Sizce Yapay zekanın geleceği ne olur?

Kodla Büyü

kgunduz

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Merhabalar arkadaşlar.
benimde kafamda bazı görüşler oluşuyor ama acaba bilim kurgu kafasında mıyım diye düşünüyorum.
sizin öngürüleriniz nelerdir?

Türk usulü fişini çeker, işini bittiririz.”Şaka bir yana; emek ve iş gücü açısından bakarsak gelecek oldukça karanlık görünüyor. Büyük dönüşümler, savaşlar, isyanlar, dünyaya yayılacak otoriter yönetimler kapıda bekliyor."

Klasik anlamda internetin öldüğünü düşünüyorum ben. Yapay zeka tarafından üretilen metin, görsel, video vb içerikler gerçeğinden ayırt edilemeyecek seviyede. Hele sosyal medyanın güvenilir hiçbir yanı kalmadı. Zaten son yıllarda etkileşim elde etme ve gelir kapısı haline gelen youtube, instagram, tiktok gibi platformlar çöplük haline gelmişti. Yapay zeka da tuz biber oldu. Belki de eski alışkanlık olan bbnet gibi forumlar son kale diyebilirim. Forum sayfalarına yapay zekanın doğrudan içerik eklemesi önlenmelidir.

Klasik anlamda internetin öldüğünü düşünüyorum ben. Yapay zeka tarafından üretilen metin, görsel, video vb içerikler gerçeğinden ayırt edilemeyecek seviyede. Hele sosyal medyanın güvenilir hiçbir yanı kalmadı. Zaten son yıllarda etkileşim elde etme ve gelir kapısı haline gelen youtube, instagram, tiktok gibi platformlar çöplük haline gelmişti. Yapay zeka da tuz biber oldu. Belki de eski alışkanlık olan bbnet gibi forumlar son kale diyebilirim. Forum sayfalarına yapay zekanın doğrudan içerik eklemesi önlenmelidir.

Biraz önce şunu okumuştum.
twitter'da 7/24 kendi kendine içerik paylaşan yapay zeka ajanı...

twitter'da 7/24 kendi kendine içerik paylaşan yapay zeka ajanı...
Tamamen ücretsiz, tamamen lokal - API maliyeti sıfırEvdeki Mac Mini'de günlerce kendi kendine çalıştı

Ne yapıyor?
→ Youtube'da tutmuş videoları kesip türkçe dublaj ediyor
→ Yapay zeka alanındaki hesapları takip edip, tutmuş içeriklere reply yazıyor
→ Sabah, öğlen, akşam, gece — kendi kendine tweet atıyo
→ Chrome tarayıcıyı açıp kullanabiliyor
→ Her gün öğrendiklerini kaydedip davranışını güncelliyor

Dürüst sonuçlar:
→ Etkileşim ve görülme arttı
→ Takipçi henüz pek artmadı ama öğreniyor

dünya genelinde uçar, ülkemizde yasaklanır ve seçmeli yapay zeka uygulamaları dersi kaldırılır.

büyük şirketler iyice tekel olur, web sitelerini, bütün uygulamaları bile onlar yapar. reklam geliri olan yürüyüş uygulaması bile büyük yz uygulamalarının içinde olur, hey gemini benim yürüyüşleri takip et bana haftalık rapor ver olayına döner. su elektrik faturası öder gibi sürekli fatura öderiz. ama bir yerde doygunluğa ulaşacak, gelişim bitecek. Çok ileri gidemez, masa başı işlerin bazıları, özellikle hukuk ve analiz işleri tamamen yapay zekaya devrolur ama ancak bu kadar ileri gider. 100 sene sonrasını bilemeyiz ama 10-15 yıllık süreçte daha fazlası imkansız. İnanılmaz bir maliyeti var.

Yapay zeka ileride paralı olacak. Çünkü bu maliyet kaldırılamaz . Şimdilik alıştırma aşamasında bedava :) KApitalizm böyle çalışır. Ama ben ciddi gelecek görüyorum . Bu bir heves değil

Çoğu meslekte çalışan insan sayısı azalır. Sanayi ve tarım sektörü büyük oranda yapay zeka destekli sistemler ile yürütülür hale gelecektir. Yazılım grafik tasarım gibi alanlarda çalışan sayısında önümüzdeki yıllarda çalışan sayısı yarı yarıya alacak gibi duruyor. Öğretmenlik doktorluk avukatlık gibi meslekler çalışan sayısı bakımından bence en az etkilenen meslekler olacaktır ama bu meslekleri icra etmek yapay zeka sayesinde çok daha kolay olacaktır. Gelecek hizmet sektörü üzerine kurulu olacak ve günümüz ekonomik normları ile geleceği şekillendirmek mümkün değil bu sistem kaos doğurur biraz sosyalizm biraz kominizm biraz liberalizm katılmış yeni ekonomik modeller görmemiz mümkün gelecekte. Çünkü on milyara yakın olan Dünya nüfusunu beslemek iş sahibi yapmak çok zor duruyor günümüzden geleceğe bakınca. Tabi hayat şartları değiştikçe yeni meslekler hayatımıza girecek bazı meslekler ise tamamen yok olacak...

insan iş gücünü azalatacak orası kesin. marketlerde manavlardaki express kasa mantığı tüm işletmelere yayılır ,hatta bankacılıkda tamamen dijital olur. ancak türkiye nüfusu gittikçe yaşlananan bir nüfus olduğu için bu teknolojileri kullanacak insan sayısı da az olacaktır. örneğin şuanda kendi annem babamın dijital bankacılık işlerinden tutun da hastane randevularına, edevlet işlerine kadar ben ilgileniyorum ileride ben bu işler için profesyonel bir iş sektörü olacağı görüşündeyim. dijital danışman mı olur adı ya da yardımcı mı bilmem ancak bunları kullanamayacak koca bir nüfus yığını var Türkiye'de. sıradan kıyafet alışverişini insan gücü olmadan ileri yaşlı birine ödeme yaptırmak çok zor çünkü.

Neler olacağına dair çok çeşitli görüşler mevcut, lakin pek hayra alamet işler olmayacağı kanısındayım. Birçok mesleğin yerini alacağı kesin; peki bu mesleklerde çalışan veya çalışması düşünülen insan nüfusu ne olacak? Düşünsenize dünya nüfusu 10 milyara çıkmış ama istihdamda çalışan insan sayısı belkide 1 milyar...Geri kalan insanların yaşaması ve gelir elde ebilmesi içi ne yapması gerekecek? Belkide yapay zeka bunu bir tehdit olarak algılayıp, katı ve sert nüfus planlamasına gidecek hatta savaşlar çıkarıp toplu ölümlerle nüfusu (O'na göre gereksiz kaynak tüketicilerini) belirli bir seviyeye indirebilecek? Bu ve benzeri soru ve sorunlar, yapay zeka geliştikçe daha da çok artacak...

Son düzenleme:
ilk bizim sektörü yani yazılımı bitirdi. Claude code kullanıyorum yok böyle bir şey. bütün kodlama dersleri çöp oldu.. oluyor.. olacak...
bence ortakuludaki dersin adı değişmeli yapay zeka olmalı. saçma sapan scratch, codeorg filan hepsi çöp

ilk bizim sektörü yani yazılımı bitirdi. Claude code kullanıyorum yok böyle bir şey. bütün kodlama dersleri çöp oldu.. oluyor.. olacak...
bence ortakuludaki dersin adı değişmeli yapay zeka olmalı. saçma sapan scratch, codeorg filan hepsi çöp
Bu konuda size katılmıyorum hocam. Dersimizde anlattığımız algoritma, temel seviyede öğrettiğimiz Scratch en çok da şu anda oldukça kıymetli olacak. Biz hiçbir zaman Scratch kullanarak ileride programcı olsunlar diye anlatmıyoruz ki dersimizi. Çalışma prensibini kavrasınlar, gelecekte dediğiniz gibi Claude Code gibi bir yapı sayesinde hangi alanda problemlere çözüm üretebileceğine isabetli karar verebilsinler diye oldukça önem kazandı derslerimizde anlattıklarımız. Sonuçta hiçbir çocuğa ileride yazar olsun diye okuma yazma öğretmiyoruz.

yok hocam her şeyi yapıyorlar, front-end bitti backend için hala çok az insana ihtiyaç var ilerde tamamen sfırlanabilir. şimdilik en önemli beceri SKILL dosyasılarını düzenleyebilrmek.

HDMI kablosunu gözümüze soktukları zaman her türlü medyayı içimizde hissedicez. Cennetten cehenneme geçiş bir düğmeyle olacak. Matrix uzak değil.

Mesele iş gücü veya işsiz kalmış veya kalacak insan sayısı ve/veya niteliği değil. İnsanın olmadığı herhangi bir sistem işlemez. Öncelikle her şeye müdahil olacak bir yapay zeka için yeteri kaynak yok. Ben istisnasız her şeyin o veya bu şekilde doğal formuna döneceğine inanırım. İnsanlık büyük bir döngü içinde. Bu döngü zamanı geldiğinde dengeye ulaşacak ve tekrar bir soru işareti oluşturana dek değişime devam edecek. Çok fazla şey gördüğümüz için şaşırmıyoruz ama insanoğlu şaşırılacak çok şey yaptı ki yapay zeka bunlardan biri değil bence, bunlarla var olacak kaçınılmaz bir sonuç. Varacağı yeri merak etmiyorum, şu halini anlamaya çalışıyorum sadece.

Bence pek çok alanda özellişip daha da yaygınlaşacak ve evet yazılım, hukuk , grafik tasarımı, iç mimarlık hatta tıpta pekcok konuda yapay zeka ile çalışacağız, tamamen istihdam sıfirlanmasa da iş gücü kaybı olacak, 10 kişinin yaptığı işi 3 kişi yapay zeka desteği ile yapar hale gelecek hatta geldi bile.
İnsan faktörü hep olacak ama azalacak kesinlikle.
Bundan kaçış yok artık.

yapay zekanın geleceği belli de bizim geleceğimiz ne olacak o belli değil. Yapay zeka ve türevleri, insansı robotlar derken iş imkanları ve özgürlüklerimiz yavaş yavaş elde gidiyor. 10 yıl içinde kendimizi bilim kurgu filminde bulacağız. bakalım bu sürece nekadar ayak uydurabileceğiz.

ilksms
Geri