Bugün 40 kişilik sınıfa çocuğumu 1. sınıfa başlattım. Pandemi de tek bir sırada 2 şerli oturuluyor. Sınıf hacim olarak bu kadar kalabalık, ortamı kaldırmıyor. Öğretmene bir evrak vermek için bir an için içeri girip çıktığımızda camların açık olmasına karşın, ortamdaki havanın an be an tükendiğini, sınıfın kalabalıktan hamam gibi olduğunu bizzat şayit oldum. Uzmanlar aşılı dahi olsak, esas koruyucu etkenin kalabalık kapalı ortamlarda bulunulmaması gerektiğini veya çok zaman harcanmaması gerektiğini söylemesine karşın neden bu kadar mesafesiz, kalabalık sınıflar var. Aşılarımızın tam dahi olsa, mesafe ve maske en önemli koruyucu etkenlerden. Çocuklar yaklaşık 1,5 saat sınıftan hiç çıkmadılar, hani 40 dakikada 1 10 dakika dışarı çıkma zorunluluğu vardı? ilimin, bilimin öğretildiği aklıselim eğitimin verildiği MEB te aşısız çocukları sınıflarda, pandeminin en önemli kurallarından biri olan mesafe kuralını hiçe sayarak eğitim öğretim yapacağız diyerek sınıflara alması tam bir cahillik. Yurt dışında okularını hiç kapatmadan eğitime devam eden ülkelerde sınıf mevcudiyetleri 15 kişi ile sınırlandırılmış. Toplumunun neredeyse %90 nı aşılamış ülkelerde bile bu bu şekilde bu yeni eğitim öğretim yılında da bu şekilde, devam etme kararı almışlar. Hele ki bu sene yeni varyantlarla birlikte çok sayıda çocuk ve genç hasta var. Teması bir kenara bıraktım, covid in en çok ve etkili bulaşma şekli, kalabalık ortamlarda aynı havayı solumak. Aynı ortamda aynı havayı soluma süresi arttıkça hastalanma ve hastaneye yatış oranı ve hastalığı ağır geçirme durumu çok daha fazla olduğu bilinmesine karşın, çocuklara bile bile çok büyük bir tehlike içine girmiş oluyorlar. Eğitim önemli, ama sağlık daha önemli. Sağlıklıysan, eğitim olur, yoksa olmaz. Hele ki bugünkü ölüm ve hastalık oranlarını gördükten sonra MEB'in kesintisiz bir eğitim öğretim için, seyreltilmiş, ders süreleri azaltılmış eğitim öğretim modelini bir süre daha devam ettirmesi gerekir. Bir can bile feda edilemez, bu çocuklarımız ve gençlerimizden. Aklı selim hareket edilerek, çocuklarımızın sağlığı ve sağlıklı bir yüz yüze eğitim için bulaşıcı hastalık durumlarında nasıl hareket edilmesi gerekiyorsa, o şekilde hareket edilmeli. Kapalı ortam olan sınıflardaki kişi sayısı seyreltilmeli. Yoksa bu şekilde dene, bekle gör mantığı ile hareket edilip, devam edilirse. Çocuklar arasında da çeşitli mutosyonlar oluşabilecektir. Riskten kaçınılmalı, mesafenin ve kapalı ortamlarda artırılabilmesi için sınıflar seyreltilmelidir. Yoksa çocuklarımız üzerinde, pandeminin tehlikeli ve ölümcül sonuçlarını tecrübe ederek, çok pişman olabiliriz. İlk ve ortaokul çağındakilerin tamamı aşısız, liselerde de bu oran çok düşük.