2026-2027 Toplu Sözleşme Görüşmeleri

Kodla Büyü
Adamlar akşama kadar eleştiriyorlar sonra bir öğreniyorsun ebs li 450000 üyesi vardı sanırım çıkar var ya insanın ilk amacı kim olursa olsun çok çıkarcı bir toplumda yaşıyoruz
hükümet değişsin %90'ı hükümeti destekleyecek sendikaya geçer kimse kusura bakmasın. Aslında bence tek sendika olmalı, sendikalı olmak isteyen buraya üye olur, mücadele verecek olan sendika içinde mücadele versin yönetimi ele geçirmek için. Emin olun şimdiki sendikalardan daha iyi olur ortam.

İdareci olmak için bile şu anki yetkili sendikaya geçilmez. İdareci atamaları için çoğu şey şeffaf (kimlerin nereyi tercih edeceğini bilip bilmemek hariç, onda bile birbirlerini sattıklarına yani ben şurayı yazacağım deyip de yazmadıklarına ve kendi planlarının bozulduğuna şahidiz). Tekrar yazayım bu arada, okul idarecileri sendikalı olmamalı.

Zam vs yok. Tüik enflasyonuna göre güncelleme var. Tüik enflasyonu inanan kac kisi orası muamma.

Merkez bankası 2026 enflasyon beklentisi %12, 2027 %8' miş. Yani tahminen şmşk mcqueen 2026 için %6+%6, 2027 için %4+%4 verir.

Büyük bir zam beklemiyoruz bu tamam
Ama egitim kolunda en azindan köy ve buyuksehirlerde yaşayan öğretmenlere kira yardimi olmalı, kirtasiye ucreti 2 katina çıkmalı.Polis, asker gibi toplu taşıma bedava olsun.

Çok iyimser arkadaşlar var burada 🙂
20 yıllık tecrübemden dolayı artık hiç heyecanım yok. Ay sonu hakem heyetinin verdiğini alacağız mecburen...

Öngörüler gelmeye başladı:

Memura sunulacak zam teklifi yüzde 20'nin altında mı kalacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Reuters’e verdiği son röportajda, hükümet olarak 2026 yılında enflasyonun yüzde 20’nin altında, 2027’de ise tek haneli düzeye (muhtemelen yüzde 10 altı) geleceğine inandıklarını söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da bu yılın Mayıs ayında yaptığı açıklamada, 2026 sonu enflasyon beklentisini yüzde 12 ve 2027 sonu enflasyon beklentisini ise yüzde 8 olarak açıklamıştı.

Kamu Toplu İş sözleşmelerinde işçilere 2026 yılı için yüzde 10+6 oranında zam verilmişti.

Bu 3 veri, memur toplu sözleşmelerinde hükümetin 2026 yılı için yüzde 20'nin, 2027 yılı için ise yüzde 10'un altında bir oranı teklif olarak masaya getireceği görülmektedir.

Edip Üzen / X

Taban aylığa zamla birlikte hiç olmazsa teklif edilen yüksek lisans mezunu btrlere ek dersi zamlı ödemeyi kabul ettirseler o da iyi olurdu

Büyük bir zam beklemiyoruz bu tamam
Ama egitim kolunda en azindan köy ve buyuksehirlerde yaşayan öğretmenlere kira yardimi olmalı, kirtasiye ucreti 2 katina çıkmalı.Polis, asker gibi toplu taşıma bedava olsun.
Şehirde yaşayan daha fazla kira veriyor, onların suçu ne kira yardımı alınmamasında. Kira yardımı yapılırsa ki olursa ev sahibi olan memurlardan çok büyük tepki çekecekler, ev alıp zorluklara katlananlar enayi miydi o zorluklara katlanırken.
Ayrıca polis ve asker göreve giderken taşıma bedavadır. Ama bunun dışında polis olup da (askerin toplu taşımaya bindiğini bizim ilde hiç görmedim, belki asker az, o yüzdendir) belediye otobüsüne ücret vereni de görmedim. Özel halk otobüsü döneminde polis inince homurdanan biletçiye şahidim ama.

Nasilsa böyle birsey olmayacak.Tam 20 sene köyde çalışana kira ve yol yardimi yapılsın demiştik olmadığına göre bu da olmaz.Olacaksa da uygun bir formül bulunur.Daha yeni zorla 26 bine ev bulan arkadaşım var.Yol parası, enerji faturaları aidatı derken ayda 35 bin maaşından kiraya ayıracak.

Son düzenleme:
Malum sendikaya olan güvenimi uzun zaman önce kaybettim. Yetki verilen sendikadan da, bu sendikalara bile bile destek veren meslektaşlarımdan da artık hiçbir beklentim yok. Ne yazık ki, birçok öğretmen 'arkam sağlam olsun', 'bir yere gelirim belki' düşüncesiyle kendi haklarını göz göre göre peşkeş çekiyor. Bu yüzden de hakkımı helal etmiyorum. Mesleğe başladığımdan beri maddi kayıplar yaşadım, birçok haksızlığa uğradım. Her şeyin altında torpil, kayırma ve sessiz kalma kültürü var.

Ben kurumumda bu konuları yüzlerine açıkça söylüyorum, içim bu konuda rahat. 3.5’lar, 4.5’lar, 5.5’lar hazırlıklı olsun diyorum. Nasıl olsa birkaç gün sonra sendika bir kalem, bir kupa yollar; insanlar da her şeyi unutur gider. Mesleğe ilk başladığımda ben de EBS üyesiydim. Ama kısa sürede gördüm ki hak savunmak yerine üyelerini yarı yolda bırakıyorlar. Dayanamadım ve çıktım. Uzun süre sendikasız kaldım.

Oysa sendikaların asli görevi, üyelerinin haklarını savunmaktır. Anayasaya göre bir sendikanın aldığı karar, sadece üyelerini değil, kimi zaman tüm çalışanları etkileyebiliyor. Bu, aslında sendikaların doğru ellerde ne kadar güçlü bir araç olabileceğini gösteriyor. Ancak gelin görün ki bazı sendikalar bu gücü, üyelerinin yararına değil, kendi siyasi çıkarlarına göre kullanıyor. İktidara yaslanıp o güçle hareket ediyorlar. Ortalıkta ‘bizden olanlar’ ve ‘olmayanlar’ ayrımı yapılarak mevziler tutuluyor. Faturası ise her zamanki gibi bize, yani emekçilere kesiliyor.

Kısacası, bu düzen böyle devam ettiği sürece hiçbir şey beklemiyorum. Sağ olsunlar.

Sendika filan boş iş papağan gibi aynı şeyi yazınca sonuç değişmiyor. Sermaye kimde ise güçlü odur. Babam 35 sene görev yaptı kim iktidarda ise sendikası yetkilidir . 15 sene oldu benim de . Devran dönerse kim iktidarda ise sendikası yetkili olur. Sistem böyle. Enflasyon farkı verirler max tuik enflasyonu . Memnun sen de alkışlar . Oyna devam. Üye olanlara da bir şey diyemezsiniz tıpkı size kimsenin bir şey deme hakkı olmadığı gibi.

hükümet değişsin %90'ı hükümeti destekleyecek sendikaya geçer kimse kusura bakmasın. Aslında bence tek sendika olmalı, sendikalı olmak isteyen buraya üye olur, mücadele verecek olan sendika içinde mücadele versin yönetimi ele geçirmek için. Emin olun şimdiki sendikalardan daha iyi olur ortam.

İdareci olmak için bile şu anki yetkili sendikaya geçilmez. İdareci atamaları için çoğu şey şeffaf (kimlerin nereyi tercih edeceğini bilip bilmemek hariç, onda bile birbirlerini sattıklarına yani ben şurayı yazacağım deyip de yazmadıklarına ve kendi planlarının bozulduğuna şahidiz). Tekrar yazayım bu arada, okul idarecileri sendikalı olmamalı.
sendika şart diyorsunuz yani. olmaması durumunda ne değişir şimdiye göre?

ben hükümetin yerinde olsam öyle yaparım zaten tamamı vergiye tabi olduğu için 3-5 ay sonra bir üst vergi dilimine girerler hem maaştan hem ekdersten üst dilimden vergileri alırım. daha fazla zam aldığı algısını oluşturup sevindiririm garibanları. düdüklendiklerinin farkına bile varmazlar.
Konuşmana dikkat et terbiyesiz.

ben hükümetin yerinde olsam öyle yaparım zaten tamamı vergiye tabi olduğu için 3-5 ay sonra bir üst vergi dilimine girerler hem maaştan hem ekdersten üst dilimden vergileri alırım. daha fazla zam aldığı algısını oluşturup sevindiririm garibanları. düdüklendiklerinin farkına bile varmazlar.
agır olda molla desinler onu da yapabilecegin de numkun deil ya ıslah etsin Allah seni

taşerondan kadroya geçen işçi maaşından düşük her memur maaşı emeğe yapılan hakarettir. tediye ikramiye yol yemeği de saymıyorum daha. kendine saygısı olan üye olduğu sendikayı sorgular. olmayan da ne deseniz boş.

ilksms
Geri