Hizmetli Odun-Kömür Taşımak Zorunda mı?

Kodla Büyü

akrep026

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar herkese selam. hayırlı cumalar. okulumuzda 2 tane hizmetli var, biri şu an izinde. okula yaklaşık 6 ton odun ve 13 ton kömür geldi, hizmetli arkadaş bunları tek başına taşımak zorunda mı. müdür ben ne dersem yapacan diyor. taşımak zorundasın diyor. hizmetli taşımam diyor. en azından iki tane adam tutalım beraber yapalım diyor. müdür de yok diyor.
şimdi hizmetli bunları taşımak zorunda mıdır?
hizmetlilerin belli bir görev alanı var mıdır.
yönetmelik filan. ben bulamadım. yardımcı olursanız sevinirim...

Bence taşımak zorunda - yazılı olarak " kömür ü hizmetli taşır " diye bir ibare göremezsiniz zaten.

Kağıtta yazılı olana bakarsanız - "kalorifer in içine kömürü atar" diye bir şey de göremezsiniz. O zaman kömürü kazan a atmak için de bi adam tutsunlar.

Ancak burada ortayı bulmak da lazım. 2 hizmetli varmış zaten - 1 kişi de müdür tutar dı olur biterdi. Tatitlde olan dönünce halletsinler

Bizim e-okul fotoğraf olayına benziyor. Resmi olarak kesinlikle görevimiz değil ama yapmasakta ayıp olur mantığıyla artık görevimiz oldu gibi birşey. Karşılıklı iyi niyete bakar bence, resmi olarak görevi olduğunu sanmıyorum.

Müdürün işi bilmemesinden kaynaklanıyor. Kömürü alırken depo teslimi alsa öyle sorun çıkmazdı. Fazladan para da ödemesine gerek yok. Ama siyasi tüm dincileri müdür yaparsanız onlarda kendilerini Padişah zanneder.

İyi de kömürü de taşımayacaksa hizmetli ne yapacak? Yarısını taşısın, kalan yarısını da diğer hizmetlinin izni bitip gelince o taşısın.

Sen ağa ben ağa, bu ineği kim sağa???

Bir tanıdığım anlattı, bir arkadaşı eminyette teknik elemanmış, maaşını söylemeyeyim diplomanızı yakarsınız, yaptıkları iş usta çağırmak, bir arıza çıktığında usta çağıracaksan devlet senin neden teknik eleman olarak aldı?

Aynı rehber öğretmenler gibi, dosyalara evrakı herkes takar, senin işin ne?

Telefonu kaldırıp ustayı herkes çağırır, senin işin ne?

Öğretmen ders verir ve eğitim öğretim yapar kelimesinden tüm sınıflara girer aynı ders saatinde tüm sınıfları idare eder diyemeyeceğimizi düşünürsek.
Hizmetlilerinde her yıl düzenli olarak yıl başlamadan görevlerini belirlemek ve bunu yazıya dökmek lazımdır.
yoksa bunlar konridoru bile paspaslamıyorlar, ayrıca şifahi getir götürleri de yapacaklar.
Ayrıca okul içerisinde kalorifer tek bir kişiye ait olmalı ve onun da belgesi olmalıdır.
belgesi olmayan ve kalorifer ve tesisattan anlamayan hizmetlilerin o bölge ile ilgili hiçbir işte kullanıl(a)mayacağı kesindir.
görev ve sorumlulukların paylaşımının önemi büyüktür. ayrıca kömür gibi kalorifer malzemelerinin de okul tarafından taşıttırılması eğer isterse yevmiye usulü kaloriferden sorumlu hizmetli tarafından taşıtılması gereklidir. :oops:

Bu arada bizim okulda 5hizmetli var ben onların görev paylaşımının olmadığını ve birinin sabahtan öğleye diğerinin de öğleden akşama geldiğin belirtmem lazım. :scared:
işimiz zor. :wink:

adalim' Alıntı:
Müdürün işi bilmemesinden kaynaklanıyor. Kömürü alırken depo teslimi alsa öyle sorun çıkmazdı. Fazladan para da ödemesine gerek yok. Ama siyasi tüm dincileri müdür yaparsanız onlarda kendilerini Padişah zanneder.

hocam şu son cümlenden senin profilini çizer gibiyim ama seni sana bırakıyorum.

Görevi değil hocam. Ek ücret vererek taşıdılar bizim okulda yıllarca, bu sene doğalgaza geçtik bizim sorunda bitti..

adalim' Alıntı:

dam üstünde saksağan vur beline kazmayı

Formatörsen müdürle hizmetli arasındaki tartışmadan uzak dur hocam kömür işi direk sana patlayabilir :D

pisagorean' Alıntı:
Formatörsen müdürle hizmetli arasındaki tartışmadan uzak dur hocam kömür işi direk sana patlayabilir :D
Hizmetli basar gider, kömür dışarda kalır, e içeri taşımak gerekir malum yağmur çamur hırsız uğursuz. Müdür hadi el at da atalım der. Sonra o da kaytarır iş topyekün sana kalır.

insaf ama! ramazanda, sıcağın hasta ettiği bir zamanda 19 ton kömürü taşımak için bir tek kişi uygun gören bir yönetici var öyle mi? İnsanlığa sığmaz diye düşünüyorum...

katılıyorum bu sıcakta o kadar kömürü bir kişiye taşıtmak ZULÜMdür... yine bu durum müdürün hatasıdır o da kesin, doğru şekilde kömürü içeri taşıtmış olsa hiç sorun olmaz veya kömürün içeri konulacağı odanın dışarı bakan penceresi varsa, birazcık genişlettirilip oradan attırılabilse veya kamyonla geliyorsa oradan boşaltılabilirdi... benim sunduğum öneri müdürün önceden düşünerek yapması gereken bir durum.. Zaten müdür niye var ki!!! işlerin daha kolay çözüme kavuşturulması için değil mi?

adalim' Alıntı:

ne alaka şimdi...

pisagorean' Alıntı:

Ne yaptın hocam yaaaa, sağol... Bi o iş kaldı zaten yapmadığımız... :puhaha:

akrep026' Alıntı:
Arkadaşlar herkese selam. hayırlı cumalar. okulumuzda 2 tane hizmetli var, biri şu an izinde. okula yaklaşık 6 ton odun ve 13 ton kömür geldi, hizmetli arkadaş bunları tek başına taşımak zorunda mı. müdür ben ne dersem yapacan diyor. taşımak zorundasın diyor. hizmetli taşımam diyor. en azından iki tane adam tutalım beraber yapalım diyor. müdür de yok diyor.

Hocam hizmetliler ile ilgili yönetmelik var ama mesleki ve teknik eğitim yönetmeliğinde geçiyor. Sizin okul ilkokul mu orta okul mu lise mi?Bunu belirtseydin daha iyi olurdu.ilgili yönetmeliklerde mutlaka görevleri yazıyordur. Ben Mes. veTek.Eğ. Yöntemeliğindeki görevlerini aktarıyorum.
c bendine göre taşımak zorunda gibi.. Ama el insaf. Adam o kadar şeyi nasıl taşısın. Hizletlini yerinde olsam o odunları taşırım ama sonra o odunlardan en iyisini seçer suyla ıslatır müdürü bigüzel döverdim.

izmetliler ve görevleri

Madde 281- Hizmetliler:

a) Bina, atölye ve tesisler ile eşyasının temizliğini yapar.

b) Isıtma, sıhhî ve elektrik tesisatındaki aksaklıkları yönetime bildirir.

c) Kuruma gelen çeşitli malzeme, araç-gereci gerekli yerlere taşır ve yerleştirir.

d) Gerektiğinde bina ve tesislerin boya, badana ve benzeri işlerini yapar.

e) Posta ve evrak dağıtım görevini yürütür.

f) Mutfak işlerinde ilgililere yardımcı olur.

g) Çalışma saatleri dışında ve tatillerde verilecek nöbet görevini yerine getirir.

h) Kurumun çevresinin temizlik, bakım ve diğer hizmetlerini yapar.

ı) Bahçıvan olarak görevlendirilmesi durumunda, bahçıvanın yapacağı işleri yürütür.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İLKÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ

Madde 91 — Yardımcı hizmetler sınıfı personeli, okul yönetimince yapılacak plânlama ve iş bölümüne göre her türlü yazı ve dosyayı dağıtmak ve toplamak, başvuru sahiplerini karşılamak ve yol göstermek, hizmet yerlerini temizlemek, aydınlatmak ve ısıtma yerlerinde çalışmak, nöbet tutmak, okula getirilen ve çıkarılan her türlü araç-gereç ve malzeme ile eşyayı taşıma ve yerleştirme işlerini yapmakla yükümlüdürler.

Bu görevlerini yaparken okul yöneticilerine ve nöbetçi öğretmene karşı sorumludurlar.

Duyurma

Madde 92 — Okulun yardımcı hizmetler ve genel idare hizmetleri sınıfındaki personelin, görevleri ile ilgili Yönetmelik maddeleri görülebilecek bir yere asılır. Görev dağılımları yazılı olarak bildirilir.

http://mevzuat.meb.gov.tr/html/225_0.html

adalim' Alıntı:
Ama siyasi tüm dincileri müdür yaparsanız onlarda kendilerini Padişah zanneder.
Saçmalamış.
akrep026' Alıntı:
Hocam adaletsiz gibi gözükse de kömürü de odunu da hizmetli taşır, müdür dışardan adam tutulmak zorunda değil.. İşi bu zaten, temizlik, bakım, taşıma, yönlendirme v.s. Kanun-yönetmelik bulmak zor geldi, bizi ilgilendirmediği için ama hatırladığım kadarıyla ilköğretim kurumları yönetmeliği veya 657de görevleri yazar.

sibilim_ogretmeni' Alıntı:
akrep026' Alıntı:

Hocam hizmetliler ile ilgili yönetmelik var ama mesleki ve teknik eğitim yönetmeliğinde geçiyor. Sizin okul ilkokul mu orta okul mu lise mi?Bunu belirtseydin daha iyi olurdu.ilgili yönetmeliklerde mutlaka görevleri yazıyordur. Ben Mes. veTek.Eğ. Yöntemeliğindeki görevlerini aktarıyorum.
c bendine göre taşımak zorunda gibi.. Ama el insaf. Adam o kadar şeyi nasıl taşısın. Hizletlini yerinde olsam o odunları taşırım ama sonra o odunlardan en iyisini seçer suyla ıslatır müdürü bigüzel döverdim.

izmetliler ve görevleri

Madde 281- Hizmetliler:

a) Bina, atölye ve tesisler ile eşyasının temizliğini yapar.

b) Isıtma, sıhhî ve elektrik tesisatındaki aksaklıkları yönetime bildirir.

c) Kuruma gelen çeşitli malzeme, araç-gereci gerekli yerlere taşır ve yerleştirir.

d) Gerektiğinde bina ve tesislerin boya, badana ve benzeri işlerini yapar.

e) Posta ve evrak dağıtım görevini yürütür.

f) Mutfak işlerinde ilgililere yardımcı olur.

g) Çalışma saatleri dışında ve tatillerde verilecek nöbet görevini yerine getirir.

h) Kurumun çevresinin temizlik, bakım ve diğer hizmetlerini yapar.

ı) Bahçıvan olarak görevlendirilmesi durumunda, bahçıvanın yapacağı işleri yürütür.

hizmetliler her şeye bu benim görevim değil dediği için biz de alışmışız, hiçbir işi yakıştıramıyoruz herhalde hizmetlilere.. maddelere bakarsak hizmetlilerin görev tanımı da baya bir ucu açık... Bu maddelere göre her iş yaptırılabilir... Tabii yine de bu sıcakta sadece 1 hizmetliye o kadar kömürü taşıtmakta ZULÜM olur.

esenordelarthe' Alıntı:
insaf ama! ramazanda, sıcağın hasta ettiği bir zamanda 19 ton kömürü taşımak için bir tek kişi uygun gören bir yönetici var öyle mi? İnsanlığa sığmaz diye düşünüyorum...

Ne zaman canı çekerse o zaman taşısın. Öğretmenleri de yardıma çağıralım. Öğretmenler taşırsın, o da nereye yerleştireceklerini göstersin.

Arkadaş Allah-u Teala bilmiyordu, oruç farz kılındığında insanlar hiç iş tutmuyordu, ya da peygamber efendimiz düşünemedi Ramazan'ın yaza denk geleceğini sanırım.

frt44' Alıntı:
katılıyorum bu sıcakta o kadar kömürü bir kişiye taşıtmak ZULÜMdür... yine bu durum müdürün hatasıdır o da kesin, doğru şekilde kömürü içeri taşıtmış olsa hiç sorun olmaz veya kömürün içeri konulacağı odanın dışarı bakan penceresi varsa, birazcık genişlettirilip oradan attırılabilse veya kamyonla geliyorsa oradan boşaltılabilirdi... benim sunduğum öneri müdürün önceden düşünerek yapması gereken bir durum.. Zaten müdür niye var ki!!! işlerin daha kolay çözüme kavuşturulması için değil mi?

Pencere olsa senin akıl edebildiğini o da eder hiç merak etme. Pencere olsa da, kamyonun yanaşabileceği bir yer vardır, oraya boşaltır adam gider. Arkadaş hizmetli ne iş yapacak bana söyler misiniz?

3 ay okulda zaten hizmetlinin yapacağı pek fazla iş yok. 19 ton kömürü taşımak için 10 gün uğraşsa günde 3 ton taşısa, sabah 1 ton, öğleden sonra 1 ton. 10 günde bu iş biter. 1 ton kömürü 3 kat yukarı 1 saatte falan taşıdım. Bu beyzade de yarısını taşısın, diğerinin izini bitince o da diğer yarısını taşısın. Devlet memuru mantığı. Bir iş, görev bu kadar savsaklanmaz. Görevi yaptıran da zalim ilan edilmez. Yazık.

Ben sizin yorumunuza ancak "müdürler için yaşasın cehennem(!)" diyebiliyorum. Böyle saçma sloganlar çok para ediyor.

arkadaşlar herkese çok çok teşekkür ediyorum... Özellikle sibilim_ogretmeni ve cadcam67 hocalarıma... ben zorunda olup olmadığını öğrenmek istemiştim. tabi ki çekecek ama şu mübarek ramazan günü 16-17 ton malzemeyi taşımak da hiç kolay değil. kendimden biliyorum balkonun altında 10 torba (250 kg) kömür vardı balkona çıkarana kadar iflahım kesildi... :) zor iş. bir de oruçluysan. iki adam tutsan 30+30 en fazla 50-60 tl ye çekerler diye düşünüyorum. çok mu insaflıyım...
benden idareci filan olmaz herhalde... :(

Bu olayda hizmetliden taraf olduk ama yerine göre eleştirilir de bir çok hizmetli. Ben ne hizmetliler biliyorum okulun müdürü gibi davranan ve hiç iş yapmayan. Bir iş yaptıracaksın rica minnet sanki adamdan borç istiyorsun. Tafralar kaprisler tavan yapmış. Beğenmiyorsan ağırına gidiyorsa bırak kardeşim. Öğretmen kadar maaş alıyorlar neredeyse. Zaten çoğu da yetiştirme yurdundan gelme. Yani devlet bebeklikten almış, büyütmüş, barındırmış, bir de garantili kadrolu iş vermiş bazıları hala havalarda. Tamam anne babasız büyümek kolay değil. Çok zor. Anlayışla karşılıyoruz ve bunu bilerek ona göre davranıyoruz, incitmemek için hatta babacan şekilde davranıyoruz ama gel görki anlayan yok. Bazı memurlar da bu şekilde. Tabiki sözümüz meclisten dışarı.

BBNET
Geri