.Diyalog sizinle mümkün değil.Bence bu konuyu da uzatmaya gerek yok artık.İster kabul edin ister etmeyin onları hiç bir şey de durduramaz bu saatten sonra.Şu kadar hizmette bulunup ta sonra şöyle saçmalıklar diyenler var ya.Allah sizi bildiğiniz gibi yapsın.Git hurafelerini başka yerde anlat.Tutmaz böyle yalanlar.
 
formator355' Alıntı:
bu ülkede samimiyet yok. birileri gerçekten türkçeyi geliştirmek mi istiyor yoksa onun reklamı ile başka rantlar mı sağlamk istiyor bunu anlamak zor. bizim için türkçe çok önemli ise neden eurovizyona yahudi kılıklı birini ingilizce şarkı ile katılmasını sağlıyoruz. adı türkçe okulları olan fetullah gülenin okullarında malesef türkçe öğretilmiyor ingilizce öğretiiyor. o okulların yöneticleride amerikan kırmızı pasaportlarla dolaşıyor. bu ülkede lions ve roty kulupleri kmsez çocuklara, körler derneğine hatta hastanelere çok büyük maddi yardımlar yapar ama bu yardımların arkasında ne dümenler döner bunu bilen bilir.
Eurovisyoan şarkıcıyı bu okullar seçmiyor ki aslında bizim eurovisyona katılmaya ihtiyacımzıda yok zaten türkçe olimpiyatları var.Türkçe öğretilmiyor gibi garipbir cümleyi nası kullanabiliyorsunuz haala anlamak mümkün değil.....
Bu okulların hepsinde Türkçemiz öğretiliyor ama dersekn ki öğrenim dili türkçe değil o zaman doğru olur.Ülkesind ebile bu kadar engelle eleştiriyle karşılaşan okullar bu haliyle nasıl öğretim dilini türkçe yapsın.
Ayrıca bu okulların hepsinde sabah İstiklal marşı okunuyor şu anda İsitklal marşının üstüne güneş batmayan bir marş olarak düşünebiliriz .En doğudan en batıya kadar ülkelleri düşündüğümüzde.
Kırmızı pasaport meseleside perinçek ve oğlu tarafından ortaya atılmış iddialar.Pasaport kontorl memurumusunuz ki o ülkelerde böyle kesin konuşuyorsunuz.?!
fomatör 355 hizmet belgen mi var kardeşim? Böyle şu akdar hizmet etmiş biriyim diyerek daha inandırıcı olabileceğini düşünebiliyorsan nasıl formatör oldun ilginç! Basit numaralar artık bunları kimse yemiyor.
ve sen nasıl bilişimcisin ki yazdığın 22 mesaj içinde bir tane bile PC bilişim vs ile ilgili mesaj yok? Hepside siyasi mesajlar.
search.php?author_id=120154&sr=posts
 
ilon' Alıntı:
formator355' Alıntı:
bu ülkede samimiyet yok. birileri gerçekten türkçeyi geliştirmek mi istiyor yoksa onun reklamı ile başka rantlar mı sağlamk istiyor bunu anlamak zor. bizim için türkçe çok önemli ise neden eurovizyona yahudi kılıklı birini ingilizce şarkı ile katılmasını sağlıyoruz. adı türkçe okulları olan fetullah gülenin okullarında malesef türkçe öğretilmiyor ingilizce öğretiiyor. o okulların yöneticleride amerikan kırmızı pasaportlarla dolaşıyor. bu ülkede lions ve roty kulupleri kmsez çocuklara, körler derneğine hatta hastanelere çok büyük maddi yardımlar yapar ama bu yardımların arkasında ne dümenler döner bunu bilen bilir.
Eurovisyoan şarkıcıyı bu okullar seçmiyor ki aslında bizim eurovisyona katılmaya ihtiyacımzıda yok zaten türkçe olimpiyatları var.Türkçe öğretilmiyor gibi garipbir cümleyi nası kullanabiliyorsunuz haala anlamak mümkün değil.....
Bu okulların hepsinde Türkçemiz öğretiliyor ama dersekn ki öğrenim dili türkçe değil o zaman doğru olur.Ülkesind ebile bu kadar engelle eleştiriyle karşılaşan okullar bu haliyle nasıl öğretim dilini türkçe yapsın.
Ayrıca bu okulların hepsinde sabah İstiklal marşı okunuyor şu anda İsitklal marşının üstüne güneş batmayan bir marş olarak düşünebiliriz .En doğudan en batıya kadar ülkelleri düşündüğümüzde.
Kırmızı pasaport meseleside perinçek ve oğlu tarafından ortaya atılmış iddialar.Pasaport kontorl memurumusunuz ki o ülkelerde böyle kesin konuşuyorsunuz.?!
fomatör 355 hizmet belgen mi var kardeşim? Böyle şu akdar hizmet etmiş biriyim diyerek daha inandırıcı olabileceğini düşünebiliyorsan nasıl formatör oldun ilginç! Basit numaralar artık bunları kimse yemiyor.
ve sen nasıl bilişimcisin ki yazdığın 22 mesaj içinde bir tane bile PC bilişim vs ile ilgili mesaj yok? Hepside siyasi mesajlar.
search.php?author_id=120154&sr=posts
:) :+1:
 
Moğol bir arkadaşımın bana anlattığı bir şeyi yazacağım sadece;
"Müslümandım ama müslümanlıkla alakalı hiç bir şey bilmiyordum,
kendimi boşlukta hissediyordum, budist bir arkadaşım vardı onun duaları kabul oluyor, benim ki olmuyor diye düşünürdüm. Onunla beraber gittim putların önünde bile dua ettim.
Sonra Türk okuluna başladım. Allah'a şükür dinimi de öğrendim bu sayede." derdi.

Bunu duyduktan sonra ben nasıl Türk okulları İslam'a hizmet etmiyor diyebilirim ki.
 
lion26' Alıntı:
Bazıları ne kadar yanılgı ve ön yargı içindedir.Üzülerek bakıyorum da.İnsan bilmediği şeye düşmandır.Sadaka ile böyle oluyor diyorsunuz.Sadaka verdiniz mi siz hiç Allah aşkına.Dini kullanıyorlar diyorsunuz dinle ilgili ne buldunuz siz orada.Velev ki dinle ilgili bir şeyler olsa insanlar merak uyandırsa ne olur.İnan şu programları Acun yapsa hepiniz tebrik etmekten diliniz kururdu.Acunun neye hizmet ettiği belli.Bir işin içinde değilsen konuya vakıf değilsen bilmiyorsan susmayı öğren.Karalamayı bırak Uğur Dündar Ali Kırca gibi.Ve de diğerleri.Bak şimdi nasıl tebrik ediyorlar.Evet eleştirecek tarafları muhakkak vardır.Ama olumlu yönlerini de çöpe atarsanız kusura bakmayın da siz körsünüz diyorum o kadar.İyi o zaman İngiliz dilini hristiyanlığı İsraili övsünler.Alkışlarsınız o zaman zavallılar.takım tutar gibi fikirlere sahip oldukça siz asla empati yapamazsınız.Diyalog sizinle mümkün değil.Bence bu konuyu da uzatmaya gerek yok artık.İster kabul edin ister etmeyin onları hiç bir şey de durduramaz bu saatten sonra.Şu kadar hizmette bulunup ta sonra şöyle saçmalıklar diyenler var ya.Allah sizi bildiğiniz gibi yapsın.Git hurafelerini başka yerde anlat.Tutmaz böyle yalanlar.
biz dini Kuranı Kerim'den öğreniyoruz hocam. kaynağından emin olduğumuz hadislerden öğreniyoruz.
 
alfa-turk' Alıntı:
biz dini Kuranı Kerim'den öğreniyoruz hocam. kaynağından emin olduğumuz hadislerden öğreniyoruz.
evet bizde onu diyoruz kaynağından emin olmadğınız hadislerle atıp tutmayın diyoruz.
 
Samsundaki Türkçe Olimpiyatlarına davet edildim ve eşimle stada gittik. Yakından çok daha büyüleyiciydi, önyargısız izleyince tabi. Orta yerde hayallerimizi süsleyecek bir organizasyon var. Bundan bir 5 yıl 10 yıl sonrasını düşününcü daha da coştum. Bu ufuk ötesi bir şey. Yapan, bu ufku hayal eden ve başaranları eleştirmeye gelince:

Gururlu ve sevinç içinde program sonrası staddan çıkarken bir beyfendinin kızının elinden çeke çeke götürdüğünü bir yandanda şöyle mırıldandığını duydum:

Bir Ne mutlu Türküm diye bile demediler.

Hani bi sürü şey var benimde takıldığım ama böyle bir şeyi de bahane etmek böyle bir gecede körlükten öte bir körlük gibi geldi. En azından benden daha körüde varmış dedim. Sonra düşündüm kendi kendime Madagaskara, Papua Yeni Gineye Türk İstiklal marşını götüren, Atatürk'ü tanıtan ben miyim yoksa evini, barkını, hayatını arkada bırakıp giden bu gönüllü öğretmenler mi? Yine liseden tanıdığım bir arkadaşım bana şöyle söylemişti onlarda eğer yurt dışına gitmek yerine Türkiyede kalmayı tercih edenlere vatan haini gibi bakıyorlarmış. Vatanını seven onun için ondan vazgeçebilmeli demişti.

Benim ancak lafla diyebileceğim Ne mutlu Türküm diyene sözünü, emekle, gözyaşıyla yazıyor birileri. Ben nasıl bir körüm dedim. Yine o arkadaş dünya bu işi anlayacak, siz ise bu işin kıymetini, bizlerin samimiyetini en son anlayacaksınız demişti.

Ben evet ben bu vatan için NE YAPTIM, NEDEN VAZ GEÇTİM, GECE GÜNDÜZ slogan atmak dışında ne yaptım. Bari takdir etmesini öğrenmek, benim gibi utanmak lazım değil mi?

Renk körü olmak diyorlardı, even ben de artık renk körüyüm. İnsanların inancına, kılığına, kıyafetine değilde yaptığı işe, akıttığı tere bakacam.
 
Hani bir hikaye vardı: Adam kırk yıl boyunca uzaktan ipliği iğneye geçirmeye uğraşır ve sonunda muvaffak olur. Adamı Padişaha götürürler. Hünerlerini anlatırlar. Padişah adama kırk altın verdirip birde kırk sopa vurdurur. “Aman efendim, kırk altını anladık ama bu kırk sopa neyin nesidir” diye hayretle sorarlar. Padişah der ki; “Kırk altın onca yılın emeğine karşılıktır. Kırk sopa ise adamın yaptığı iş, boş bir iş olduğu içindir.”

Subhanallah!

Herkes inandığı gibi yaşıyor. İnandıklarını savunuyor, bu yüzden kimseyi değiştirmeye çalışmak gibi bir niyetim yok. Düşünce özgürlüğünden(!) faydalanarak kendi görüşlerimi satır aralarına kaydedeceğim. Bir nevi sesli düşüneceğim inşaallah…

Bir kaç gündür, bazı kardeşlerimiz Türkçe olimpiyatlarıyla ilgili farklı görüşlerini paylaşıyorlar. “Sessiz kalayım” dedim ama, dürtmeler artınca hadi iki kelam edeyim de, merak edenler görüşlerime vakıf olsunlar diye bir kaç satır yazmaya karar verdim.

Hizmet adı altında dünyanın dört bir tarafına giden çok değerli kardeşlerimiz var. Büyük özverilerle çalışıyorlar biliyorum. Pek çok şeye anlam veremesem de, güzel işlerde yapıyorlardır muhakkak diye hüsn-ü zannımı muhafaza ediyorum.

Şimdi sesli düşündüğüm Türkçe olimpiyatlar olduğuna göre, o konudan devam etmem daha mantıklı olur sanırım. Ben mümkün olduğu kadar Allah’ın gör dediği yerden konulara bakmayı tercih ediyorum.

Türkçe olimpiyatlarını düzenleyenlerin zaten bu çalışmalarda İslami bir kaygılarının olmadığını düşünüyorum. Bunlar Türkçeyi ve Türk kültürünü tanıtmayı amaçlayan, Milliyetçi duyguları ağır basanlara gözyaşı patlaması yaşatan şarkılı türkülü şenlikler.

Aylarca bir Kenya’lıya Türkçe şiiri veya şarkıyı öğretmek için çabalamanın garip bir hazzı olsa gerek. O çocuklar Türkçe şiir okuyunca, Ahmet Kaya’nın “başıma sıkar giderim” şarkısını söyleyince kim ne kazanıyor, hangi açıdan Allah rızası hedefleniyor bilemiyorum…

İslami diye bilinen bir cemaatin organizasyonlarında, kocaman genç kızların şarkı söylemesi, oynaması özellikle dini otorite olarak görünen kişiler tarafından nasıl yorumlanıyor, bu da merakımı celbeden konular arasında. Şahsen böyle bir organizasyon benim ruh dünyamda, hissiyatımda olumlu etkilere yol açmıyor.

Eminim bu çocuklara edep, terbiye, duruş öğretiliyordur, bundan hiç şüphem yok. Fakat ben isterdim ki, bu çocuklara ve gençlere asıl İslam en doğru şekilde anlatılsın.

İslam’ı iyi bilen bir Mümin, aynı zamanda bilir ki; Müslüman hanımlar buluğa erdikten sonra tesettüre girerler, uluorta şarkı söyleyemezler, erkeklerin gözü önünde oynayıp dans edemezler. Fakat bu şölenlerde bolca şarkı ve türkü, kızların dansları, erkek ve kadınların tokalaşmalarını görüyoruz. Haram ve helalin iç içe geçtiği bir garip düzen oluşmuş.

Müslüman hanımlar, konser havasında, popstar tadındaki bu gösterileri seyrederken kendilerinden geçiyor, elleri havada, sallanarak şarkılara eşlik ediyorlar. Jüri üyeleri, konuklar, davetliler hep ünlü isimlerden oluşuyor. İki kelimeyi biraraya getirmekten aciz, magazin sayfalarına malzeme olan isimler değer buluyor. İslam’dan olan veya olmayan milyonlarca insan bu çalışmaları takdir edip, destekliyor. Onca hizmetin dünyadaki karşılığı bu olsa gerek!

Mümin bir insanın bu görüntüler karşısında ağlamaması, yüreğinin dağlanmaması hayret vericidir!

Gencecik kızlara aylarca Türkçe şarkı veya şiir öğreteceğim diye kendini paralayan hizmet ehli kardeşim, o gence keşke usulünce İslam’ı anlatsa ve bir Mümin nasıl olmalı iyice belletseydi.

Keşke bu kadar büyük bir organizasyon; Türkçeyi öğretmek için değil de, İslam’ı anlatmak için yapılsaydı. Mahşer gününde Rabbimiz “neden Türkçe öğretmedin veya öğrenmedin?” diye hesaba çekmeyecek. Ya da Türkçe öğrenip öğrettiği için özel bir mükafat verilmeyecek. Allah Mûminun suresinde, Müminlerin özelliklerini sayarken, “onlar boş ve yararsız işlerden yüz çevirirler” buyuruyor. Bu kadar aşklı meşkli şarkılara ayrılan zamanların hesabı da elbet sorulur.

Keşke bu kadar masraf edilen, uğraş verilen bir organizasyonda Kur’an sesleri inletseydi her yeri, Allah Rasulü’nün mesajları akıllara nakşedilseydi.

Evet bu olimpiyatlar, Türkiye devleti için bir gurur kaynağıdır. Fakat İslam alemi adına bir gurur vesilesi değildir.

“Yeni bir dünya” şarkısıyla inleyen ülkemin topraklarında “yeni bir din” hesapları yapılmıyordur dilerim. Beş on yabancı çocuğa Türkçe öğreteceğim, diyalog ve hoşgörü çerçevesinde bir kaç yahudi ve hıristiyanı cemaatime dahil edeceğim diye, Allah’ın dini çiğnenmiyordur İnşaallah. “İnsanlık için el ele” derken, bütün dünya müslümanlarının kardeşliği için de uğraş veriliyordur umarım…

Kim ne derse desin, ortada gözlerden kaçmayan bir gerçek var:

Zihinlerdeki soft İslam algısı, günden güne daha da güçlenirken, İçinde cihad olan, Tesettür olan, Kafirlere karşı müsamahası olmayan İslam’ın üstü, küllenmeye devam ediyor…

forumda okumuştum ve katılıyorum.
 
yuca' Alıntı:
Subhanallah!

Herkes inandığı gibi yaşıyor. İnandıklarını savunuyor, bu yüzden kimseyi değiştirmeye çalışmak gibi bir niyetim yok. Düşünce özgürlüğünden(!) faydalanarak kendi görüşlerimi satır aralarına kaydedeceğim. Bir nevi sesli düşüneceğim inşaallah…

Bir kaç gündür, bazı kardeşlerimiz Türkçe olimpiyatlarıyla ilgili farklı görüşlerini paylaşıyorlar. “Sessiz kalayım” dedim ama, dürtmeler artınca hadi iki kelam edeyim de, merak edenler görüşlerime vakıf olsunlar diye bir kaç satır yazmaya karar verdim.

Hizmet adı altında dünyanın dört bir tarafına giden çok değerli kardeşlerimiz var. Büyük özverilerle çalışıyorlar biliyorum. Pek çok şeye anlam veremesem de, güzel işlerde yapıyorlardır muhakkak diye hüsn-ü zannımı muhafaza ediyorum.



forumda okumuştum ve katılıyorum.
kasıtlı bir yazı olduğu hizmet adı altında denmesinden belli
Öncelikle düzenlenen faaliyetin adı ''İslam ve Takva Olimpiyatları'' değil. ''Türkçe'' olimpiyatları... İnsanlar ''hizmet adı altında'' değil ''Hizmet'' olarak ev bark terkedip gidiyorlar. İçeriğini bilmeden uzaklardan konuşmamak gerek diye düşünüyorum. Bu yazıda muhafaza edilen bir hüsn-ü zan gözükmüyor
Şu an yapılan hizmetinin neye basamak olduğunu ve gaybda neler getireceğini kimse bilemez. Bugün dildir, yarın hidayettir. Müellefe-i Kulup'un bir başka halidir. Ve tekrar... İslam ve Takva Olimpiyatları'' değil bu.. ''Gencecik kızlara aylarca Türkçe şarkı veya şiir öğreteceğim diye kendini paralayan hizmet ehli kardeşim, o gence keşke usulünce İslam’ı anlatsa ve bir Mümin nasıl olmalı iyice belletseydi''... Derim ki 135 ülkeye ve dinlerine dönüp bakılsın... Bakılsın ki orada çalışanlara bir haksızlıkta müslümanlardan gelmemiş olsun.Yüzyıllarca hrıstiyanlığın dinsizliğin dikte edildiği ülkeler...Kalkıpta ben şu kadar kişiyi müslüman yaptım demez herhalde hiç bir okul........
Ayrıca birkaç gün sonra naat gecesi düzenlenecek (bu okullardan müslüman olanlarıyla )... tamamen ilahi ve mersiyelerle gerçekleşeceği aşikar!
bir örnek
http://www.youtube.com/watch?v=BKDss9-Z7bo
 
Keske bu okullar doguda 70 tane acilsada oradaki fakir cocuklara hizmet etse.
afrikada bilmem nerede aciliyor bazi seckin parali adamlarin cocuklari gidiyor.pargali ibrahim mantigi
 
Cocuklar turkce konusuyor diye kanal kanal geziyor.zavalli benim cocuklarim matematikte fizikte dunya sonuncusu.
 
Buzkırıcı' Alıntı:
Keske bu okullar doguda 70 tane acilsada oradaki fakir cocuklara hizmet etse.
afrikada bilmem nerede aciliyor bazi seckin parali adamlarin cocuklari gidiyor.pargali ibrahim mantigi

Bize doğuda okul yada etüt -okuma merkezi olmayan bir şehir gösterebilirmisin kardeş?! Sen bizim çocuklara matematik öğretin dedinde öğretmediler mi....Bak bakallım ÖSYM başarılarına. Doğuda okuma merkezleri ücretsiz batıda hemen her ilde özel okul var piyasadan yüksek maaş verip kaliteli öğretmenlerle eğitim öğretim yapan bir okulunda ücretsiz olması düşünülemez.Ücretini verdikten sonra herkes okuyabilir o okulllarda.
 
Geri
Üst