2026-2027 Toplu Sözleşme Görüşmeleri

Kodla Büyü
Maalesef gelir vergisi dilimleri belirlenirken; aşağıdaki linklerde yazanlarda anlatılan uygulama nedeniyle, yıllardır ikinci ve üçüncü vergi dilimine daha erken giriyoruz:

8.Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos 2025 Cuma günü başlıyor.

Kanuna göre Ağustos'un ilk iş günü başlaması gereken görüşmelerin birincisi
28 Temmuz Pazartesi gününe alınmış:

Yetkili sendikanin hazırladığı teklifi okudum. Her zaman olduğu gibi yine sacmaliklarla dolu. Onun edersiniz artık bunu edersiniz artir. Böyle saçmalık olur mu
Yaptığınız işin bor mantığı olmalı
Size bir örnekle anlatayım siz haftada iki saat dyk kursu veriyorsunuz sizin sirtinIda hiç bir iş yapmadan rehber ogretemn haftada 4 saat 7cret aliyor ve bu yeni teklife gorede idareci jaftay 6 saat alacakmış.
İs yapan öğretmen 2 saat
Hiç bir iş yapman rehber ogretmen 4 saat
İdareci 6 saat
Bununkazanim diye milletin önüne geliyorlar. Böyle bir anlayış olabilir mi hiç mi aklı başında kimse yok mu sendikada

Gecmsitede beleşten olana hizmet pauni diye kazanım aldılar kadınlar ayda 2 puan erkekler 1 puan bunuygulandi mahkemece durduruldu Böyle bir saçmalıklar yaşıyoruz. Bu sizin eseriniz üye olanların destek veren öğretmenlerin eseri utanırım
Adam utanmadan birde haraç kesmeye kalıyor geceden 1 akçe gecmeyden iki akçe diye
Benim hakkım bu sendikaya ve buna uye olanlar helal değildir. Bu vebal bunların üstüne dir

Sendika dediğinķiz şey bir sivil toplum örgütüdür. Lakin memursen bir sendika özelliği taşımıyor öncelikle sendika çalışanın haklarını korur ve geliştirir. Bunlar hükumetin haklarını koruyor. Öyle sendika mi olur. Milletin önüne gelip ahkam kesip masa arkasinda kahkahalarla imza atan sendika mi olur. Buna üye olan ahali sozde hiç mi delikanlılık yok siz nasıl.ogretmensiz. utanmadan hala bu sendikaya uydurarak bütün eğitim camiasını haklarını gasp ettigijiz farkında degilmisiniz. Söz kendi hakkını böle koruyamayan hangi hakları çocuklara anlatıyorsunuz. Yazikkkk

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı açıklamaya gerek duymuş:

📍Toplu Sözleşme Nedir?

✍️Toplu sözleşme; memur ve diğer kamu görevlilerinin maaş, zam, tazminat gibi mali haklarının yanı sıra, sosyal haklarını da belirleyen resmi bir anlaşmadır.

📄Bu sözleşmeler, kamu çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştirmeyi ve ekonomik haklarını güvence altına almayı amaçlar. Aylık ücretler, ek ödemeler, toplu sözleşme ikramiyesi, zam ve tazminatlar gibi pek çok konu bu kapsamda düzenlenir.

🤝Sürecin tarafları ise iki heyetten oluşur: Kamu İdaresi adına Kamu İşveren Heyeti, kamu görevlileri adına ise yetkili sendikaların oluşturduğu Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti.

Son düzenleme:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı açıklamaa gerek duymuş:

📍Toplu Sözleşme Nedir?

✍️Toplu sözleşme; memur ve diğer kamu görevlilerinin maaş, zam, tazminat gibi mali haklarının yanı sıra, sosyal haklarını da belirleyen resmi bir anlaşmadır.

📄Bu sözleşmeler, kamu çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştirmeyi ve ekonomik haklarını güvence altına almayı amaçlar. Aylık ücretler, ek ödemeler, toplu sözleşme ikramiyesi, zam ve tazminatlar gibi pek çok konu bu kapsamda düzenlenir.

🤝Sürecin tarafları ise iki heyetten oluşur: Kamu İdaresi adına Kamu İşveren Heyeti, kamu görevlileri adına ise yetkili sendikaların oluşturduğu Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti.

Ağam bizle eğlenir. gülüyorum ağlanacak halimize

Memurların, 2026-2027 yılını kapsayacak olan toplu sözleşmede, önceki toplantıya göre 2 değişiklik var.

*Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Kültür Sanat-Sen, bu toplu sözleşmede yetkili sendika olarak masada. Kültür Memur-Sen yetkiyi kaybetti.

*Birleşik Kamu İş Konfederasyonu 3. büyük konfederasyon olarak masada. KESK 3. büyük konfederasyon olma çoğunluğunu kaybetti.

Edip Üzen / X

Bakan Işıkhan, "8. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri" Hazırlık Toplantısına Başkanlık Etti

“2002 Yılında 392 Lira Olan En Düşük Memur Maaşı; 2025 Yılında 50 Bin 503 Liraya Ulaşmıştır”

Bakan Işıkhan, 2023 yılı Ağustos ayında, 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını içeren 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nin başarıyla gerçekleştirildiğini anımsatarak, şu bilgileri paylaştı:

“Bu görüşmelerde hizmet kollarına ve kamu görevlilerinin geneline yönelik birçok kazanım elde edildi. Enflasyon farkı dahil olmak üzere bu dönemde, kamu görevlilerimize kümülatif olarak; yüzde 130 oranında artış sağladık. Bu kapsamda, 2002 yılında 392 lira olan en düşük memur maaşı; 2025 yılında 50 bin 503 liraya ulaşmış olup, böylece reel olarak; yüzde 264 oranında artış sağlamış olduk. Mevcut durumda yılda dört defa ödenen toplu sözleşme ikramiyesinin, aylık olarak ödenmesini sağladık. Teknik hizmetler ve sağlık hizmetleri sınıfı personeli ile avukat, müdür ve müdür yardımcıları, şef gibi birçok kamu çalışanının maaşlarında iyileştirmeler yaptık. 2023 yılında bin 400 lira olan öğretim yılına hazırlık ödeneğini, katsayıya çevirerek, bugünkü verilere göre; 5 bin 265 liraya yükselttik. Akademik personelin, eğitim öğretim ödeneğini iki kat artırdık. Fazla çalışma ücretlerinde önemli artışlar gerçekleştirdik.”

“2002 Yılında Sendikalaşma Oranı Yüzde 47,95 İken, Bugün İtibarıyla Yüzde 76,88’e Ulaşmıştır”

2025 yılının sendikalaşma oranlarına bakıldığında sendika üyesi olabilecek, toplam kamu görevlisi sayısının 3 milyona, toplam sendikalı kamu görevlisi sayısının ise 2,3 milyona ulaştığını bildiren Bakan Işıkhan, “2002 yılında sendikalaşma oranı yüzde 47,95 iken, bugün itibarıyla bu oranı yüzde 76,88’e ulaştırmış olmanın da memnuniyetini yaşıyoruz. Kamu görevlileri sendikalarımız, çalışanlarının yaşam koşullarını en iyi seviyeye getirme gayretini, toplu sözleşmeler ve çeşitli sosyal diyalog mekanizmalarıyla dile getirmektedir. Bakanlık olarak, biz de, bu ortamı sağlamanın gayreti içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

Işıkhan, kamu çalışanlarına, sendika kurma hakkının 1995 yılında Anayasa değişikliği ile tanındığını hatırlatarak, “Kamu görevlileri sendika ve konfederasyonlarının kuruluşundan başlayarak, bu sendikalara üye olabilecek kamu görevlilerinin, hak ve sorumluluklarına kadar çok sayıda düzenlemeye yer veren 4688 sayılı Kanun ise 2001 yılında yürürlüğe girmişti. 2010 Anayasa değişikliği ile de kamu görevlilerimize Toplu Sözleşme yapma hakkı tanındı. Öte yandan, çeşitli yasal düzenlemelerle sendikal mevzuatlardaki iyileştirmeler, hükümetlerimiz döneminde yapılmış ve yenilikçi politikalarımızın göstergesi olan bu değişiklikler, ihtiyaç halinde, her zaman yapılmaya da devam edilecektir. Bu tarihsel süreçte en büyük pay tartışmasız 23 yıldır tüm hizmet alanlarının merkezine insanı koyan, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki hükümetlerimizindir” diye konuştu.

23 yılı bırakın mesleğe başladığım 2010 yılına göre bakarsak 2.5 asgari ücret olan maaş gerilemiş, 1 asgari ücrete yakın olan eğitim öğretim tazminatı gerilemiş, aylık ek ders ücreti sınıf öğretmenleri 4 hafta 60 saat yerine şimdi 4 hafta 80 saat olmasına rağmen asgari ücrete karşı gerilemiş. En önemlisi prime esas kazanç maaşın %90 ı iken şimdi maaşın %60 ına gerilemiş. Şu anda bir öğretmenin dışarıda 30 bin tl ye çalışan birisine göre daha az emeklilik primi ödeniyor. Seyyanen zam ve uzman öğretmenlik tazminatı emeklilik keseneğine etki etmiyor. Düz olarak 2002 de şuydu şimdi bu demek boş konuşmaktır. Bunu söyleyen kişiler keşke 2002 yılındaki bakan, milletvekili maaşlarını ve sosyal yan haklarını da bu şekilde kıyaslasa. En komiği de yıllardır 50-100 tl arttırarak erittikleri eğitim öğretim tazminatını bir katsayıya bağlayarak yaptıkları artışın reklamını yapmaları eskiden asgari ücrete yakın olan eğitim öğretim tazminatının (2010 da 535 tl idi asgari ücrette 599 lira) şimdi asgari ücretin çeyreği bile etmemesine rağmen başarı gibi anlatılması

Bakan bey in açıkladığı 2002 deki en düşük 392 TL maaşı 2 ocak 2002 deki 13 TL çeyrek fiyatına böldüm 30 çeyrek ediyor.
2025 deki en düşük 50000 tL maaşı 2 ocak 2025 teki 4900 TL çeyrek fiyatına böldüm 10 çeyrek ediyor. Söyleyeceklerim bu kadar.

Bunların hepsi hikaye sonuçta enflasyon farkına anlayacaklar enflasyonda tuik malum yarı yarıya düşük gösteriyor bunun hak kaybı olduğunu bu sendika düşünmüyor mu elbette biliyor ama burda memurun hakkı korunmuyor ki hükumetin hakları korunuyor. Buna uye olan kim varsa hakkım haramdır

Her zaman söylerim zam; oran artı enflasyon farkı (%x + e.f.) değil, enflasyon oranı artı oran (enf + %x) şeklinde talep edilmeli.

Yoksa her zaman enflasyon alım gücünü düzenli olarak düşünmeye devam edecek.

Not: TÜİK'in açıkladığı oranların herkesin kafasına soru işareti oluşturduğu farkındayım. İTO'nun açıkladığı bana daha çok güven veriyor.

Toplu Sözleşme Takvimi:

20250729_150900.webp

20250729_150902.webp

Edip Üzen / X

Toplu sözleşme ile ilgili bir gazete köşe yazısı:

Memur-Sen “seyyanen zammı” unutturmaya mı çalışıyor!

Çalışan memura verilip emekli memurlara verilmemişti. Ondan bahsediyor emekliye de verilsin diye ama habere göre yetkili sendika pek oralı değil ve buna çabalamıyor. İlerde emekli olunca şu anki memurları da olumsuz etkileyecek bir husus

Çalışan memura verilip emekli memurlara verilmemişti. Ondan bahsediyor emekliye de verilsin diye ama habere göre yetkili sendika pek oralı değil ve buna çabalamıyor. İlerde emekli olunca şu anki memurları da olumsuz etkileyecek bir husus

Maalesef öyle.
Seyyanen zamlar taban aylığa yansımadıkça, emekliliğe faydası olmuyor.

yazarın kira yardımına değinmesi iyi olmuş. Bu sendika yetkilileri evi olan tek maaşlı memurun tepki vereceğini bilmiyor mu? Biz evin parasını öderken (kredi, akrabaya altın borcu) bazı şeylerden fedakârlık yapmak zorunda kaldık. Kira yardımından ziyade, evi olmayan memur-işçiye kredi faizinde uygun indirim yapılabilir ya da toki veya sendikaların kurucağı sistemle bu kişiler ev sahibi yapılabilir.

Ayın 15 inden önce teklif beklemeyin süreyi sonuna kadar kullanacaklar. Teklif verilecek sendikalar da tiyatrodan kabul edilemez vs diyecekler sonra bir güncelleme o da kabul edilmeyecek sonrası hakem heyetine gidecek

Ayın 15 inden önce teklif beklemeyin süreyi sonuna kadar kullanacaklar. Teklif verilecek sendikalar da tiyatrodan kabul edilemez vs diyecekler sonra bir güncelleme o da kabul edilmeyecek sonrası hakem heyetine gidecek

Evet takvime göre ilk teklif verme zamanı 15 Ağustos'ta görünüyor

Son düzenleme:
Takvime bile bakmadım bunu söylerken zira erken rakam telaffuz etmek günlerce bu rakamın konuşulmasına ve iki tarafında yıpratılması anlamına geliyor. 4 ve11 Ağustos tarihlerinde eğitim kolu ile ilgili komisyon toplantıları yapılacakmış. Sadece verilmek istenen 4-5 tane kazanım biraz detaylı görüşülür. Diğerleri olanca hızla görüşülüp reddedilecek. Bu şekilde yapılan toplu sözleşmenin üyeler açısından hiç bir yararı yok. Bizler okullarda 20 tane gündem maddesi için 4-5 saat görüşüyoruz. Bunlar bir gün içerisinde sadece eğitim bir sen in 93 tane talebi varmış. Her bir talep için 10 dakika konuşmak 15 saatten fazla süre yapıyor nasıl görüşülüp karar alınacak.

Adamlar akşama kadar eleştiriyorlar sonra bir öğreniyorsun ebs li 450000 üyesi vardı sanırım çıkar var ya insanın ilk amacı kim olursa olsun çok çıkarcı bir toplumda yaşıyoruz

ilksms
Geri