HalkBank bireysel krediye sonradan faiz eklenmesi?

Kodla Büyü
az önce ŞEKERBANK tan gelen mesaj:
"tüketici kredilerinde KKDF oranı % 15 e yükseltilmiş,kredi taksitiniz buna bağlı artmıştır."
 
banada iş bankasından geldi mesaj. gelin yeni kazığınızı görün diye :verymad:
 
soymaktan bıkmadılar milleti banada işbankasından geldi bugün

aramızda mağdur olanlar toplanıp boykot edelim susmayalım sustukça sıra hem bize geliyor

ben bu devlete oy vermiyorum diye kızıyorlardı yine seçim olsun yine vermem
:verymad:
 
9 milyon kişiyi etkileyecekmiş bu durum..
9.000.000 x 100 TL kişi başı ortalama 100 liraymış yansıması..
900.000.000 TL
eee birilerine para lazım..
 
arkadaşlar bu zammı bankalar değil devlet alıyor. bankaların yapabileceği hiçbirşey yok. eşim de bankacı dün bisürü kişi şikayete gelmiş. devleti devlete mi şikayet edeceksiniz.yapılacak birşey yok.
 
Bende iş bankasından kredi çektim geçtiğimiz şubat ayında 24 aylık aynı mesaj banada geldi 976 taksit tuturı ile 15 taksidim kalmıştı.şimdi taksitler 981,5 olumuş yani 5,5*15=82,5tl yapıyor toplamda bana giydirdiler.Öyle 15-20 tl değil yaniii . bankaya mesaj attım hukuki yollara başvuracağım diye ancak bir şey çıkmayacak gibi...
 
cümleten afiyet olsun. başka ne denirki (?) belki meclisin koltukları falan yenilenecektir, belki de makam araçları değişecektir. el birliğiyle yapalım bu işleri.
 
Biz adamaların keyfine göre yaşıyoruz yaaa kendimi çok çaresiz hissettim.
 
sadece tüketici kredilerinde mi değişti. taşıt kredilerinde de aynı değişiklik var mı?
 
Artan KKDF geçmişe işledi, 10 bin liralık kredide ek fatura 36 lira oldu
4 Kasım 2010 11:40

--------------------------------------------------------------------------------
Otomobil, evlilik, tatil, eşya alımı, küçük gereksinimler ve kredi kartı borcu kapama gibi ihtiyaçlara yönelik olarak kullanılan bireysel kredilerde Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’ndaki (KKDF) artış, kararın yürürlüğe girdiği tarih olan 28 Ekim’den önceki kredileri de kapsadı.

Buna göre 10 bin TL kredi kullanan bir kişi, ayda 3 lira fazla ödeyecek. Bu da yılda 36 lira olacak. Fazladan ödenen tutar 50 bin TL’lik bir otomobil kredisinde 180 lirayı bulacak. Buna göre 10 bin TL kredi kullanan bir kişi, ayda 3 lira fazla ödeyecek.

Bu da yılda 36 lira olacak

Pekçok vatandaş kasım ayı kredi ödemesini yaparken, önceki aya göre daha yüksek bir meblağ ödemesi gerektiğini öğrendi. Henüz ödeme tarihi gelmeyen birçok vatandaş da, bankalardan gönderilen mesaj ile aylık kredi ödemelerini yüzde 15’lik KKDF oranına göre yapacağını öğrendi. Ancak, kredi kullanıcılarına bankalardan verilen yanıt, “Sözleşmenizde vergi artışlarının yansıtılacağı yazıyor” ya da “Bakanlar Kurulu kararı bu yönde, yapılabilecek bir şey yok” şeklinde oldu.

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor

Çok sayıda vatandaş da gazetemizi arayarak, bu uygulamanın haksızlığından yakınırken, bazı vatandaşlar da tüketici derneklerini harekete geçirdi. Ancak mevcut uygulamaya göre, bireysel kredi kullanan vatandaş kasım ayından itibaren kalan borcunu yüzde 15’lik KKDF’ye göre yapacak. Merkez Bankası’nın 22 Ekim tarihli verilerine göre, bankaların verdiği toplam kredilerin tutarı 156 milyar 332 milyon lira oldu. Bu tutarın 115 milyar 600 milyon lirasını tüketici kredileri oluştururken, bunun da 4 milyar 573 milyon lirasını taşıt kredileri, 57 milyar 735 milyon lirasını da diğer krediler oluşturdu. Bankalar Birliği Haziran 2010 verilerine göre, 9.8 milyon kişi tüketici kredisi kulanmış durumda.

30 bin TL’lik taşıt kredisi alan

36 ayda 324 TL fazla ödeyecek KKDF’nin yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkması, kredi kullanıcılarını faiz ve bundan sonra kalan vade sayısına göre etkileyecek.

Örneğin 36 ay vade ile yüzde 1 civarında bir faizle 20 bin liralık kredi kullanan bir tüketici, 775 lira yerine, 782 lira civarında ödeyecek.

Otomobil almak için 30 bin lira kredi kullanan bir kişi, ayda 9 liralık artışla 12 ayda 108 lira fazla ödeme yapacak.

36 ay vadeli, 30 bin liralık taşıt kredisi için, fazladan 324 lira KKDF ödenecek.

Aynı karar aynı oran iki farklı uygulama

Çok sayıda şikayet üzerine bu konuda bir açıklama yapan Tüketici Derneği, geçmişte (15 Ağustos 2004) yılında da benzer bir KKDF artışı yaşandığına dikkat çekti. O zaman da Bakanlar Kurulu’nun KKDF’yi yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkardığını, Maliye Bakanlığı’nın da Bankalar Birliği’ne bir yazı yazarak 16 Ağustos 2004’ten sonraki kredilere bu oranın uygulandığını hatırlatan dernek, 28 Ekim 2010 tarihli kararın geçmişe yönelik olarak uygulanmasını eleştirdi. Maliye Bakanlığı’nın tamamen aynı olan iki Bakanlar Kurulu kararının uygulamasına ilişkin iki farklı şekilde yorumladığı vurgulanan açıklamada, şu değerlendirme yapıldı: “Fon oranındaki artış, bu tarihten önce kredi kullananlar açısından öngörülemeyen bir artış. Tüketicilerin ödeme planının değişmesi büyük bir haksızlık. Fon oranlarındaki artış bu kararın çıktığı tarihten itibaren yeni kullandırılan kredileri kapsamalıydı. 2004 yılındaki görüşe paralel


http://www.memurlar.net/haber/180664/
 
transistor' Alıntı:
isnes' Alıntı:
Allahtan konut kredilerine işlemiyo, yoksa ayvayı yemiştim :x

Umarım Konut Kredilerinde yoktur :cry: :cry: :cry:

valla bende 1 yıl önce 70.000 TL kredi çekmiştim, yansıması yaklaşık 3500 TL, aya bölersek 50 TL eder.
Bankalar katakulli yapmaz inşallah
 
Vakıfbanktan kredi almıştım.
Aynı mesaj bana da geldi. Sözleşmeyi tekrardan detaylı bir şekilde okumak lazım.
Sanırım hepimiz kazık yedik.
 
Valla o kadar kişi yazmış bir kişi bile ben mahkemeye verecem hakkımı arayacam demiyor. Herkes kabüllenmiş görünüyor. O 9 milyon kişinin bir birlik olduğunu düşünün hele bir kere nasıl alacaklar fazladan para??... Ama biz millet olarak böyleyiz. 15 değil 25 olsa yine çıkmaz sesimiz.
 
Arkadaşlar bankaya gitmememe rağmen kalan taksitlerime şimdi baktım her taksit için 3 tl lik bir artış yansıtmışlar.
Bankaya gitmemize gerek kalmadan kazığı yemiş bulunmaktayız. Hepimize hayırlı olsun... :verymad: :verymad: :verymad:
 
Adamlar lütfedip açıklama göndermiş.
 

Ekli dosyalar

  • HB_KKDF_MAILING.jpg
    HB_KKDF_MAILING.jpg
    427.7 KB · Görüntüleme: 1,186
hocam dava açsanız da işe yaramaz..
sözleşmede yazıyor çünkü..
bütün bankalar alıyor..
 
KKDF oranın artırılmasıyla ilgili SMS gönderilerek bankaya çağrılan ve yeni sözleşmeyi imzalaması istenen tüketicilerden şikayet yağıyor.
Güncelleme:04 Kasım 2010 16:21
Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranın artırılmasıyla ilgili SMS gönderilerek bankaya çağrılan ve yeni sözleşmeyi imzalaması istenen tüketicilerden yoğun şikayet almaya başladıklarını belirterek, “Sözleşme yenileme çağrısı yapılan tüketicilere, 'sözleşmenizi asla yenilemeyin' çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Dinç yaptığı açıklamada, toplumun fazla borçlanmasını önlemek amacıyla kredi kullanımında kredinin faizi üzerinden KKDF vergisi aldığını, bu oranın kısa süre öncesine kadar yüzde 10 olarak uygulandığını belirtti.

KKDF'nin örneğin 20 bin lira kredi kullanan ve 2 bin lira ödemek durumunda olan tüketiciden, faiz oranın yüzde 10 yani 200 lira KKDF ödediğini ifade eden Dinç, “Bu oran 28 Ekim itibariyle Bakanlar Kurulu kararı ile yüzde 15'e çıkarıldı. Böylece 200 lira KKDF ödeyen kişiler artık 300 lira ödeyecek” dedi.

KKDF oranın artırılmasıyla ilgili yeni sözleşmeyi imzalamaları için bankaların müşterilerine SMS gönderdiğini anımsatan Dinç, bu kişilerin artan KKDF oranlarına göre düzenlenecek yeni sözleşmeyi imzalamaları için bankaya çağrılmaya başlandığını, bu çağrıya muhatap olan tüketicilerden kendilerine şikayet telefonları yağmaya başladığını ifade etti.

Mevcut kanunlara göre, tüketici kredilerinde yeni uygulamalar ve şartların geriye doğru yürütülemeyeceğini vurgulayan Dinç, şunları kaydetti:

“Bakanlar Kurulu 28 Ekimden itibaren bu oranı artırırken, Bankalar Birliği Maliyeye 'Bunu geçmiş kredilere uygulayabilir miyiz?' diye bir soru
soruyor. Maliye de vergi usul hukukuna göre geriye yürütülmeme esası ve

Tüketiciyi Koruma Kanunu'nun 10. maddesini hiçe sayarak, geçmiş kredilerden de bunun alınmasını istiyor. Aynı Maliye 2004 yılında söz konusu benzer değişikliklerin geçmiş kredilere uygulanamayacağı yönünde görüş bildirmişti. 4077 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu'nun tüketici kredilerini düzenleyen 10. maddesi, '...taraflar arasında atfedilen sözlemede öngörülen kredi şartları, sözleşme süresi içinde tüketici aleyhine değiştirilemez' diyor, yani hüküm çok açık. Ayrıca Vergi Usül Kanunu'na göre mükellefin lehine olmayan uygulamalar geriye yürütülemez.”

“SÖZLEŞME YENİLEMEYE GİTMEYİN”

Bu aşamada tüketicilerin SMS'ler gönderilerek bankalara davet edilip sözleşmelerin yenilenmek istendiğini dile getiren Dinç, “Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 10'dan 15'e çıkarılan KKDF oranı sadece yeni kredi talep edenler için uygulanabilir. Sözleşme yenileme çağrısı yapılan tüketicilere, 'sözleşmenizi asla yenilemeyin' çağrısında bulunuyoruz. Bu hukuksuzluğu dikkate almayın. Bankalar, altında tüketicinin imzası olmadan yapılacak sözleşmenin hükümlerini uygulayamaz, tüketiciden bu farkı tahsil edemez” dedi.

Dinç, eğer banka yine de sözleşme imzalamadan bunu yaparsa, tahsil edilen fark miktarı için vatandaşların, “fazla tahsilat yapıldığı” gerçekçesiyle Tüketici Hakem Heyetlerine başvurabileceklerini sözlerine ekledi.

mynet
 
HOCAM aynı mesaj bize de geldi çok fazla değil ama yine de kötü oldu. Sadece halk bank değil tüm bankaların yaptığı daha doğrusu bankalarla alaklı değil devletin yaptığı bir kesinti.
 
Şikayet vardaki şikayetim dikkate alınmış fakat kazık geri çekilmemiş işte gelen yazı:
Sn.Hasari..................,



İLGİ: 08.11.2010 tarihli şikayetvar.com?dan ilettiğiniz yazınız,



Bankamıza göndermiş olduğunuz 08.11.2010 tarihli yazınız tarafımıza ulaşmıştır.



28 Ekim 2010 Tarih, 27743 Sayılı Resmi Gazete?de yayımlanan 2010/974 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 28 Ekim 2010 Tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, bankalar ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici kredilerinde KKDF kesintisi oranının % 15 olarak uygulanmasına hükmedilmiştir.



12.05.1989 tarih ve 88/12944 sayılı Kararnameye ilişkin yayımlanan, 6 Seri Nolu Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında Tebliğ'in 2.maddesinde, KKDF kesintisinin Türk Lirası kredilerde tahakkuk ettirilen faizler üzerinden hesaplanacağı hükmü nedeniyle, KKDF kesintisinin hesaplanmasında taksit tarihi itibariyle geçerli KKDF oranının kullanılması gerekmektedir.



Bu durumda TL cinsinden kullanmış olduğunuz tüketici kredisi nedeniyle, 28.10.2010 tarihinde ve bu tarihten itibaren yapılacak taksit tahsilatlarındaki faiz tutarları üzerinden hesaplanacak KKDF'de, yukarıda yer verilen Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilen % 15 oranının uygulanması Yasal mevzuat hükümlerinin bir sonucudur.



Ayrıca, Bankamız Tüketici Sözleşmeleri ?Müşteri, işbu sözleşme gereğince tahakkuk edecek faiz ve bu faiz üzerinden hesaplanacak KKDF ve BSMV ile bu sözleşmenin gerektireceği hertürlü vergi,resim ve yapılacak tüm masrafları ödemeyi kabul ettiği gibi ileride konabilecek tüm vergi ve resimlerle, halen mevcut vergilere yapılabilecek zamlar ve ilaveleri de ayrıca bir ihbara gerek olmaksızın, bunların yürürlülük tarihinden itibaren ödemeyi kabul ve taahhüt eder.? hükmünü haiz olup,



Bankamız uygulaması T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın KKDF oran değişikliği konusunda Türkiye Bankalar Birliği aracılığı ile Bankalara gönderdiği 28.10.2010 tarih, 97121 sayılı yazısı ile teyit edilmektedir.



KKDF kesintisi oranı yukarıda belirtilen hükümler doğrultusunda uygulanmış olup, düzeltme yapılamamaktadır.



Her türlü istek ve önerinizi, 365 gün 24 saat hizmetinizde olan Dialog?un 444 0 400 numaralı ve (212) 340 09 99 no?lu faksı aracılığı ile iletebileceğinizi hatırlatır, Bankamızın size sunduğu tüm avantajlardan yararlanmanızı dileriz.



Bilgilerinizi rica ederiz.



Saygılarımızla



Dialog



Türkan TAMER
 
Birde altına çözüldü diye not ekliyorlar sorun çözülmediki kardeşim.
sorunun çözülmediğine dair notum.
Uygulanmış faizin geri çekilmesini istemiştim. Bana KKDF neden eklendiğiyle ilgili açıklama yapılmış. Tüketici olarak bizlere imzalattığınız sözleşmeye dayanarak haksız yere geçmişe dönük faiz alınıyor. Bu faizin geri çekilmesinin talep ediyorum.
 
Arkadaşlar Bu hafta sonu postada buna dair okumuştum. Tüketiciler birliği bunun geçmişe dönük uygulanmasına karşı imiş. önedikleri şey ise önce bankaya mağduriyetinizle ilgili bir dilekçe vermeniz sonrada il veya ilçedeki hakem kuruluna bir dilekçe vermeniz dilekçe örnekleri vardı gazetede.

http://www.posta.com.tr/ekonomi/HaberDe ... leID=49483

bu arada gazetede yazdığına göre sadece tüketici kredilerinde var bu arttırım.

ayrıca herkez araştırsın daha birşey söylemeden okumadan bişe yaramaz boşuna uğraşmayın demeyin gidin önce bir dilekçeyi verin.
 
Şimdilik hepimiz kazık yemiş durumdayız. Tüketici hakları derneği geri alınsın diye dava açtı. Haydi hayırlısı...
 
Geri
Üst