Kitap aldırdığım için soruşturma geçiriyorum?

Kodla Büyü

birarti1

Seçkin Üye
Seçkin Üye
merhaba arkadaşlar,
geçen yıl LAB olmadığı için 5. ve 6. sınıflara kitap aldırmıştım (01 Yayınları),
hayatımda ilk kez kitap kullanarak çok verimli bir sene geçirmiştim,
bu yıl LAB kuruldu ne yapayım diye bir müddet düşündükten sonra sadece 5. sınıflara kitap aldırdım ve
bundan sonraki yıllarda böyle devam ederim diye düşünüyordum ki,
dün müfettişe ifade vermek zorunda kaldım,
bir velimiz Cimer üzerinden şikayet etmiş ve bizim ilimizde her şikayette okula müfettişi gönderiyorlar bu kitap konusunda,
bişey çıkar mı çıkmaz bence, çıksada umrumda olmaz, yok uyarı yemişim yok kınama yemişim,
ama daha bir kaç gün önce kitabı hazırlayan arkadaşlara yazdığım mesaj aklıma geldi,
onlara alanda çok büyük bir eksikliği giderdiklerini söylemiştim, hala söylediğimin arkasındayım, koca bakanlığın yapamadığını bir kaç arkadaşımız yaptı,
çatır çatır birebir öğretim programına uygun ders kitabı yazdılar,

kendi açımdan bakıyorum olaya,
çocuklar birşey öğrensin diye paralıyorum kendimi,
5. sınıflarda ders anlatmaktan sesim kısılıyor, meslekte 20. yılım ses sorunu yaşamaya başladım,
ve o veciz söz aklıma geliyor "devlette yapılan hiç bir iyilik cezasız kalmaz",
ve şu an dudaklarımda nedense bir tebessüm beliriyor, sadece gülümsüyorum, tepki dahi veremiyorum,

ve son olarak şunu yazmak istiyorum,
samimiyetine inandığım bütün insanlara ve velilerime söylemekten çekinmediğim şu sözü,
lütfen aileden dolayı maddi durumunuz yerindeyse çocuklarınızı en iyi marka özel okullarda okutunuz,
evlatlarınızı bu köhne sisteme yem etmeyin.

Hepimiz bu tehlike ile yaşıyoruz. Bahsettiğiniz 01 yayınlarına ait kitabın yazarlarından olmama rağmen kendi yazdığım kitabı gönüllü olmayan kimseye aldırmıyorum. Fakat çocuklar heba oluyor. Ellerinde kaynak yok. Ödev yapmadıkları için konu tekrarı yok.
Bazen devletin verdiği cezalar şeref madalyasına dönüşüyor. 2011de öğrencileri FETÖnün dersanesine göndermedim diye bana da soruşturma açmaya kalktılar. Cevabım "gurur duyarım" olmuştu. Siz cezayı hakedecek değil gururla mesleğini yapmaya çalışan bir öğretmensiniz.
Öte yandan ne yapılabileceği konusunda ortak bir tavır içinde olabiliriz. Öncelikle dersimizin bir kaynak kitabı olmadığını belirtin. Varsa okul ve ilçe zümre kararlarında bir kaynak kitap kullanılmasının dersin verimini artıracağına dair kararlarınızı ekleyin. Ve kesinlikle öğrencileri zorunlu tutmadığınızı belirtin. Hatta öğrencilerin kitabın dijital içeriğine ücretsiz erişebildigini dahi belirtin. Bir diğer yöntem ise veli ile diyalog kurmak olabilir. Sizi yanlış anlamış olabilir. Çünkü diğer derslerde kaynak kitap olduğu için bizde de var sanıyor veliler.
Şimdiden geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum değerli hocam.

Sayın hocam duruma üzüldüm.
Siz de vefakar ve cefakar öğretmenlerimizden birisiniz. Emin olun ki emekleriniz zayi olmayacaktır. Şikayet eden o 1 kişi karşısında onlarca yüzlerce öğrenci ve veliniz size destek çıkacaktır. Bizler de sizinleyiz.
Soruşturma konusunda ise şunu belirtmek isterim. Kitap tavsiyesinde bulunduğunuzu fakat kesinlikle "alın" şeklinde bir beyanda bulunmadığınızı belirtin. Bir ceza alacağınıza kanaat getirmiyorum. Hal böyleyken onca yayınevi okullarımıza tanıtım amaçlı temel derslerde birçok kaynak bırakıyor. Temel ders öğretmenleri de bunları tavsiye edebiliyor. Bunlar gayet olağan iken yaşadığınız durumun sizi uzmesine izin vermeyin. Ümitvar olun.
Saygılar

İlgili müfettiş oldukça anlayışlı bir insandı,
dersimizin kitabı olmadığını söyleyince bir duraksadı kendisi de şaşırdı,
kitabın "Tavsiye" olduğunu almanın zorunlu olmadığını belirttim, ki gerçekten de öyle yapmıştım zaten.

Klasik MEB düzeni... En laçka ve berbat bakanlık MEB bence. Personeline 0 değer veren, maddi-manevi korumayan ve her durumda ezdiren, popülist yaklaşımdan başka derdi olmayan bir bakanlık.
Kitap gönderme ve kitap aldıranlara ceza ver.
Kitap gönder ama kitaptan soru sorma veya benzer sorma. Yeni nesil içerik hazırlama ama soruları yeni nesil sor.
Ne diyeyim... Say say bitmez.

İnşallah sorunu aşarsınız.

Değerli hocam öncelikle geçmiş olsun. Bazen birçok insana yardım ederken bir iki kişiden ihanet görebiliyor insan. Sizin niyetiniz açık ve ortada. Çocukların kaliteli eğitim alması hepimizin isteği. Biz ne zaman ki eğitim verdiğimiz çocukları kendi çocuklarımız gibi görüyorsak o işi layıkıyla yapıyoruz demektir. Acaba soruşturma açan kişilerin çocukları da bilişim teknolojileri dersini kitap olmadan mı işliyorlar. Yapabileceğimiz bir şey olursa buralardayız hocam, yalnız değilsiniz @birarti1.

Değerli hocam öncelikle geçmiş olsun. Bazen birçok insana yardım ederken bir iki kişiden ihanet görebiliyor insan. Sizin niyetiniz açık ve ortada. Çocukların kaliteli eğitim alması hepimizin isteği. Biz ne zaman ki eğitim verdiğimiz çocukları kendi çocuklarımız gibi görüyorsak o işi layıkıyla yapıyoruz demektir. Acaba soruşturma açan kişilerin çocukları da bilişim teknolojileri dersini kitap olmadan mı işliyorlar. Yapabileceğimiz bir şey olursa buralardayız hocam, yalnız değilsiniz @birarti1.
+1 " Acaba soruşturma açan kişilerin çocukları da bilişim teknolojileri dersini kitap olmadan mı işliyorlar." kısmı ile ilgili yazdıklarımı sildim :)

Gerçekten toplumda o kadar manyak insan var ki İlber Altaylı'nın çok cahilsin keşke ölsen sözü geliyor aklıma. Öğretmen çırpınıyor öğretmek için eli öpülesi demiyor da cimere yazıyor ............. Ben de ses sorunu yaşıyorum ve açıkçası kendimi yırtmakla boşvermek arasında araftayım bu sene. Çalışana açılan soruşturmalar çalışmayana el altından verilen belgeler, korunan kollanan kitleler yıldırdı gayrı yaw

Çok geçmiş olsun sayın hocam, incelemek için bende sıfırbir yayınlarından aldım. Dediğiniz gibi müthiş bir iş çıkarmışlar. Ama öğrencilerime aldıramadım. Çoğunun maddi durumu düşük kendim karşılayayım dedim işin içinden çıkamam dedim öyle kaldı. Büyük ihtimalle beni de şikayet edelerdi.
Motivasyonunuz zarar görmesin inşallah. Çocuklar için yaptığınız fedakarlığı Kul bilmezse Allah bilir hocam yüreğiniz ferah olsun.

Öncelikle geçmiş olsun hocam. Süreciniz olumlu ilerliyor gibi anladım. İnşaallah sorunsuz atlatırsınız.
Ben küçük bir hatırlatma yapmak istedim. Genelde pek akla gelmiyor. Genelde bir çoğumuzun sendika üyeliği var. Sendikalar tamda bu zamanlarda var olsun diye varlar. Hukuki destek almayı ihmal etmeyin.

merhaba arkadaşlar,
geçen yıl LAB olmadığı için 5. ve 6. sınıflara kitap aldırmıştım (01 Yayınları),
bu yıl LAB kuruldu ne yapayım diye bir müddet düşündükten sonra sadece 5. sınıflara kitap aldırdım ve
bir velimiz Cimer üzerinden şikayet etmiş ve bizim ilimizde her şikayette okula müfettişi gönderiyorlar bu kitap konusunda,
bişey çıkar mı çıkmaz bence, çıksada umrumda olmaz, yok uyarı yemişim yok kınama yemişim,
ama daha bir kaç gün önce kitabı hazırlayan arkadaşlara yazdığım mesaj aklıma geldi,
onlara alanda çok büyük bir eksikliği giderdiklerini söylemiştim, hala söylediğimin arkasındayım, koca bakanlığın yapamadığını bir kaç arkadaşımız yaptı,

5. sınıflarda ders anlatmaktan sesim kısılıyor, meslekte 20. yılım ses sorunu yaşamaya başladım,
ve şu an dudaklarımda nedense bir tebessüm beliriyor, sadece gülümsüyorum, tepki dahi veremiyorum,

samimiyetine inandığım bütün insanlara ve velilerime söylemekten çekinmediğim şu sözü,
lütfen aileden dolayı maddi durumunuz yerindeyse çocuklarınızı en iyi marka özel okullarda okutunuz,
soruşturma sonuçlandı mı?

kitaplarla ders yapmayı çok isterdim ama okulumun velileri çok pinpirikli. meb yardımcı kitapla ders yapmayı yasaklıyor biliyorsunuz. Bu tip işlerle uğraşmak, başımın ağrımasını istemiyorum. Kendi hazırladığım fotokopiler var, onları her hafta öğrencilere dağıtıp dersi işliyorum.

Siz belki çocuklar kitapları kendileri alsınlar diyebilirsiniz, ama sonuçta tavsiyede bulunmuş oluyoruz. O kitapla ders işlerken sınıfta bir tane kitap almayan bir öğrenci olsa ve de velisi itiraz etse sıkıntı!

Bir veli " Benim kitap almaya param da yok, almak da istemiyorum ve çocuğumun bu yüzden konuları anlamaktan eksik kalmasını istemiyorum, bu şekilde ders işlemeniz yasal değil" dese, kanunen haklı oluyor malesef.

Merhaba arkadaşlar. Muhtemelen 01 Yayınlarının kitaplarını duymuşsundur. Bende yazarlarından biriyim. Başıma gelen durumu anlatayım. Dersimde doğal olarak kendi yazdığım kitabı tavsiye ediyorum. Kimseye zorla aldırmıyorum ancak hem yazı yazdırmadığım için hemde sürekli kitaptan etkinlik ve konu takibi yaptığımız için büyük çoğunluk alıyor.
Geçen sene müfettişler sınıfımda fazla kitapları gördüler. Bunlar ne yasak olduğunu bilmiyor musun diye sordular. Bende biliyorum ancak dersimizin basılı bir kaynağı olmadığı için öğrencilerin konuyu takip etmesi için basılı kaynağa ihtiyacı var dedim. Ayrıca basılı kaynağı olmayan derslerde kitap edinmek ve bulundurmak öğrenci için yasak değil dedim. Bana birşey denediler. Çocuklara kitapları siz mi almak istediniz öğretmeniniz mi alın dedi diye sormuşlar sonra özel olarak. Çocuklar da hayır öğretmenimiz İnternetten ücretsiz ulaşabileceğimizi söyledi ama biz almayı tercih ettik demişler. ?
İşin özü bizim ders için kaynak bulundurmak yasak değil. Üstelik bizim kitaplar bu sene EBA'da yayınlandı. MEB kitaplar için bir sakınca görmediğini ve içeriğini teyit ettiğini bildirmiş oldu bir anlamda.

Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar. Muhtemelen 01 Yayınlarının kitaplarını duymuşsundur. Bende yazarlarından biriyim. Başıma gelen durumu anlatayım. Dersimde doğal olarak kendi yazdığım kitabı tavsiye ediyorum. Kimseye zorla aldırmıyorum ancak yazı yazdırmadığım için hem sürekli kitaptan etkinlik ve konu takibi yaptığımız için büyük çoğunluk alıyor.
Geçen sene müfettişler sınıfımda fazla kitapları gördüler. Bunlar ne yasak olduğunu bilmiyor musun diye sordular. Bende biliyorum ancak dersimizin basılı bir kaynağı olmadığı için öğrencilerin konuyı takip etmesi için basılı kaynağa ihtiyacı var dedim. Ayrıca basılı kaynağı olmayan derslerde kitap edinmek ve bulundurmak öğrenci için yasak değil dedim. Sonra bakınca yazarının benim olduğunu gördüler. Kendi kitabını mı satıyorsun dediler. Hayır, normal fiyatına göre indirimli olarak isteyen çocuklara temin ediyorum. Kendileri alsalar bu fiyattan anlamayacaklar dedim. Çocuklara kitapları siz mi almak istediniz öğretmeniniz mi alın dedi diye sormuşlar sonra özel olarak. Çocuklar da hayır öğretmenimiz İnternetten ücretsiz ulaşabileceğimizi söyledi ama biz almayı tercih ettik diyince giderken birer tane de müfettişlere takdim ettim ?
İşin özü bizim ders için kaynak aldırmak yasak değil. Üstelik bizim kitaplar bu sene EBA'da yayınlandı. Meb onaylı gibi oldu yani.
Hocam EBA'ya baktım göremedim. Nerede acaba kitaplar?

• Beğen
Tepkiler: omd
Merhaba arkadaşlar. Muhtemelen 01 Yayınlarının kitaplarını duymuşsundur. Bende yazarlarından biriyim. Başıma gelen durumu anlatayım. Dersimde doğal olarak kendi yazdığım kitabı tavsiye ediyorum. Kimseye zorla aldırmıyorum ancak yazı yazdırmadığım için hem sürekli kitaptan etkinlik ve konu takibi yaptığımız için büyük çoğunluk alıyor.
Geçen sene müfettişler sınıfımda fazla kitapları gördüler. Bunlar ne yasak olduğunu bilmiyor musun diye sordular. Bende biliyorum ancak dersimizin basılı bir kaynağı olmadığı için öğrencilerin konuyı takip etmesi için basılı kaynağa ihtiyacı var dedim. Ayrıca basılı kaynağı olmayan derslerde kitap edinmek ve bulundurmak öğrenci için yasak değil dedim. Sonra bakınca yazarının benim olduğunu gördüler. Kendi kitabını mı satıyorsun dediler. Hayır, normal fiyatına göre indirimli olarak isteyen çocuklara temin ediyorum. Kendileri alsalar bu fiyattan anlamayacaklar dedim. Çocuklara kitapları siz mi almak istediniz öğretmeniniz mi alın dedi diye sormuşlar sonra özel olarak. Çocuklar da hayır öğretmenimiz İnternetten ücretsiz ulaşabileceğimizi söyledi ama biz almayı tercih ettik diyince giderken birer tane de müfettişlere takdim ettim ?
İşin özü bizim ders için kaynak aldırmak yasak değil. Üstelik bizim kitaplar bu sene EBA'da yayınlandı. Meb onaylı gibi oldu yani.
hangi mevzuata göre bizim dersimizde kitap aldırmak serbest? Müfettiş belki insiyatif kullanıp sizi üzmek istemedi ! Bir müfettiş sorarsa hangi mevzuat maddelerini gösterelim ?

Son düzenleme:
soruşturma sonuçlandı mı?
tabii ki, uzun zaman oldu,
bir sorun yaşamadım ben, müfettiş ifademi aldı ondan sonrada hiç bir şey olmadı,
ama müfettiş çok anlayışlıydı, bizim il de bu kitap aldırma konusu şikayetleri sorun teşkil etmiyor, sadece ifade alınıyor ve olay bırakılıyor,
bu tip olaylarda il mem in tavrı çok önemli,
sizin başınızın sıkıntaya gireceği veya girmeyeceği size müfettiş gelmeden bellidir zaten,

Hocam bir sorun yaşamadan durumu atlattığınıza sevindim. Ben genelde kaynaklarımı kendim oluşturup PDF formatında öğrencilerimle paylaşıyorum. Derste pek not aldırmıyorum çünkü çok zaman alıyor not tutturmak. Ama bu sene liselerde dersin isim ve içerikleri değiştiği için biraz zorlanıyorum açıkçası.
Sorum ilgili tüm arkadaşlara olsun, Kazanımlara genel olarak uygun güncel hangi dökümanları ya da kitapları tavsiye edersiniz lise seviyesi olarak?

Hocam aklınızda bulunsun, böyle kaynak kitap alımlarında velilerin onay verdiğine dair ıslak imzalı yazı alın. Bu yazı elinizde olduğu sürece hiçbirşey yapamazlar.

hangi mevzuata göre bizim dersimizde kitap aldırmak serbest? Müfettiş belki insiyatif kullanıp sizi üzmek istemedi ! Bir müfettiş sorarsa hangi mevzuat maddelerini gösterelim ?
Kaynak aldırmak deyimi yanlış olabilir hocam. Öğrencilerin kaynak bulundurması yasak değil.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DERS KİTAPLARI VE EĞİTİM ARAÇLARI YÖNETMELİĞİ için bulduğum en güncel kaynak https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/10/20211014-1.htm bu adreste yer alıyor. Bu adreste son sayfada
"Öğrencilere aldırılmayacak kitaplar
MADDE 32 –
(1) Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamaz."

maddesi var. Şuan bizim kitaplarımız bakanlık tarafından resmi olarak belirlenmedi. Öğretmenler olarak bizde kimseye zorla kaynak almalarını söyleyemeyiz. Ancak bakanlığın en büyük dijital platformu olan EBA'da ders kitaplarının bulunması, kitapların MEB tarafında herhangi bir sakınca olmadığına işaret ediyor.

Tekrar etmek gerekirse dersimizi anlatırken hangi kaynaklardan yararlanacağımızı öğrencilere söylemek yasak değil. Öğrencilerin de bu kaynakları edinmesi yasak değil. Yoksa biz kitap aldırmıyoruz tabiki hocam.

merhaba arkadaşlar,

sen yenisin galiba ? : D
ne kadar kendini paralarsan o kadar hor görülür yıpranırsın. hem idare hem veli hem bakanlık olarak.
ödülleri kendileriyle kıraathanede okey çevirenlere verirler sana değil.

BBNET
Geri