Sevgili arkadaşlar,
Forumda çok yazmasam da her gün girip takip edenlerdenim. Ankara BÖTE 2002 mezunuyum yani ilk mezunlardanım. Meslekte 9 yıl geride kaldı. Ankara' da başladığım meslek hayatını şu anda Gebze Halk Eğitimi merkezinde sürdürmekteyim.
Böyle bir başlık oluşturmamın sebebi sabah Hizmet içi eğitimle ilgili gelen bir mesajı görmem oldu. Aslında böyle bir sayfayı daha sonra oluşturmayı planlıyordum ancak biraz vakit ayırarak şimdi oluşturmaya karar verdim. Dediğim gibi meslekte onca yılı geride bırakmama rağmen Yurt dışında hizmet içi eğitime katılmak gibi bir hakkımız olduğunu buraya gelene kadar bilmiyordum. Bu sene ilk kez AB hibesi için Ulusal Ajansa başvurdum ve ilk başvurumda isteğim kabul edildi. Bir terslik olmazsa 05.02.2012 tarihinde Roma'da bir hizmetiçi eğitim faaliyetine katılacağım.
Bu konuyu açmamdaki amaç benim durumumda olan arkadaşları bilgilendirmektir. Bu yüzden biraz uzun bir yazı olacak...
Bu eğitimler için aradığınız her türlü bilgi Türkiye Ulusal Ajansı Web Sitesinde Mevcut. Adres: http://www.ua.gov.tr Ama ben işleri hızlandırmak için daha önceden yaptığım çalışmaları kısaca anlatayım size.
Öncelikle bazı şartları sağlamamız gerekmekte ve bu şartlar her sene değişiklik gösterebilmektedir. Dolayısıyla resmi siteye gidip o senenin ulusal teklif çağrısını okumakta fayda var diye düşünüyorum. Öncelikle eğer ilköğretim, ortaöğretim kurumlarındaysanız comenius üzerinden, eğer halk eğitimi gibi kurumlardaysanız grundtvig üzerinden başvuru yapılmakta. Bu sene 3 dönem olarak başvurular yapılmakta
- İlk başvuru dönemi 16 Ocak 2012
- İkinci başvuru dönemi 30 Nisan 2012
- Üçüncü başvuru dönemi 17 Eylül 2012 olarak düzenlenmiş.
Peki hangi şartlar var?
1. 2010, 2011 ve 2012 Ulusal Teklif Çağrısı dönemlerinde Comenius Hizmet İçi Eğitim faaliyeti kapsamında hibe alarak faaliyetten yararlanmış olan başvuru sahiplerine ait başvurular geçersiz sayılacaktır.
2Aynı başvuru döneminde sadece bir başvuru yapılabilir; birden fazla başvuru yapılması durumunda tüm başvurular geçersiz sayılacaktır.
3. Başvuru formuna ek olarak sunulması gereken belgeler;
3.1. Salt Dil Öğrenim Kursları hariç (bkz. LLP Guide 2012 Part II.b), başvuru sahiplerinin dil yeterlilik puanlarını gösteren ulusal veya uluslararası belgelerini başvuruları ile birlikte sunmaları gerekmektedir. Bu sene comenius için KPDS 70 puan istiyor. Grundtvig başvuruları için KPDS 50 puan yetmekte...
3.2. Başvuru sahibinin çalışmakta olduğu okul yasal temsilcisinden alacağı resmi izin yazısı
3.3. Kurs organizatörü tarafından ön kayıt yapıldığına dair teyit belgesi
3.4. Başvurulacak olan hizmet içi faaliyetine ait içerik ve program
Başvuru şartları içinde önemli olan tek şey DİL BELGESİ. Onun dışındaki her şeyi hazırlamak için inanın bir kaç gün yeterli gelmekte...
Bu şartları sağladığınızı düşünüyorsanız ilk olarak size uygun kursu bulmak gerekiyor. Kurs ile ilgili araştırmayı şu adreste yapıyoruz. https://webgate.ec.europa.eu/llp/istcoursedatabase/search.cfm Bu adreste istediğimiz özelliğe göre kursları filtreleyip seçim yapabilirsiniz. Baktığınızda bir kursun bir sene içerisinde birden fazla olduğunu göreceksiniz bu bizim için önemli.
Burada dikkat etmemiz gereken nokta kursun başlangıç tarihi. Örneğin ben 2011 yılı eylül döneminde başvurdum. 16 eylül son başvuru günüydü. Sonuçları açıklanması 2,5 ay kadar sürüyor. Bizim başvuru sonuçları Kasım sonu açıklandı. Daha sonra size sözleşme geliyor, sözleşmeyi imzalayıp geri gönderiyorsunuz ve 45 gün içinde para hesabınıza yatıyor. Yani siz başvuru dönemi son tarihine yaklaşık olarak 3,5-4 ay ekleyip kursları öyle belirleyin. Örneğin 16 Ocakta başvuracaklar bence Mayıs ayında başlayacak kurslara yönelirlerse işleri garanti olur gibime geliyor.
Sizin eğitim ihtiyacınıza uygun bir kurs bulduğunuz anda ilk yapmanız gereken kurs organizatörü ile iletişime geçmek. Burada kendinizi kısaca tanıtıyorsunuz ve aynı zamanda katılmak istediğiniz kurs dönemini organizatöre bildiriyorsunuz. Her kurusn belirli bir kontenjanı oluyor ancak kontenjan bizim için bir sorun teşkil etmemekte zira her isteyeni ön kayıt yapmaktalar. Kurs düzenleyenler için siz önemlisiniz...
Kursa ön kaydınız kabul edilince size ön kayıt belgesini yolluyorlar ("pre-confirmation letter"). Bu kısım önemli...Bana word belgesi olarak yolladılar. Ben bu belgeyi ıslak imzalatıp tarayıcıdan tarayıp PDF formatında göndermelerini istedim. Ön kayıt belgesi önemli başvuru sırasında sizden istiyorlar. Unutmayın bir başvuru döneminde sadece 1 kurs için başvurabilirsiniz. Ben kurs arama döneminde 3 kursla irtibata geçtim, sonuç olarak içlerinden bir tanesini seçtim.
Dil olayını hallettik, kurs arama işlemini tamamladık sıra başvuru belgesini hazırlamaya geldi. İlk işimiz https://online.ua.gov.tr/trnasp/ adresine girip üye olmak. (Bu arada üye onay mailini silmeyin siteyi kim yaptı bilmiyorum ama şifreyi değişrmek mümkün değil) Hangi birim üzerinden başvuru yapacaksanız o birimi seçip başvuru formunu bilgisayara indiriyorsunuz. Burası çok önemli. Her sene başvuru formlarının şekli değişebiliyor. Siz başka birinden geçen senelerin başvuru formunu alıp doldurup göndermeyi denerseniz ilk aşamada kaybedersiniz. (Zaten formu incelediğinizde farklı bir yapıya sahip olduğunu anlayacaksınız...)
Formu düzgün bir şekilde hiç boş alan bırakmadan doldurmanız gerekmekte. Aksi takdirde uzman incelemesine girmeden değerlendirme dışı kalırsınız. Zaten formun sonunda "validate" tuşuna bastığınızda hata varsa size bildiriyor. Formunuz bildiğim kadarıyla bir Türk bir yabancı olmak üzere 2 uzman tarafından incelenmekte. Bu inceleme http://www.ua.gov.tr/uploads/comenius/hie/2012/GfNA-II-B-COM-IST-quality assessment.pdf ve http://www.ua.gov.tr/uploads/comenius/hie/2012/GfNA-II-B-COM-IST-eligibility check.pdfadresinde belirlenen kriterlere göre yapılmakta ve bu kriterler sonucunda alacağınız puan sizin durumunuzu belirlemekte.
Formu doldurduktan sonra turna sistemini kulllarak sisteme yüklüyorsunuz. Böylece başvurunuz sisteme yüklenmiş oluyor. Sisteme yüklediğiniz form başvurularım kısmında görüntülenmekte. Forma tıkladığınızda formun son sürümünü download edip çıktısını alıyorsunuz. Aldığınız çıktıyı MAVİ kalemle imzalıyorsunuz aynı zamanda okul idaresinede imzalatıyorsunuz. Sonuç olarak elimizde kurstan gelen ön kayıt belgesi, başvuru formu, dil belgesi (ÖSYM sonuç sayfasını yazdırıp müdüre aslı gibidir bastırdım) bulunmakta. Kurs bilgileri formunu ya organizatörden isteyebilirsiniz ya da ben gibi kurs veri tabanında kurs açıklama sayfasından kopyalayıp kendiniz oluşturabilirsiniz fark etmiyor.
Son olarak kurumdan üst yazı almaya geldi. Benim yazdığım üst yazıyı ekliyorum. Kendinize göre düzenleyip müdüre imzalatıyorsunuz. Ve son olarak başvuru belgesinin bir kopyasını cd'ye kaydedip hazırlıkları bitiriyorsunuz. (Bu senekei kılavuza baktım grundtvig cd isterken comenius cd istemiyor siz formu yollama aşamasında kontrol edersiniz)
Gelelim en güzel aşamaya. Tüm işlemler bitti. Telli bir dosyayı alıyoruz. CD üzerine ad soyad hangi başvuru dönemi bilgilerini yazıp beyaz cd poşetinin içine koyuyoruz daha sonra bu zarfı plastik poşetin arka tarafına yapıştırıyoruz. Diğer tüm evrakları delgeç ile delip üst yazıdaki sıraya göre telli dosyaya takıyoruz. Dikkat kesinlikle poşet dosya kullanmayın tüm evrakları delip evrakları doğrudan telli dosyaya takın... İşte başvuru formu hazır.
Formu kargo ile yolladım. Kargoların havalı torbaları var. 2 lira gibi bir ek ücretle o torbalara koymanızı tavsiye ederim zira içinde cd bulunmakta. Bundan sonra sıkıntılı bekleme süreci başlıyor. Yaklaşık 2-2.5 ay gibi bir süre sonra başvuru sonuçlarını bekliyorsunuz. Hangi bölümden başvurduysanız o bölüm sayfasında sonuçlar açıklanmakta.
Evet arkadaşlar bu başlığı elimden geldiği kadar devam ettirmeye kararlıyım. Umarım bir kaç kişiye ilham verip bu fırsattan yararlanmalarını sağlayabilirim. Benim bu işe girmemi sağlayan İngilizce Öğretmenimize her gün anıyorum, umarım bu yazıyı okuyanlardan bir kaç kişi de beni anar. İstediğiniz soruları sorabilirsiniz. Az sonra kabul edildikten sonraki deneyimlerimi paylaşacağım... Süreç boyunca gidip gelene kadar her türlü aşamayı burada paylaşmayı planlıyorum...
Kolay gelsin...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. aşama (yurt dışı çıkış izni)
Arkadaşlar bekleme süresi sona erip sonuçlar açıklandığında öncelikle bayağı bir sevindiğimi söyleyebilirim. Daha sonra ilk olarak ulusal ajanstan mail adresinize bir sözleşme geliyor. Gelen sözleşmenin çıktısını alıyorsunuz. Bu sözleşmede anlaşmanın içeriği, kişisel bilgileriniz, banka hesap bilgileriniz gibi detaylar var. Hibe Euro olarak yatacağı için euro hesabı açmanız lazım. Internet bankacılığı kullanıyorsanız bankaya gitmeden açabiliyorsunuz en azından halk bankası kullananlar açabilirler. Bu formun her sayfasını eksiksiz imzalayıp 2 nüshayıda ulusal ajansa kargoluyorsunuz. Kısa zamanda size başkan tarafından imzalanmış bir nüsha ev adresine geri geliyor, bir nüsha onlarda kalıyor.
Adınız açıklandığı anda okula da kabül edildiğinize dair bir resmi yazı geliyor. Hemen bu yazının bir fotokopisini çekip kendinize alıyorsunuz diğeri okulda kalıyor, izin dilekçesinin ekine koyuyorlar....Bu aşama izin alma aşaması olduğundan her şey silsile yoluyla olacak. Öncelikle siz okula bir dilekçe ile başvuruyorsunuz. (Okula_dilekce). Daha sonra okul dilekçenize istinaden ilçe milli eğitim müdürlüğüne bir yazı gönderiyor. (milli_egitim_izin). İlçe kaymakamlığa oradan valiliğe kadar gidip size izin olarak geri gelecek... Yol hariç dediğiniz için 1 gün öncesi ve bir gün sonrası izinli sayılıyorsunuz. Örneğin ben 4.02.2011 tarihinde gidip 12.02.2011 tarihinde döneceğim...
Bu arada kabül edildiğinizi öğrendiğiniz anda hemen kurs yetkilileri ile irtibata geçin. Bazı durumlarda yeterli katılımcı olmazsa kurslar iptal olabiliyormuş umarım böyle şanssızlıklar yaşamazsınız. (umarım bende yaşamam) Bu aşamada kursa ön hazırlık için ne yapacağımla ilgili bir mail aldım kurs organizatöründen. Örneğin bir kitap okuyacağım ve kurumumu anlatan bir poster hazırlayacağım. Bu her kurs için farklı olabiliyor. Bunun yanında kursun olacağından kesin emin olunduktan sonra uçak biletini alıyorsunuz. Ben ulusal ajanstan sözleşme imzalanıp gelince hemen aldım uçak biletini. Bu arada listelerden aynı kursa katılacak öğretmenlere ulaştım ve aynı uçakla gitmeyi organize ettim. Gerçi 1 öğretmen ben aramadan biletini almış ama diğer 2 öğretmen ile aynı uçakla gideceğiz. En azından Oraya inince sudan çıkmış balık gibi olmam. Yanımda aynı dili konuşan 2 arkadaşım daha olacak. Bu arada organizatör bir mesaj yolladı ve geleceklerin uçuş saatlerini aldı dediğine göre transfer işlerinde yardımcı olacakmış....
2. aşama şu anda bu kadar. Kursa kabul edildikten sonra izin aşamasında gerekli belgeleri ekte 2. asama adıyla yükledim. 3. aşama'da görüşmek üzere....
--------------------------------------------------------------------------------
3. Aşama...(Pasaport Başvurusu)
Sevgili arkadaşlar bugün 3. aşamanın sonuna geldim sonunda. En son olarak izin işlemleri için ilçe milli eğitim müdürlüğüne başvurmuştum. Yaklaşık olarak 15 gün sonunda valilik oluru alınmış şekilde izin yazım elime geldi. Ancak ek ders soran arkadaşlar için sanırım cevap olumsuz olacak. Zira izinli yazıyor. Görevli izinli yazsaydı alabilirdim ama öyle görünüyorki alamayacağım. Ama bence bu düşünülecek bir dert değil emin olun 1 haftalık ek-ders bedelinden çok daha fazlaya bedeldir bu deneyim.
3. aşama pasaport için başvuru aşamasıydı. Öncelikle internetten e-pasaport sayfasına girip randevu alın. Hizmet pasaportu sadece il merkezinden verilebiliyor. Öncelikle biyometrik fotoğraf çektiriyorsunuz. 2 tane polislere veriliyor, 1 tane başvuru formuna yapıştırılıyor.4 tane çektirin. Daha sonra bir banka şubesinden Pasaport cüzdan bedeli yatırıyorsunuz. (62,5 lira) ama arkadaşımın dediğine göre bu bedeller daha sonra masraf olarak gösteriliyormuç. Ben hizmet pasaport başvuru dosyasını ekliyorum ancak başvuru sırasında kendi ilinizin sayfasından bu formu kontrol edin zira arada sırada değişebiliyor. Önce okulda mühürlenip imzalanıyor. Daha sonra İl'e gidip il'de mühürlenip imzalanıyor ve belgeye sayı veriliyor. Fotoğrafın üzerine soğuk damga yapılıyor. Daha sonra elimizde başvuru formu, 2 adet biometrik fotoğraf, yatırdığımız paranın makbuzu ve valilik oluru ile pasaport şubesine gidiyorsunuz. Öncelikle hemen orada parmak izi veriyorsunuz daha sonra randevu aldığınız için sıra beklemeden işleminizi yapıyorsunuz. Pasaport size PTT kargo ile gönderiliyor. 4. aşamada görüşmek üzere...
----------------------------------------------------------------------------------
4. Aşama…
Evet, geldik en güzel aşamaya… Sonunda beklenen gün geldi ve Havaalanına gittim. Öncelikle yurt dışına çıkış için çıkış harcını yatırmanız gerekmekte. (15 tl) Sakın size verecekleri küçük pul gibi zımbırtyı kaybetmeyin zira daha sonra onu ulusal ajansa yolayıp 15 lirayı alacaksınız. Yaklaşık olarak 2 saat 10 dakikalık yolculuktan sonra İtalya’ya indik ve çile başladı. Bende öyle bir şans vardır ki anlatamam. 30 senedir kar yağmayan Roma’ya ilk kar beni bulmuş ve gittiğimde öncelikle 1 saat boyunca pasaport kuyruğunda bekledik. (Canım ülkeme kurban olayım dönüşte 10 dakika ’da hallettik aynı işlemi) Daha sonra kar dolayısıyla çoğu çalışan havaalanına gelemediğinden 3 saat kadar bavul kuyruğunda bekledik. Yani 4 saat havaalanında esir olduk. Daha sonra Kurs alanında ulaştık.
Kursta 14 ülkeden toplam 24 kişi vardı. Kurstaki konular ile ilgili bir konu açmayı düşünüyorum ama şöyle söyleyebilirim ki gerçekten çok güzel etkinlikler yaptık. Halk eğitim merkezinde çalıştığımdan öğrencilerim arasında devamlı bir sirkülasyon olmakta ve grup oluşturma konusunda öğrendiklerim gerçekten meslek hayatımda kullanılacak şeyler. Kurs epey yoğun geçti. 1 hafta boyunca 1 gün Roma gezisi vardı sadece onun dışında bayağı bir etkinlik yaptık. Bu deneyim benim için ilk yurt dışı deneyimiydi inanın o hafta boyunca hem yabancı ülkelere bakış açımın değiştiğini hem de yabancıların bize bakış açılarını öğrenmem konusunda çok yararlı oldu. Yurt dışına Turistik gezi yapsam bu kadar yararlı olması mümkün değil çünkü çevrendeki herkes öğretmen ve değişik yerlerden çok farklı uygulamalar öğrenilebiliyor. Örneğin bir okul ziyaretine gidiyorsun birisi bizim orada böyle yaparız diyor, diğeri kendi ülkesinden örnek veriyor bu şekilde korkunç bir bilgi paylaşımı oluyor. Örneğin orada bir lise ziyaretinde bulunduk rahatlıkla söyleyebilirim ki bizim okullar çokta farklı değil.
Çok güzel geçen 1 haftadan sonra ülkemize geri döndük. Eşimden çok özlediğim yemekleri yapmasını istedim. Kursa başvuru yaparken mesajda istediğiniz tür yemekleri karşılayıp karşılamadıklarını sorun bence. Biz oldukça şanslıydık. Grubumuzda 4 Türk vardı bizim için Domuz eti olmayan yemekler pişiyordu, ayrıca 1 vejetaryen vardı ayrıca onun için özel yemekler çıkıyordu. Bunu başta belirtmenizde fayda var. Döndükten sonra nihai rapor hazırlamanız gerekmekte ve bu raporu 1 ay içinde hazırlıyorsunuz. Bana henüz mail gelmedi ancak mail geldikten sonra bu kısmı da paylaşacağım. Harcırah fazlasıyla yetti hatta cebime para bile kaldı ki istesem hiç para bile harcamayabilirdim. İşin maddi boyutunu hiç düşünmeyin ama yine canım ülkeme kurban olayım İtalya epey pahalıymış bunu öğrendim.
Şu anda foto ekleyemiyorum ancak en yakın zamanda ekleyip sizi özendirmek isteyeceğim. Dediğim gibi bu deneyimi üzerine para verseniz yaşamanız zor. Turist olarak gitseniz bile orada iletişime geçecek adamı nerde bulacaksınız. Kısaca bu kurslar oldukça yararlı, hem kişisel gelişim açısından hem de mesleki gelişim açısından size çok şey katacağına emin olabilirsiniz. İngilizce konusunu hallettiğiniz anda önünüzde en ufak bir engel kalmıyor. ilk başta tedirgin gittim zira gramer olarak kendime güvenirim ancak konuşma konusunda endişeliydim ama İngilizcemin oradaki bayağı kişiden iyi olduğunu bile söyleyebilirim. Çekincesi olanlar hiç çekinmesin 2. Gün çekingenliği atıp bülbül gibi şakımaya başladım.
Forumda çok yazmasam da her gün girip takip edenlerdenim. Ankara BÖTE 2002 mezunuyum yani ilk mezunlardanım. Meslekte 9 yıl geride kaldı. Ankara' da başladığım meslek hayatını şu anda Gebze Halk Eğitimi merkezinde sürdürmekteyim.
Böyle bir başlık oluşturmamın sebebi sabah Hizmet içi eğitimle ilgili gelen bir mesajı görmem oldu. Aslında böyle bir sayfayı daha sonra oluşturmayı planlıyordum ancak biraz vakit ayırarak şimdi oluşturmaya karar verdim. Dediğim gibi meslekte onca yılı geride bırakmama rağmen Yurt dışında hizmet içi eğitime katılmak gibi bir hakkımız olduğunu buraya gelene kadar bilmiyordum. Bu sene ilk kez AB hibesi için Ulusal Ajansa başvurdum ve ilk başvurumda isteğim kabul edildi. Bir terslik olmazsa 05.02.2012 tarihinde Roma'da bir hizmetiçi eğitim faaliyetine katılacağım.
Bu konuyu açmamdaki amaç benim durumumda olan arkadaşları bilgilendirmektir. Bu yüzden biraz uzun bir yazı olacak...
Bu eğitimler için aradığınız her türlü bilgi Türkiye Ulusal Ajansı Web Sitesinde Mevcut. Adres: http://www.ua.gov.tr Ama ben işleri hızlandırmak için daha önceden yaptığım çalışmaları kısaca anlatayım size.
Öncelikle bazı şartları sağlamamız gerekmekte ve bu şartlar her sene değişiklik gösterebilmektedir. Dolayısıyla resmi siteye gidip o senenin ulusal teklif çağrısını okumakta fayda var diye düşünüyorum. Öncelikle eğer ilköğretim, ortaöğretim kurumlarındaysanız comenius üzerinden, eğer halk eğitimi gibi kurumlardaysanız grundtvig üzerinden başvuru yapılmakta. Bu sene 3 dönem olarak başvurular yapılmakta
- İlk başvuru dönemi 16 Ocak 2012
- İkinci başvuru dönemi 30 Nisan 2012
- Üçüncü başvuru dönemi 17 Eylül 2012 olarak düzenlenmiş.
Peki hangi şartlar var?
1. 2010, 2011 ve 2012 Ulusal Teklif Çağrısı dönemlerinde Comenius Hizmet İçi Eğitim faaliyeti kapsamında hibe alarak faaliyetten yararlanmış olan başvuru sahiplerine ait başvurular geçersiz sayılacaktır.
2Aynı başvuru döneminde sadece bir başvuru yapılabilir; birden fazla başvuru yapılması durumunda tüm başvurular geçersiz sayılacaktır.
3. Başvuru formuna ek olarak sunulması gereken belgeler;
3.1. Salt Dil Öğrenim Kursları hariç (bkz. LLP Guide 2012 Part II.b), başvuru sahiplerinin dil yeterlilik puanlarını gösteren ulusal veya uluslararası belgelerini başvuruları ile birlikte sunmaları gerekmektedir. Bu sene comenius için KPDS 70 puan istiyor. Grundtvig başvuruları için KPDS 50 puan yetmekte...
3.2. Başvuru sahibinin çalışmakta olduğu okul yasal temsilcisinden alacağı resmi izin yazısı
3.3. Kurs organizatörü tarafından ön kayıt yapıldığına dair teyit belgesi
3.4. Başvurulacak olan hizmet içi faaliyetine ait içerik ve program
Başvuru şartları içinde önemli olan tek şey DİL BELGESİ. Onun dışındaki her şeyi hazırlamak için inanın bir kaç gün yeterli gelmekte...
Bu şartları sağladığınızı düşünüyorsanız ilk olarak size uygun kursu bulmak gerekiyor. Kurs ile ilgili araştırmayı şu adreste yapıyoruz. https://webgate.ec.europa.eu/llp/istcoursedatabase/search.cfm Bu adreste istediğimiz özelliğe göre kursları filtreleyip seçim yapabilirsiniz. Baktığınızda bir kursun bir sene içerisinde birden fazla olduğunu göreceksiniz bu bizim için önemli.
Burada dikkat etmemiz gereken nokta kursun başlangıç tarihi. Örneğin ben 2011 yılı eylül döneminde başvurdum. 16 eylül son başvuru günüydü. Sonuçları açıklanması 2,5 ay kadar sürüyor. Bizim başvuru sonuçları Kasım sonu açıklandı. Daha sonra size sözleşme geliyor, sözleşmeyi imzalayıp geri gönderiyorsunuz ve 45 gün içinde para hesabınıza yatıyor. Yani siz başvuru dönemi son tarihine yaklaşık olarak 3,5-4 ay ekleyip kursları öyle belirleyin. Örneğin 16 Ocakta başvuracaklar bence Mayıs ayında başlayacak kurslara yönelirlerse işleri garanti olur gibime geliyor.
Sizin eğitim ihtiyacınıza uygun bir kurs bulduğunuz anda ilk yapmanız gereken kurs organizatörü ile iletişime geçmek. Burada kendinizi kısaca tanıtıyorsunuz ve aynı zamanda katılmak istediğiniz kurs dönemini organizatöre bildiriyorsunuz. Her kurusn belirli bir kontenjanı oluyor ancak kontenjan bizim için bir sorun teşkil etmemekte zira her isteyeni ön kayıt yapmaktalar. Kurs düzenleyenler için siz önemlisiniz...
Kursa ön kaydınız kabul edilince size ön kayıt belgesini yolluyorlar ("pre-confirmation letter"). Bu kısım önemli...Bana word belgesi olarak yolladılar. Ben bu belgeyi ıslak imzalatıp tarayıcıdan tarayıp PDF formatında göndermelerini istedim. Ön kayıt belgesi önemli başvuru sırasında sizden istiyorlar. Unutmayın bir başvuru döneminde sadece 1 kurs için başvurabilirsiniz. Ben kurs arama döneminde 3 kursla irtibata geçtim, sonuç olarak içlerinden bir tanesini seçtim.
Dil olayını hallettik, kurs arama işlemini tamamladık sıra başvuru belgesini hazırlamaya geldi. İlk işimiz https://online.ua.gov.tr/trnasp/ adresine girip üye olmak. (Bu arada üye onay mailini silmeyin siteyi kim yaptı bilmiyorum ama şifreyi değişrmek mümkün değil) Hangi birim üzerinden başvuru yapacaksanız o birimi seçip başvuru formunu bilgisayara indiriyorsunuz. Burası çok önemli. Her sene başvuru formlarının şekli değişebiliyor. Siz başka birinden geçen senelerin başvuru formunu alıp doldurup göndermeyi denerseniz ilk aşamada kaybedersiniz. (Zaten formu incelediğinizde farklı bir yapıya sahip olduğunu anlayacaksınız...)
Formu düzgün bir şekilde hiç boş alan bırakmadan doldurmanız gerekmekte. Aksi takdirde uzman incelemesine girmeden değerlendirme dışı kalırsınız. Zaten formun sonunda "validate" tuşuna bastığınızda hata varsa size bildiriyor. Formunuz bildiğim kadarıyla bir Türk bir yabancı olmak üzere 2 uzman tarafından incelenmekte. Bu inceleme http://www.ua.gov.tr/uploads/comenius/hie/2012/GfNA-II-B-COM-IST-quality assessment.pdf ve http://www.ua.gov.tr/uploads/comenius/hie/2012/GfNA-II-B-COM-IST-eligibility check.pdfadresinde belirlenen kriterlere göre yapılmakta ve bu kriterler sonucunda alacağınız puan sizin durumunuzu belirlemekte.
Formu doldurduktan sonra turna sistemini kulllarak sisteme yüklüyorsunuz. Böylece başvurunuz sisteme yüklenmiş oluyor. Sisteme yüklediğiniz form başvurularım kısmında görüntülenmekte. Forma tıkladığınızda formun son sürümünü download edip çıktısını alıyorsunuz. Aldığınız çıktıyı MAVİ kalemle imzalıyorsunuz aynı zamanda okul idaresinede imzalatıyorsunuz. Sonuç olarak elimizde kurstan gelen ön kayıt belgesi, başvuru formu, dil belgesi (ÖSYM sonuç sayfasını yazdırıp müdüre aslı gibidir bastırdım) bulunmakta. Kurs bilgileri formunu ya organizatörden isteyebilirsiniz ya da ben gibi kurs veri tabanında kurs açıklama sayfasından kopyalayıp kendiniz oluşturabilirsiniz fark etmiyor.
Son olarak kurumdan üst yazı almaya geldi. Benim yazdığım üst yazıyı ekliyorum. Kendinize göre düzenleyip müdüre imzalatıyorsunuz. Ve son olarak başvuru belgesinin bir kopyasını cd'ye kaydedip hazırlıkları bitiriyorsunuz. (Bu senekei kılavuza baktım grundtvig cd isterken comenius cd istemiyor siz formu yollama aşamasında kontrol edersiniz)
Gelelim en güzel aşamaya. Tüm işlemler bitti. Telli bir dosyayı alıyoruz. CD üzerine ad soyad hangi başvuru dönemi bilgilerini yazıp beyaz cd poşetinin içine koyuyoruz daha sonra bu zarfı plastik poşetin arka tarafına yapıştırıyoruz. Diğer tüm evrakları delgeç ile delip üst yazıdaki sıraya göre telli dosyaya takıyoruz. Dikkat kesinlikle poşet dosya kullanmayın tüm evrakları delip evrakları doğrudan telli dosyaya takın... İşte başvuru formu hazır.
Formu kargo ile yolladım. Kargoların havalı torbaları var. 2 lira gibi bir ek ücretle o torbalara koymanızı tavsiye ederim zira içinde cd bulunmakta. Bundan sonra sıkıntılı bekleme süreci başlıyor. Yaklaşık 2-2.5 ay gibi bir süre sonra başvuru sonuçlarını bekliyorsunuz. Hangi bölümden başvurduysanız o bölüm sayfasında sonuçlar açıklanmakta.
Evet arkadaşlar bu başlığı elimden geldiği kadar devam ettirmeye kararlıyım. Umarım bir kaç kişiye ilham verip bu fırsattan yararlanmalarını sağlayabilirim. Benim bu işe girmemi sağlayan İngilizce Öğretmenimize her gün anıyorum, umarım bu yazıyı okuyanlardan bir kaç kişi de beni anar. İstediğiniz soruları sorabilirsiniz. Az sonra kabul edildikten sonraki deneyimlerimi paylaşacağım... Süreç boyunca gidip gelene kadar her türlü aşamayı burada paylaşmayı planlıyorum...
Kolay gelsin...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. aşama (yurt dışı çıkış izni)
Arkadaşlar bekleme süresi sona erip sonuçlar açıklandığında öncelikle bayağı bir sevindiğimi söyleyebilirim. Daha sonra ilk olarak ulusal ajanstan mail adresinize bir sözleşme geliyor. Gelen sözleşmenin çıktısını alıyorsunuz. Bu sözleşmede anlaşmanın içeriği, kişisel bilgileriniz, banka hesap bilgileriniz gibi detaylar var. Hibe Euro olarak yatacağı için euro hesabı açmanız lazım. Internet bankacılığı kullanıyorsanız bankaya gitmeden açabiliyorsunuz en azından halk bankası kullananlar açabilirler. Bu formun her sayfasını eksiksiz imzalayıp 2 nüshayıda ulusal ajansa kargoluyorsunuz. Kısa zamanda size başkan tarafından imzalanmış bir nüsha ev adresine geri geliyor, bir nüsha onlarda kalıyor.
Adınız açıklandığı anda okula da kabül edildiğinize dair bir resmi yazı geliyor. Hemen bu yazının bir fotokopisini çekip kendinize alıyorsunuz diğeri okulda kalıyor, izin dilekçesinin ekine koyuyorlar....Bu aşama izin alma aşaması olduğundan her şey silsile yoluyla olacak. Öncelikle siz okula bir dilekçe ile başvuruyorsunuz. (Okula_dilekce). Daha sonra okul dilekçenize istinaden ilçe milli eğitim müdürlüğüne bir yazı gönderiyor. (milli_egitim_izin). İlçe kaymakamlığa oradan valiliğe kadar gidip size izin olarak geri gelecek... Yol hariç dediğiniz için 1 gün öncesi ve bir gün sonrası izinli sayılıyorsunuz. Örneğin ben 4.02.2011 tarihinde gidip 12.02.2011 tarihinde döneceğim...
Bu arada kabül edildiğinizi öğrendiğiniz anda hemen kurs yetkilileri ile irtibata geçin. Bazı durumlarda yeterli katılımcı olmazsa kurslar iptal olabiliyormuş umarım böyle şanssızlıklar yaşamazsınız. (umarım bende yaşamam) Bu aşamada kursa ön hazırlık için ne yapacağımla ilgili bir mail aldım kurs organizatöründen. Örneğin bir kitap okuyacağım ve kurumumu anlatan bir poster hazırlayacağım. Bu her kurs için farklı olabiliyor. Bunun yanında kursun olacağından kesin emin olunduktan sonra uçak biletini alıyorsunuz. Ben ulusal ajanstan sözleşme imzalanıp gelince hemen aldım uçak biletini. Bu arada listelerden aynı kursa katılacak öğretmenlere ulaştım ve aynı uçakla gitmeyi organize ettim. Gerçi 1 öğretmen ben aramadan biletini almış ama diğer 2 öğretmen ile aynı uçakla gideceğiz. En azından Oraya inince sudan çıkmış balık gibi olmam. Yanımda aynı dili konuşan 2 arkadaşım daha olacak. Bu arada organizatör bir mesaj yolladı ve geleceklerin uçuş saatlerini aldı dediğine göre transfer işlerinde yardımcı olacakmış....
2. aşama şu anda bu kadar. Kursa kabul edildikten sonra izin aşamasında gerekli belgeleri ekte 2. asama adıyla yükledim. 3. aşama'da görüşmek üzere....
--------------------------------------------------------------------------------
3. Aşama...(Pasaport Başvurusu)
Sevgili arkadaşlar bugün 3. aşamanın sonuna geldim sonunda. En son olarak izin işlemleri için ilçe milli eğitim müdürlüğüne başvurmuştum. Yaklaşık olarak 15 gün sonunda valilik oluru alınmış şekilde izin yazım elime geldi. Ancak ek ders soran arkadaşlar için sanırım cevap olumsuz olacak. Zira izinli yazıyor. Görevli izinli yazsaydı alabilirdim ama öyle görünüyorki alamayacağım. Ama bence bu düşünülecek bir dert değil emin olun 1 haftalık ek-ders bedelinden çok daha fazlaya bedeldir bu deneyim.
3. aşama pasaport için başvuru aşamasıydı. Öncelikle internetten e-pasaport sayfasına girip randevu alın. Hizmet pasaportu sadece il merkezinden verilebiliyor. Öncelikle biyometrik fotoğraf çektiriyorsunuz. 2 tane polislere veriliyor, 1 tane başvuru formuna yapıştırılıyor.4 tane çektirin. Daha sonra bir banka şubesinden Pasaport cüzdan bedeli yatırıyorsunuz. (62,5 lira) ama arkadaşımın dediğine göre bu bedeller daha sonra masraf olarak gösteriliyormuç. Ben hizmet pasaport başvuru dosyasını ekliyorum ancak başvuru sırasında kendi ilinizin sayfasından bu formu kontrol edin zira arada sırada değişebiliyor. Önce okulda mühürlenip imzalanıyor. Daha sonra İl'e gidip il'de mühürlenip imzalanıyor ve belgeye sayı veriliyor. Fotoğrafın üzerine soğuk damga yapılıyor. Daha sonra elimizde başvuru formu, 2 adet biometrik fotoğraf, yatırdığımız paranın makbuzu ve valilik oluru ile pasaport şubesine gidiyorsunuz. Öncelikle hemen orada parmak izi veriyorsunuz daha sonra randevu aldığınız için sıra beklemeden işleminizi yapıyorsunuz. Pasaport size PTT kargo ile gönderiliyor. 4. aşamada görüşmek üzere...
----------------------------------------------------------------------------------
4. Aşama…
Evet, geldik en güzel aşamaya… Sonunda beklenen gün geldi ve Havaalanına gittim. Öncelikle yurt dışına çıkış için çıkış harcını yatırmanız gerekmekte. (15 tl) Sakın size verecekleri küçük pul gibi zımbırtyı kaybetmeyin zira daha sonra onu ulusal ajansa yolayıp 15 lirayı alacaksınız. Yaklaşık olarak 2 saat 10 dakikalık yolculuktan sonra İtalya’ya indik ve çile başladı. Bende öyle bir şans vardır ki anlatamam. 30 senedir kar yağmayan Roma’ya ilk kar beni bulmuş ve gittiğimde öncelikle 1 saat boyunca pasaport kuyruğunda bekledik. (Canım ülkeme kurban olayım dönüşte 10 dakika ’da hallettik aynı işlemi) Daha sonra kar dolayısıyla çoğu çalışan havaalanına gelemediğinden 3 saat kadar bavul kuyruğunda bekledik. Yani 4 saat havaalanında esir olduk. Daha sonra Kurs alanında ulaştık.
Kursta 14 ülkeden toplam 24 kişi vardı. Kurstaki konular ile ilgili bir konu açmayı düşünüyorum ama şöyle söyleyebilirim ki gerçekten çok güzel etkinlikler yaptık. Halk eğitim merkezinde çalıştığımdan öğrencilerim arasında devamlı bir sirkülasyon olmakta ve grup oluşturma konusunda öğrendiklerim gerçekten meslek hayatımda kullanılacak şeyler. Kurs epey yoğun geçti. 1 hafta boyunca 1 gün Roma gezisi vardı sadece onun dışında bayağı bir etkinlik yaptık. Bu deneyim benim için ilk yurt dışı deneyimiydi inanın o hafta boyunca hem yabancı ülkelere bakış açımın değiştiğini hem de yabancıların bize bakış açılarını öğrenmem konusunda çok yararlı oldu. Yurt dışına Turistik gezi yapsam bu kadar yararlı olması mümkün değil çünkü çevrendeki herkes öğretmen ve değişik yerlerden çok farklı uygulamalar öğrenilebiliyor. Örneğin bir okul ziyaretine gidiyorsun birisi bizim orada böyle yaparız diyor, diğeri kendi ülkesinden örnek veriyor bu şekilde korkunç bir bilgi paylaşımı oluyor. Örneğin orada bir lise ziyaretinde bulunduk rahatlıkla söyleyebilirim ki bizim okullar çokta farklı değil.
Çok güzel geçen 1 haftadan sonra ülkemize geri döndük. Eşimden çok özlediğim yemekleri yapmasını istedim. Kursa başvuru yaparken mesajda istediğiniz tür yemekleri karşılayıp karşılamadıklarını sorun bence. Biz oldukça şanslıydık. Grubumuzda 4 Türk vardı bizim için Domuz eti olmayan yemekler pişiyordu, ayrıca 1 vejetaryen vardı ayrıca onun için özel yemekler çıkıyordu. Bunu başta belirtmenizde fayda var. Döndükten sonra nihai rapor hazırlamanız gerekmekte ve bu raporu 1 ay içinde hazırlıyorsunuz. Bana henüz mail gelmedi ancak mail geldikten sonra bu kısmı da paylaşacağım. Harcırah fazlasıyla yetti hatta cebime para bile kaldı ki istesem hiç para bile harcamayabilirdim. İşin maddi boyutunu hiç düşünmeyin ama yine canım ülkeme kurban olayım İtalya epey pahalıymış bunu öğrendim.
Şu anda foto ekleyemiyorum ancak en yakın zamanda ekleyip sizi özendirmek isteyeceğim. Dediğim gibi bu deneyimi üzerine para verseniz yaşamanız zor. Turist olarak gitseniz bile orada iletişime geçecek adamı nerde bulacaksınız. Kısaca bu kurslar oldukça yararlı, hem kişisel gelişim açısından hem de mesleki gelişim açısından size çok şey katacağına emin olabilirsiniz. İngilizce konusunu hallettiğiniz anda önünüzde en ufak bir engel kalmıyor. ilk başta tedirgin gittim zira gramer olarak kendime güvenirim ancak konuşma konusunda endişeliydim ama İngilizcemin oradaki bayağı kişiden iyi olduğunu bile söyleyebilirim. Çekincesi olanlar hiç çekinmesin 2. Gün çekingenliği atıp bülbül gibi şakımaya başladım.