SİRE' Alıntı:
Bu nasıl bir üsluptur, okuyunca çok şaşırdım. Kraldan çok kralcılık derler buna. 50 derece sıcağın altında bir uçtan bir uca yol ücreti vermeden bir yerlere göndermek benim anlayışıma, ahlakıma sığmıyor ve bana sömürü olarak geliyor. Yok Allah bilememiş, yok devlet bilememiş... nasıl cümlelerdir bunlar! Sizde mazlumun yanında yer alma cesareti yoktur bunu anlamış bulunmaktayım. Her şeyin en iyisini size göre beyler bilirmiş demek ki.
İlk defa bu forumda böyle sert bir yazı yazmak durumunda kalıyorum. Diğer üyelerin affına sığınarak..
Yazınız sert değil üzülmeyin. Benimki de öyle. Ya yanlış anladınız ya da faziletfuruşluk yapıp tribünlere oynayarak benim üzerime tepkileri çekmek istiyorsunuz.
Mazlumun yanında yer alırım ancak uyanığın veya cazgırın yanında yer almam.
Dikkat etti iseniz yol ücreti konusunda sizinle aynı fikirdeyim. Ancak yol ücreti verilmesi gereken mesafe nedir, hava şartları vs. nedir?
...
Sıcak hava bahanesine binaen konuştum, yol ücreti verilip verimemesine binaen değil.
...
Oruç bahane ediliyor. Ramazandan sonra kömürleri çekebilir.
Tek başına yapması bahane ediliyor. İzindeki arkadaşı dönünce birlikte çekebilirler veya yarısını bu hizmetli çeker, izni bitince diğer yarısını da izinden dönen çeker. Kömürün bu mevsimde dışarıda beklemesinde bir mahsur yok. Diğerinin izni bitene kadar bekleyebilir.
Amele veya hamal tutulmasından bahsediliyor, ameleye sıcak işlemiyor mu?
30 lira verip hamala taşıtalım deniyor, 30 liralık iş ise zaten bu kadar abartmaya gerek yok, 30 liralık işi 2000 liralık maaşı ile yapması kadar normal bir durum olamaz.
17 ton kömür çekmek çok da abartılacak bir iş değil. 17x40=680 torba el arabasına 3'erli şekilde atılsa 230 seferde çekilir. 230/2=115 sefer her bir hizmetlinin yapacağı sefer sayısı. 25'er kiloluk torbalardan 3 tanesini el arabasına atmak 1 dakia, yaklaşık tahmini olarak 30 metre öteye taşıması 2 dakika, arabayı boşaltıp indirilen çuvalları istif etmek 2 dakika, tekrar kömürlerin olduğu yere dönmek 1 dakika, 1 dakika da benden toplam 7 dakikada 1 sefer tamamlanacak. Fazla fazla zaman verdim sanırım.
115x7=805 dakika toplam iş. 805/60=15 saat. Her 1 saate 1 saat de DİNLENME MOLASI. Bayağı bonkörüm herhalde bu konuda.
15 saat aktif iş+15 saat DİNLENME=30 saat fazla fazla dinlenerek.
Günde 6 saat çalışma
ki bunun 3 saati zaten dinlenme.
30/6=5 gün.
Yani 1 haftalık mesai.
Diğer hizmetli de aynı işi yaptığında kömürler depoda.
İş için fazla fazla zaman, 1 dakikalık iş için 2 dakika verdim, üzerine yapılan iş kadar da dinlenme arası.
Mazlum müdürün yanındayım. Emrindeki hizmetliye söz geçiremeyen mazlum müdürün.