Değerli arkadaşlar Norm Kadro Yönetmeliği'nin (
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=20146459&MevzuatTur=21&MevzuatTertip=5 ) 23. maddesi:
Norm kadroları Bakanlıkça belirlenecek eğitim kurumları başlığı altında toplanır. Bu maddenin 3. fıkrası şöyledir:
(3) (Ek: 17/10/2016-2016/9488 K.) Sınıfları bilişim teknolojisi araçları ile donatılmış olan eğitim kurumlarından bilişim teknolojisi alanı norm kadrosu bulunmayanların bilişim teknolojisi alanı norm kadroları, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün teklifi ve İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün uygun görüşü üzerine Bakan onayı ile belirlenir.
Madde 2016'dan bu yana yönetmelikte var. Ancak çok az uygulanıyordu. Pandemiden sonrada neredeyse hiç uygulanmadı. Bu sene başında Ağustos ayında derslerimizin her sınıf seviyesinde olması için organize bir şekilde mücadele yürütmek için bir WhatsApp grubu kurduk. Çeşitli toplantılar yaptık. Attığımız ilk adım norm kadro yönetmeliğinin bu maddesi ile ilgiliydi. Tüm sendikalara verilmek üzere ortak bir yazı hazırladık. Sendikalarımıza yazıyı ulaştırdık. Ancak tam o sıralarda YOS görevindeki sorunlar patlak verdi ve bizim yazımız biraz geri plana itilerek sendikalar tarafından üzerinde durulmadı. Bizlerde norm fazlası olan öğretmenlerimizin okullara dilekçe vermesi yönünde bir adım attık. Ayrıca eş zamanlı olarak Ankara'daki bir öğretmenimiz YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa Canlı beyle bu konuda görüştü ve ilgili yönetmelik maddesini kendisine hatırlattı, uygulanmasını istedi. Mustafa bey konunun üzerinde duracağını bizlere iletti. Eylül ve Ekim ayında okullara verilen dilekçelere müspet sonuçlar almaya başladık. Norm kadrosu bulunmayan okullarımızda özelliklede son dönemde Yenilikçi Sınıf veya Bilgisayar Laboratuvarı kurulmuşsa bu maddeye istinaden norm kadro verilmeye başlandı.
Yönetmeliğin ilgili maddesi okul türü belirtmiyor. Bu maddeye göre aslında ilkokul hatta anaokuluna dahi kadro tanımlanabilir. "Sınıfları bilişim teknolojileri araçlarıyla donatılmış..." ifadesine akıllı tahta ve fatih altyapısı da girebilir örneğin. Bu sebeple her okul türündeki norm fazlası öğretmenlerimizin bu maddeye istinaden dilekçe vermesinde bence bir sakınca yok. Zaten uygun görülen okullara verilecektir. Ayrıca bence samimi olduğunuz okul müdürleri aracılığıyla bu dilekçeler verilirse öğretmenin değil okulun ihtiyacı olduğunun görülmesi açısından daha olumlu olacağını düşünüyorum.
Dersimizle ilgili verdiğimiz mücadeleye dair WhatsApp grubuna katılmak isterseniz
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScbcbym8Xth5zZI-ou2RBi8DV99CRLMu-wDnRv5JmUEJLiE0Q/viewform formunu doldurusanız size bağlantı adresi ulaştırılacaktır. Formdaki bilgileri sadece benim görme yetkim var. Bilgilere dair endişesi olanlar özelden ulaşabilirler.