CHIP dergisinin Mayıs Ayı sayısındaki Efsane Avcısı bölümünden alıntıdır.
Şarj Etmeden Önce Pillerin Tamamen Deşarj Olması Gerekir Mi?
“Şarj etmeden önce tamamen deşarj edelim. Yoksa pilin kapasitesi azalır.” Chip dergisinin Mayıs 2012 sayısında “Efsane Avcısı” bu konuya değinmiş. İşin aslı astarı var mıdır diye araştırmış.
EFSANE: Şarjlı pillerde “Bellek Etkisi” denen bir sorun var. Örneğin şarj oranı %10 iken pili tekrar şarj ederseniz pil bunu unutmuyor ve artık kapasitesinin sadece %90’ını kullanıyor. Geri kalan %10’luk kısım artık kullanılamıyor.
GERÇEK: Bellek etkisi denen şey gerçekten var. Fakat bu durum eski piller için geçerli. 1899 yılında Waldemar Jungner tarafından icat edilen NiCd pil, 1990’larda bile dünya genelinde kullanılan en popüler pil türüydü. Bellek etkisine maruz kalan piller de işte bunlar. NiCd pillerde (ve çok bilinmese de yeni tip Nikel metal hidrit (NiMH) pillerde) tamamen deşarj edilmezse bir kristal birikimi oluşuyor ve bu da kapasiteyi azaltıyor. Yani şarjı %10’a düşen 600 mAh’lik bir NiCd pil, şarj edildikten sonra tüm kapasitesini değil de, 540 mAh’lik kısmını kullanıyor. Bu yüzdendir ki biz de şarjlı pillerle çalışan cihazları pili bitene kadar çalıştırıp sonra şarj etmeye alıştık.
Ancak 2009 yılından itibaren Avrupa Birliği’ndeki çoğu elektronik alette NiCd kullanımı yasaklandı. Bu yasağın ardından artık neredeyse tüm akıllı telefonlarda ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılmakta olan Lityum esaslı piller (lityum iyon (Li-Ion) ve lityum polimer (LiPo)) diğer elektronik aletlere de yavaş yavaş girmekte. Lityum esaslı pillerde bellek etkisi yok. NiCd pillerin aksine tamamen deşarj olması zararlı. O yüzden lityum pillerde tamamen deşarjı engelleyecek bir kesme işlevi bulunuyor.
Yapılan testlerden elde edilen sonuca göre, lityum piller boşalmaya başladıktan kısa bir süre sonra tekrar şarj edilirse, piller daha fazla şarj döngüsünü kaldırabiliyor. Çünkü daha fazla şarj süresi demek, pilin daha çok ısınması demek. Açığa çıkan sıcaklık lityum pillerin yıpranmasına neden oluyor. Lityum esaslı pillerin şarj süresi artarsa pil kapasitesi de o kadar hızlı azalıyor. Bu da demek oluyor ki, pillerin şarj edilmeden önce tamamen boşaltılması efsanesi artık gerçek değil. (Tabi ki lityum esaslı piller için)
Her ne kadar yasaklar gelmiş olsa da günlük hayatımızda kullandığımız pek çok cihazda (kablosuz ev telefonu, fotoğraf makineleri… vb.) hala nikel piller oldukça revaçta. Siz şimdilik eski alışkanlıklarınızdan vazgeçmeyin
Lityum piller piyasada yer edindiğinde de tamamen deşarj olmasını beklemeyin
Kaynak: Chip/Mayıs-2012