yönetmelik değişti eski yönetmelik tamamen kaldırıldı. yenisi aşağıdaki..
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ
http://mevzuat.meb.gov.tr/html/ortaogrk ... tmelik.pdf
1) 7/9/2013-28758 RG
2) 19/2/2014-28918 RG
3) 21/6/2014-29037 RG
4) 13/9/2014-29118 RG
5) 19/9/2014 -29124 RG
6) 1/7/2015 -29403 RG
Hocam burada yani bu yönetmeliklerde bazı anlatım bozuklukları yanlış ifadeler var. Yönetmeliği hazırlayan kişiler uygulamalardan habersizmiş gibi yanlış ifadeler kullanmışlar. sonuçta eğer size 16/20 saat ek ders görevi verirlerse bunu yüzyüze ders olarak işlemeniz gerekmez. yani normal ders gibi tahtaya çıkıp anlatmazsınız. Nedenmi çünkü tanımlar bölümünde stajla ilgili verilen ders görevlerinin yüzyüze olmadığı söyleniyor.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
v) Yüz yüze eğitim: İşletmelerde meslek eğitimi ve
staj kapsamında yapılan ders görevleri hariç olmak üzere, öğretim programlarında öngörülen teorik ve uygulamalı derslerin eğitiminin derslik, atölye, laboratuvar, işletmelerin eğitim birimi gibi eğitim ortamlarında
öğretmen gözetiminde yapılan eğitimi,
ifade eder
Ders süresi ve günlük çalışma saatleri
MADDE 9-
(3) İşletmelerde yapılan mesleki eğitim, okul ve işletmelerde yapılan staj
çalışmalarında bir ders saati süresi 60 dakikadır.
Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi
MADDE 88- (1) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) İşletmelerdeki mesleki eğitimle
staj
çalışmalarının planlı olarak yürütülmesi, programa uygunluğunun izlenmesi, ortaya
çıkabilecek sorunların belirlenmesi, öğrencilerin başarı, devamsızlık ve disiplin durumlarının
izlenmesi ve rehberlikte bulunulması amacıyla okulda alanı atölye, laboratuvar ve meslek
dersleri öğretmenliği olan yönetici ve öğretmenler arasından koordinatör öğretmen
görevlendirilir.
İKİNCİ BÖLÜM
Staj ve Esasları
Staj (Değ: 13/09/2014-29118 RG)
MADDE 126-
(2) Staj işletmelerde yaptırılır. Ancak başarısı açısından okulda staj yapması gerekli
görülenlerle yeterli özellik ve sayıda
işletmenin bulunmaması durumunda staj, bir programa
göre ilgili alan öğretmenlerinin gözetim ve denetiminde okulda da yaptırılabilir. Okulun
özelliğine göre ders saatleri dışında alan/dalla ilgili yapılan üretim, tanıtım, hizmet ve benzeri
çalışmalar staj kapsamında değerlendirilir.
(3) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Okulda yapılacak staj, tam gün tam yıl eğitim
uygulaması kapsamında, hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılabilir.
(5) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Okulda staj yapan öğrenci sayısı dikkate alınarak
gözetim ve denetim görevi verilecek öğretmen sayısının belirlenmesinde Millî Eğitim
Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin
Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Staj yapacak öğrencilerin belirlenmesi
MADDE 130- (1) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Alan zümre öğretmenleri, her yıl
mayıs ayının son haftasında toplanır. Öğrencilerin mesleki başarı ve gelişmelerini
değerlendirerek stajlarını okulda ve işletmelerde yapacakların listesini ayrı ayrı hazırlayarak
müdürün onayına sunar. Onaylanan listeler haziran ayının ilk haftasında öğrencilere
duyurulur. Alan/bölüm şefleri, öğrencileri belirlenen kontenjana göre yerleştirir.
Stajda uygulama takvimi
MADDE 132- (1) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Stajın okul müdürlüğünce
planlanması, yarıyıl ve yaz tatillerinde yaptırılması esastır. Ancak, stajı eksik olduğu için
okuldan mezun olamayan ve okula devam etmeyenler stajını ders yılı içinde de yapabilir.
Okul dışında staj yapan öğrencilerin dosyası, uygulamanın bitimini izleyen ilk hafta içinde
okul müdürlüğüne teslim edilir.
Tam gün tam yıl eğitim kapsamında yürütülecek faaliyetler
MADDE 156- (1) Tam gün tam yıl eğitim uygulaması kapsamında;
d) Okulda yapılan staj çalışmaları,
staj esasları MADDE 126- (3)Okulda yapılacak staj, tam gün tam yıl eğitim
uygulaması kapsamında, hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılabilir.
Ders süresi ve günlük çalışma saatleri
MADDE 9- (1) ( Ortaöğretim kurumlarında
bir ders saati süresi 40 dakikadır.
YUKARIDAKİ HÜKÜMLERE GÖRE:
1-stajda bir ders saati süresi 60 dakikadır.
2-staj yüzyüze ders görevi değildir
3-staj gözetim ve denetim görevidir.
4-Stajı mezun olamayacak durumda olanlar için sene içerisindede yaptırabilirsiniz.
5-staj tam gün tam yıl kapsamında yapılan bir çalışmadır.
burada görüldüğü gibi birbiriyle çelişen birçok ifade var. ders saati stajda 60 dakika yani staj normal bir ders değil okulda yapsanda bu böyle.
herşeyi bozan ifade ek ders yönetmeliğinin MADDE 15/3.BÖLÜM deki "
ve stajlarını" ifadesidir. Tüm kafa karışıklığına sebep olan bu kelimedir. bu ifadenin oradan kaldırılması gerekiyor. Çünkü bu yönetmeliğin stajla ilgili tüm diğer maddeleriyle mantıken çelişiyor. Uygulanamaz bir hale getiriyor.