Suicide' Alıntı:Hacker' Alıntı:FAİZ DEDİĞİN NEDİR?
Getirmişsin bir bankaya 100 TL koymuşsun. Banka sana 1 sene sonra 150 Tl. veriyor. Arkadaş bu 50 TL’yi nereden buldun da verdin bana? Ben 100 TL'lik mal üretmiştim. 100 TL'lik tüketme hakkım vardı.
Aradan 1 sene geçti benim üretmem artmadı ki. ben bir şey üretmedim.
Sen bana tüketme hakkını Nereden veriyorsun?
Bunun iki i tane yolu var:
Ya üreten bir adamın hakkını aldın bana veriyorsun veya açıktan para bastın bana veriyorsun. O da yine üretenin hakkını bana veriyorsun demektir. Yani Faiz zulümdür. Faiz, çalışan insanın hakkına tecavüzdür. Faiz demek üretmeyen adama tüketme hakkı vermek demektir.
Bu da zulümdür. Adaleti bozar. işte kapitalist düzenin zulmü ve Felaketi buradan ileri geliyor.
senaryo 1: sen bankaya para yatirdin, bende o parayi kredi olarak cektim is kurdum. bu iste adam calistirdim hem kendi hem onlarin karnini doyurdum. istihdam yarattim ulkeye katkim oldu. sana ve bankayada bu kazancimin bir kismini verdim.
senaryo 2: sen parani yastik altinda sakladin, ben kredi cekmedim. uretim yapmadim, ekmek yemedim, yedirmedim.
hadi bakalim hangisi insanliga daha faydali, sizin haram haram diye kosturdugunuz bence bu kurallarin ciktigi donemdeki tefecilerdir. ha dileyen tabi almaz ayri mesele ama mantiksal acidan bakarsan bu sistemin insanlara yararida vardir.
Öncelikle şunu belirteyim. mesajımda helallik yada haramlıkla alakalı mana yoktur. Faiz denen illeti Allah (cc) müslümana haram kılmıştır. (nokta) bunun üzerine yorum bile yapılmaz.
Ancak faiz nedir? yada şu davranış faize girer mi diye istişare edilebilir. Kısaca birşeyin faiz mi değil mi olduğu konusu tartışmaya açılır. Faiz olduğu kesin olan bir konuya helaldir denemez.
Senaryo-1 dediğin konu da günümüzdeki işini gerçekten katılıma dayalı olarak yapan katılım bankalarıdır. Para dan para kazanmayan, para ile iş yapıp kazancına para sahibini de ortak eden sistemdir. Üretime dayalı bir kazanç yani.
Mesajımdaki üretmeyle alakalı kısımları koyulaştırdım. İçerisinde bu kadar üretme kelimesi geçen ve asıl anlatılmak istenen üretime dayalı büyüme olan bir yazıdan paranı al yastık altına koy dediğin senaryo-2 yi nasıl kurdun merak ettim.
Hadi bakalım