Hizmetli Odun-Kömür Taşımak Zorunda mı?

Kodla Büyü
Benim anlamadığım zaten hiçbir zaman doğru dürüst iş yapmayan, bir öğretmenin 10da 1i kadar iş yapmayan ama öğretmenden fazla maaş alan büyük bir ihtimalle ilkokul mezunu olan hizmetlinin derdine niye düştünüz? Bırakın işini yapsın, Ramazan ve Oruç bahane değil.

yav arkadaşlar benim kadar maaş alıyor diye düşman olacak değilim ya. belediyeden okulumuza geçen ve sevdiğimiz bir abimiz. işten de gocunmaz yapar. bizim müdür ben ne dersem o ayaklarında olduğu için (bazen bize karşı da böyle yapıyor) + (bi üçlü aldıramıyorum BT ye) hocam tablet geliyor, Bt sınıfı kapanacak diye dalga geçtiği bile oluyor. ben de tabletlere siz format atarsınız o zaman diyorum... ben de gıcıklığına bi çıkış yolu var mıdır diye merak ettim.
Yine de cevap için teşekkür ederim...

akrep026' Alıntı:
arkadaşlar herkese çok çok teşekkür ediyorum... Özellikle sibilim_ogretmeni ve cadcam67 hocalarıma... ben zorunda olup olmadığını öğrenmek istemiştim. tabi ki çekecek ama şu mübarek ramazan günü 16-17 ton malzemeyi taşımak da hiç kolay değil. kendimden biliyorum balkonun altında 10 torba (250 kg) kömür vardı balkona çıkarana kadar iflahım kesildi... :) zor iş. bir de oruçluysan. iki adam tutsan 30+30 en fazla 50-60 tl ye çekerler diye düşünüyorum. çok mu insaflıyım...
benden idareci filan olmaz herhalde... :(

Ramazan bitince yapar. İzindeki arkadaşı gelince yapar.

17 ton çok büyütülecek iş değil. Ben 3. kata çıkardım 1 ton kömürü 1 saatte. Beyzademiz el arabası ile 3'er torba şeklinde taşıyabilir(kat da çıkarmayacaktır büyük ihtimalle) 10 günde bitirsin, diğer işlerini de aksatmadan(ki diğer işi de yok)

60 liralık iş diyorsunuz. Bu kadarlık iş ise zor değildir, güç değildir.

Adam tutulacaksa da hizmetli kendi cebinden adam tutsun. Neden okul versin ki parayı?

Formatör yok mu okulda? Bence onun taşıması lazım:) Full yatıyorlar zaten :)

Yada müdürle formatör taşısın daha uygun. İki arazi mangası üyesi :)
saygılar

Yarım ton kömürü adam 3erli şekilde el arabasına atıp 10 dakikada(belki o kadar bile sürmedi), 20 metre kadar içerdeki kömürlüğe taşıdı soktu istif etti.

Ne kadar büyütüyorsunuz bazı işleri gözünüzde.

15 gün mühlet hizmetli abimize. Bitiremezse bir 15 gün daha. Kim 1 günde taşı bitir diyor ki ona.

obsearchver' Alıntı:
Yarım ton kömürü adam 3erli şekilde el arabasına atıp 10 dakikada(belki o kadar bile sürmedi), 20 metre kadar içerdeki kömürlüğe taşıdı soktu istif etti.

15 gün mühlet hizmetli abimize. Bitiremezse bir 15 gün daha. Kim 1 günde taşı bitir diyor ki ona.
Yağmur yağar hırsızlık olur yine de 1-2 günde bitirmesi lazım. Ulen mesaj yazarken yoruldum yaa bu konuya. Yakında olsa gidip taşıyıverecektim valla:)

akrep026' Alıntı:
yav arkadaşlar benim kadar maaş alıyor diye düşman olacak değilim ya. belediyeden okulumuza geçen ve sevdiğimiz bir abimiz. işten de gocunmaz yapar. bizim müdür ben ne dersem o ayaklarında olduğu için (bazen bize karşı da böyle yapıyor) + (bi üçlü aldıramıyorum BT ye) hocam tablet geliyor, Bt sınıfı kapanacak diye dalga geçtiği bile oluyor. ben de tabletlere siz format atarsınız o zaman diyorum... ben de gıcıklığına bi çıkış yolu var mıdır diye merak ettim.
Yine de cevap için teşekkür ederim...

Belediyeden geldiyse böyle işlre biraz ağırına gider alışıncaya kadar. Belediyeler tam bir yatış yeri:)

sibilim_ogretmeni' Alıntı:
obsearchver' Alıntı:

Yağmur yağar hırsızlık olur yine de 1-2 günde bitirmesi lazım. Ulen mesaj yazarken yoruldum yaa bu konuya. Yakında olsa gidip taşıyıverecektim valla:)

hocam bence size değil de bu arkadaşa taşıttıralım, 10 günde taşınan kömür, zaten 10.güne kalmaz, 2.-3. günden sonra onu kamyona yüklerler... Bizim burada yaptığımız yorumların hepsi 1-2 günde taşımasına dönüktü... Arkadaş madem çok taşıyabiliyor...Buyursun yalnız 1-2 günde...neyse kıytırık bir konu nerelere geldi...

Daha önce çalıştığım iki okulda da hizmetliler taşımadı. parayla adam tuttu okul öyle taşıttılar. Bahsettiğim hizmetliler kadroluydu tabi. hatta bir tanesi müdürle restleşmiş ben taşımam diye, olay büyüyünce müfettiş geldi okula. Hizmetli müfettişe diyor ki; Benim bu kömürü taşımam gerektiğini belirten bir madde gösterin taşıyayım. Sonuç; adam taşımadı. Bence tabiki görevidir ve olması gereken taşımak istemiyorsa kendi cebinden verir parasını taşıtır.

bizim okul köy okulu.okulda 1 kadrolu hizmetli var.her sene başında sınıfları yıkamak ve camları silmek için adam tutuluyor. 8 tane sınıf var altı üstü...

3 tane de iş kur vermişti. 4' ü birden gün boyu çay içip televizyon izliyorlardı:) bir iş söylenildiğinde de birbirlerinin üstlerine atıyorlardı

Hizmetli Odun-Kömür Taşımak Zorunda mı?
Öğretmen ders işlemek zorunda mı ?
Memur evrak hazırlamak zorunda mı ?
Belediye temizlik işçileri çöpleri toplamak zorunda mı?
Teknisyen tamirat ,tadilat işlerini yapmalı mı?
Aşçı yemek pişirmek zorunda mı?
Bulaşıkçı bulaşık yıkamak zorunda mı ?
Sürücü taşıt kullanmak zorunda mı ?
.
.
.

Bu sorulara tek kelime ile yorum yazmadan ;şöyle olursa böyle olmalı , şurada böyle burada şöyle gibi fikir beyan etmeden cevap verebilirmisiniz lütfen.
Verilen cevapların neticesinde sonuç yorumsuz şekilde ortaya çıkacaktır.

El-Aziz' Alıntı:
bizim okul köy okulu.okulda 1 kadrolu hizmetli var.her sene başında sınıfları yıkamak ve camları silmek için adam tutuluyor. 8 tane sınıf var altı üstü...

3 tane de iş kur vermişti. 4' ü birden gün boyu çay içip televizyon izliyorlardı:) bir iş söylenildiğinde de birbirlerinin üstlerine atıyorlardı

sivrice mi orası

ya ne anlamsız konu...
bu ülkede herkezin görevini yapmadığından şikayet ediyoruz sonra birisi birilerine görevini hatırlatınca adamı suçluyoruz.
kömürü taşımak hizmetlinin görevi mi ? görevi ozaman sorun ne ?
ha şu yapılabilirmiydi ?
okul ihale komisyonu kömür ihalesi yaparken (tabi bu okul lise ise)teklif mektubunun altınamalın teslim yeri okul kömürlüğüdür malın nakliyesi istiflenmesi satıcıya aittir yazsa idi sorun çözülürmüydü? çözülürdü.
satıcı bir hamal tutacaktı ... Ha hammal bu işten para kazanacakmıydı o kadar yükü taşıdığı için ? evet kazanacaktı.
şimdi asıl soru şu hammalla hizmetli arasındaki fark ne ?
biri yatarak para kazanacak diğeri alın teri dökerek kazanacak...
görev kiminse o yapsın tartışmayada gerek yok bence ha hizmetli ben taşıyamam diyorsa ya işi bıraksın yada hamal tutsun...

Türkiyedeki en önemli sorunlardan biri bu ,
birini işini yapmadığı için uyardığımızda bu benim işim değil diyor.Hatta ona işini yapması için hatır gönül ilişkisini kullanıyoruz malesef ,
sanki kendi görevi değilmiş gibi.
Ama özel kadrosuz çalışan hizmetlilerde böyle bir şey yok.Ağzının içine bakıyorlar.Sorun memurlukta.
Maalesef memurluğun verdiği rahatlıktan dolayı çoğu hizmetli görevini yapmıyor yada ekstraymış gibi yapıyor.

okullarda müdürle arası en iyi olanlar hizmetlilerdir. sizde nasıl olduda böyle oldu.

Ben merak ediyorum hizmetliler ne iş yapacak.. Kabloya iki kroşe atılacak merdivene çıkıp, benim görevim değil elektrikçi çağıralım diyor adam. Bir iş yaptırmak için akla karayı seçiyoruz 1 haftada zor yapıyor. Okula geliyor saat 12de. Kaç kere uyarı verildi ama bir yaptırımı olmadı. Kömürü kim taşısın derseniz eğer 30 liraya bir hamal tutun o adamcağız taşısın. 2bin lira maaşla adam kömürmü taşıyacak birde !!!

by_rebel' Alıntı:
Benim anlamadığım zaten hiçbir zaman doğru dürüst iş yapmayan, bir öğretmenin 10da 1i kadar iş yapmayan ama öğretmenden fazla maaş alan büyük bir ihtimalle ilkokul mezunu olan hizmetlinin derdine niye düştünüz? Bırakın işini yapsın, Ramazan ve Oruç bahane değil.
Tam saçmalamışşın yani. Hizmetli ile kendinizi neden karşılaştırıyorsunuz. Öğretmen hizmetliye talimat veremez. Sorunlar burdan kaynaklanıyor.

adalim' Alıntı:
by_rebel' Alıntı:
Tam saçmalamışşın yani. Hizmetli ile kendinizi neden karşılaştırıyorsunuz. Öğretmen hizmetliye talimat veremez. Sorunlar burdan kaynaklanıyor.
Asıl saçmalayan sensin, benim yazdığımda öğretmen talimatı mı var? Doğrular sizin niye zorunuza gitti, yoksa hizmetli misiniz? Talimat meselesini de cahil senin gibi insanlara öğreteyim; okul müdürü, müdür yardımcısı, nöbetçi öğretmen hepsi Öğretmendir ve hepsi hizmetliye talimat verebilir.

İdare öğretmenleri kötüler, formatörler öğretmenleri, öğretmenler hizmetlileri. Herkes kendi işini yapsa sorun kalmayacak. Olaya objektif bakan biriyim.

Konuyu açan arkadaşa öncelikle duyarlılığından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Başkasına yapılan haksızlığa göz yummayanlara ihtiyaç var. İşi tek başına hizmetliye yüklemesi doğru değil bence de, bir yardımcı tutmalı.
Bizde de ilçe millli eğitime getir-götür işlerini hizmetlilere yaptırıyordu müdür, hem de yol parası vermeden, o sıcağın altında. Hizmetlilerle ilgili ben de müdürle konuşmuştum bir ara, fayda vermedi tabi. Ne yaparsın sömürü dünyası, kim kimi ezdiyse :verymad:

adalim' Alıntı:
by_rebel' Alıntı:

Nöbetçi öğretmen verir.

adalim' Alıntı:
İdare öğretmenleri kötüler, formatörler öğretmenleri, öğretmenler hizmetlileri. Herkes kendi işini yapsa sorun kalmayacak. Olaya objektif bakan biriyim.

Bu olaya bu gözle bakamazsınız. Adamın görevi olan bir işi yapmamasına da destek mi çıkalım memur dayanışması göstererek. Bu memur dayanışması olmaz.

Hakkı varsa savunurum.

Ama hakkı yoksa yererim.

Kabilecilik, aşiretçilik, ırkçılık, meslekçilik yapmam.

SİRE' Alıntı:
Konuyu açan arkadaşa öncelikle duyarlılığından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Başkasına yapılan haksızlığa göz yummayanlara ihtiyaç var. İşi tek başına hizmetliye yüklemesi doğru değil bence de, bir yardımcı tutmalı.
Bizde de ilçe millli eğitime getir-götür işlerini hizmetlilere yaptırıyordu müdür, hem de yol parası vermeden, o sıcağın altında. Hizmetlilerle ilgili ben de müdürle konuşmuştum bir ara, fayda vermedi tabi. Ne yaparsın sömürü dünyası, kim kimi ezdiyse :verymad:

Getir-götür işini beyzademiz yapacak elbette. Müdür mü getirip götürecek. Ancak vesait gerekiyorsa ücretini vermeli.

Sıcağın altında tabiri çok hoşuma gitti.

Allah-ü Teala bilememiş güneşi yaratmış(!), hizmetliler gelip gidecek ya Rabbim bilmiyor musun da bu sıcağı yarattın?

Yahu sıcağın altında TEK yürüyen, yürümek zorunda kalan hizmetliler mi? Bir şemsiye alır, kasket giyer, gerektiğinde gölgede 3-5 dakika dinlenir. Bir tek sizde mi vicdan, merhamet var sanıyorsunuz.

Sıcağın altında harman mı olur Allah'ım, madem yaratacaksın bu darıyı, doğrudan ambarda yaratsana. Bilememişsin(!)

Tövbe haşa...

Devlet de bilememiş, sıcak olan günlerde devlet daireleri çalışmayı durdurmalı.

Geçen sene bi müdür yardımcım vardı. Ramazan günü sıcakta okuldayız. Okulumuzda hizmetli yoktu. Müdür izinde. Müdür yardımcısıyla formatör (ki o ben oluyorum) okuldayız. O yazı boş koridorlarda, boş laboratuara bakarak yedim o ayrı konu. Neyse bizim okul kasaba okulu. Sıra eksiğimiz varmış Müd. Yard. merkezden bi okulun çöplüğüne çökmüş 100den fazla sıra alacakmışız ordan. Traktör getirtti okula hadi dedi. Nereye hocam? Sıra alacaz! Biz taşıyacaz. Hocam bari bi-iki öğrenci alalım dedim. Okul tatil öğrenciler hep arazi. Bi tane bulduk attık onu da vagona. Velhasıl o sıcakta adam tutmadı okulun cebinden gitmesin diye kendi taşıdı bana taşıttı o sıraları hem de ramazanda yaptı bunu. Çünkü adamlar alışmış bu işlere. Hizmetliye söz geçiremiyolar ve hizmetlinin işlerini de yapıyolar. Müdürlerin müd yardların çoğu ameledir. İnşaat ustasıdır. Elektrikçidir. Marangozdur. Çünkü idarecilik vasfı yok söz geçiremiyo bu sefer iş başa düşüyo. İşte arada söz geçirebildiği birilerini de bulduğu zaman da affetmiyo benim gibi.

pisagorean' Alıntı:
Geçen sene bi müdür yardımcım vardı. Ramazan günü sıcakta okuldayız. Okulumuzda hizmetli yoktu. Müdür izinde. Müdür yardımcısıyla formatör (ki o ben oluyorum) okuldayız. O yazı boş koridorlarda, boş laboratuara bakarak yedim o ayrı konu. Neyse bizim okul kasaba okulu. Sıra eksiğimiz varmış Müd. Yard. merkezden bi okulun çöplüğüne çökmüş 100den fazla sıra alacakmışız ordan. Traktör getirtti okula hadi dedi. Nereye hocam? Sıra alacaz! Biz taşıyacaz. Hocam bari bi-iki öğrenci alalım dedim. Okul tatil öğrenciler hep arazi. Bi tane bulduk attık onu da vagona. Velhasıl o sıcakta adam tutmadı okulun cebinden gitmesin diye kendi taşıdı bana taşıttı o sıraları hem de ramazanda yaptı bunu. Çünkü adamlar alışmış bu işlere. Hizmetliye söz geçiremiyolar ve hizmetlinin işlerini de yapıyolar. Müdürlerin müd yardların çoğu ameledir. İnşaat ustasıdır. Elektrikçidir. Marangozdur. Çünkü idarecilik vasfı yok söz geçiremiyo bu sefer iş başa düşüyo. İşte arada söz geçirebildiği birilerini de bulduğu zaman da affetmiyo benim gibi.

gönlünden gelerek yaptıysan ne ala. ama böyle, yaptırdı falan dediğine göre istemeden yapmışsın o zaman sana söylenecek tek şey var kusura bakma ama YUH olsun sana.

xodeda' Alıntı:
pisagorean' Alıntı:

gönlünden gelerek yaptıysan ne ala. ama böyle, yaptırdı falan dediğine göre istemeden yapmışsın o zaman sana söylenecek tek şey var kusura bakma ama YUH olsun sana.
Yok hocam ben hatamı biliyorum bilmesine de, bi öğretmene hala bu tür tekliflerle gelen idarecilerin hiç mi suçu yok. Onların hiç mi yuhlanmayı haketmiyo. Yani be kardeşim hırsızın hiç mi suçu günahı yok.

Bu işleri tabiki hizmetli yapar.hizmetli zaten yardımcıdır.Ona yardımcı tutulması ne demek.O zaman yardımcıya da yardımcı tutalım.Böyle bakarsak o kömürleri taşıyacak adam bulamayız.

obsearchver' Alıntı:
SİRE' Alıntı:

Getir-götür işini beyzademiz yapacak elbette. Müdür mü getirip götürecek. Ancak vesait gerekiyorsa ücretini vermeli.

Sıcağın altında tabiri çok hoşuma gitti.

Allah-ü Teala bilememiş güneşi yaratmış(!), hizmetliler gelip gidecek ya Rabbim bilmiyor musun da bu sıcağı yarattın?

Yahu sıcağın altında TEK yürüyen, yürümek zorunda kalan hizmetliler mi? Bir şemsiye alır, kasket giyer, gerektiğinde gölgede 3-5 dakika dinlenir. Bir tek sizde mi vicdan, merhamet var sanıyorsunuz.

Sıcağın altında harman mı olur Allah'ım, madem yaratacaksın bu darıyı, doğrudan ambarda yaratsana. Bilememişsin(!)

Tövbe haşa...

Devlet de bilememiş, sıcak olan günlerde devlet daireleri çalışmayı durdurmalı.
Bu nasıl bir üsluptur, okuyunca çok şaşırdım. Kraldan çok kralcılık derler buna. 50 derece sıcağın altında bir uçtan bir uca yol ücreti vermeden bir yerlere göndermek benim anlayışıma, ahlakıma sığmıyor ve bana sömürü olarak geliyor. Yok Allah bilememiş, yok devlet bilememiş... nasıl cümlelerdir bunlar! Sizde mazlumun yanında yer alma cesareti yoktur bunu anlamış bulunmaktayım. Her şeyin en iyisini size göre beyler bilirmiş demek ki.
İlk defa bu forumda böyle sert bir yazı yazmak durumunda kalıyorum. Diğer üyelerin affına sığınarak..

SİRE' Alıntı:
Bu nasıl bir üsluptur, okuyunca çok şaşırdım. Kraldan çok kralcılık derler buna. 50 derece sıcağın altında bir uçtan bir uca yol ücreti vermeden bir yerlere göndermek benim anlayışıma, ahlakıma sığmıyor ve bana sömürü olarak geliyor. Yok Allah bilememiş, yok devlet bilememiş... nasıl cümlelerdir bunlar! Sizde mazlumun yanında yer alma cesareti yoktur bunu anlamış bulunmaktayım. Her şeyin en iyisini size göre beyler bilirmiş demek ki.
İlk defa bu forumda böyle sert bir yazı yazmak durumunda kalıyorum. Diğer üyelerin affına sığınarak..

Yazınız sert değil üzülmeyin. Benimki de öyle. Ya yanlış anladınız ya da faziletfuruşluk yapıp tribünlere oynayarak benim üzerime tepkileri çekmek istiyorsunuz.

Mazlumun yanında yer alırım ancak uyanığın veya cazgırın yanında yer almam.

Dikkat etti iseniz yol ücreti konusunda sizinle aynı fikirdeyim. Ancak yol ücreti verilmesi gereken mesafe nedir, hava şartları vs. nedir?

...

Sıcak hava bahanesine binaen konuştum, yol ücreti verilip verimemesine binaen değil.

...

Oruç bahane ediliyor. Ramazandan sonra kömürleri çekebilir.
Tek başına yapması bahane ediliyor. İzindeki arkadaşı dönünce birlikte çekebilirler veya yarısını bu hizmetli çeker, izni bitince diğer yarısını da izinden dönen çeker. Kömürün bu mevsimde dışarıda beklemesinde bir mahsur yok. Diğerinin izni bitene kadar bekleyebilir.

Amele veya hamal tutulmasından bahsediliyor, ameleye sıcak işlemiyor mu?
30 lira verip hamala taşıtalım deniyor, 30 liralık iş ise zaten bu kadar abartmaya gerek yok, 30 liralık işi 2000 liralık maaşı ile yapması kadar normal bir durum olamaz.

17 ton kömür çekmek çok da abartılacak bir iş değil. 17x40=680 torba el arabasına 3'erli şekilde atılsa 230 seferde çekilir. 230/2=115 sefer her bir hizmetlinin yapacağı sefer sayısı. 25'er kiloluk torbalardan 3 tanesini el arabasına atmak 1 dakia, yaklaşık tahmini olarak 30 metre öteye taşıması 2 dakika, arabayı boşaltıp indirilen çuvalları istif etmek 2 dakika, tekrar kömürlerin olduğu yere dönmek 1 dakika, 1 dakika da benden toplam 7 dakikada 1 sefer tamamlanacak. Fazla fazla zaman verdim sanırım.

115x7=805 dakika toplam iş. 805/60=15 saat. Her 1 saate 1 saat de DİNLENME MOLASI. Bayağı bonkörüm herhalde bu konuda.

15 saat aktif iş+15 saat DİNLENME=30 saat fazla fazla dinlenerek.

Günde 6 saat çalışma ki bunun 3 saati zaten dinlenme.

30/6=5 gün.

Yani 1 haftalık mesai.

Diğer hizmetli de aynı işi yaptığında kömürler depoda.

İş için fazla fazla zaman, 1 dakikalık iş için 2 dakika verdim, üzerine yapılan iş kadar da dinlenme arası.

Mazlum müdürün yanındayım. Emrindeki hizmetliye söz geçiremeyen mazlum müdürün.

BBNET
Geri