Dil proje okullarinda halimiz ne olacak

Kodla Büyü
Önümüzdeki yıl Çoklu yabancı dil programı uygulanacak okulları nasıl görebiliriz? 2024-2025 listesi var ama 2025 -2026 yu göremedim
 
Önümüzdeki yıl Çoklu yabancı dil programı uygulanacak okulları nasıl görebiliriz? 2024-2025 listesi var ama 2025 -2026 yu göremedim

O okullar sitelerinde paylaşırsa ya da orada görev yapan öğretmenler paylaşırsa öğrenebiliriz.
Mevcut listeyi bir okul sitesine yüklemiş.
 
Son düzenleme:
MEBİM'e 5. sınıflardaki yabancı dil ağırlıklı uygulama devam edecek mi diye sordum. Gelen cevap pek açıklayıcı olmadı:

"Sayın Başvuru Sahibi,Mayıs 2025 ve 2810 sayılı Tebliğler Dergisinde "Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli Ortaokul Haftalık Ders Çizegelesi" yayımlanmıştır. Çizelgeye göre Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli, 2025-2026 eğitim öğretim yılından itibaren Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli kapsamına dâhil edilecek okullarda 5. sınıflarından başlamak üzere kademeli olarak uygulanacaktır.Bilgilerinize sunar, esenlikler dileriz."
 
MEBİM'e 5. sınıflardaki yabancı dil ağırlıklı uygulama devam edecek mi diye sordum. Gelen cevap pek açıklayıcı olmadı:

"Sayın Başvuru Sahibi,Mayıs 2025 ve 2810 sayılı Tebliğler Dergisinde "Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli Ortaokul Haftalık Ders Çizegelesi" yayımlanmıştır. Çizelgeye göre Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli, 2025-2026 eğitim öğretim yılından itibaren Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli kapsamına dâhil edilecek okullarda 5. sınıflarından başlamak üzere kademeli olarak uygulanacaktır.Bilgilerinize sunar, esenlikler dileriz."
Kendileri ne olduğunu biliyorlarmiki
 
İlkokul 2 den başlayarak lise sona kadar ingilizce göster. İngilizce konuşamayan bireyler yetiştir. Bunun çözümü ortaokul öğrencisini 40 saat okulda tutmak mı? Bilişim Teknolojileri dersini kaldırmak mı? 2 saat dersi ne yapıp nereye koyacaklarını şaşırdılar. Yazıklar olsun.

Yapay zeka diye bir şey çıktı. Anlık çeviri uygulamaları var. İleride en çok etkilenenlerden birisi de yabancı dil öğretmenleri olacak deniliyor. MEB'teki uzman denilen kişiler gündemi takip etmiyor herhalde.
 
Yapay zeka uygulamaları ile en çabuk son bulacak alan dil öğretimi iken herkese dil öğretmek için diretmek ne kadar mantıksız. Binlerce saat dilimi ççpe gidecek. Halbuki yazılım çağında yazılım öğretimine en azından okur yazarlığına fırsat verilmesi gerekir.
 
Bundan sonra okullarda bizden proje istediklerinde dil öğreniminin teknoloji ile ne kadar kolay olduğunu göstereceğiz. Geçin mbotmuş, labirent çözenmiş bilmem neymiş.
 
Bu yazıyla Yabancı Dil Ağırlıklı (YDA) sınıfların kalktığı kesinleşti gibi görünüyor.
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli (ÇYDEM) uygulamak isteyen okullar; yayınlanan kılavuza göre başvurup kabul edilirse, uygulamaya geçecekler:


"Genel Müdürlüğümüze bağlı okullarda uygulanmakta olan "İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesi"nde güncelleme yapılmıştır.

Bununla birlikte Bakanlığımızca belirlenen okullarda uygulanan Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli’ne özgü “Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli Ortaokul Haftalık Ders Çizelgesi” hazırlanmıştır.
Buna göre; İlgi (c) Kurul Kararı eki “İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesi” 2025-2026 eğitim öğretim yılı itibarıyla tüm kademelerde uygulanacaktır.

Ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda haftada 1 ders saati “Rehberlik ve Yönlendirme” dersi okutulacaktır.

İlgi (c) Çizelge’nin “Seçmeli Dersler” bölümündeki bazı derslerin ders seçim saatleri yeniden düzenlenmiştir.

İlgi (c) Çizelge’nin “Çizelgenin Uygulanması ile İlgili Açıklamalar” bölümü güncellenerek İlgi (b) Çizelge’de yer alan Madde 5 “Beşinci sınıfta Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri (20 ders saati) ile en az dört (4) ders saatlik seçmeli dersi tamamlamak kaydıyla, imkân ve şartları uygun olan okullarda isteğe bağlı olarak onsekiz (18) ders saatine kadar yabancı dil dersi öğretimi yapılabilir.

Bu uygulamayı yapan okullarda, öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyleri dikkate alınarak Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edilmiş ve uygulanmakta olan yabancı dil dersi öğretim programlarına dayalı olarak dersin zümre öğretmenleri kurulunca hazırlanan öğretim programları uygulanabilir.” hükmü çıkarılmıştır.

İlgi (ç) Kurul Kararı eki “Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli Ortaokul Haftalık Ders Çizelgesi” 2025-2026 eğitim öğretim yılı itibarıyla; 2023-2024 eğitim öğretim yılında Model’i uygulamaya başlayan okulların 5, 6 ve 7. sınıflarında, 2024-2025 eğitim öğretim yılında Model’i uygulamaya başlayan okulların 5 ve 6. sınıflarında, Bakanlığımızca Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli kapsamına alınacak okullarda ise 5. sınıflardan başlatılarak kademeli olarak uygulanacaktır.

e) f) g) Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli kapsamına alınmak isteyen okullarda Ek-3’te yer alan “Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli Kapsamına Alınacak Okullara İlişkin Başvuru ve Uygulama Kılavuzu” doğrultusunda Ek-4, Ek-5 ve Ek-6’da yer alan formlar kullanılarak iş ve işlemler yürütülecektir. Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli uygulanan okullarda öğrenci velilerinin talepleri doğrultusunda normal sınıflar da açılabilecektir. Model için hazırlanan ücretsiz yabancı dil ders kitaplarının Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli kapsamındaki okullara dağıtımı Bakanlığımızca yapılacaktır.

EBA’daki yabancı dil eğitimine yönelik kaynak, etkinlik ve dijital içeriklere ek olarak “Diyalekt” ve “Diyalekt Kids” İngilizce platformu ve zümre öğretmenler kurullarınca hazırlanacak olan materyaller de kullanılabilecektir. Belirtilenlerin dışında farklı kaynaklardan materyal kullandırılmayacaktır.

Bu kapsamda, 2025-2026 eğitim öğretim yılı itibarıyla Genel Müdürlüğümüze bağlı okullarda haftalık ders çizelgelerine ilişkin iş ve işlemlerin yukarıda belirtilen açıklamalarla birlikte Ek-1 ve Ek-2’de yer alan haftalık ders çizelgeleri ile Çizelgenin Uygulanması ile İlgili Açıklamaları ve Ek-3’te yer alan Kılavuz doğrultusunda yürütülmesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Ek: 1 – İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) HDÇ-Kurul Kararı

2 – Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli Ortaokul HDÇ-Kurul Kararı

3 – ÇYDEM Kapsamına Alınacak Okullara İlişkin Başvuru ve Uygulama Kılavuzu

4 – 2025-2026 Eğitim Öğretim Yılı ÇYDEM Kapsamına Alınmaya Yönelik Okul Başvuru Formu

5 – ÇYDEM Komisyon Değerlendirme Formu

6 – 2025-2026 Eğitim Öğretim Yılında ÇYDEM Kapsamına Alınması Uygun Görülen Okulların Bilgi Formu

7 – ÇYDEM Uygulanan Okul Listesi

Ömer Faruk YELKENCİ

Bakan a.

Bakan Yardımcısı"
 

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
2012 senesinde eş durumundan yer değişikliği yaparken, teknoloji tasarım ve özel eğitim branşlarına geçiş hakkı tanımışlardı, keşke öye birşey yapsalar da şu branştan, tayin rezillğinden kurtulsak, teknoloji tasarımın da bizden farkı yok ama özel eğitime dakika durmaz geçerdim.
 
Kısa vadede dersin okutulacağı sınıflar ve ders saatinde artış yok . Bizim branş için tek yol BTR normu gibi duruyor. Bir bilişim öğretmeni hem dersine giriyor hem her türlü tamir tadilatı yapıyor , okuldaki herkese de yardımcı olup problemini de çözüyor ama gel gör ki ilk harcanan branş yine bizimki oluyor
 
Arkadaşlar anlaşılan o ki genel bir problemimiz var. Ben Ankara merkezde çalışıyorum aynı problem bizde de var en küçük tek şubeli okulda da. Norm fazlası için şunu söyleyebilirim ki bizi gönderecekleri okul da yok. Sorunlar yumak gibi sürekli büyüyor. BTR'nin çözüm olduğunu da düşünmüyorum. Bizi napcaklar merakla bekliyorum :D
 
Veli isteğiyle normal sınıflar da açılabilir diyor yazıda. Eski YDA sınıflarla aynı mantık. Yani 10 şubenin 5 i model kapsamında açılabilecek.

YDA modelinde 6 larda bilişim vardı bunda kademeli olarak 8 lerde var.

Bizim branş için yine çıkış btr normunda gibi.
 
Arkadaşlar anlaşılan o ki genel bir problemimiz var. Ben Ankara merkezde çalışıyorum aynı problem bizde de var en küçük tek şubeli okulda da. Norm fazlası için şunu söyleyebilirim ki bizi gönderecekleri okul da yok. Sorunlar yumak gibi sürekli büyüyor. BTR'nin çözüm olduğunu da düşünmüyorum. Bizi napcaklar merakla bekliyo

Veli isteğiyle normal sınıflar da açılabilir diyor yazıda. Eski YDA sınıflarla aynı mantık. Yani 10 şubenin 5 i model kapsamında açılabilecek.

YDA modelinde 6 larda bilişim vardı bunda kademeli olarak 8 lerde var.

Bizim branş için yine çıkış btr normunda gibi.
yabancı dil kitaplarını ÇDO kapsamında artık bakanlık ücretsiz verecek yazıda dediği gibi. o yüzden normal sınıf isteyecek veli zor bulunur.
bizim norm durumları dolayısıyla tehlikede önümüzdeki yıllarda. konularımızı zaten diğer derslerin içine eklemişler.
derslerin sadece 8. sınıflarda olması btr normunun önünü açabilir ama ben btr istemiyorum . İstemeyenler için de alan değişikliği hakkı tanıyabilirler belki.
teknoloji tasarım a.
 
Öğretmenler bi acayip bizim branşımız daha da acayip :D
Mesela bir gün dedim ki bizim branş dışındakilerin Btr ile ve bizim alanımızla ilgilenmesi çok saçma hem de haksızlık dedim branştaş arkadaşım hayır bence çok iyi çok güzel falan dedi :D Acaba ben onların alanına girsem ahkam kessem daha iyi bildiğimi iddia etsem hatta onların branşında derslere girsem buna izin verirler mi gerçekten bizim zihniyeti hiç anlamıyorum
 
ben uzun seneler yaptım hocam btr istanbulda. 12-13 sene önce. o zaman zorunluluk vardı. hayattan bu kadar soğudum zaman olmamıştı.
herkesin kendi tercihidir. ben dersime girip çıkmak istiyorum. tabi ders kalırsa:)
Ben dersime girip çıkayım dediğimde de her iş beni buluyordu. Yüzümüz yumuşak hayır diyemiyoruz. En iyisi formatör olup en azından ekdersini almak benim için.
 
Ben dersime girip çıkayım dediğimde de her iş beni buluyordu. Yüzümüz yumuşak hayır diyemiyoruz. En iyisi formatör olup en azından ekdersini almak benim için.
Btr olmazsam böyle işler gelirse diye şöyle bir cevap düşündüm: "Bu işler bt rehber öğretmen sorumluluğunda ve yetkisinde. Eğer bt rehbere ihtiyacınız varsa il fatih projesi sorumlusuna söyleyin buraya bir btr görevlendirsinler, biliyorsunuz ben btr değilim ek ders te almıyorum yetkim de yok."
Btr iken idari iş vermeye çalışırlarsa da: "İdari iş isteme benden, buz gibi soğurum senden :)"
 
bizim branşı bt ile böt diye değil de, bt ile btr olarak ikiye ayırsalarmış keşke. Fatih projesi pilot okulunda formatör iken norm fazlası oldum, gitmek zorunda kaldığım meslek lisesindeki pc sayısı önceki çalıştığım okuldakinin üçte biri kadardı. Mevcut durum ders saatin yoksa hiçsin diyor. BTR kadrosu almak kolay sanıyorsunuz. Hepimiz btr olursak ben hakkımı helal etmem. btr ayrı olsun derse girmesin o zaman, dersler bt ile böte kalsın. Ha şimdi bunlar gider meslek lisesinden bile bizim dersleri kaldırıp komple btr yaparlar.
 
Bu arada Ömer Faruk Yelkenci İstanbul İl milli eğitim müdürü iken Harezmi modelini İstanbul'da uygulatan kişi değil miydi? Nerdeeen nereye?
 
Yapılacak en mantıklı şey, herkes üye olduğu sendikaya gidip Çoklu Dil Eğitimi Projesinde ders saati 35'den 40'a çıkarılırken neden sadece Bilişim Teknolojilerinin ders saatinin azaltıldığından şikayetçi olacak ve sendikasından bu konuda bir çalışma bekleyecek. Yapmayan sendikadan istifa edip bunu yapan sendikaya üye olacak.
Yoksa biz anca birbirimize dert yanıp, birilerinin bizim yerimize böyle sorunları çözmesini beklersek, daha çok bekleriz!

Bunun yanında Yapay Zekalar artık kimsenin konuşmadığı dilleri bile simultane tercüme ederken biz hala bilişim teknolojilerini kaldırarak dil öğretme peşindeyiz. Kim yapıyorsa bu projeleri ne eğitimden ne de teknolojiden anlamadığı kesin.
 
Son düzenleme:
BBNET
Geri
Üst