Harezmi Modeli

Kodla Büyü
Hocam peki bu durum bizim normları olumlu etkiler mi? Ya da derslerimizle ilgili bir gelişmeye neden olur mu?

MEB Müsteşarı Yusuf TEKİN basın toplantısında seneye en az 10 ilde olacak şekilde pilotlamasının yapılacağını söyledi. Ben bu yıl ki pilot okullardan birindeyim ve proje öğretmenlerinden biriyim. Branşımız için mükemmel bir proje. Bundan 5-6 sene öncesini düşünüyorum da İl Milli Eğitim'in branşımıza olan bakış açısının bu denli değişmesi umut vaad edici.

Eğitimde Harezmi modeli: Bütün Türkiye'de yaygınlaştırılacak

Yeni eğitim modeli, eğitim-öğretim yılının ikinci yarıyılında 27 pilot şehirde ve her kademeden 115 okulda uygulamaya başlanacak. Modelin 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren de ülke genelindeki bütün okullarda uygulamaya alınması planlanıyor.

MEB Müsteşarı Yusuf TEKİN basın toplantısında seneye en az 10 ilde olacak şekilde pilotlamasının yapılacağını söyledi. Ben bu yıl ki pilot okullardan birindeyim ve proje öğretmenlerinden biriyim. Branşımız için mükemmel bir proje. Bundan 5-6 sene öncesini düşünüyorum da İl Milli Eğitim'in branşımıza olan bakış açısının bu denli değişmesi umut vaad edici.
Merhabalar hocam, harezmi projesi için yapılan çalışma giderleri için bütçe veriliyor mu acaba

Biz bu sene başvurduk, giderler için hiçbir bütçesi yok projenin. Eskiden haftalık 5 saat ek ders veriliyormuş o da yok şu anda. Cebinizden harcıyorsunuz her şeyi. Sene sonunda da sergi yapılıyor.

Okulumuzda 3-4 sene yaptık. Bizim zamanımızda 4 saat ek dersi vardı. 5 olmuş büyük lütuf :D . İstekli ve takım ruhuna sahibine öğretmen arkadaşlarla çok keyifli ve verimli oluyor.İdare de desteklemeli. Çünkü bütçesi olmadığı gibi okula külfet oluyor maddi olarak. etkinlik sergi vs.

İlk çıktığı zamanlarda 2 yıl boyunca ben de bu projede yer aldım. Sonuç olarak, tamamen gereksiz, kaynak-zaman israfı bir proje. Sırf yerli ve milli birşey yaptık diye yapılan bir proje. Bunun yerine STEM' e daha fazla yönelim olmalıydı. Zaten temel mantık da hemen hemen aynı(küçük farklılıklar var).

Bu yıl da ilçe milli eğitim okulumuzda uygulanmasına karar vermiş. Benim de adımı yazmışlar. Öncelikli olarak tamamen gönüllü öğretmen ve öğrencilerden oluşması gerekiyor. Projeye kesinlikle katılmayacağımı, gönüllü olmadığımı, projeye inanmadığımı söyledim. Beni çıkarıp yine gönüllü olmayan başka bir arkadaşı yazmışlar. Şimdi okulda göstermelik bile olsa yapılmıyor.

Saçma sapan işler.

bu yıl, başka bir arkadaşı kıramadığım için katıldım. grupta 1 bilişimci olması gerekiyormuş. Arkadaşa da dedim ki, hocam ben evrak işiyle uğraşmak istemem varsa baştan katılmayayım, yok dedi, hiç zorluğu yokmuş. oldu o zaman dedim kaydoldum.
önce bir Harezmî eğitimi diye bir kursa gittik, uzak bir okula. sonra okulda çözülmesi gereken bir problem bulun demişlerdi, bulduk başladık. sonrasında koordinatörümüz, her ders için ayrıntılı plan yapılacak dedi.
derste neler yapılıyor, amaç ne çıktısı ne, diğer derslerle bağlantısı ne... yazıyorsun yazıyorsun bitmiyor, beni projeye katan arkadaş da ne hikmetse bunlardan hiç anlamıyor, görseniz sanki bilgisayarı ilk kez görmüş de yazı yazamıyor neyse... (ben o arkadaşa gıcık kaptım biraz galiba:) )
velhasıl kelam ite kaka bir şeyler yaptık, boş dersler ayarlandı 4 öğretmene. ama çocukların fen, İngilizce matematik dersine denk gelince veliler dersi bırakıp çıkmalarını istememişler. okuldan sonra kalmayı da biz istemedik. öyle böyle yaptık bir şeyler... ama bütçe sıfır. okulun karşılaması gerekiyor...
ara tatilden sonra yine taaa çok uzak bir okulda kaynaşma toplantısı yapıldı, gereksiz bir şeydi, fotoğraf çekinilsin, koordinatör kendini göstersin vs..
en son da şenlik yapıldı, tüm İstanbul'u Merter'de topladılar. ulaşımı okul sağladı.
ek ders yok bu arada. gönüllülük esas. ben gönüllüydüm ama işleri ilerletemedik, diğer derslerle çakışınca yarım yamalak kaldı.
seneye katılmam. daha da hiç katılmam :)

Ben de İstanbul'da çalışırken bu projede 2 yıl görev aldım. Bu projenin uygulandığı ilk yıl okullara bir bütçe ayarlanmıştı yanlış hatırlamıyorsam 5 bindi. Sonraki yıl sanırım bütçe verilmemişti. 4 saat ek ders aldığımızı hatırlıyorum. Ama hocamın dediği gibi evrak işlerinin çokluğu insanı yoruyor. Her ders öncesi toplantı yapıp ders planı belirleyip -ki bu planda disiplinler arası yaklaşıma yer vermelisiniz- oldukça uğraştırıcı. Bu arada bizim zamanımızda proje koordinatörü her dersimize gelip bizzat orada bulunuyordu; ders işleniş anında ve sonrasında hep bizimleydi. Her ders sonrası yine dersin etkinliği vs. bir sürü form dolduruyorduk ve bir sistem vardı oraya giriyorduk.

Harezmi modeli farklı branşlardan öğretmenlerin aynı anda derse girerek, öğrencilerle belirlenen bir problem üzerinde kendi branşı özelinde katkı sağladığı ve bu probleme çözüm olarak fikir, ürün vb geliştirdikleri bir süreç özetle. Her ne kadar ürün değil süreç odaklı bir sistem denilse de eninde sonunda ürüne bakılıyor bu işlerde biliyorsunuz. Ve tabii iş yine sonunda yine biz bilişimcilere kalıyor. Sene sonu şenliğinde de hazırladığınız projelerin sunumu yapılıyor. Biraz sene sonu şenliği TÜBİTAK Fuarları gibi oluyor aslında. Gelen ziyaretçilere süreci anlatıp, ürünleri sunup, uygulamalar yaptırtıyorsunuz.

Özetle özveri isteyen, kafa ve anlayış olarak uyuştuğunuz öğretmen arkadaşlarınızla çalışmazsanız sorunlar yaşanmaya müsait bir model. Biz de güzel projeler geliştirip sene sonunda 3 projenin sunumunu yapmıştık. Bana katkısı, o sıralar yeni yeni revaçlanan Arduino'ya başlamak, öğrencilerin de öğrenmelerine fırsat sunmak olmuştu.

Geri dönüşleriniz için teşekkür ederim hocalarım. Zaten 4006, 2204 vs katılıyoruz. Hem evrak işi çok hem bütçe yok, hiç girmeyeyim bu işe;)

BBNET
Geri