Banka promosyonu helal mi?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan graur
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü
çok büyük günah !!! fakir-fukaraya dağıtın yada borcu harcı olan öğretmen-branşdaş arkadaşlara dağıtın haaa onlarda günaha girer diyosan YAK o paraları;doğalgaz yerine alternatif olur;ama mümkünse yatacak parayı 5 er 5 er banknot olarak almakta fayda var tabii bu durumda :+1:

ScorpionM' Alıntı:
graur' Alıntı:
Bankanın maaşlarımızın kendi bankalarına yatması karşılığında verdiği parayı almak caiz midir? Sonuçta banka bu parayı maaşımizi faizde çalıştırarak veriyor. Gerçi biz bankayla anlaşma yapmıyoruz.
(not: bu soruyu dini hassasiyeti olanlar cevaplayabilir. Diğerleri için bir sorun teşkil etmiyor zaten)

Ben bu tarz soruları burada soranları provakatör olarak görüyorum.
Cevap olarak ne bekliyorsunuz??
Buradakilerin çoğu öğretmen din adamı değil, fetva makamı değil. Ayrıca çok merak ediyorsanız alo fetva vs doğru ve tatmin edici cevap alabileceğiniz yerler var. Hatta bir imama sormak bile burada sormaktan daha mantıklı.
Ama diyorsanız ki yok ben milletin bazılarının dalga geçmesinden, kiminin doğru kiminin yanlış demesinden hoşlanıyorum, meselenin cevabını paylaşmak yerine alakasız kişilerin tamamen kişisel yorumlarına güveniyorum diyorsanız kendinizi sorgulayın.
aynen ben de öyle görüyorum hocam.
Bi de kimin cevaplayıp kimin cevaplandırmaması gerektiğini de belirtmiş.

her_dem' Alıntı:
graur' Alıntı:
her_dem' Alıntı:
graur' Alıntı:
Bankanın maaşlarımızın kendi bankalarına yatması karşılığında verdiği parayı almak caiz midir? Sonuçta banka bu parayı maaşımizi faizde çalıştırarak veriyor. Gerçi biz bankayla anlaşma yapmıyoruz.
(not: bu soruyu dini hassasiyeti olanlar cevaplayabilir. Diğerleri için bir sorun teşkil etmiyor zaten)
ne güzel ne güzel. senin dini hassasiyetin fazla sen müslümansın ama diğerleri değil. çok güzel allah kabul etsin
Arkadaşım ben, sen müslüman değilsin demiyorum. çevrenizde faizi normal bir kazanç olarak gören, banka kredisi çeken kimse yok mu ? Ben onlar için söyledim. Yani onlar bu sorunun muhatabı olmazlar

faizi haram olarak görüp kar payını helal olarak gören zümreye mi sordun sorunu. onlar gerçek müslüman senin gözünde sadece onlar mı cevaplayabilir. haşa huzurdan Allah'ı faize başka isimler koyarak kandırmaya çalışan zümreden mi beklettin.

o kadar hassasiyetin varsa burası imamlar din adamları topluluğu mu. atarsın diyanete mail alırsın cevabını.

sen bu şekilde "üstün müslüman" olmaya devam et hocam. biz sadece müminiz
Pes yani, yaran mi var senin?
Niye insanları (özellikle müslümanları) zümrelere ayırıyorsun?
Sen faizi haram sayıyorsan konuş yoksa bu soru seni ilgilendirmez zaten.
Ben bu konuyu okuldaki arkadaşlarlada paylaşıyorum. Burda da paylaşıp arkadaşların görüşlerini almak kabahat mı?

Hocam bir soru sormuş ve bizleri görüşüne başvurmuş konuyu sulandırmaya gerek yok.
Faiz= haram :!:

ben aldığım promosyonu (belki haram olabilir) devletten alamadığım yollukların, bu senenin maaş farklarının (ki bu gidişle büyük ihtimalle alamayacağız), kaçak elektrik kullanımı için ödediğim faturaların, saçma sapan vergilerin yerine sayıyorum. Okuldaki ilkokul mezunu hademe benden epey bi fazla maaş alırken, üç kuruşluk promosyonun helal mi haram mı olduğunu tartışmak çok saçma geldi.

bir anlaşma hocam bu ....kredi kartıyla alışveriş yapınca hediye puan veriyorlar o zaman buda haram olur....haram değil bence

karinca_52' Alıntı:
bir anlaşma hocam bu ....kredi kartıyla alışveriş yapınca hediye puan veriyorlar o zaman buda haram olur....haram değil bence
Biz fetva verecek kapasite ve bilgiye sahip olmadığımız için cümlelerimizin sonuna ve başına bence kullanılması gerekiyor.

Benim düşüncem; Banka bizden kazanacağı paraları düşünerek anlaşma yapıyor, bizim paramızı çalıştırarak bize verdiğinin kat ve kat fazlasını kazanıyor. Olay şu ki, faiz işine hiç girmemek alet olmamak lazım. Ev kredisi, araba kredisi, bu banka promosyonları vs.... hepsi faize alet olmak bence. Faizi ödeyip mağdur biz olsakta bulaştığımız için dinen uygun olmadığını düşünüyorum.

Mesela, bana göre borsada aynı şekilde. Fetva'lar bunun tersini söylüyor ama hiç görmediğimiz hiç bir şekilde emek vermediğimiz birşeye para yatırılıp kazanılıyor. Bence bu ticaret değildir, faizin başka versiyonudur. Çünkü büyük firma ve brokerlar belirliyor genelde düşecek ve çıkacak kağıtları. Başkaları bizim üzerimizden para kazanıp kaybediyor. Bunun faizden ne farkı var? Faizdeki mesele çalışıp çalışmama, alın teri olup olmama meselesidir, bazıları bilgisayar başında kağıt almayı emek olarak görüyor ama bana ters.

Bunlardan daha saf olan ise iddia'dır belkide. M.Eğitime, Çocuk Esirgeme Kurumuna falan deli para gidiyor iddia sayesinde, çünkü her zaman iddia kazanır, oynayan kaybeder. Arada sırada kazanılan para devede kulak.

Helal haram kişiden kişiye değişmez burada her kafadan bir ses çıkar. Haram olduğuna inanan aldığı parayı olduğu gibi versin bir hayır kurumuna yada bi kurban kessin olsun bitsin. Biz nerden bilelim haram mı helal mi? Alo fetva makamı bile boşuna zırvalamasın onlarda bilmiyordur. Ölünce görürüz hep beraber harammıymış helalmiymiş :)

graur' Alıntı:
her_dem' Alıntı:
graur' Alıntı:
her_dem' Alıntı:
graur' Alıntı:
ne güzel ne güzel. senin dini hassasiyetin fazla sen müslümansın ama diğerleri değil. çok güzel allah kabul etsin
Arkadaşım ben, sen müslüman değilsin demiyorum. çevrenizde faizi normal bir kazanç olarak gören, banka kredisi çeken kimse yok mu ? Ben onlar için söyledim. Yani onlar bu sorunun muhatabı olmazlar

faizi haram olarak görüp kar payını helal olarak gören zümreye mi sordun sorunu. onlar gerçek müslüman senin gözünde sadece onlar mı cevaplayabilir. haşa huzurdan Allah'ı faize başka isimler koyarak kandırmaya çalışan zümreden mi beklettin.

o kadar hassasiyetin varsa burası imamlar din adamları topluluğu mu. atarsın diyanete mail alırsın cevabını.

sen bu şekilde "üstün müslüman" olmaya devam et hocam. biz sadece müminiz
Pes yani, yaran mi var senin?
Niye insanları (özellikle müslümanları) zümrelere ayırıyorsun?
Sen faizi haram sayıyorsan konuş yoksa bu soru seni ilgilendirmez zaten.
Ben bu konuyu okuldaki arkadaşlarlada paylaşıyorum. Burda da paylaşıp arkadaşların görüşlerini almak kabahat mı?

insanları ayrıştıran sensin. dini hassasiyetleri olan cevaplasın ne demek. neye göre ölçüyorsun bu hassasiyetleri merak ettim. sende hassasiyet ölçüm aleti mi var. benim dini hassasiyetlerim çok yüksek. o para haram desem almıyacak mısın ya da haram değil desem alıp yiyecek misin? benim hassasiyetimi neye göre ölçüyorsun ki bu cümleyi saf ediyorsun. insanları kutuplaştırmaktan başka şey yapmayıp bunuda dini hassasiyetler altına alıyorsunuz ya buna kızıyorum.

ayrıca harama helal diyecek değilim. ancak sen beni bununla itham ediyorsun yaa bunun ne anlama geldiğini sende iyi biliyorsundur. bir günaha girmemek için öbür günaha girmek ya da başkalarını günaha sokmak bence hayırsızdır.

senin ilk mesajındaki sadece dini hassasiyetleri olanlar cevaplasın hayırsız bir cümleydi hala öyle.

rumuz19' Alıntı:
http://www.sorularlaislamiyet.com/article/13949/bankalarin-memur-ve-calisanlara-verdigi-promosyonlari-almak-caiz-midir-calitigim-kurum-bir-bankayla-anlasti-dort-yil-suresince-maaslarimizi-o-bankadan-cekmemiz-sartiyla-kurumumuza-on-bes-milyar-lira-promosyon-veriyor-kurum-da-personele-dagitiyor.html
:+1:

her_dem' Alıntı:
insanları ayrıştıran sensin. dini hassasiyetleri olan cevaplasın ne demek. neye göre ölçüyorsun bu hassasiyetleri merak ettim. sende hassasiyet ölçüm aleti mi var. beni dini hassasiyetlerim çok yüksek. o para haram desem almıyacak mısın? benim hassasiyetimi neye göre ölçüyorsun ki bu cümleyi saf ediyorsun. insanları kutuplaştırmaktan başka şey yapmayıp bunuda dini hassasiyetler altına alıyorsunuz ya buna kızıyorum.

ayrıca harama helal diyecek değilim. ancak sen beni bununla itham ediyorsun yaa bunun ne anlama geldiğini sende iyi biliyorsundur. bir günaha girmemek için öbür günaha girmek ya da başkalarını günaha sokmak bence hayırsızdır.

senin ilk mesajındaki sadece dini hassasiyetleri olanlar cevaplasın hayırsız bir cümleydi hala öyle.

1. Senin dini hassasiyetini ölçmüyorum. sadece bu hassasiyete sahip olanlar cevaplayabilir diyorum. Adam faizi ticaret gibi görüyorsa, helal ve haram gibi kavramları benimsmemişse bu soruyu cevaplamasının bir manası yok diyorum. (Gebe olmayan birinine gebelik sancısı nasıldır diye sorulur mu? bir düşün)
2. Tabiki ben burda fetva aramıyorum, çeşitli fetvalara ulaştım farklı farklı... Sadece forumdaki çoğu kişiyi ilgilendiren bir konu olduğunu düşündüm. Ayrıca "ilim öğrenmek erkek kadın herkese farzdır."
3. Seni, harama helal diyecek biri diye itham etmdim. bunu nerden çıkardın?

Hocam ben hep aldım çevredekilere dağıttım.Çevremdeki insanlarda yemiyorlar.Banka boşu boşuna vermiyor bu parayı ve hak ettiğimiz bir ücrette değil işin doğrusu bakarsanız. Verin gariban birine işi görülsün selamatle.

haram yeme sen.... hemde kesin haram... banka ile iş yapmakda haram prosedürde, onuda yeme... bankadan kredi çekip o krediye ödediğin parada haram, onuda sakın yeme...

graur' Alıntı:
her_dem' Alıntı:
insanları ayrıştıran sensin. dini hassasiyetleri olan cevaplasın ne demek. neye göre ölçüyorsun bu hassasiyetleri merak ettim. sende hassasiyet ölçüm aleti mi var. beni dini hassasiyetlerim çok yüksek. o para haram desem almıyacak mısın? benim hassasiyetimi neye göre ölçüyorsun ki bu cümleyi saf ediyorsun. insanları kutuplaştırmaktan başka şey yapmayıp bunuda dini hassasiyetler altına alıyorsunuz ya buna kızıyorum.

1. Senin dini hassasiyetini ölçmüyorum. sadece bu hassasiyete sahip olanlar cevaplayabilir diyorum. Adam faizi ticaret gibi görüyorsa, helal ve haram gibi kavramları benimsmemişse bu soruyu cevaplamasının bir manası yok diyorum. (Gebe olmayan birinine gebelik sancısı nasıldır diye sorulur mu? bir düşün)
2. Tabiki ben burda fetva aramıyorum, çeşitli fetvalara ulaştım farklı farklı... Sadece forumdaki çoğu kişiyi ilgilendiren bir konu olduğunu düşündüm. Ayrıca "ilim öğrenmek erkek kadın herkese farzdır."
3. Seni, harama helal diyecek biri diye itham etmdim. bunu nerden çıkardın?
..
hocam birikimlerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz siz?
..

bir insanın temel ihtiyaçlarını çıkardıktan sonra belli bir miktar parası artıyorsa zekat vermek zorundadır...Şimdi benim hacı amcanın oturduğu ve ufak tefek malk mülk hariç 7-8 dairesi var yaklaşık 900 bin değerinde.22,5 bin TL zekat vermesi gerekiyor.Verdimi tabiki vermedi. O şimdi promosyon helal mi haram mı onu tartışıyor.

soruyu yanlış yere sormuşsun emmolu, burda fetva makamı yok.
bile bile mi yapıyorsunuz bilmiyorum, büyük günahlardan birisi de helali, haram; haramı da helal addetmek.
şimdi ne diyek,, yani. haram mı diyek helal mi.

mystreous' Alıntı:
ScorpionM' Alıntı:
graur' Alıntı:

Ben bu tarz soruları burada soranları provakatör olarak görüyorum.
Cevap olarak ne bekliyorsunuz??
Buradakilerin çoğu öğretmen din adamı değil, fetva makamı değil. Ayrıca çok merak ediyorsanız alo fetva vs doğru ve tatmin edici cevap alabileceğiniz yerler var. Hatta bir imama sormak bile burada sormaktan daha mantıklı.
Ama diyorsanız ki yok ben milletin bazılarının dalga geçmesinden, kiminin doğru kiminin yanlış demesinden hoşlanıyorum, meselenin cevabını paylaşmak yerine alakasız kişilerin tamamen kişisel yorumlarına güveniyorum diyorsanız kendinizi sorgulayın.
aynen ben de öyle görüyorum hocam.
Bi de kimin cevaplayıp kimin cevaplandırmaması gerektiğini de belirtmiş.
Bilip bilmeden neden provakatör olarak ilan ediyorsunuz? Sırf dalga geçilmesin (konu hafife alınmasın) diye hassasiyeti olanlar cevaplasın dedim.

banka promosyanunu almak istemeyenlere sesleniyorum: özelden bana yazin IBANı vereyim bana yatirirsiniz :P ben hayirli işlerde kullanirim siz de haram yememiş olursunuz :idea:

mse' Alıntı:
soruyu yanlış yere sormuşsun emmolu, burda fetva makamı yok.
bile bile mi yapıyorsunuz bilmiyorum, büyük günahlardan birisi de helali, haram; haramı da helal addetmek.
şimdi ne diyek,, yani. haram mı diyek helal mi.

Aynen hocam sana katılıyorum.Ayrıca forumda durduk yere polemik yaratmaktan başka bir amacı yok başlığın...

ezilenboteci' Alıntı:
arkadaşlar adamlar sizi ne kadar kullanıyor sırtınızdan ne paralar kazanıyor bnce helal

ayrıca bank asya napıyo bizde faiz yok diyo paranı yatır biz calıstıralım sana kar payı verelim diyo
bu faiz olmuyosa oyle düsünün sizde

kar payı
işbankası ile asya bank arasında tek fark var işbankası faiz diyor, asyabank kar payı diyor. ben işbankasını(veya herhangi a bankasını ) dürüstlüğünden dolayı kutluyorum. en azından adamlar dürüstçe faiz diyorlar. asyabank gibi insanları kar payı diye sömürmüyorlar.

Bu konuda sorularla islamiyetin görüşüne bak birde diyanetin.yarabim bu devirde yaşamak ne kadar da zor.istesende istemesende faize bulaşıyorsun.yine de sorularla islamiyet cevabı daha çok tatmin etti.

çalışacağımız bankayı kendimiz secebilsek ve herkes kendine göre bir anlaşma yapsa bu sorun ortadan kalkacak.
herkes helal haram çizzgisini kendisi belirleyecek ama bizi kobay gibi kullanıp rantı kurumlar elde ediyor....
şimdi:
banka=haram katılıyorum
banka anlaşması yapılacağı zaman promosyona tav olmayalım devlet bankasını secelim mücadelesini veriyorum
kimse bizi takmıyor
sonra banka promosyonu yatınca zaten ucu ucuna geciniyoruz. paranın yüzü sıcak geliyor ve ve bizim koyunlar haram bahçeye giriyor....

bu sorunun cevabını burda aramak doğru değil diyen arkadaşlara ben de katılıyorum. soruyu yazarken eminim ortalığın bu şekilde karışacağını tahmin etmişsinizdir. Maden cevapladım kendi yorumumu da yazayım bari :oops: ben şahsen aldığımı hayır kurumuna vermiştim ama herhangi bir sevap-hayır beklemeden. helal- haram konusuna gelince, değişik fikirler şüpheli bir ortam hazırlıyorsa uzak durmak en güvenilir davranıştır. Cenab -ı Hakk yediğimiz her lokmayı helalinden eylesin...

fercanx' Alıntı:
bir insanın temel ihtiyaçlarını çıkardıktan sonra belli bir miktar parası artıyorsa zekat vermek zorundadır...Şimdi benim hacı amcanın oturduğu ve ufak tefek malk mülk hariç 7-8 dairesi var yaklaşık 900 bin değerinde.22,5 bin TL zekat vermesi gerekiyor.Verdimi tabiki vermedi. O şimdi promosyon helal mi haram mı onu tartışıyor.
HACI AMCAN EVLERİ İÇİN ZEKAT VERMESİ GEREKMEZ. BANKA PROMOSYONUNA GELİNCE O HARAM ARKADAŞLAR. BEN ALMADIM. ZORLA HESABIMA YATIRIRLARSA DA OKULA BIRSEY ALACAM KLİMA - PROJEKSİYON CIHAZI VB

hocam aynı soruyu dün bilgili bir hocama sordum, helal dedi. şimdi promosyon adı üzerinde. promosyon herhangi bir şeyi cazip kılmak için önerilen teklifmiş. bankalar kendisine müşteri çekmek için böyle bir yola başvuruyorlar. aynı alışveriş merkezinde cazip fırsatlar sunmak gib ki zaten oralarda da promosyonlu ürünler olmakta. siz ister alır ister kabul etmezsiniz. bunlardan dolayı banka promosyonu caizmiş hocamın dediğine göre...

lastdracula' Alıntı:
fercanx' Alıntı:
HACI AMCAN EVLERİ İÇİN ZEKAT VERMESİ GEREKMEZ. BANKA PROMOSYONUNA GELİNCE O HARAM ARKADAŞLAR. BEN ALMADIM. ZORLA HESABIMA YATIRIRLARSA DA OKULA BIRSEY ALACAM KLİMA - PROJEKSİYON CIHAZI VB

Sağol hacı 40 tane koyun olsaydı o zaman yandıydı o zaman vermesi gerekiyordu.akıllı adam canım nereye bağlayacağını biliyor parayı hizmetiçi eğitimde öğreniyomuş bunları...

fercanx' Alıntı:
lastdracula' Alıntı:
fercanx' Alıntı:

Sağol hacı 40 tane koyun olsaydı o zaman yandıydı o zaman vermesi gerekiyordu.akıllı adam canım nereye bağlayacağını biliyor parayı hizmetiçi eğitimde öğreniyomuş bunları...

ZEKAT MALI BEREKETLENDİRİR. EKSILMEZ INSALLAH. İNFAK ETMEK LAZIM, ALLAH AZALTIR DIYE KORKMAMAK LAZIM. HACI AMCAN NE GUZEL YATIRIM YAPMIS. TABI 40 KOYUNU OLANIN MI HESABA CEKILMESI KOLAY OLUR 80 EVI OLANIN MI? ORASINI DA DUSUNMEK LAZIM. SIMDI HACI AMCA MI SANSLI YOKSA 40 KOYUNU OLANMI
MU'MINUN 55 DE "Kendilerine mal ve oğullar vermekle, iyiliklerde onlar için acele ettiğimizi mi zannederler? Hayır; farkında değiller."

zaqwert' Alıntı:
çalışacağımız bankayı kendimiz secebilsek ve herkes kendine göre bir anlaşma yapsa bu sorun ortadan kalkacak.
herkes helal haram çizzgisini kendisi belirleyecek ama bizi kobay gibi kullanıp rantı kurumlar elde ediyor....
şimdi:
banka=haram katılıyorum
banka anlaşması yapılacağı zaman promosyona tav olmayalım devlet bankasını secelim mücadelesini veriyorum
kimse bizi takmıyor
sonra banka promosyonu yatınca zaten ucu ucuna geciniyoruz. paranın yüzü sıcak geliyor ve ve bizim koyunlar haram bahçeye giriyor....

hocam müdür yardımıcımızın söylediğine göre öyle bir şansınız var tabi tek başınıza değil tam sayı bilmiyorum ama 8-10 kişilik bir gurupla herhangi bir bankaya gidip biz maaşımızı buradan almak istiyoruz diyebilirsiniz ve oradan alırsınız. ve oradan promosyonunuzuda alırsınız hatta muhtemelen diğer bankanın vereceğinden fazlasını

BBNET
Geri