Banka promosyonu helal mi?

Kodla Büyü
Konu: Banka promosyonu helal mi?

fercanx' Alıntı:
bir insanın temel ihtiyaçlarını çıkardıktan sonra belli bir miktar parası artıyorsa zekat vermek zorundadır...Şimdi benim hacı amcanın oturduğu ve ufak tefek malk mülk hariç 7-8 dairesi var yaklaşık 900 bin değerinde.22,5 bin TL zekat vermesi gerekiyor.Verdimi tabiki vermedi. O şimdi promosyon helal mi haram mı onu tartışıyor.

hocam sadece kira getirisinden arttırdığının zekatını verir.
ama nakit 900 bin tl parası dursaydı, o zaman 22,5 bin tl zekat vermesi gerekirdi.

yani senin hacı 8 dairesini 500 tl den kiralasa ayda 4000-5000 geliri olsa.
bunun 2000-3000'ini normalde iyi yaşamak için yeter. ardan ayda 1500 tl sini arttırsa ve yılda ortalama 15-20 bin arttırsa zekatı da yıllık 500 tl..
 
Bu para hediyedir. Bir marketten alışveriş yapıyorsunuz, size çaydanlık hediye ediyorlar. Bizi tercih ettiğiniz için. O çaydanlığı elde etmek için marketin ne yaptığı size yapmış olduğu bu hediyeyi kirletmez.

Faiz aynı cins malı aynı cinsin mislisi ile değiştirmektir. Yani 3 erik verip, 5 erik almaktır.

Burada ise böyle bir durum yok. Bizim bankamızı tercih ettiğiniz için size şu kadar hediye veriyoruz demektir bu.

Aynen marketin çaydanlığı elde ederken kullandığı yöntemin haram olmasından dolayı hediyeyi alan mesul olmayacağı gibi, bankanın tercih edildiği için tercih edene verdiği hediyeyi elde ederken kullandığı yöntemden o hediyeyi alan mesul olmaz.

...

Ayrıca bir malın haram olduğunu o malın başka biryerden çıkması ile anlayamazsınız. Ne haramzadeler vardır ki, hiçbir yerlerinden çıkmaz, birikir de birikir. Ne helal kazananlar vardır ki, musibetler dolayısı ile malı birikmez, hatta eksilir.
 
rumuz19' Alıntı:
http://www.sorularlaislamiyet.com/article/13949/bankalarin-memur-ve-calisanlara-verdigi-promosyonlari-almak-caiz-midir-calitigim-kurum-bir-bankayla-anlasti-dort-yil-suresince-maaslarimizi-o-bankadan-cekmemiz-sartiyla-kurumumuza-on-bes-milyar-lira-promosyon-veriyor-kurum-da-personele-dagitiyor.html

Yahu promosyon konusunda bu kadar didikçi olan adamlar, katılım bankaları(?) konusunda neden bu kadar didikçi değiller?

Mesela sorsunlar kendilerine:

-Katılım bankaları(?) neden her sene diğer bankaların faiz oranlarına yakın(hep de azdır ha) kar payı(?) dağıtıyor? Hep mi eşit çıkar yahu bu kar payı, diğer bankaların faiz oranlarına?

Mesela son ekonomik krizde zarar eden oldu mu katılım bankalarına para yatıranlardan? Ekonomik krizde zarar etmiş olmaları gerekmez mi? Banka kar edebilir, o para yatıranların paralarının değerlendirildiği kurumlar önemli değil mi?

Yoksa bankacılık işlemlerinden edilen kar mı dağıtlıyor? E, ne fark kaldı?

Yoksa gerçekte bu katılım bankaları paraları bir müesseseye katıp, ortak olup kar elde etmiyor da, bankacılık işlemlerinden mi kar ediyor?

Bırakın reklam yapmayı? Dinin de içini boşalttınız. Gidin kutlu doğum haftasını kutlayın siz.
 
öncelikle hepinizi kutsuyorum,pardon kutluyorum.
işin içinde BANKA faktörü olup da HELAL kavramı ile bağdaştıranları cehaletin bağrıdan kopup gelenler olarak tasnif ediyorum.
Bu iş İSLAMİ katılım bankalarının aldıkları faize KATILIM PAYI dedikleri kılıfla farkı yok.
banka kanalı ile içine girilen her para işinde HARAM'dan öte bişey yoktur.
aksini düşünenler olabilir,bu durum onların suçu değil,banka denilen kurumun suçu.
saygılar
 
bende merak ettim doğrusu banka promosyonuna haram diyenler, faiz veriyor diye bankaları tercih etmeyenler acaba kullandığınız tüm yazılımlar LİSANSLI mı ?
(not: bu soruyu dini hassasiyeti olanlar cevaplayabilir. Diğerleri için bir sorun teşkil etmiyor zaten)
 
win ve mac-os tabanlı kullandığım tüm yazılımlar lisanslı.
genelde de ubuntu kullanıyorum.
ne oldu :)

BaRBaRYaN' Alıntı:
bende merak ettim doğrusu banka promosyonuna haram diyenler, faiz veriyor diye bankaları tercih etmeyenler acaba kullandığınız tüm yazılımlar LİSANSLI mı ?
(not: bu soruyu dini hassasiyeti olanlar cevaplayabilir. Diğerleri için bir sorun teşkil etmiyor zaten)
 
swanp' Alıntı:
win ve mac-os tabanlı kullandığım tüm yazılımlar lisanslı.
genelde de ubuntu kullanıyorum.
ne oldu :)

BaRBaRYaN' Alıntı:
bende merak ettim doğrusu banka promosyonuna haram diyenler, faiz veriyor diye bankaları tercih etmeyenler acaba kullandığınız tüm yazılımlar LİSANSLI mı ?
(not: bu soruyu dini hassasiyeti olanlar cevaplayabilir. Diğerleri için bir sorun teşkil etmiyor zaten)

Ben sizin tüm yazılımlarınızın lisanslı olduğuna inanmadığım gibi bilişimcilerin neredeyse tamamınında kıyıdan köşeden lisanssız yazılımlar kullandığına inanıyorum. Konuya tekrar dönersek bu konudaki helal haramı ben veya herhangi bir kişinin bildiğinide sanmıyorum ölünce hep beraber görürüz helal mi haram mı? Ha öte tarafta öğrenmek yerine haram olduğunu düşünüyorsanızda almayın kardeşim parayı size zorlamı veriyorlar o parayı??
 
Bir soru da benden işi olmayan bakkal ............ tartar.
Boşluğa uygun kelimeyi yazarak doldurunuz.
 
Reklam ücreti olarak imzalandığı için (Banka - Kurum arasında) Helaldir.
 
bu milllet paranızı bankaya verip haram kazanç sağlayamayın bize verin diyen kurumlardan çok çekti.en yakın örnek denizfeneri.
 
Ben iki örnek vereyim, bulunduğum ilçede Banka promosyonu için kıyasıya pazarlık yapan İmamlar bankadan 1000 tl üzeri para kopardı, bize ise 500 tl vermediler(sayımızı iki katından fazla)-Durun durun hemen saldırmayın, başka bir örnek ise memleketimden; orada ki imamlar ise promosyon almadı haram olur diye, hadi buyur güzel ülkemin iki bölgesi iki farklı uygulaması, birinci uygulama bölgesi kırsal paraya çok fazla ihtiyacın olmadığı bölge, ikinci ise çehir merkezi, peki hangisi?(Anlattıklarım Vallahi de Billahi de Doğrudur-Yemin olmadan inanmayacaklara ayrıca Bu konulara dikkat ederim örnek aşağıdaki olay)
Hee birde katılım bankası işi var; bir kaç yere telefonla sordum, birisi ihtiyaç ise al, diğeri alma dedi, sonra gittim katılım bankasına defalarca sordum haram mı? değil dedi, vebalini alıyormusun dedim Evet dedi, ama sonra bir baktım aradan iki yıl geçmiş ve haram diyenlerin sayısı artmış????şimdi günahını kim çekecek ben Allah helali Haram, Haramı Helal kılmaya çalışanlardan uzak eylesin...Bizlerede yardım etsin...
 
Zaman Yazarlarından Ahmet Şahin'in Yazısı :

http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=1271810


Bankaların verdiği promosyon faiz mi, caiz mi?

Sıkça sorulan bu soruyu doğru cevaplayabilmek için bankaların verdiği promosyonu, nereden kazandıklarına bakmamız gerekiyor.

Paranın kazanılma kaynağına baktığımızda görüyoruz ki, memurun bankada bekleyen maaşının repodan sağladığı kazançtan veriliyor bu promosyon... Öyle ise bu promosyon nedir? Faiz midir, caiz midir? Faizse caiz değildir, caizse faiz değildir. Demek ki konu, bu paranın faiz olup olmadığını tespitle ilgilidir.

Promosyonun ilk verildiği devrelerde faiz olmayabilir şeklinde yorumlar vardı. Bu ihtimale binaen alınabilir diyenler de olabiliyordu.

- Nitekim promosyonu alanlar, bankayla bir faiz anlaşması yapmadıklarından dolayı aldıkları fazlalık faiz olmaz, bankanın kendiliğinden verdiği hediye yerine geçer, diye yorum yapıyorlardı...

- Ayrıca bankanın kazancı içinde faizden başka (ticari işlere aracılık etmek, para nakletmek... gibi) helal kazançlar da vardır; verilen promosyonu bu helal kazançlardan veriliyor diye düşünerek alıp kullanmakta mahzur olmaz, diye de ekliyorlardı.

- Fıkıhta, bir adamın haram serveti içinde helal de bulunsa bunun ekmeği yenir, hediyesi alınır, helal kısma niyet edilerek, diye de görüşlerini güçlendirmeye çalışıyorlardı...

Bu farklı bakışlar, farklı anlayışları meydana getiriyordu.

Ancak görüşlerine değer verilen ilim adamlarımızın çoğunluğu bu paranın faiz olduğunu tespitte ve bu tespitlerini ifade etmekte gecikmediler. Faiz olunca alınmalı, ancak (çok ihtiyaçlı değilse) bir başka ihtiyaç sahibine hibe edilmeli, diye de uyarıda bulundular.

Nitekim Hayreddin Hocaefendi, bu konudaki sorulara verdiği cevaplarında genişçe sayılan açıklamalar da yaptı. Birinin ilgili kısmını birlikte okuyalım isterseniz.

Bankaların verdiği promosyon:

"Faizci bankalar, maaşların kendilerinden alınması karşılığında hem maaş alanlara hem de bağlı bulundukları kuruma malzeme, alet ve para şeklinde promosyonlar veriyorlar. Bu promosyonların helal olup olmadığına dair yoğun sorulara bir yazıda cevap vermiştim. Cevap iyi anlaşılamamış olmalı ki, sorular ve cevaba itirazlar devam etti.

Bazıları "Biz bu konuda hür değiliz, kurum bize sormadan faizci banka ile anlaşıyor, biz ne yapalım?" diyorlar.

Böyle bir durum varsa maaşın, bankada bekletilmeden ilk imkânda hemen alınması gerekir ki, bankada kalıp onunla daha fazla faizcilik yapılmasın. Buna rağmen banka maaş alana da bir miktar para veya hediye vermişse onu da -alan yoksul değilse- yoksullara vermesi gerekir.

Bu hükmün dayanağı nedir?

Bilindiği gibi İslam, faizin azını ve çoğunu ve bu arada faizli işlem ve akitleri haram kılmıştır.

Bir grup memurun veya çalışanın maaşları faizci bir bankaya yatırıldığı zaman bu banka, o parayı -çekilmediği sürece- sisteme sokmakta ve faizli işlemler yaparak para kazanmaktadır. Kazanılan faiz gelirinin bir kısmı bankaya kalmakta, bir kısmını da banka kurumlara ve memurlara vermektedir.

Maaşlar faizci bankalardan alındığı takdirde iki sakınca doğuyor:

1- Bankaya paranızla faizcilik yapma imkânı vermiş oluyorsunuz.

2- Gelirinin çok büyük bir bölümü faizden olan bir kurumdan hediye kabul etmiş oluyorsunuz. Bu hediyenin de oraya yatırılan maaşlarınızın faizle işletilmesinden elde edildiğini dikkate almamış oluyorsunuz.

Bu durumda ne yapalım:

Mümkünse maaşlarımızı faizli işlem yapmayan katılım bankalarına yatırıp oradan çekelim.

Bunun mümkün olmadığı yerlerde ve şartlarda ise verilen promosyonları yine alalım ama -yoksul değilsek- bunu yoksullara verelim, kendimiz kullanmayalım." (H.Karaman.net)

***

Benim buraya ekleyeceğim sadece bir tedbirli olma teklifi:

Şayet bu promosyonu kendimiz kullanma ihtiyacı içinde isek bunu, yemede ve giymede kullanmamalıyız. Çünkü ibadette üzerimizde şaibeli elbise, midemizde de şaibeli gıda bulunursa vesvese verip huzurumuzu kaçırabilir. İbadette üzerimizde şüpheli madde var ihtimali akla gelmemelidir.
 
PÖFF
Öncelikle hatam varsa Allah beni affetsin, hatam varsa düzeltin diye başlayayım..

Cümlelerin müslümanlar içindir; Yani ortalama %99,6 (1)nız için, diğerlerini ırgalamaz.

İslamda nass(2) ile belirtilen şeyler, dinin esaslarıdır. Mesela namaz; eğer müslümansanız, namazın farzlığını kabul edersiniz. Kılmassanız günahtır. Sizinle Rabbiniz aranızdaki mesele. AMA namazın farzlığını reddettiğiniz zaman islamdan sayılmassınız. Faiz de aynen öyledir. Bakara Suresinin 275-281 ayetlerine bir bakın. Faiz yerseniz dinden çıkmassınız ama günah işemiş olursunuz. Ama fazin haram olmadığınız savunmak biraz sorunlu..

Not:
1- Türkiyedeki Müdlümanların nufusa oranı
2-nass:Açıklık, açık ve kesin yargı. Örneğin olarak ayet ile belirtilen yargılar.

Birde; din hakkında konuşmak için illaki ilahiyat mezunu olmak gerekmez. Okursunuz, araştırırsınız öğrenirsiniz. Din sadece ilahiyatçılara, velilere vs inmemiş.
 
bu promosyonları katılım bankasından alınca haram oluyo mu peki?
 
m.arslan' Alıntı:
Aldığın maaşa bak bakalım içinde faiz var mı yok mu?
Benzin,elektrik,doğalgaz onları geçtim bir demet maydanoz ile kıyasla,6 ay önce ne kadarmış şimdi ne kadar?
Verilmeyen zamlarımızı da ve 5-6 aylık zararımızı da ekleyin bakalım.Sayın Bilmemne Hocaefendinin tuzu kuru böyle bir derdi yok.Bir de bunları anlatın da fetvasını yeniden versin.
Bir de benim yerime şunu da ekleyin ;
İşi olmayan imam fetvalarını salar
İşi olmayan saflar,her ftvaya kafa sallar
 
alibaba37' Alıntı:
Hocam aynı soru ne guzel tevaffuktur ki benim de kafama takıldı geçenlerde ve işin ehlinden öğrenmek lazım diyerek diyanete mail atmıştım.Hafta sonu cevap geldi gelen cevabı aynen iletiyorum size..Umarım yardımcı olmuştur size..

Kamu kurum ve kuruluşları, çalışanlarının ücret ve maaşlarını anlaşmalı her hangi bir bankadan alabilirler. Bankaların, bu hizmetleri yürütme konusunda kurum ve kuruluşlarca kendilerinin tercih edilmesi için gerek kurum ve kuruluşlara gerekse çalışanlarına vermiş oldukları promosyonlar hediye mahiyetinde olup faiz niteliği taşımaz.

Bankanın vermiş olduğu fazlalığın faiz olabilmesi için, kurum çalışanları yada onlar adına yöneticilerin banka ile faiz akdi yapmaları gerekir. Örneğin, kurum çalışanları, hesaplarında bulunan paranın şu miktarını şu kadar gün çekmeyip hesabında tutacaklar ve bunun karşılığında da kendilerine şu miktarda fazlalık verilecektir şeklinde bir akid yapılsa faiz olur. Burada böyle bir şart yok. Dolayısıyla, dileyen dilediği miktarda parayı hesabında tutabilmekte, dileyen de dilediği miktarda parayı hesabından çekebilmektedir.

Buna göre, maaşınızı aldığınız bankanın, gerek nakit gerekse eşya olarak vereceği promosyonu bağlı olduğunuz kurum, yaptığı anlaşmaya göre kurum için harcayabileceği/kullanabileceği gibi kurum çalışanlarına da dağıtabilir.

Bu itibarla, çalışanlar maaşlarını aldıkları bankanın vermiş olduğu parayı harcayabilirler.

Devletin din işlerinden en yüksek makamı böyle bir cevap verdiyse ne kendi çıkarını ne de başka çıkarları düşünür.Harama helal helale haram demek milyonlarca insanın günahını almak demek.Bunca vebal altına giremezler.Herkes farklı bişi diyor.İlla bu parayı alıp harcamak istiyorum demiyorum yanlış anlaşılmasın bu parayla hayatım kurtulmayacağına göre ve haramsa fazlasıyla benden çıkacağını bildiğim için zerre kadar haramın boğazımdan geçmesinden korkarım.
 
Dini ilmi ve bilgisine güvendiğim yüksek hassasiyete sahip olduğuna inandığım bir kaç tanıdığıma bu hususu sorduğumda bankanın karşılığında hiçbir şey almadığını (gözle görülür somut bir ürün) söyleyerek bu paranın kesinlikle HARAM olduğunu söyledi.

Bende almış olduğum parayı bir hayır kurumuna bağışladım.Bence en mantıklısı bu parayı bankaaya da bırakmamak .... Gerekli parayı alıp yetime , fakire , fukaraya dağıtmaktır...Keza 3 kuruş para için cehenneme odun olmanın bir anlamı olmadığına inanıyorum............Bu hassasiyetinizden dolayı tebrik ediyorum.......
 
hasan' Alıntı:
PÖFF
Öncelikle hatam varsa Allah beni affetsin, hatam varsa düzeltin diye başlayayım..

Cümlelerin müslümanlar içindir; Yani ortalama %99,6 (1)nız için, diğerlerini ırgalamaz.

İslamda nass(2) ile belirtilen şeyler, dinin esaslarıdır. Mesela namaz; eğer müslümansanız, namazın farzlığını kabul edersiniz. Kılmassanız günahtır. Sizinle Rabbiniz aranızdaki mesele. AMA namazın farzlığını reddettiğiniz zaman islamdan sayılmassınız. Faiz de aynen öyledir. Bakara Suresinin 275-281 ayetlerine bir bakın. Faiz yerseniz dinden çıkmassınız ama günah işemiş olursunuz. Ama fazin haram olmadığınız savunmak biraz sorunlu..

Not:
1- Türkiyedeki Müdlümanların nufusa oranı
2-nass:Açıklık, açık ve kesin yargı. Örneğin olarak ayet ile belirtilen yargılar.

Birde; din hakkında konuşmak için illaki ilahiyat mezunu olmak gerekmez. Okursunuz, araştırırsınız öğrenirsiniz. Din sadece ilahiyatçılara, velilere vs inmemiş.

Ama neyin faiz olup olmayacağını tartışabilirsiniz. Birisi bu faizdir ve haram değildir diyorsa dinin kesin hükmünü inkar etmiş olur. Ama birisi bu faiz değildir dolayısı ile haram da değildir diyorsa bu inkar değildir.
 
alın dediler aldık yedik :D

Bu arada ben almadım diyen var mı ? Varsa samimi şekilde tebrik edecem :)
 
adnan54' Alıntı:
Zaman Yazarlarından Ahmet Şahin'in Yazısı :

http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=1271810


Bankaların verdiği promosyon faiz mi, caiz mi?

Sıkça sorulan bu soruyu doğru cevaplayabilmek için bankaların verdiği promosyonu, nereden kazandıklarına bakmamız gerekiyor.

Paranın kazanılma kaynağına baktığımızda görüyoruz ki, memurun bankada bekleyen maaşının repodan sağladığı kazançtan veriliyor bu promosyon... Öyle ise bu promosyon nedir? Faiz midir, caiz midir? Faizse caiz değildir, caizse faiz değildir. Demek ki konu, bu paranın faiz olup olmadığını tespitle ilgilidir.

Promosyonun ilk verildiği devrelerde faiz olmayabilir şeklinde yorumlar vardı. Bu ihtimale binaen alınabilir diyenler de olabiliyordu.

- Nitekim promosyonu alanlar, bankayla bir faiz anlaşması yapmadıklarından dolayı aldıkları fazlalık faiz olmaz, bankanın kendiliğinden verdiği hediye yerine geçer, diye yorum yapıyorlardı...

- Ayrıca bankanın kazancı içinde faizden başka (ticari işlere aracılık etmek, para nakletmek... gibi) helal kazançlar da vardır; verilen promosyonu bu helal kazançlardan veriliyor diye düşünerek alıp kullanmakta mahzur olmaz, diye de ekliyorlardı.

- Fıkıhta, bir adamın haram serveti içinde helal de bulunsa bunun ekmeği yenir, hediyesi alınır, helal kısma niyet edilerek, diye de görüşlerini güçlendirmeye çalışıyorlardı...

Bu farklı bakışlar, farklı anlayışları meydana getiriyordu.

Ancak görüşlerine değer verilen ilim adamlarımızın çoğunluğu bu paranın faiz olduğunu tespitte ve bu tespitlerini ifade etmekte gecikmediler. Faiz olunca alınmalı, ancak (çok ihtiyaçlı değilse) bir başka ihtiyaç sahibine hibe edilmeli, diye de uyarıda bulundular.

Nitekim Hayreddin Hocaefendi, bu konudaki sorulara verdiği cevaplarında genişçe sayılan açıklamalar da yaptı. Birinin ilgili kısmını birlikte okuyalım isterseniz.

Bankaların verdiği promosyon:

"Faizci bankalar, maaşların kendilerinden alınması karşılığında hem maaş alanlara hem de bağlı bulundukları kuruma malzeme, alet ve para şeklinde promosyonlar veriyorlar. Bu promosyonların helal olup olmadığına dair yoğun sorulara bir yazıda cevap vermiştim. Cevap iyi anlaşılamamış olmalı ki, sorular ve cevaba itirazlar devam etti.

Bazıları "Biz bu konuda hür değiliz, kurum bize sormadan faizci banka ile anlaşıyor, biz ne yapalım?" diyorlar.

Böyle bir durum varsa maaşın, bankada bekletilmeden ilk imkânda hemen alınması gerekir ki, bankada kalıp onunla daha fazla faizcilik yapılmasın. Buna rağmen banka maaş alana da bir miktar para veya hediye vermişse onu da -alan yoksul değilse- yoksullara vermesi gerekir.

Bu hükmün dayanağı nedir?

Bilindiği gibi İslam, faizin azını ve çoğunu ve bu arada faizli işlem ve akitleri haram kılmıştır.

Bir grup memurun veya çalışanın maaşları faizci bir bankaya yatırıldığı zaman bu banka, o parayı -çekilmediği sürece- sisteme sokmakta ve faizli işlemler yaparak para kazanmaktadır. Kazanılan faiz gelirinin bir kısmı bankaya kalmakta, bir kısmını da banka kurumlara ve memurlara vermektedir.

Maaşlar faizci bankalardan alındığı takdirde iki sakınca doğuyor:

1- Bankaya paranızla faizcilik yapma imkânı vermiş oluyorsunuz.

2- Gelirinin çok büyük bir bölümü faizden olan bir kurumdan hediye kabul etmiş oluyorsunuz. Bu hediyenin de oraya yatırılan maaşlarınızın faizle işletilmesinden elde edildiğini dikkate almamış oluyorsunuz.

Bu durumda ne yapalım:

Mümkünse maaşlarımızı faizli işlem yapmayan katılım bankalarına yatırıp oradan çekelim.

Bunun mümkün olmadığı yerlerde ve şartlarda ise verilen promosyonları yine alalım ama -yoksul değilsek- bunu yoksullara verelim, kendimiz kullanmayalım." (H.Karaman.net)

***

Benim buraya ekleyeceğim sadece bir tedbirli olma teklifi:

Şayet bu promosyonu kendimiz kullanma ihtiyacı içinde isek bunu, yemede ve giymede kullanmamalıyız. Çünkü ibadette üzerimizde şaibeli elbise, midemizde de şaibeli gıda bulunursa vesvese verip huzurumuzu kaçırabilir. İbadette üzerimizde şüpheli madde var ihtimali akla gelmemelidir.

Yahu buna kimse faiz diyemiyor bakın, kaynağı faizdir diyebiliyorlar. Kendisinin faiz olmadığı bir hediye, teşvik, reklam olduğu açık.

O zaman soralım, birisi size bir hediye verse o hediyenin hangi yolla kazanıldığı sizi bağlar mı? Eğer haram yoldan kazanıldı ise o, o hediyeyi verenin vebalidir.

Örnek veriyorum ya:

Alışveriş yaptığınız market size alışverişinizden dolayı çaydanlık hediye etti.

O çaydanlığı da faizden kazandığı para ile aldı. Hatta vergi vermeden kayıtdışı aldı.

Siz o marketin size hediye ettiği çaydanlığı elde etmek için kullandığı yöntemlerden mesul olur musunuz?

Peki Ahmet Şahin bunu bilmiyor mu?

Ne alim adamlarmış ki kendi guruplarının bankalarının reklamını yapmak için(o katılım bankasının da farkı var da PEK BİR FARKI YOK DİĞER BANKALARDAN)

dini böyle eğip bükmek

kaç derece Müslümanlık oluyor?

Ahmet Şahin günde kaç vakit kılıyordu namazı?
 
GELELIM KATILIM BANKALARINA. ARKADASLAR 5411 SAYILI KATILIM BANKALARI KANUNUNA GORE ARTIK BU BANKALARDA FAIZLE İŞ YAPABILIR KONUMA GELMISLERDIR. BU OLAYI BANKALARIN KENDISI ISTEMIS. DUNYA UZERINDE FAIZLE İŞ YAPMAYAN HIC BIR BANKA YOKTUR. BURDAN ILAN EDEYIM :tr:
 
her_dem' Alıntı:
bu promosyonları katılım bankasından alınca haram oluyo mu peki?

Ahmet Şahin'e göre olmuyor.

Bir de yoksula faiz yemek de helalmiş. Ben öyle anladım paylaşılan yazısını. Ama giyime ve yemeye harcamayın diye de uyarmış.

Yanılgıya bakar mısınız? 100 lira haram param var, 1000 lira helal param. O 100 lirayı ayrı, 1000 lirayı ayrı harcayınca aldığım şeylerin de ayrı ayrı haram veya helal olduğunu zannediyor.

Bir adam 100 lira çalsa, 100 lira da faiz alsa, 100 lira da kumardan kazansa,

gitse bu 300 lira ile ekmek alsa.

O ekmek o adama helaldir.(ekmek helaldir demeyelim de alışverişinde hak yememiştir diyelim)

Haram olan o 300 liradır. O ekmek almadan önce haramı işlemişti. Ekmek alırken bir haram işlemedi ki.

Ne yani o parayı harcamasa da yaksa, haram yememiş mi olacaktı?
 
Ben de bu kar payını anlamıyorum arkadaş. Bana izah ettikleri kar zarar ortaklığı deniyor ama her ay belli bir oranda sürekli kar veriyor. hiç zarar etmiyor . faiz oranı pardon kar oranı hiç değişmiyor. Adını değiştir sonra caiz de :eek: bence bunların alayı hepsi faiz isteyerek yada istemeden faize bulaşıyoruz. Allah affetsin en güzeli hepsine mümkün olduğunca az bulaşmak...
 
Geri
Üst