*BÖTE Mezunlarının Halk Eğitim Merkezlerinde Görev Almasına Yönelik Belirsizlik Üzerine*
Son yapılan düzenlemeler doğrultusunda, öğretmenlik alanları çizelgesinde bazı önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler özellikle Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği (BÖTE) mezunlarının görev alanları açısından belirsizlikler yaratmış durumda.
BÖTE mezunları daha önce olduğu gibi meslek liselerinde görevlendirilemiyor, bu konuda bir değişiklik yok.
Teknik Eğitim Fakültesi (TEF) mezunları daha önce hem meslek lisesi hem de ortaokullarda çalışabiliyordu. Yeni düzenlemeyle artık sadece meslek liselerinde çalışabilecekler. Ancak ortaokullarda hali hazırda görev yapan TEF mezunları, alan değişikliği yaparak BÖTE (Bilişim Teknolojileri Öğretmeni) alanına geçiş yapabiliyor ve görevlerine devam edebiliyor.
Asıl dikkat çeken konu ise Halk Eğitim Merkezlerinde görev yapan BÖTE mezunlarının görevlerine devam edemeyecek duruma getirilmesi.
Bugüne kadar yaygın eğitim kapsamında büyük katkılar sunan BÖTE mezunu öğretmenlerin, artık Halk Eğitim kurslarında ders verememesi gerçekten düşündürücü. Bilgisayar işletmenliği, ofis programları, kodlama gibi konularda hem pedagojik formasyona hem de alan bilgisine sahip bu öğretmenlerin dışarıda bırakılması, yaygın eğitim hizmetlerini de zayıflatabilir.
Eski uygulama devam ettirilemez miydi? Hem TEF hem de BÖTE mezunlarının, deneyim ve yeterlilikleri doğrultusunda Halk Eğitim Merkezlerinde görev almasının önünde bir engel olmamalıydı.
Yaygın eğitimin niteliği ve sürekliliği açısından bu durumun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.