Evlilik yaşı?

Kodla Büyü
hocam orada demek istediği bebeklerde yaşlılarda evlenebilir...bebekler yaşlılarla evlenir değil...dikkatli oku :).... haa mantık sorarsan tabiiki savunulamaz bir düşünce...

ya fetva demek her olayın en uç noktaları için olur vermektir. Fıkıhtaki herşeyi yapacaksın demiyor. Şartlar zorlarsa olabilir. Yoksa herkes evleneceğiyaşı biliyor.

bu cevabı yazanın anasını kızını kız kardeşini eşini kim istemezki herkes boşanıp boşanıp evlensin nasılsa teorik olarak sorun yok. :puhaha:

sıradan bir site bu. diyanetin resmi belgesi gibi düşünmeyin.

bu forumda da ben bir başlık açıp;

ERKEK ERKEĞE EVLENMEK CAİZDİR desem saçma olurdu değilmi, dediğime inanmakta ahmaklık olurdu!

Bu tip sitelere pirim vermeyin.

arkadaş herşeyi dört dörtlük yaptıkta ayrıntılara giriyoruz. bide forumda ne kadar lüzumsuz konular açılmaya başlandı .

zorla yapılan evlilik evlilik olmaz,

evliliğin tam bir evlilik olabilmesi içinde farzları vardır.

namazın nasıl farzları varsa aynen öyle.

evliliğin farzlarından biride evlenecek kişilerin biliçli ve gönüllü olarak evleneceği kişiyi kabul etmesidir.
erkeğin kadın tarafından istenen mehri vermeyi kabul etmesidir
evliliğin açıktan ve toplum tarafından bilinen şekilde olmasıdır yani gizli evlilik dahi olamaz.
evlendikten sonra bileeşlerin birbirlerine karşı hak ve sorumlukları vardır.
aman dikkat edin.

bir bebeğin evlenmesi diye sapıkca bir şey islamla bağdaşmaz.

yukarıdaki örnekteki gibi saçma sapan şeyler yazılabilen sitelere inanmayınız.

evlenecek kişilerin hem fiziksel hemde ruhsal olarak ergenleşmiş olmaları, evlilğin hükümlerini gerklerini sonuçlarını bilmesi ve bunları kabullenmesi gerekir. süper zeki bir çocuk düşünün bu çocuk fiziksel olarak ergenleşmediyse evlilğin bilincinde dahi olsa olmaz. ya da aklı olmayan bir akıl hastası düşünün. fiziksel gelişmiş olmasına rağmen evlilik bilincinde olmadığından dolayı evlendirilmez. evlenecek kişilerin ergen ve akil baliğ olmasıda gerekli. bunuda yaşla net olarak ölçemezsiniz. kimi 15 yaşında evlenebilecek duruma gelmişken kimide 18 yaşında bile evlenecek halde değildir. ancask ülkemizde evlilik için konulan şartlar asıl tartşma konusu olmalı. 18 yaşını geçmil iki akıl hastası, yada sadece birisi akıl hastası olsada evlendirilebilirmi. mesela bir pisikopatın evlenme ruhsatı varmı.

Only61 ne ayaksın sen yaa?! :)
Bu ilk değil senin yaptığın.
Dikkatimi çekiyorsun.
Klinik vakasın.
Sen çözülmemiş problemleri olan birisin.
Acil müdahale edilmeye ihtiyacın var.
İslam dinini inkar etmek için bahane arıyorsan git Turan Dursun oku, bunlar seni kesmez.
Hayata bakışı, Amerikan dizileri tarafından şekillenmiş bir adam olunca bu gayet normal.
Naçizane tavsiyem, o tip dizileri izlemeyi bırak, zira sende ters etki yapıyor.
Kardeş o dizileri izleyeceksen, güleceksin, geçeceksin. :)
Gerçek değil onlar, kurgu. Kadrajın arkasında yönetmeninden asistanına onlarca kişi var.

endorfinnn' Alıntı:
Dikkatimi çekiyorsun.
Klinik vakasın.
İslam dinini inkar etmek için bahane arıyorsan git Turan Dursun oku, bunlar seni kesmez.
Hayata bakışı, Amerikan dizileri tarafından şekillenmiş bir adam olunca bu gayet normal.
Gerçek değil onlar, kurgu. Kadrajın arkasında yönetmeninden asistanına onlarca kişi var.

sevgili arkadaşım iyi dinle
1- ben burda müslüman ülkelerde var olan bir problemi ortaya çıkardım. doğu bölgemizde çocuk gelin vakaları çok fazla. Yok öyle birşey diyenler için Örnekler de verdim...
2- ben burda yanlış olan bir düşünceyi ortaya çıkardım ki bebekler evlenebilir diyorsan orası başka
3- düşünce özgürlüğü varsa sadece sen de yok başkalarında da var.
4- benim bu başlığıma kızanlar demek ki aynı görüşte değil. Aklınızı kontrol ettirin o zaman...
5- ben kimseyle polemiğe girmek istemiyorum.varsa akli bir savunman yap ta görelim...kimseyi rencide etme...rencide konusunda biz de boş değiliz saygımızdan susuyoruz. Sen de öyle yap istersen.
6- Burda aklı sıra çoğunluğu arkana alıp beni de müslümanlığa karşı gibi gösteremessin. Ben kendine müslüman diyenlerin yaptığı çarpıklıklara karşıyım...

only61' Alıntı:
endorfinnn' Alıntı:
Dikkatimi çekiyorsun.
Klinik vakasın.

1- ben burda müslüman ülkelerde var olan bir problemi ortaya çıkardım. doğu bölgemizde çocuk gelin vakaları çok fazla. Yok öyle birşey diyenler için Örnekler de verdim...
2- ben burda yanlış olan bir düşünceyi ortaya çıkardım ki bebekler evlenebilir diyorsan orası başka
4- benim bu başlığıma kızanlar demek ki aynı görüşte değil. Aklınızı kontrol ettirin o zaman...
5- ben kimseyle polemiğe girmek istemiyorum.varsa akli bir savunman yap ta görelim...kimseyi rencide etme...rencide konusunda biz de boş değiliz saygımızdan susuyoruz. Sen de öyle yap istersen.
6- Burda aklı sıra çoğunluğu arkana alıp beni de müslümanlığa karşı gibi gösteremessin. Ben kendine müslüman diyenlerin yaptığı çarpıklıklara karşıyım...
1- Sen bunun sosyal bir problem olduğuna nereden vardın.
Kocaman kocaman ifadeler. "ortaya çıkarmış mış" vaybee! İnsanlık, varoluşundan beri böyle tesbit görmedi.
2- Sosyolog bey iş başında; yine bir problemi, tarihin karanlıklarından ve derinliklerinden günyüzüne çıkararak bizi aydınlatmıştır.
Şimdiye kadar kimse bu meseleye el atmamıştı zaten.
Evlilik ile cima arasındaki farkı bi öğren sonra sonrasını öğreteyim sana.
3-Düşünce özgürlüğü mü? Bu lafı duyunca mideme kramp giriyor zaten.
Anlamadığın şey üzerine anlamsız ve yanlış yorup yapıp, bunu da düşünce özgürlüğü diye yutturamazsın.
4-Şu uçan ne, kuş mu o ? Ne deyim ki daha sana... :)
5- Benden de sana saygılar... :)
6-Kardeş bu yaptığın ilk değil.
İster karşı ol, ister olma.
Ama delikanlı ol.
Eğip bükmeden meramını anlat.
Bu taktiği oryantalistler, İslamı kötülemek için kullanıyor.

Paylaştığın yazının devamında şunlar da yazıyor;

Islâm'da evlenmenin faydaları olarak, huzur bulmak (Rûm 30/21), insan neslini sürdürmek, ve kendini haramdan korumak, (Hadîs için bk. Tirmizî, nikâh 1: Nesâhî, siyâm 43; Buhârî, savm 1, nikâh, 2,3) gösterildiğine göre, bunlardan birinin gerektiği, ya da ihtiyaç duyulduğu yaş, evlilik için tavsiye edilecek yaştır.
Yukarıda zikredilen üç fayda, ya da sebebe, içinde yaşamları toplumun karakterinin (Islâm toplumu, cahiliyyet toplumu gibi) ve çevre şartlarının da etki edeceğini de düşünerek, bu yaşı herkesin kendisinin tesbit etmesi gerekir.

sorun ne anlamadım ki ?

regulus11' Alıntı:
Paylaştığın yazının devamında şunlar da yazıyor;

Islâm'da evlenmenin faydaları olarak, huzur bulmak (Rûm 30/21), insan neslini sürdürmek, ve kendini haramdan korumak, (Hadîs için bk. Tirmizî, nikâh 1: Nesâhî, siyâm 43; Buhârî, savm 1, nikâh, 2,3) gösterildiğine göre, bunlardan birinin gerektiği, ya da ihtiyaç duyulduğu yaş, evlilik için tavsiye edilecek yaştır.
Yukarıda zikredilen üç fayda, ya da sebebe, içinde yaşamları toplumun karakterinin (Islâm toplumu, cahiliyyet toplumu gibi) ve çevre şartlarının da etki edeceğini de düşünerek, bu yaşı herkesin kendisinin tesbit etmesi gerekir.

sorun ne anlamadım ki ?
:alkis:

endorfinnn' Alıntı:
only61' Alıntı:
endorfinnn' Alıntı:
Dikkatimi çekiyorsun.
Klinik vakasın.

1- Sen bunun sosyal bir problem olduğuna nereden vardın.
Kocaman kocaman ifadeler. "ortaya çıkarmış mış" vaybee! İnsanlık, varoluşundan beri böyle tesbit görmedi.
2- Sosyolog bey iş başında; yine bir problemi, tarihin karanlıklarından ve derinliklerinden günyüzüne çıkararak bizi aydınlatmıştır.
Şimdiye kadar kimse bu meseleye el atmamıştı zaten.
Evlilik ile cima arasındaki farkı bi öğren sonra sonrasını öğreteyim sana.
3-Düşünce özgürlüğü mü? Bu lafı duyunca mideme kramp giriyor zaten.
Anlamadığın şey üzerine anlamsız ve yanlış yorup yapıp, bunu da düşünce özgürlüğü diye yutturamazsın.
4-Şu uçan ne, kuş mu o ? Ne deyim ki daha sana...
5- Benden de sana saygılar...
6-Kardeş bu yaptığın ilk değil.
İster karşı ol, ister olma.
Ama delikanlı ol.
Eğip bükmeden meramını anlat.
Bu taktiği oryantalistler, İslamı kötülemek için kullanıyor.

aklı sıra dalga geçiyorsun... :)
bi kere sosyal bir meseleyi anlaman için algıların açık olması lazım.
sen de öyle bir şey olmadığı için sözüm sana değil...sadece algıları açık olana...
bi kere olsun kendi bireysel düşünceni söyle de trübüne oynama
bebekler evlenmeli mi? evet ya da hayır?... eğer hayırsa aynı düşünüyoruz o zaman sorun ne?
karşı tarafı suçlama yerine akılcı cevaplar yazmalısın....cevap ver bekliyorum...

ya arkadaşlar yapmayın..bir sürü örnek verdim dünyadan...küçük yaştaki körpecik kızlarla evlenen densiz adamlar var...
bizim çevremizde fazla olmayabilir ama dünyada çok var örneği....bir sürü link verdim....ne olur biraz araştırıp okusanız...
http://www.ucansupurge.org/turkce/index2.php?Hbr=966
http://www.ucansupurge.org/turkce/index2.php?Hbr=942
http://www.ucansupurge.org/turkce/index2.php?Hbr=988
http://www.hurriyet.com.tr/yasam/22572246.asp
http://gundem.milliyet.com.tr/cocuk-gel ... efault.htm

only61' Alıntı:
sen de öyle bir şey olmadığı için sözüm sana değil...sadece algıları açık olana...
bebekler evlenmeli mi? evet ya da hayır?... eğer hayırsa aynı düşünüyoruz o zaman sorun ne?
karşı tarafı suçlama yerine akılcı cevaplar yazmalısın....cevap ver bekliyorum...

Kardeş meseleyi ne kadar basite indirgedin.
Ama net olman güzel. :)
bebekler evlenmeli mi? evet ya da hayır?
Hayır, bebekler evlenmemeli.

Ancakkk, senin başlığı açmana neden olan yazıda bundan bahsetmiyor ki!!!
Adam; bebek de, ölmesine 1 nefes kalmış olan ihtiyar da evlenebilir diyor.
Bunun olmasına bir engel yok diyor.
BEBEKLER EVLENMELİDİR demiyor...
Sonrasını zaten arkadaşlar paylaşmışlar.
Sonrasını dikkate almaman seni artniyetli yapıyor malesef...

endorfinnn' Alıntı:
only61' Alıntı:

Kardeş meseleyi ne kadar basite indirgedin.
Ama net olman güzel. :)
bebekler evlenmeli mi? evet ya da hayır?
Hayır, bebekler evlenmemeli.

Ancakkk, senin başlığı açmana neden olan yazıda bundan bahsetmiyor ki!!!
Adam; bebek de, ölmesine 1 nefes kalmış olan ihtiyar da evlenebilir diyor.
Bunun olmasına bir engel yok diyor.
BEBEKLER EVLENMELİDİR demiyor...
Sonrasını zaten arkadaşlar paylaşmışlar.
Sonrasını dikkate almaman seni artniyetli yapıyor malesef...

ilk defa cevabını beğendim. hakaretsiz ve düzgünce bir cevap...
ama hocam şunu kaçırıyorsunuz...
yaşı geçkin biri 6 yaşında biriyle evlenmeye kalksa teorik olarak islam bunu yasaklamıyor...
yani islamda yaş farkı şu kadar olacak diye bir kural yok ..
bu durumda verdiğim linklerdeeki olaylar oluyor...
çocuk gelin olayları falan hindistan malezya arabistan gibi ülkelerde çok....
yani olayı algılayış çok farklı...

Hayatın durumları türlü türlüdür.
İnsanlığın başına ne zaman ne gibi durumlar geleceği belli değildir.
Gelecekte insanlı nelerin beklediği bilinmemektedir.
Savaşlar, göçler, sosyal patlamalar, sosyal değişimler, kıtlık, doğal afetler, ekonomik çalkantılar vb bin türlü durum.
Tüm bu durumlar gözönünde bulundurulmadan, sadece günümüzden meseleleri yorumlamak bizi yanlış sonuçlara götürebilir.
O yazı işin olabilirliğinden bahsetmiş.
Olmalıdır dememiş.
Her iki taraf da buluğa ermeden zaten cinsel münasebet sözkonusu olamaz.

İslam'ın şu yaştaki erkek ile şu yaştaki kadın evlenebilir demesi ve gayrısını yasaklaması hayatın çeşitliliğine aykırı olurdu. (bence)
Zaten, çağ kendi âdetini dayatacaktır.
Yarının dünyası da kendi âdetini dayatır. Yeter ki temel prensiplere aykırı olmasın.

tayinci42' Alıntı:
sıradan bir site bu. diyanetin resmi belgesi gibi düşünmeyin.

bu forumda da ben bir başlık açıp;

ERKEK ERKEĞE EVLENMEK CAİZDİR desem saçma olurdu değilmi, dediğime inanmakta ahmaklık olurdu!

Bu tip sitelere pirim vermeyin.

Hocam diyanetin sitesinde Peygamberimize hakaret içeren filmin senaryosu yazılır... Bu ülkede emevi-abbasi dini yaşanıyor ve gerçekten aklı olan onları görünce dinden çıkma noktasına geliyor...

İslamda İctihat önemliyken bizler ata dede dinini yaşıyoruz. Arkadaşın sorduğu soru çokta yanlış değil maalesef. Kur’an-ı Kerim 300 civarında ayeti kerime ile düşünmeyi, aklımızı kullanmayı, araştırmayı, incelemeyi emreder. Bizler cahiliye sonrası toplum değerlerini halen benimseyen "birçoğumuz kuran mealinden bihaber müslümanlarız. Verdiğiniz örnekler islamın "genel uygulamasını" bağlamaz...

Dinleyin... http://www.youtube.com/watch?v=SbvAAM4trAA (Özellikle 2:10 dan sonrası)

only61' Alıntı:
ya arkadaşlar yapmayın..bir sürü örnek verdim dünyadan...küçük yaştaki körpecik kızlarla evlenen densiz adamlar var...
bizim çevremizde fazla olmayabilir ama dünyada çok var örneği....bir sürü link verdim....ne olur biraz araştırıp okusanız...
http://www.ucansupurge.org/turkce/index2.php?Hbr=966
http://www.ucansupurge.org/turkce/index2.php?Hbr=942
http://www.ucansupurge.org/turkce/index2.php?Hbr=988
http://www.hurriyet.com.tr/yasam/22572246.asp
http://gundem.milliyet.com.tr/cocuk-gel ... efault.htm

Hocam verdiğiniz örnekler ibretlik olmakla birlikte geneli bağlamadığını düşünmek lazım...

Hep şöyle bir örnek verilir "Dağdasınız eşiniz ve siz ve bir arkadaşınız arkadaşınız donma noktasında ve vücut ısısını dengelemek için eşinizle cinsel ilişikiye girmesine izin verir misiniz? İnsan hayatı kutsaldır vs vs. verip vermemek sizin elinizde olmakla beraber bu sizin toplumsal yaşantınız hakkında bizlere fikir verecek bir örnek teşkil etmez.

Bu da aynı, bazı durumlarda bazı olaylara izin verilmesi genelleştirilemez. Veya istisnai durumlar için belirlenen uç noktalar genele yayılamaz...

tamam arkadaslar değerli görüşleriniz için teşekkürler. endorfin hocam son mesajın güzeldi önemli olan düşünceleri güzelce paylaşmak. amaç kimseyi kırmak değil. kendimizle ilgili olan sorunlara yogunlasmak daha akillica. bundan sonra bu tür konu dışı başlıklara yazacağımi pek zannetmiyorum . saygılar

Hz Ali bir gayrimüslimin evine misafir olur.Ev sahibi üzüm ikram eder ve Hz Ali üzümden yer. Sonrasında ise üzümden yapılmış şarap ikram eder ve Hz Ali bu şarap bizim dinimizde haramdır bunu içmem der ve ev sahibi ben siz müslümanları anlamıyorum. Üzümden yiyorsunuz ama ondan yapılan şarabı içmiyorsunuz der. Hz Ali'nin cevabı ise yine muhteşemdir:
Sen eşinle evlisin ama eşinden doğan kızın vardır. İkisi de bayandır ama eşin sana helal iken kızın sana haramdır der ve gayri müslim bu söz üzerine iman eder.

Allah'u Tealanın emirleri sorgulanmaz sadece uygulanır. milyarlarca sistemin var olduğu bir kainatta küçücük kalan bir güneş sisteminin içindeki bir gezegende yaşayan ufacık insancıklar, tüm bu kainatın Sahibinin neye ne kadar müsade etmesini veya sınır koymasını tartışmaya sorgulamaya kalkması insanoğlunun ne kadar aciz ve bir o kadar da kibirli olduğunu gösteriyor.

BBNET
Geri