Laptop Batarya Kullanımı

Kodla Büyü

hbasdereli

Süper Üye
Süper Üye
Mesajlar
1,452
Arkadaşlar dizüstü bilgisayarlarınızın bataryasını nasıl kullanıyorsunuz?Nelere dikkat ediyorsunuz?
 
öncelikle şarj tam dolmadan çıkartmıyorum ve batarya zayıf demeden de sarja takmıyorum.
 
telefon mantığıyla aynı kullanıyorum..tamamı doluyor fişten çekiyorum,3-4 saat sonra boşalıyor sonra tekrar takıyorum şarja..bu şekilde kullanmanı tavsiye ederim..
 
Piller belli bir şarj-deşarj döngüsünden sonra eski verimliliğini kaybediyor. Bu yüzden full şarj yapıp prize takılı kullanıyorum. Bu durumda pilden akım geçmiyor. Daha az şarj-deşarj olduğu için pil ömrü artıyor. Asus marka notebook'umu 2,5 senedir bu şekilde kullanıyorum ve bataryadayken ortalama 2 saatlik kullanım süresi sağlıyor.
 
asus laptopum un bataryası 1,5 yılda göçtü sürekli fişte takılı olduğu için sanırım :S iyide fişten çekince tam doluyken bile en fazla 1,5 saat gidiyodu şimdi tam doluyken 15 dakkada kapanıyo acaba batarya kaç paradır ?
 
Hocam sürekli fişte takılı olmalı mümkünse evde kullanırken tabiii,
ayrıca bataryayı çıkarıp çantaya koymamak lazım olduğunda dışarıda kullanırım mantığı çok yanlış,
Bir yerde okumuştum bataryanın dol/boşal ömrü 3000.000 kere bu da ortalama 3 saatten 9000.000 saattir.
siz kullanın bataryalı şekilde sürekli prize takılı olarak,
 
Internet' Alıntı:
Hocam sürekli fişte takılı olmalı mümkünde evde kullanırken tabiii,
ayrıca bataryayı çıkarıp çantaya koyarak lazım olduğunda dışarıda kullanırım mantığı çok yanlış,
Bir yerde okumuştum bataryanın dol/boşal ömrü 3000.000 kere bu da ortalama 3 saatten 9000.000 saattir.
siz kullanın bataryalı şekilde sürekli prize takılı olarak,
 
Forumtor' Alıntı:
Piller belli bir şarj-deşarj döngüsünden sonra eski verimliliğini kaybediyor. Bu yüzden full şarj yapıp prize takılı kullanıyorum. Bu durumda pilden akım geçmiyor. Daha az şarj-deşarj olduğu için pil ömrü artıyor. Asus marka notebook'umu 2,5 senedir bu şekilde kullanıyorum ve bataryadayken ortalama 2 saatlik kullanım süresi sağlıyor.

:+1: doğru kullanım şekli budur. 6 yıldır bu şekilde kullandığım laptopun şarjı 1,5 saat gidiyor.
 
ben 3 yıldır taşımadan veya elektrik kesintisinden kaynaklı zorunluluklar dışında sürekli prize takılı kullanıyorum... zaten o bataryanın amacı elektrik olmayan yerde bir süre kullanmamızı sağlamak ve elektirk kesintileri ile voltaj yükselmelerinden bilgisayarı korumaktır. 3 yıldır bu şekilde kullanıyorum ve hala 1-1,5 saat arasında şarj gidiyor o da bana fazlasıyla yetiyor...
 
Dell'in önerisi : Dolana kadar prizde kullan. Tam dolu(%100) yazınca çıkar prizden. %11 olunca uyarı verir tekrar tak. Bataryayı sürekli kullanım halinde tut. İçindeki hücreler pasif hale geçmesin.
Teknik servislerin de önerisi budur.
 
sony laptop pili çok gıcık herhalde 2.sony 2sininde fişe takılı şekilde kullanıyorum 4-5 ay sonra pil bozuluyo....diğer laptoplar da bu sorun bu şekilde olmuyo niye sony de oluyor anlamıyorum onca para veriyoz bir tek bundan şikayetçiyim....
 
Toshiba laptopta sürekli prizde kullanımdan dolayı batarya bozuldu şimdi şarj olmuyor artık, o yüzden arkadaşlarında söyledikleri gibi dolasıya kadar prizde kullanıp,dolduktan sonra bataryada kullanmak en doğrusu.
 
Bence marka ve modele göre değişir arkadaşların söyledikleri. Bazı arakdaşlar batarya dolduktan sonra üzerinden akım geçmiyor diyorlar. Bütün dizüstülerde bu şekilde değil. Kimisinde batarya yokken direk fişten de çalıştırabilirsiniz ki bu batarya dolduktan sonra üzerinden akım geçmediğinin göstergesidir. Ama kimisindede batarya takılı olmadan fişte çalıştıramazsınız. Buda fişe takılı olduğu her an, batarya üzerinden akım geçtiğinin göstergesidir kanımca. Dolayısıyla marka ve modele göre değiştirmek suretiyle arakdaşların bütün söyledikleri doğru.
 
yenı pc lerde zatan batarya yı verımlı kullanmak ıcın tam doluyken kesınlıkle bataryayı pasıf edıyor ne dolum yapıyor nede kulanıyor yanı tam doluyken prıze tak kullan en ıyı kullanım seklı bu suan ıcın yarım doluyken sarj edıyor o nedenle tam dolu kullanın fısten cıkarmayın cantadayken uyku modunda olmasın en mantıklısı bu sımdı
 
Asus bilgisayarımı bataryası 1 yılda arıza verdi şarz tutmaz oldu. Asus genel merkezine mail attım. Onlar da İstanbuldaki firmalarına mesajımı göndermiş. Bana bilgisayarı göndermem için telefon ettiler. Gönderdim, kargo ulaştı maili gelmeden bilgisayarım geri geldi. Tabi bataryasını da değiştirmişler :)

Ama kullanım şeklini hala anlayabilmiş değilim.
 
bilgisayarım yaklaşık 3 yaşında ve sadece ayda 1-2 kez kullanıp dolduruyorum ve çıkarıyorum güç kaynağım olduğu için kesinti sorunum yok denebilir. sonuç; ilk aldığımda 90 dk gidiyorsa şimdide 80 dk gidiyor benimle hemen hemen aynı tarihte alıp sürekli batarya takılı kullanan aynı marka ve model laptoplara sahip arkadaşlarım en fazla 15-20 dk gittiğini söylüyor kararı sen ver hocam
 
bende de sony var eylülde aldım 9 ay olmuş yani...genelde şarjda iken kullanıyorum ama gün içerisinde en az 1 kere uyar verene kadar boşta kullanıyorum...şu anda 2 buçuk saat gidiyor...ileride sorun olur mu...umarım olmaz...
 
CHIP dergisinin Mayıs Ayı sayısındaki Efsane Avcısı bölümünden alıntıdır.
Şarj Etmeden Önce Pillerin Tamamen Deşarj Olması Gerekir Mi?
“Şarj etmeden önce tamamen deşarj edelim. Yoksa pilin kapasitesi azalır.” Chip dergisinin Mayıs 2012 sayısında “Efsane Avcısı” bu konuya değinmiş. İşin aslı astarı var mıdır diye araştırmış.

EFSANE: Şarjlı pillerde “Bellek Etkisi” denen bir sorun var. Örneğin şarj oranı %10 iken pili tekrar şarj ederseniz pil bunu unutmuyor ve artık kapasitesinin sadece %90’ını kullanıyor. Geri kalan %10’luk kısım artık kullanılamıyor.

GERÇEK: Bellek etkisi denen şey gerçekten var. Fakat bu durum eski piller için geçerli. 1899 yılında Waldemar Jungner tarafından icat edilen NiCd pil, 1990’larda bile dünya genelinde kullanılan en popüler pil türüydü. Bellek etkisine maruz kalan piller de işte bunlar. NiCd pillerde (ve çok bilinmese de yeni tip Nikel metal hidrit (NiMH) pillerde) tamamen deşarj edilmezse bir kristal birikimi oluşuyor ve bu da kapasiteyi azaltıyor. Yani şarjı %10’a düşen 600 mAh’lik bir NiCd pil, şarj edildikten sonra tüm kapasitesini değil de, 540 mAh’lik kısmını kullanıyor. Bu yüzdendir ki biz de şarjlı pillerle çalışan cihazları pili bitene kadar çalıştırıp sonra şarj etmeye alıştık.

Ancak 2009 yılından itibaren Avrupa Birliği’ndeki çoğu elektronik alette NiCd kullanımı yasaklandı. Bu yasağın ardından artık neredeyse tüm akıllı telefonlarda ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılmakta olan Lityum esaslı piller (lityum iyon (Li-Ion) ve lityum polimer (LiPo)) diğer elektronik aletlere de yavaş yavaş girmekte. Lityum esaslı pillerde bellek etkisi yok. NiCd pillerin aksine tamamen deşarj olması zararlı. O yüzden lityum pillerde tamamen deşarjı engelleyecek bir kesme işlevi bulunuyor.

Yapılan testlerden elde edilen sonuca göre, lityum piller boşalmaya başladıktan kısa bir süre sonra tekrar şarj edilirse, piller daha fazla şarj döngüsünü kaldırabiliyor. Çünkü daha fazla şarj süresi demek, pilin daha çok ısınması demek. Açığa çıkan sıcaklık lityum pillerin yıpranmasına neden oluyor. Lityum esaslı pillerin şarj süresi artarsa pil kapasitesi de o kadar hızlı azalıyor. Bu da demek oluyor ki, pillerin şarj edilmeden önce tamamen boşaltılması efsanesi artık gerçek değil. (Tabi ki lityum esaslı piller için)

Her ne kadar yasaklar gelmiş olsa da günlük hayatımızda kullandığımız pek çok cihazda (kablosuz ev telefonu, fotoğraf makineleri… vb.) hala nikel piller oldukça revaçta. Siz şimdilik eski alışkanlıklarınızdan vazgeçmeyin

Lityum piller piyasada yer edindiğinde de tamamen deşarj olmasını beklemeyin

Kaynak: Chip/Mayıs-2012
 
Laptopların bataryası dolduğunda fişten çıkarıp telefon bataryası gibi kullandığını söyleyen arkadaşlar var, valla benim aklıma bile gelmedi o şekilde kullanıyım diye:) Şimdi burayı okuyunca dedim acaba doğru mu kullanıyorum diye..Evde olduğum sürece ve elektrik olduğu sürece batarya dolu ve fiş takılı durumda.Samsung laptoumu 1 yılı aşkın süredir böyle kullanıyorum, 1.5 saat falan şarjı gidiyor fişten çıkardığımda..Hatta dengeli mod diye bişey var batarya dolumunda, %80 e kadar dolduruyor, %80 den sonra dolu gibi şarj almıyor,bir %20 lik yer hep boş kalıyor, bu şekilde daha uzun ömürlü olurmuş batarya sözde...Bilmiyorum inş doğru kullanıyorumdur:)
 
BBNET
Geri
Üst