Dil proje okullarinda halimiz ne olacak

Kodla Büyü
MEB'de teknisyen kadrosu için uğraşın hocam tavsiyem bu yönde. Dalaşmak için yazmıyorum size, BTR isteyen arkadaşlar teknisyen kadrosu oluşturulsa İşçi olarak bile emekli olabilirler. Derse girmezler. Onların dersleri bizlere verilebilir. Ama mesele para. O kadar paramız yok.
BTR, Teknisyenlikle aynı olsa dediğiniz az biraz mantıklı olabilirdi sayın hocam

İlçede 10 senedir norm fazlası olan var. Daha önce bende norm fazlası olduğum için artık çok çekinmiyorum. Resen atama var fakat açılan 3 4 yer için 40 norm fazlası var.

Her yer proje okulu olsun. Resen atanacak yer kalmaz.

Kısacası gülüyorum ağlanacak halimize.

Benim okulum kendi açımdan iyi fakat benim aklıma yeni atanan Türkiye'nin orasında burasında istediği yere en az 12 saat mesafede çalışan arkadaşlar geliyor. Tamam bende istediğim şehre 8 sene sonra tümü doğu görevi sayılan veya doğuda olan yerlerde çalışarak geldim fakat bu benim önceden yaptığımı bu sene atanmış olsam yapamam....

Proje okulunda okuyan öğrenci bilgisayardan daha iyi anlar çünkü kendimden biliyorum. Bilgisayar dili ingilizcedir. Şuanda Türkçe kaynak çok fazla ve ayrıca internet sayfaları Google vesaire ile çevrilebilir ama ingilizce bilen birisi bilgisayar konusunda 3-0 önde başlar. Bilgisayar ve matematik birbirine bağlıdır. Biliyoruz. Ama İngilizce bilgisayarın torpilidir. İngilizce öğrenene bilgisayar da öğret yada tersi bilgisayar öğrenene ingilizce de daya.

Mesela şöyle örnek vereyim bugün okulda tektaş öğretmeni arkadaş ile ( kendisi bu foruma da aktif olarak üyedir) okuldaki 3d yazıcı ile uğraşıyoruz. Aynı şekilden bir çok çıkartmamız lazım. Yazıcı programını açınca fill table (masayı doldur) diye bir menü gördüm. Basınca tablayı şekiller ile doldurdu. İngilizce bilmesem bu özelliği kolay kolay bulamazdım.

Özetle bu çocukların ingilizce ve bilgisayarı iyice öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum. Ortaokulda bu bilgiler için iyi bir zaman. Yabancı dili yaş ilerleyince öğrenmek daha zordur. Aynı şey bilgisayar programlama içinde geçerli. Birini öğretip diğerini öğretmemek mantıklı değil.
hocam sorun sadece norm fazlası olmak değil ki zaten çoğumuz pproje okulu olmasak dahi norm fazlasıyız.
Sorun şu çoğu kişi norm fazlası ama proje okullarıındaki bt lerin ders sayısı 0 olunca nerde öğretmen ihtiyacı varsa oraya gönderiyorlar. Doğum izninde olanın yerine gönderiyorlar, geçici bakanlık görevlendirmesinde olanın yerine gönderiyorlar. Yani ilde sizden daha az dersi olan olmadığı için heryere gönderiyorlar. Benim bu sene formatörlük başvurum bile kabul edilmedi. Yani BTR olmak ta kurtarmıyor. Umursamayanlar bunu da dikkate alsın nasılsa BTR ye başvururum bana bişey olmaz kafasında olmasınlar. Bizzat yaşadım

hocam sorun sadece norm fazlası olmak değil ki zaten çoğumuz pproje okulu olmasak dahi norm fazlasıyız.
Sorun şu çoğu kişi norm fazlası ama proje okullarıındaki bt lerin ders sayısı 0 olunca nerde öğretmen ihtiyacı varsa oraya gönderiyorlar. Doğum izninde olanın yerine gönderiyorlar, geçici bakanlık görevlendirmesinde olanın yerine gönderiyorlar. Yani ilde sizden daha az dersi olan olmadığı için heryere gönderiyorlar. Benim bu sene formatörlük başvurum bile kabul edilmedi. Yani BTR olmak ta kurtarmıyor. Umursamayanlar bunu da dikkate alsın nasılsa BTR ye başvururum bana bişey olmaz ¹kafasında olmasınlar. Bizzat yaşadım
Kötü tabiki de hocam. Geçen sene bizi de ücretliye para mı vereceğiz öğretmen varken diyip 6 saat başka okulda görevlendirme vermişlerdi. Dolanmak kötü bir şey.
Bendeki düşünce eninde sonunda bir şekilde dersi çevirirler veya alan değiştirme hakkını verirler.

Dil sinifi açılması için illa proje okulu olmasına gerek yok arkadaşlar. Okul müdürü "yeter ki okula para gelsin" diye düşünerek okulunda dil sınıfı açıyor. Bulundugum yerde halı hazırda böyle yapan 3-4 tane okul var. Misal 5 tane 5. sınıf alacak, 2 tanesini dil sınıfı yapıyor oradaki derslerimize güle güle diyoruz. Okul müdürü de o sınıfa kayıt yaptırmak isteyen velilerden kitap parası cart curt parası adı altında bağış topluyor. Tahminime göre sonunda şu olacak arkadaşlar daha önce görülmemiş şekilde norm fazlası olacağız. Ama öyle böyle değil gidecek hiç bir yerimiz kalmayacak şekilde norm fazlası olacağız. Mesela sağda solda 3-5 ders için okul okul dolasabiliriz yani. Ya da dolaşacak okul bile kalmadiginda artık o zaman da ilçeye mi çekerler, İle mi çekerler bizden ne yaparlar orasını bilmiyorum. Tek bildiğim olur da okula para bulmak için başlayan bu "ingilizce öğreteceğiz" furyası yüzünden dersim kalmaz gidecek yerim olmaz il veya ilçede kızağa çekilirsem orada hiçbirşeye el sürmeyeceğimdir.

Bunun için ne mı yapabiliriz? Bana kalırsa pek birşey yapamayız çünkü okul müdürlerinin hepsi para gelsin diye bu dil sınıflarından açma taraftarı. Velilere desek ki aman bakın güya dil öğretecekler ama bilişim dersi olmayacak desek. Aman çocuklar nasıl olsa kullanmayı biliyorlar. İngilizce öğrensinler daha iyi olur diyecekler.

Son düzenleme:
Dil sinifi açılması için illa proje okulu olmasına gerek yok arkadaşlar. Okul müdürü yeter ki okula para gelsin diye düşünerek okulunda dil sınıfı açıyor. Bulundugum yerde halı hazırda böyle yapan 3-4 tane okul var. Misal 5 tane 5. sınıf alacak, 2 tanesini dil sınıfı yapıyor oradaki derslerimize güle güle diyoruz. Okul müdürü de o sınıfa kayıt yaptırmak isteyen velilerden kitap parası cart curt parası adı altında bağış topluyor. Tahminime gore sonunda şu olacak arkadaşlar daha önce görülmemiş şekilde norma fazlası olacağız. Ama öyle böyle değil gidecek hiç bir yerimiz kalmayacak şekilde norm fazlası olacağız. Mesela sağda solda 3-5 ders için okul okul dolasabiliriz yani. Ya da dolaşacak okul bile kalmadiginda artık o zaman da ilçeye mi çekerler, İle mi çekerler bizden ne yaparlar orasını bilmiyorum. Tek bildiğim olur da okula para bulmak için başlayan bu "ingilizce öğreteceğiz" furyası yüzünden dersim kalmaz gidecek yerim olmaz il veya ilçede kızağa çekilirsem orada hicbirseye el sürmeyeceğimdir.

Bunun için ne mı yapabiliriz? Bana kalırsa pek birsey yapamayız çünkü okul müdürlerinin hepsi para gelsin diye bu dil sınıflarından açma taraftarı. Velilere desek ki aman bakın güya dil ogretecekler ama bilişim dersi olmayacak desek. Aman çocuklar nasıl olsa kullanmayı biliyorlar. İngilizce öğrensinler daha iyi olur diyecekler.
Hocam okulumu anlatmışsın.Her okul idaresi isterse dil ağırlıklı sinif açabilir ,hiç bir engel yok

Hocam okulumu anlatmışsın.Her okul idaresi isterse dil ağırlıklı sinif açabilir ,hiç bir engel yok
Dil sinifi açılması için illa proje okulu olmasına gerek yok arkadaşlar. Okul müdürü "yeter ki okula para gelsin" diye düşünerek okulunda dil sınıfı açıyor. Bulundugum yerde halı hazırda böyle yapan 3-4 tane okul var. Misal 5 tane 5. sınıf alacak, 2 tanesini dil sınıfı yapıyor oradaki derslerimize güle güle diyoruz. Okul müdürü de o sınıfa kayıt yaptırmak isteyen velilerden kitap parası cart curt parası adı altında bağış topluyor. Tahminime göre sonunda şu olacak arkadaşlar daha önce görülmemiş şekilde norm fazlası olacağız. Ama öyle böyle değil gidecek hiç bir yerimiz kalmayacak şekilde norm fazlası olacağız. Mesela sağda solda 3-5 ders için okul okul dolasabiliriz yani. Ya da dolaşacak okul bile kalmadiginda artık o zaman da ilçeye mi çekerler, İle mi çekerler bizden ne yaparlar orasını bilmiyorum. Tek bildiğim olur da okula para bulmak için başlayan bu "ingilizce öğreteceğiz" furyası yüzünden dersim kalmaz gidecek yerim olmaz il veya ilçede kızağa çekilirsem orada hiçbirşeye el sürmeyeceğimdir.

Bunun için ne mı yapabiliriz? Bana kalırsa pek birşey yapamayız çünkü okul müdürlerinin hepsi para gelsin diye bu dil sınıflarından açma taraftarı. Velilere desek ki aman bakın güya dil öğretecekler ama bilişim dersi olmayacak desek. Aman çocuklar nasıl olsa kullanmayı biliyorlar. İngilizce öğrensinler daha iyi olur diyecekler.
Bu olay kalktı hocam önümüzdeki seneden itibaren bu şekilde dil sınıfları olmayacak diye biliyorum, şube müdürü bu şekilde söylemişti. Ama çoklu yabancı dil sınıfları bakanlık projesi ve bizim branşı doğrudan bitiren bir sistem geliyor, geldi daha doğrusu . Henüz uyuyanlar seneye okulları proje okulu olduğunda ne demek istediğimizi çok iyi anlayacaklar.Uyumaya devam edin.

Son düzenleme:
Umarim hepsinin başına gelir
Bu olay kalktı hocam önümüzdeki seneden itibaren bu şekilde dil sınıfları olmayacak diye biliyorum, şube müdürü bu şekilde söylemişti. Ama çoklu yabancı dil sınıfları bakanlık projesi ve bizim branşı doğrudan bitiren bir sistem geliyor, geldi daha doğrusu . Henüz uyuyanlar seneye okulları proje okulu olduğunda ne demek istediğimizi çok iyi anlayacaklar.Uyumaya devam edin.

33d4aa23-1029-4436-8fc8-faa86107fa84.webp

Yabancı dil ağırlıklı sınıflar kaldırıldı yazısını göremedim tebliğler dergisinde aksine madde 5 te "Velilerin talepettikleriokullarda10ders saatinekadarokul veçevreninşartlar ileöğrencilerinbireyselözelliklerive ihtiyaçlardikkatealnarakokulyönetimininkararylaher türlüeğitici faaliyetuygulanabilir. (Örneğinsanatetkinlikleri, sportif çalşmalar, sosyal ve kültürel etkinlikler, yabanc dil vb.)
Belirtilmiş

yabancı dil ağırlıklı sınıf ile çok yabancı dil eğitimi veren kurumlar tamamen farklı şeyler diye biliyorum. çoklu yabancı dil eğitimi devam ediyor bizim için değişen birşey yok. dersimiz hala yok sayılıyor.

Yok hocam seneye sınıflar bile planlandı.11 saat İngilizce hazırlık sınıfı

Kuran-ı Kerimde 25'i geçerse sınıf ikiye ayrılıyorsa bütün derslerde ayrılmalıdır. Bu eğitimle hiç bir ilgisi olmayan sadece bir branştan daha fazla öğretmen atamak isteyen bir zihniyetin ürünüdür. 38 kişilik bilgisayarı olmayan sınıfta kara tahtada Bilişim dersi anlattım ben. Bir köşeye çekilip de pes etmedim.

Kuran-ı Kerimde 25'i geçerse sınıf ikiye ayrılıyorsa bütün derslerde ayrılmalıdır. Bu eğitimle hiç bir ilgisi olmayan sadece bir branştan daha fazla öğretmen atamak isteyen bir zihniyetin ürünüdür. 38 kişilik bilgisayarı olmayan sınıfta kara tahtada Bilişim dersi anlattım ben. Bir köşeye çekilip de pes etmedim.
Resmi yazısı var mı bilmiyorum ama gerçekten böyle birşey yapılmışsa dediklerinize katılıyorum. O zaman tüm derslerde sınıf ikiye ayrılsın. Sırf atanacak DKAB öğretmeni sayısını arttırmak için yapılmış birşey.

Hocalarım doğru mu anlıyorum. Örneğin 8 tane 5. Sınıf var, 2 tanesi seçme yabancı dil ağırlıklıydı. Bu uygulama kaltı, ancak proje kapsamında tüm sınıfların yabancı dil olduğu devam.

Biraz alakasız olacak gibi ama teknoloji tasarım dersinin bu kadar korunabiliyor olmasını anlayamıyorum. Yanlış anlaşılmasın teknoloji tasarım dersi de olsun herkes nasibini yer bu dünyada çok çok sevdiğim arkadaşlarım da var tek.tasarımcılardan o ayrı konu ama dikkatimi çekiyor hiçbir zaman onların ders saati vs dokunulamıyor. Yani şunu demek istiyorum demek ki bir derse istenilirse hiç dokunmadan yenilik gelebiliyormuş. Seçmeli dersler biraz azaltılıp bilişim de konabilir çoklu dillerde de. Çoklu dil çoklu problem. Çağın bana kalırsa en önemli dersi açık ara bilişimken her türlü yeni uygulamanın kaçınılmaz ilk mağduru biz oluyoruz. Üstelik de bu dersin gerçek mezunu (başka branşlardan gelme değil) öğretmenleri varken. Güya bilişim bilgisayar çağı falan filan. Tabi onların dersinin olmasının bizimkinin kalkmasıyla bir alakası yok ama niye her yenilikte ilk biz etkileniyoruz anlayamıyorum gerçekten

BBNET
Geri