Ortaokullarda proje okulu yok ama iho'larda adrese dayalı kayıt sistemi yok. Herkes adres farketmeksizin kayıt olabilir. Yaşadığım şehirde lgs sınavlarında en başarılı 3 ortaokulun 1 tanesi iho. Diğerleri adrese dayalı alıyorlar ve sınıf kapasitelerini aşmış durumda. Öğrenci sayısı sınıflarda 40'larda. İho adrese dayalı almıyor ve lgs başarısı da yüksek olduğu için imam hatip olsa da veliler göndermek istiyor. Bu sene alacağı öğrenci sayısı 3 kız + 3 erkek sınıfı olmak üzere 6 sınıftı ve toplamda 30 öğrenciden 180 öğrenci. Kayıt olmak isteyen 1070 öğrenci olmuş.
Soru şu : Sınav olmadan bu öğrencileri nasıl seçebilirler?
Geçen hafta yayınlanan yönetmelik (linki üstte vermiştim) ile bağımsız ortaokul/iho vb için proje okulu olmasının önü açıldı:
Özel proje uygulayan okulların belirlenme süreci
MADDE 6- (1) Özel proje uygulayan okullar, il proje okulu teklif komisyonunun önerisi değerlendirilerek Bakanlık tarafından belirlenir.
(2) Özel proje uygulayan okulların belirlenmesinde aşağıdaki süreç takip edilir:
a) Okullar ekim ayı içinde proje teklifleri ile il millî eğitim müdürlüklerine başvurur.
b) İl proje okulu değerlendirme komisyonu; il millî eğitim müdürü tarafından görevlendirilen il millî eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü başkanlığında, ulusal veya uluslararası proje çalışmalarında görev alan iki öğretmen, lisansüstü eğitim yapanlar öncelikli olmak koşuluyla projenin konusuna göre görevlendirilen üç öğretmenden oluşur. İl proje okulu değerlendirme komisyonu, okul müdürlüklerinden gelen proje tekliflerini Bakanlık tarafından hazırlanan kılavuz doğrultusunda değerlendirir ve kasım ayı sonuna kadar il proje okulu teklif komisyonuna sunar.
c) İl proje okulu teklif komisyonu; millî eğitimden sorumlu vali yardımcısı başkanlığında, il millî eğitim müdürü, eğitim müfettişleri başkanı ve il millî eğitim müdür yardımcısı/şube müdürleri arasından görevlendirilen üç kişi olmak üzere toplam altı kişiden oluşur. İl proje okulu teklif komisyonu, Bakanlık tarafından hazırlanan kılavuz doğrultusunda belirlediği okullara dair proje okulu tekliflerini valilik uygun görüşüyle aralık ayı sonuna kadar ilgili genel müdürlüğe gönderir.
ç) İlgili genel müdürlük, valiliklerden gelen proje tekliflerini değerlendirir ve ocak ayı sonuna kadar Bakanlık proje okulu tespit komisyonuna sunar.
d) Bakanlık proje okulu tespit komisyonu, ilgili bakan yardımcısının başkanlığında ilgili genel müdür, genel müdür yardımcısı ve iki daire başkanından oluşur. Okulun bulunduğu ilin millî eğitim müdürü ve projenin niteliğine göre belirlenen bir üye bilgilerine başvurulmak üzere toplantıya davet edilebilir. Bakanlık proje okulu tespit komisyonu, ilgili genel müdürlükler tarafından teklif edilen okulları değerlendirerek şubat ayı sonuna kadar Bakan onayına sunar.
(3) İlgili genel müdürlükler tarafından uygun görülen;
a) Belli bir temada eğitim vermek üzere belirlenen ortaöğretim kurumları,
b) Bünyesinde ortaokul veya imam hatip ortaokulu bulunan ortaöğretim kurumlarının ortaokul kısımları,
c) Hafızlık, spor ve müzik alanlarında eğitim veren bağımsız ortaokullar veya imam hatip ortaokulları,
Bakanlık proje okulu tespit komisyonunca değerlendirilir ve Bakan onayına sunulur