Kılavuzda şu kısmı tek tek okumak lazım:
C.1. Kadrolu Öğretmenlerin Yer Değiştirmeleri
1. Öğretmenler D bölümünde yer alan takvimde belirtilen tarihler arasında valiliklerce belirlenen usul ile (elektronik ortam/yazılı olarak) başvuruda bulunacaktır.
2. Öğretmenler kadrosunun bulunduğu kurumun yer aldığı ilçe grubu içerisinde ilan edilen eğitim kurumları için en fazla 40 tercihte bulunabilecektir. 3. Yer değiştirmeler öğretmenlerin tercihleri dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne (1) göre gerçekleştirilecektir.
4. Tercih ettikleri eğitim kurumlarına ataması gerçekleşmeyenler ile yer değiştirme başvurusunda bulunmayan öğretmenlerin atamaları aynı ilçe grubu içerisinde ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarına hizmet puanı düşük olandan başlayarak valiliklerce resen yapılacaktır.
5. İlgili mevzuatına göre alınan sağlık kurulu raporunda en az yüzde kırk oranında engelli olduğu belirtilen öğretmenler ile ağır engelli [Tam Bağımlı, Çok ileri düzeyde ÖGV, Belirgin ÖGV, Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)] raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan öğretmenlerden norm kadro fazlası konumunda bulunanlar istemeleri halinde bu Duyuru kapsamında başvuruda bulunabilecektir ancak bu öğretmenler engellilik durumlarının devamı süresince resen atama işlemlerinden istisna tutulacaktır. Bu durumda olan öğretmenlerin ilgili belgelerini 25 Ağustos 2025 tarihinden önce kurumları aracılığıyla il millî eğitim müdürlüklerine iletmeleri gerekmektedir.
6. Bu atama işlemi sonrasında halen ihtiyaç ve norm kadro fazlası durumunda olan öğretmenlerden il genelinde alanlarında ilan edilen eğitim kurumları için en fazla 40 tercih alınacaktır. Yer değiştirmeler öğretmenlerin tercihleri dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne (1) göre gerçekleştirilecektir.
7. 2025 Yılı Yaz Tatili Öğretmenlerin İller Arası Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu kapsamında il millî eğitim müdürlüklerine atamaları yapılanlardan ilçe grubunda veya il geneli isteğe bağlı ataması yapılamaması durumunda il genelinde öğretmen ihtiyacı olan bir eğitim kurumunu atamaları resen yapılacaktır.
(1) Yer değiştirme işleminde hizmet puanının eşitliği hâlinde sırasıyla; öğretmenlikteki hizmet süresi daha fazla olana, öğretmenliğe daha önce başlayana öncelik verilir.