Okulda yaz staji hakkinda

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan A.K.D
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

A.K.D

Site Gezgini
Hayırlı akşamlar arkadaşlar bir kaç hususta konuya vakıf olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
Okulumuzda elektrik elektronik öğrencileri yaz stajı yapmadı lazım okulda elektrik öğretmeni yok idare tek teknik öğretmen sensin seni girevlendirecegiz diyo ama yonetmelikte ilgili alan öğretmeni yapar diyo bilgisayar öğretmeni yapabilir mi ? Ek ders ödemesi nasıl oluyor ve saat kaçtan kaça kadar sürecek...40 iş günü dile kolay tüm yaz gidecek...
Şimdiden teşekkürler

İşletmeyemi göndereceksiniz yoksa okuldamı staj yaptıraaksınız.

İşletmeye gönderilecekse koordinatör olarak görev verebilirler. Ancak Okulda ders olarak staj yaptırılacaksa alanınız olmadığı için sizin isteğinize bağlı görev verilebilir.

A.K.D' Alıntı:
Hayırlı akşamlar arkadaşlar bir kaç hususta konuya vakıf olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
Okulumuzda elektrik elektronik öğrencileri yaz stajı yapmadı lazım okulda elektrik öğretmeni yok idare tek teknik öğretmen sensin seni girevlendirecegiz diyo ama yonetmelikte ilgili alan öğretmeni yapar diyo bilgisayar öğretmeni yapabilir mi ? Ek ders ödemesi nasıl oluyor ve saat kaçtan kaça kadar sürecek...40 iş günü dile kolay tüm yaz gidecek...
Şimdiden teşekkürler
...
yönetmelik maddesi
varsa alan öğretmeni, yoksa yakın branştan başka bir öğretmen de girebilir diyor. bu nedenle girmenizde bir engel yok.
10 teknik ise staj 160 saat (160 / 8 = 20 iş günü)
11 teknik ve geçen sene staj yaptılar ise de 160 saat (160 / 8 = 20 iş günü)
11 teknik ise ve hiç staj yapmadılar ise 320 saat (320 / 8 = 40 iş günü)
.
her iş günü 8 saat kabul edilir. başka öğretmen olmadığı için size haftalık 40 saate kadar ücret verilebilir.

hocam bence dışarda yaptırt, koordinatör olarak görev al. eğer ki hafta içi staj açalım okulda dersen sana haftada 16 saat yani 2 gün için ödeme yaparlar. bizde 40 saat ek ders vermiyorlar. biz iki arkadaş 2'şer gün geliyoruz hafta içi 16 saat ek ders alıyoruz. üstelik alan öğretmeni mevzuu da var. koordinatörlük olursa alan öğretmeni olmak zorunda değilsin.

Dışarda yaptıracak kurum ve işyeri olmadığı için okulda yaptıracağız mecbur 19 ogrenci var ve tek teknik öğretmen ben varım 40 saat olması gerekmiyor mi 16 saat ise görev almak istemem...
Teşekkür ederim acelikkaya hocam
Teşekür ederim BarBaRYan hocam

Teşekkürler acelikkaya
Teşekkürler Barbaryan
Teşekkürler mevzuat
Sağolun hocalarım yönetmelik çok açık ve net değil malum tatil olduğu için ilçe meb il meb le görüşme imkanımız yok

A.K.D' Alıntı:
Teşekkürler acelikkaya
Teşekkürler Barbaryan
Teşekkürler mevzuat
Sağolun hocalarım yönetmelik çok açık ve net değil malum tatil olduğu için ilçe meb il meb le görüşme imkanımız yok

Hocam yönetmelik çok açık. 44 saate kadar ek ders ücreti alabilirsiniz. Okulda yüzyüze ders olarak veriyorsanız 44 saate kadar. Hatta günde 8 saatten 5 gün 40 saat ayrıca 3 saatte hazırlık ve planlama vermezler onuda dilekçeyle talep edin. Ancak dışarıdaki başka işletmelerde staj yaptıracaksanız büyükşehir belediyesi sınırlarındaysanız 20 diğer il ve ilçelerdeyseniz 16 saat koordinatörlük ücreti alabilirsiniz.

yönetmelik maddesi aşağıda. 2 madde var. (madde 8 ve madde 15) burada anlayamadıkları için farklı uygulama yapan okullar var. hatta farklı uygulama yapan iller, müfettişler, hakimler, mahkemeler vb var. Ama doğrusu benim dediğim gibi olmalı. Kırmızıyla yazan yerlere göre yüzyüye ders yapman gerekir ve 44 saat ekders görevi verilebilir.. Ancak aşağıda bir bölüm var madde 15 buda yüz yüze olmayan öğrencinin kontrolü için verilen görev karşılığı 16/20 saate kadar ek ders görevi verilebilir. onuda açıklayacağım onuda oku. Madde 15 e görede 16 veya 20 saat ek ders ücreti vermeye kalkarlar sana.. Böyle yaparlarsa yüz yüze ders yapma sende hocam. Çünkü yüzyüzer derslerde 44 saate kadar öğrencinin takibi ile koordinatör olarak görevliyseniz de 16 veya 20 saate kadar ek ders ücreti verilir.

http://mevzuat.meb.gov.tr/html/derssaat ... aat_0.html

8.madde:
MADDE 8- (1) Bu Kararla belirlenen azamî ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olmak üzere;

a) Ders yılı içinde;

1) İlgili mevzuatına göre, dönem içinde herhangi bir nedenle derslerin yapılamadığı günler için dönem içinde veya dönem sonunda düzenlenen eğitim faaliyetleri ve yetiştirme programları ile ikinci yarıyıl sonunda bazı derslerden yetersizliği görülen öğrenciler için düzenlenen yetiştirme kurslarında veya programlarında,

2) Tam gün tam yıl eğitim yapılan meslekî ve teknik okul ve kurumlarda bu programlar için,

3) Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın çocuklarının, ortak dil ve kültür birliği bulunan soydaşlarımızın, toplumumuza ve eğitim sistemimize uyumlarını sağlamak amacıyla açılan kurslarda,

4) Okuma-yazma kurslarında,

5) İşsizlikle mücadele projesi çerçevesinde yapılan beceri kazandırma ile ilgili eğitim programlarında,

6) Açık öğretim kurumları öğrencilerinin, örgün eğitim kurumlarında gördükleri yüz yüze eğitim uygulamalarında,

görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere haftada 10 saate kadar,

b) Yarıyıl ve yaz tatillerinde;

1) Eğitim yapılan her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında,

2) (a) bendinin 3 ve 4 numaralı alt bentlerinde sayılan kurslar ile 6 numaralı alt bendinde sayılan eğitim faaliyetlerinde,

görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerden alanı atölye, laboratuvar ve kurs öğretmenliği olanlara haftada 44, diğerlerine haftada 30 saate kadar,

ek ders görevi verilebilir.

15.madde:
İşletmelerde meslek eğitimi

MADDE 15- (1) İşletmelerde meslek eğitimi yapılan okul ve kurumlarda görevli yönetici ve öğretmenlerin öğrenci, çırak ve aday çırakların işyerindeki uygulamalı eğitimini izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin iş yerindeki işlerliğini sağlamak, meslekî rehberlikte bulunmak üzere yaptıkları bu görevler ek ders görevi sayılır.

(2) Bu dersler, ders dağıtım çizelgelerinde “işletmelerde meslek eğitimi” adıyla gösterilir ve işletmelerin okul ve kuruma uzaklığı, öğrenci, çırak ve aday çırak sayısı gibi kıstaslar esas alınarak okul ve kurum müdürlüğünce hazırlanacak ve millî eğitim müdürlüğünce onaylanacak programlara göre haftada;

a) Meslekî eğitim merkezlerinde;

1) Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 24 saati,

2) Diğer il ve ilçelerde 18 saati,

b) Diğer okul ve kurumlarda;

1) Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 20 saati,

2) Diğer il ve ilçelerde 16 saati,

geçmemek üzere okutabilecekleri azamî ek ders saatleri kapsamında verilir.

(3) Okul ve kurumun bulunduğu il veya ilçe merkezinde yeterli sayıda işletme bulunmaması halinde ilgili mevzuatına göre meslek eğitimi ve stajlarını kendi okullarında yapan öğrencilerin eğitiminde görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerin ek ders görevleri de bu maddenin birinci ve ikinci fıkraları kapsamında belirlenir.

Hemen yukarıdaki altını çizdiğim bölümde " ve stajını" diye saçma sapan bir bölüm var. bundan dolayı sana 16/20 saat görev vereceklerdir, ya da vermek isteyeceklerdir. Eğer böyle yaparlarsa sen 40 saat talep et olmaz ise öğrencilerin hepsini işletmelere gönder. Yok eğer işletmede bulunamıyorsa sene içinde yap okul açılınca başlayıp 40 hafta süresince cumartesileri 8 saat kurs gibi dersini ver. tam gün tam yıl uygulaması gibi hesaplanır bunun ekdersi. yani normal ek dersinin üstüne 8 saat daha ek ders işlenir. Hazırlık ve planlama ücretinide toplamda 30 saat yüzyüzü derse tamamlarsan 3 saate kadarda onu alabilirsin. Kolay gelsin. Tavsiyem; eğer 16/20 saat ücret vereceklerse git öğrencilerin hepsini 3 er beşer işletmelere yerleştir.

20/9/2008 tarih ve 27003 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik ile değişliğe uğradıkları resmi yazıya aktarılmamıştır.

İlgili görüş yazısında atıfta bulunulan maddelerin orijinalleri şu şekildedir.

?Staj zorunluluğu

Madde 58-Teorik ve uygulamalı eğitimlerinin tamamını kurumda yapan öğrenciler, mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmelerini, iş hayatına uyumlarını, gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmelerini ve kurumda olmayan tesis, araç-gereci tanımalarını sağlamak amacıyla staj çalışması yapmak zorundadırlar.

( Değişik ikinci fıkra: 20.9.2008/27003 RG ) Staj çalışması işletmelerde yaptırılır. Ancak başarısı açısından kurumda staj yapması gerekli görülenler ile yeterli özellik ve sayıda işletmenin bulunmaması durumunda staj çalışması, bir programa göre ilgili alan öğretmenlerinin gözetim ve denetiminde kurumda da yaptırılabilir. Kurumun özelliğine göre ders saatleri dışında alan/dalla ilgili yapılan üretim, tanıtım, hizmet ve benzeri çalışmalar staj çalışması kapsamında değerlendirilir.

Kurumda yapılacak staj çalışmaları, Mesleki ve Teknik Öğretim Okul ve Kurumlarında Tam Gün Tam Yıl Eğitim Uygulamasına İlişkin Yönerge doğrultusunda hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatilleri süresince yapılabilir.

( Değişik dördüncü fıkra: 20.9.2008/27003 RG ) Bütün derslerden başarılı olmasına rağmen staj çalışmasını tamamlamayanlara diploma düzenlenmez ve kurum birinciliği seçiminde değerlendirmeye alınmaz. Staj çalışmasının öğrenim süresi içerisinde tamamlanması gerekir.

(Ek beşinci fıkra: 20.9.2008/27003 RG ) Beceri eğitimlerini işletmelerde yapan sağlık meslek lisesi öğrencileri, öğretim programlarında belirtilen yaz uygulamalarını, staj çalışması esaslarına göre yarıyıl ve yaz tatili süresince sağlık işletmelerinde yaparlar.?

?Staj süresi

Madde 59-( Değişik: 20.9.2008/27003 RG ) Sağlık meslek lisesi öğrencilerinin yaz uygulamaları, programlarında belirtilen süre kadardır. Diğer mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları öğrencilerinin staj süresi ise 300 saattir. Staj çalışmasının 1/3'ü 10 uncu sınıfın bitiminde, geri kalan kısmı ise 11 inci sınıftan itibaren yapılabilir.

Bu Yönetmelik kapsamında; işletmelerde en az bir dönem mesleki eğitim gören öğrenciler, eğitim-öğretim etkinlikleri dışında kurumlardaki döner sermaye kapsamında mal ve hizmet üretiminde en az staj süresi kadar fiilen çalışanlar ile Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıtlı olup yüz yüze eğitime devam eden öğrencilerden kalfalık veya ustalık belgesine sahip olanlar, yükümlü oldukları staj çalışmasını tamamlamış sayılırlar.

Kurum dışında staj yapan öğrencilerin çalışmaları, görevlendirilen koordinatör öğretmen tarafından kontrol edilir. Öğrenci ile işletme arasında çıkan sorunlar, koordinatör öğretmen tarafından çözülür. Çeşitli nedenlerle staj çalışması eksik kalan öğrencilerin bu çalışmaları, kurum veya işletmelerde tamamlattırılır. ?

İlgili görüş yazısında; İşletmelerde staj yapan öğrencilerin kontrolünde görevlendirilen öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 15'inci maddesindeki; işletmelerde meslek eğitimi yapılan okul ve kurumlarda görevli yönetici ve öğretmenlerin öğrenci, çırak ve aday çırakların işyerindeki uygulamalı eğitimini izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin iş yerindeki işlerliğini sağlamak, mesleki rehberlikte bulunmak üzere yaptıkları görevlerin ek ders görevi sayılacağı ve karşılığında belli kriterlere göre ek ders ücreti Ödeneceği hüküm altına alındığından

Bu çerçevede, işletmelerde staj yapan öğrencilerin kontrolünde görevlendirilen öğretmenlerin, Karar'ın 15"inci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılmalarının uygun olacağı belirtilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 15'inci maddesi;

İşletmelerde meslek eğitimi

MADDE 15- (1) İşletmelerde meslek eğitimi yapılan okul ve kurumlarda görevli yönetici ve öğretmenlerin öğrenci, çırak ve aday çırakların işyerindeki uygulamalı eğitimini izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin iş yerindeki işlerliğini sağlamak, mesleki rehberlikte bulunmak üzere yaptıkları bu görevler ek ders görevi sayılır.

(2) Bu dersler, ders dağıtım çizelgelerinde ?işletmelerde meslek eğitimi? adıyla gösterilir ve işletmelerin okul ve kuruma uzaklığı, öğrenci, çırak ve aday çırak sayısı gibi kıstaslar esas alınarak okul ve kurum müdürlüğünce hazırlanacak ve milli eğitim müdürlüğünce onaylanacak programlara göre haftada;

a) Mesleki eğitim merkezlerinde;

1) Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 24 saati,

2) Diğer il ve ilçelerde 18 saati,

b) Diğer okul ve kurumlarda;

1) Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 20 saati,

2) Diğer il ve ilçelerde 16 saati,

geçmemek üzere okutabilecekleri azami ek ders saatleri kapsamında verilir.

(3) Okul ve kurumun bulunduğu il veya ilçe merkezinde yeterli sayıda işletme bulunmaması halinde ilgili mevzuatına göre meslek eğitimi ve stajlarını kendi okullarında yapan öğrencilerin eğitiminde görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerin ek ders görevleri de bu maddenin birinci ve ikinci fıkraları kapsamında belirlenir.

daha önce 40 saate kadar alınabiliyordu fakat şimdi alınamıyor görüş yazısıdır..

malesef bizdede aynı sıkıntılar var, yaz stajında 20 saat ek ders vereceklerini söylüyorlar,

buna göreyse eğer; okulu iş yeri kabul edecez,e bir iş yerine bir öğretmen görevlendirir oda gider yarım saat koordinatörlüğünü yapar gider, öğrenci okulda ne yaparsa yapın o zaman, ben öle anlıyorum

parssan' Alıntı:
20/9/2008 tarih ve 27003 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik ile değişliğe uğradıkları resmi yazıya aktarılmamıştır.

İlgili görüş yazısında atıfta bulunulan maddelerin orijinalleri şu şekildedir.

daha önce 40 saate kadar alınabiliyordu fakat şimdi alınamıyor görüş yazısıdır..
..
hocam sizin paylaştığınız görüş yazısı ESKİ YÖNETMELİK İLE İLGLİ. Bildiğiniz üzere Ortaöğretim kurumları yönetmeliği birkaç kez değişti ve son değişiklik 1/7/2015 -29403 RG tarihli resmi gazete ile yürürlüğe girdi. Dolayısı ile paylaştığınız yazı da çöp oldu.

En basitinden paylaştığınız yazıda staj 300 saat diyor ama yeni yönetmelikte 40 iş günü (40x8 = 320 saat). Sadece bu madde bile o görüş yazısını geçersiz kılmak için yeterli bir kanıt.

Şu anda ortaöğretim kurumlarında her şey Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre yürütülür. Staj uygulaması da bunlardan biri. Kaldıki staj da alınacak ücreti de EK DERS YÖNETMELİĞi belirler. O da en son 09/10/2012 RG: 28436 sayılı resmi gazetede yayınlanan güncelleme ile son halini haldı. Her ikisi yönetmelik de gördüğünüz üzere görüş yazısından daha yeni.
Ek ders yönetmeliğinin 8-b-2 maddesi uyarınca yaz tatilinde 44 saate kadar verilebilir.
Dolayısı ile @mevzuat hocamın dediği doğrudur

yönetmelik değişti eski yönetmelik tamamen kaldırıldı. yenisi aşağıdaki..

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ
http://mevzuat.meb.gov.tr/html/ortaogrk ... tmelik.pdf
1) 7/9/2013-28758 RG
2) 19/2/2014-28918 RG
3) 21/6/2014-29037 RG
4) 13/9/2014-29118 RG
5) 19/9/2014 -29124 RG
6) 1/7/2015 -29403 RG

Hocam burada yani bu yönetmeliklerde bazı anlatım bozuklukları yanlış ifadeler var. Yönetmeliği hazırlayan kişiler uygulamalardan habersizmiş gibi yanlış ifadeler kullanmışlar. sonuçta eğer size 16/20 saat ek ders görevi verirlerse bunu yüzyüze ders olarak işlemeniz gerekmez. yani normal ders gibi tahtaya çıkıp anlatmazsınız. Nedenmi çünkü tanımlar bölümünde stajla ilgili verilen ders görevlerinin yüzyüze olmadığı söyleniyor.

Tanımlar
MADDE 4- (1)
Bu Yönetmelikte geçen;
v) Yüz yüze eğitim: İşletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamında yapılan ders görevleri hariç olmak üzere, öğretim programlarında öngörülen teorik ve uygulamalı derslerin eğitiminin derslik, atölye, laboratuvar, işletmelerin eğitim birimi gibi eğitim ortamlarında
öğretmen gözetiminde yapılan eğitimi,
ifade eder

Ders süresi ve günlük çalışma saatleri
MADDE 9-

(3) İşletmelerde yapılan mesleki eğitim, okul ve işletmelerde yapılan staj
çalışmalarında bir ders saati süresi 60 dakikadır.

Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi
MADDE 88- (1)
(Değ: 13/09/2014-29118 RG) İşletmelerdeki mesleki eğitimle staj
çalışmalarının planlı olarak yürütülmesi
, programa uygunluğunun izlenmesi, ortaya
çıkabilecek sorunların belirlenmesi, öğrencilerin başarı, devamsızlık ve disiplin durumlarının
izlenmesi ve rehberlikte bulunulması amacıyla okulda alanı atölye, laboratuvar ve meslek
dersleri öğretmenliği olan yönetici ve öğretmenler arasından koordinatör öğretmen
görevlendirilir.

İKİNCİ BÖLÜM
Staj ve Esasları
Staj (Değ: 13/09/2014-29118 RG)
MADDE 126-
(2)
Staj işletmelerde yaptırılır. Ancak başarısı açısından okulda staj yapması gerekli
görülenlerle yeterli özellik ve sayıda işletmenin bulunmaması durumunda staj, bir programa
göre ilgili alan öğretmenlerinin gözetim ve denetiminde okulda da yaptırılabilir. Okulun
özelliğine göre ders saatleri dışında alan/dalla ilgili yapılan üretim, tanıtım, hizmet ve benzeri
çalışmalar staj kapsamında değerlendirilir.

(3) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Okulda yapılacak staj, tam gün tam yıl eğitim
uygulaması kapsamında, hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılabilir.

(5) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Okulda staj yapan öğrenci sayısı dikkate alınarak
gözetim ve denetim görevi verilecek öğretmen sayısının belirlenmesinde Millî Eğitim
Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin
Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Staj yapacak öğrencilerin belirlenmesi
MADDE 130- (1) (Değ: 13/09/2014-29118 RG)
Alan zümre öğretmenleri, her yıl
mayıs ayının son haftasında toplanır. Öğrencilerin mesleki başarı ve gelişmelerini
değerlendirerek stajlarını okulda ve işletmelerde yapacakların listesini ayrı ayrı hazırlayarak
müdürün onayına sunar. Onaylanan listeler haziran ayının ilk haftasında öğrencilere
duyurulur. Alan/bölüm şefleri, öğrencileri belirlenen kontenjana göre yerleştirir.

Stajda uygulama takvimi
MADDE 132- (1) (Değ: 13/09/2014-29118 RG)
Stajın okul müdürlüğünce
planlanması, yarıyıl ve yaz tatillerinde yaptırılması esastır. Ancak, stajı eksik olduğu için
okuldan mezun olamayan ve okula devam etmeyenler stajını ders yılı içinde de yapabilir.
Okul dışında staj yapan öğrencilerin dosyası, uygulamanın bitimini izleyen ilk hafta içinde
okul müdürlüğüne teslim edilir.

Tam gün tam yıl eğitim kapsamında yürütülecek faaliyetler
MADDE 156- (1)
Tam gün tam yıl eğitim uygulaması kapsamında;
d) Okulda yapılan staj çalışmaları,

staj esasları MADDE 126- (3)Okulda yapılacak staj, tam gün tam yıl eğitim
uygulaması kapsamında, hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılabilir.

Ders süresi ve günlük çalışma saatleri
MADDE 9- (1)
( Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 40 dakikadır.

YUKARIDAKİ HÜKÜMLERE GÖRE:
1-stajda bir ders saati süresi 60 dakikadır.
2-staj yüzyüze ders görevi değildir
3-staj gözetim ve denetim görevidir.
4-Stajı mezun olamayacak durumda olanlar için sene içerisindede yaptırabilirsiniz.
5-staj tam gün tam yıl kapsamında yapılan bir çalışmadır.

burada görüldüğü gibi birbiriyle çelişen birçok ifade var. ders saati stajda 60 dakika yani staj normal bir ders değil okulda yapsanda bu böyle.

herşeyi bozan ifade ek ders yönetmeliğinin MADDE 15/3.BÖLÜM deki "ve stajlarını" ifadesidir. Tüm kafa karışıklığına sebep olan bu kelimedir. bu ifadenin oradan kaldırılması gerekiyor. Çünkü bu yönetmeliğin stajla ilgili tüm diğer maddeleriyle mantıken çelişiyor. Uygulanamaz bir hale getiriyor.

BBNET
Geri