MEB-IMES (Millli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğünün İşletmelerde Mesleki Eğitim ve Staj Mobil Uygulaması)

Kodla Büyü
Haziran ayında test etmiştik, görevlendirilmeler kısmında bazı hatalar vardı, güncel işletme ve öğrenci listesi pek sağlıklı gelmemişti. Ek özellik olarak bakanlığa işletme konum bilgisini uygulamaya eklemelerini talep edebiliriz, işletme değişikliği ya da öğretmen değişikliği ve durumlarda büyük kolaylık sağlar.
Ne benim yaptığım uygulama ne de bakanlığın uygulaması sürekli konum takibi yapmaz, mantıklı ve yönetilebilir değil. İşletme konumuna gelince o işletme kartı açılır ve gerekli işlemler yapılır. İşletme dekontu, devamsızlık bilgilerini vs uygulama üzerinden de paylaşabilir vs daha bir çok özellik eklenebilir.

Çevremdeki yüzde 5-10 değil Hocam, maalesef yüksek bir oran gördüm 4 farklı ilde, üniversitesi arkadaşlarımız da farklı illerde, onlar da aynı durumlardan şikâyetçi. Ama sizin etrafınızda bu oran az ise ne mutlu, sevindim açıkçası.

Zulüm konusuna gelirsek, tam olarak nasıl bir zulüm bu? 5000 civarı kamu ve özel meslek lisesi var, her hafta on binlerce sayfa kağıt, onlarca hatta yüzlerce ağaç, milyonlarca TL kırtasiye masrafı sizce zulüm değil midir? Programın hangi özelliğinin size veya mesleğinize zarar vereceğini düşünüyorsunuz? Ya da diğer açıdan sorarsak, hangi özelliklerin olmasını istersiniz? Yoksa böyle bir uygulama hiç olmasın, kağıt ve kırtasiye ve de ağaç israfı devam etsin mi istersiniz?

Haziran ayında test etmiştik, görevlendirilmeler kısmında bazı hatalar vardı, güncel işletme ve öğrenci listesi pek sağlıklı gelmemişti. Ek özellik olarak bakanlığa işletme konum bilgisini uygulamaya eklemelerini talep edebiliriz, işletme değişikliği ya da öğretmen değişikliği ve durumlarda büyük kolaylık sağlar.
Ne benim yaptığım uygulama ne de bakanlığın uygulaması sürekli konum takibi yapmaz, mantıklı ve yönetilebilir değil. İşletme konumuna gelince o işletme kartı açılır ve gerekli işlemler yapılır. İşletme dekontu, devamsızlık bilgilerini vs uygulama üzerinden de paylaşabilir vs daha bir çok özellik eklenebilir.

Çevremdeki yüzde 5-10 değil Hocam, maalesef yüksek bir oran gördüm 4 farklı ilde, üniversitesi arkadaşlarımız da farklı illerde, onlar da aynı durumlardan şikâyetçi. Ama sizin etrafınızda bu oran az ise ne mutlu, sevindim açıkçası.

Zulüm konusuna gelirsek, tam olarak nasıl bir zulüm bu? 5000 civarı kamu ve özel meslek lisesi var, her hafta on binlerce sayfa kağıt, onlarca hatta yüzlerce ağaç, milyonlarca TL kırtasiye masrafı sizce zulüm değil midir? Programın hangi özelliğinin size veya mesleğinize zarar vereceğini düşünüyorsunuz? Ya da diğer açıdan sorarsak, hangi özelliklerin olmasını istersiniz? Yoksa böyle bir uygulama hiç olmasın, kağıt ve kırtasiye ve de ağaç israfı devam etsin mi istersiniz?
Hocam uygulamayı bilmediğim için araştırıyorum. Henüz kafamda oturmadı. Benim işletmeye gidip gitmediğimi kendi telefonumun konumu üzerinden takip edilmesi bana zulümdür, bu olmamalı mesela. Benim işletmeye gittiğimde oradaki usta öğretici telefonundan karekod okutmak bana zulümdür. Bu da olmamalı. Gerçi bunların olmadığını söyledi bir iki arkadaş ama emin olamadım. Bu yüzden söylentilere göre bu yorumu da yazdım. Uygulamanın temel işleyiş mantığını tam bilen birine rastlayamadım şimdiye kadar bu forum da dahil.
Uygulama üzerinden işletme takibi olabilir ben buna karşı değilim. ama beni yukarıda yazdığım hususlarla kontrol etmeleri bir öğretmenin meslek onuruna uygun gelmiyor bana.

İş ve işlemlerin uygulama üzerinden yapılmasında sorun yok zaten. Belge işi biterse de ne güzel olur.
Ancak işletme yetkilisi tarafından bizlere onay veriliyormuş gibi kod okutmak, konum almak gibi durumlar gereksiz. Öğretmen işletmeye neden gider;öğrenciyi ve işletmeyi denetlemek ve yapılan eğitime bakmak için.
O zaman fırın denetimine giden zabıta ekipleri fırın sahibine kod okutsun, buraya geldik, buradaydık diye. Trafik polisi sürücüyü çevirince kod okutsun sürücüye, yol,kavşak,konum bilgisi alınsın polis oradaydı diye. Biraz mizah yazmaya çalışıyorum anlaşılır olması için. İşletme yetkilisi bizim gitmemizi onaylayamaz. Buna gerek yoktur.

İş ve işlemlerin uygulama üzerinden yapılmasında sorun yok zaten. Belge işi biterse de ne güzel olur.
Ancak işletme yetkilisi tarafından bizlere onay veriliyormuş gibi kod okutmak, konum almak gibi durumlar gereksiz. Öğretmen işletmeye neden gider;öğrenciyi ve işletmeyi denetlemek ve yapılan eğitime bakmak için.
O zaman fırın denetimine giden zabıta ekipleri fırın sahibine kod okutsun, buraya geldik, buradaydık diye. Trafik polisi sürücüyü çevirince kod okutsun sürücüye, yol,kavşak,konum bilgisi alınsın polis oradaydı diye. Biraz mizah yazmaya çalışıyorum anlaşılır olması için. İşletme yetkilisi bizim gitmemizi onaylayamaz. Buna gerek yoktur.
Aynen hocam mesela okula denetime veya soruşturmaya gelen müfettiş de öğretmenin telefonundan kod okutsun, konumu kaydedilsin.
İşin esprisi bir tarafa bu konum olayı yok diyorlar ama eğer varsa bu direk kvkk ihlalidir ve bu uygulamayı ben kullanmam.

O zaman derse girerken çıkarken de uygulama üstünden karekod okutulsun.Sınıf defteri dijital olsun kağıt israfı olmaz!!!.Ha keza yoklamalarda öyle.Sınıflara parmak izi okuyucusu veya yüz tanıma sistemi gelsin. Belki kötü niyetli öğretmenler menfaat karşılığı olmayan öğrenciyi var yazabilir. Sınavlar dijital olsun mesela. Belki işini yapmayan öğretmen doğru ölçme değerlendirme yapmıyordur.
Uygulama kağıt evrak kürek işini bitirmiyor. Yanında geliyor. Öğretmenini takip kontrol edemeyen,sözünü geçiremeyen,aman kötü olmayayım diye usulsüz işlerine söz ed(e)meyen idare becerisi düşük idareciler sever böyle işleri. Okula giriş çıkışta parmak izi olsun.Sınıflarada kamera koy kaytarmasın öğretmenler. Hatta body cam takılsın öğretmenlere. Hatta uygulama üstünden öğrenci ve öğretmenler like/dislike atabilsin öğretmenlere.Yok artık diyenlere kocaman bir gülümseme...
Sarı öküz fıkrasını bilir misiniz?
Zaten kimse istemezük demiyor.Ama sahadaki olası sorunları biliyoruz ön görüyoruz.Bir uygulama var.Nasıl kullanılıra dair bir tane klavuz yok.Papatya falı açıyoruz buralarda.Ne kadar profesyonelce değil mi?

koordinatör müdür yardımcısının yapmadığı/yapamadığı denetimi işletmeler yapacak. kardeşim ver koordinatör öğretmene imzalı/karekodlu evrağı pazartesi günü, al en geç cuma günü bitti gitti.

Kağıt israfı diyorsunuz da ilkokuldan başlamak üzere karne yerine gelişim raporu adında onlarca sayfa öğrenciye kağıt harcarken meb bu israfı düşünmüyor da işletme için basılan kağıda gelince mi israf oluyor kaldı ki çoğu A5 boyutunda. Amacın bu olmadığı gayet açık bana göre.

Şimdi yarından başlayarak git gel 6 saat süren işletmemiz(basiskele-gebze 8 saat ekders)
Ve okulumuzun yakınındaki 10dk mesafe işletmeler için (basiskele-izmit 6saatekders) başlasın kim alacak derdi. :) . Şimdi kıymetli idareciler bana iş yaptırsın da göreyim ozaman. Proje yaptırsın akıllı tahta yaptırsın bilgisayar yaptirsinda göreyim. 64 akıllı tahta benim bölümünden ayrı 6 bilgisayar labi. Çağırsın servisi versin parayı yaptırsın.
Bu gibi uygulamalar çalışmaya çalışan yararlı olmaya çalışan öğretmeni de çileden çıkarmaktan başka birşey değil.
Geçen sene ogrencimi korudum diye araba plakama kadar öğrenen sahislardan tehtitler yedim aman çocuğa bişey olmasın diye şimdi okulu bassalar atolyemi kitleyip oturacak pisikolojideyim.
Nalet olsun böyle düzene ne diyelim daha...
Bizde düzene uyarız idare uğraşsın it kopukla dangalak işletme sahipleri ilede Veli uğraşın banane . Numaramı bile vermem artık idareyi arasin. Ben saatinde gider telefondan barkotumu okutur geçerim . Sözleşme feshimi var gelsin idareye fesh etsin ben orda imzalarım. Çocuk tershanede santiyeyemi indirmisler Veli ilgilensin ben saatinde konumunu açtım.
Daha okul başlamadı yok önlük giyecek, yok sakal kesecek, yok şu programı kullanacak. madem öyle alırız maaşımızı görevimiz ders anlatmak anlatır geçeriz bize ne

Son düzenleme:
Çocukça şeyler yazmak yerine (önceki 7 sayfayı okumadım) sizin yerinize bir kaç soru sorayım:
1) E-mesem sisteminde kayıtlı her öğrenci için işletme kaydı yapılırken koordinatör öğretmen seçimi ile bu öğretmenin hangi gün bu işletmeye gideceği de seçilir. İMES ile her işletmeye farklı gün ve saatlerde gitmek zorunda mı kalacağız? Mesela benim organize sanayi bölgesinde 4 işletmem var ve okula git gel 70km, birbirilerine ise 10+ km mesafede, bunlara ayrı ayrı günlerde mi gitmem gerekecek?
2) Aynı gün tüm işletmelere gidersem ek dersim kesilir mi?
3) Koordinatörlüğe gittiğim zaman işletme yetkilisi ya da usta öğretici orada değilse ne olacak?
4) Cenaze, düğün vs herhangi bir sebepten ötürü işletme kapalıysa ne olacak? (Ek dersim kesilir mi)
5) Özellikle fabrika ve büyük ve de yoğun iş yükü olan işletmelere her hafta gitmek sorun olabiliyor, acaba İMES ile de 2 haftaya bir gidebilir miyiz? (Ayda 1 kez giden okullar var!)

Eğer korktuğumuz şey bu sorulara verilecek hoşumuza gitmeyecek cevaplar ise anlarım, ama herkese açık bu platformda, GPS benim özelim, telefon benim özel telefonum, internet benim internetim, QR kodu ile işletme mi bize onay verecek yazarsak komik duruma düşer ve mesleki itibarımızı zedelemiş oluruz diye düşünüyorum.
Sendikacı arkadaşlara da aşağıda yazdıkları bire bir söyledim:
Bırakın konumu, telefonlar 7/24 ne konuştuğumuza kadar dinliyor, hiçbir özel dediğiniz görüntü, dosya vs maalesef telefonunuz dışında en az bir iki yerden daha erişilebiliyorken, işletmeye gidince açacağınız konum mu özel oluyor? QR kodu ile işletme yetkilisi size onay veriyor da işletmeye gidince kağıda vurulan işletme kaşe ve imzası onay olmuyor mu? İdareci denetlesin diyorsunuz ama 200 tane öğrencinin staj yaptığı ve 25-30 koordinatör öğretmenin olduğu bir okulda 1 tane koordinatör müdür yardımcısı öğretmen arkadaşımız , öğrenci kaydı, öğrenci nakil ve denklik işlemleri takibi, işletme kaydı, usta öğreticilik kursları, SGK, vizite rapor girişi, evrak takibi, dekont takibi, MYS maaş ödeneği oluşturma (1 kuruş dâhi hata yapma şansınız yok), sorumluluk sınavları düzenleme, kalfalık ve ustalık belgesi düzenleme gibi maddi ve manevi sorumluluklarla boğuşurken koordinatör öğretmenle yaşadığı en ufak bir çatışmada "müdür yardımcısı öğretmenin idari amiri değildir" diyorsunuz!

Biz öğretmenler maalesef kendimizi küçültmeyi çok seviyoruz. Hangi kurumda böyle bir uygulama var bakmak gerek. Geçen gün sabah saat 9 da doktor randevusu vardı. Doktor ameliyatta dediler, saat 2 de geldi. Olabilir çünkü doktor. Öğretmen olunca çocuk gibi denetim mi gerekli?

ilksms
Geri