Elektrikli araç tavsiyesi?

Kodla Büyü
Elektrikli araba daha çoook erken. Tonla param olsa (şimdiki aklım ile) almam. Geleceği belli değil. Ne olacağı belli değil. Ustası zor bulunuyor. Parça uzun sürede geliyor stok az. Sarj bir o kadar sorun. İkinci el istenilen seviyede değil. Paranız çok galiba.
hocam bilişim teknolojileri öğretmeni misiniz ? kulaktan dolma bilgilerle buraya bunları yazmak facebookta bir post altında gibi hissettim kendimi 500 binlerde %90 batarya sağlığında tesla var şu an dünyada mesela ki 400 bine şu anda batarya değişim ücreti, 500 binde ortalama bir fosil yakıtlı aracın bana servis maaliyetini söyleyebilir misiniz? amorti etmekten bahsetmişsiniz clio parasına 800 litre bagajlı koltuk soğutmalı ısıtmalı premium bir araca binme fırsatı da veriyor sırf ülke vergi politikası sebebiyle de.

hocam bilişim teknolojileri öğretmeni misiniz ? kulaktan dolma bilgilerle buraya bunları yazmak facebookta bir post altında gibi hissettim kendimi 500 binlerde %90 batarya sağlığında tesla var şu an dünyada mesela ki 400 bine şu anda batarya değişim ücreti, 500 binde ortalama bir fosil yakıtlı aracın bana servis maaliyetini söyleyebilir misiniz? amorti etmekten bahsetmişsiniz clio parasına 800 litre bagajlı koltuk soğutmalı ısıtmalı premium bir araca binme fırsatı da veriyor sırf ülke vergi politikası sebebiyle de.
Bizim milletin en büyük özelliği hocam

Screenshot_20250820_134348_Chrome.webp
2023 kasim ayında bu ücret. Kaldı ki bu işi yapabilecek yetkinlikte bir servis var mıdır?
Su an güncel rakam minimum 800 900 bin olur.
Ha bende elektrikli arabaları takip ediyorum ve yeni araç aldım ama benzinli.belki yüzde 10 otv devam etse bende herşeye rağmen alabilirdim.

Ama şu anda 0 km. Olarak pek çok elektrikli araç, akaryakıtlı modelleri ile aynı rakama denk geliyor.
Togg full paket 3 milyon oldu.

Su anda elektriklinin çilesini çekmeye değecek bir durum bence kalmadı.

Bu sene edirne ,İstanbul, ordan da izmir yaptım.
Ve togglarin en sağda tirlarin, kamyonların peşinde 90 la 100 le gittiklerini Şahit oldum.
Ben 13 senelik aracımla, 140 150 ile seyrederken.
Kısaca henüz daha gidecek çok yolu var.
Halen yangın ve müdahale konusunda şaibeli.
Yarın öbür gün 800 km menzilli , daha güvenli ve hizli sarj özellikli yeni nesil batarya gelse ,400 500 km menzilli araçlar ciddi değer kaybeder.vs..vs..

Ekli dosyayı görüntüle 796642023 kasim ayında bu ücret. Kaldı ki bu işi yapabilecek yetkinlikte bir servis var mıdır?
Su an güncel rakam minimum 800 900 bin olur.
Ha bende elektrikli arabaları takip ediyorum ve yeni araç aldım ama benzinli.belki yüzde 10 otv devam etse bende herşeye rağmen alabilirdim.

Ama şu anda 0 km. Olarak pek çok elektrikli araç, akaryakıtlı modelleri ile aynı rakama denk geliyor.
Togg full paket 3 milyon oldu.

Su anda elektriklinin çilesini çekmeye değecek bir durum bence kalmadı.

Bu sene edirne ,İstanbul, ordan da izmir yaptım.
Ve togglarin en sağda tirlarin, kamyonların peşinde 90 la 100 le gittiklerini Şahit oldum.
Ben 13 senelik aracımla, 140 150 ile seyrederken.
Kısaca henüz daha gidecek çok yolu var.
Halen yangın ve müdahale konusunda şaibeli.
Yarın öbür gün 800 km menzilli , daha güvenli ve hizli sarj özellikli yeni nesil batarya gelse ,400 500 km menzilli araçlar ciddi değer kaybeder.vs..vs..
Evden şarjla km de 50 kuruş yakıyor. 8 yıl 160000 km batarya garantisi var. Eski kasa alanlar 1.7 milyona aldı sr versiyonu 2.eli 2 milyon. Yeni kasa alanlar 1.9 milyona aldilar 2. Eli 2.3 milyon.Uzun yolda otobanda 140 150 km hizlarla Sr 350 km gidiyor. Superchargerlardan şarj ederseniz dc şarjla uzun yolda da max 1.5 tl yakıyor. Almak isteyen herkese tavsiye ederim. Dizel suvdan geçtim kmde 4-5 tl yakiyordum. Elektrikli araç alırken verimlilik en önemlisi 88 kw lık togg uzun yolda 64 kw lık tesla ile aynı menzile sahip. Verimlilik araç tasarımı sürtünme katsayısı, ısı pompası gibi bir çok özelliğe bağlı. Togg sedanı çok daha verimli olacaktır.

Son düzenleme:
Elektrikli aracı ikinci araç olarak şehir içinde kullanmaya mantıklı bakıyorum ama uzun mesafede biraz daha zamanı var diye düşünüyorum. Şehir içinde kullanmak için de çok büyük araca gerek yok diye düşünüyorum.

Kia EV3 hoşuma gidiyor.
Tesla SR ile 5 bin km yol yaptım bu yaz hiç bir sıkıntı yaşamadım.

Elektrikli araca karşı değilim kesinlikle ama uzun yolda şu an itibari ile mantıklı değil diye düşünüyorum. Tüketimi, bakım masrafı kesinlikle iyi ve bütçe dostu ama uzun yolda 100km hızdan sonra menzil düşmeye başlıyor. 110'a geldiğinizde tüketim daha artıyor ve üstüne çıktıkça menzil hızla düşüyor. Sonra da şarj istasyonu nerede diye hesap yapılıyor.

2 saatte bir durur hem mola veririm diyebiliriz ama bu da en önemli hazinemiz olan zamandan kayıp anlamına geliyor.

20 dakikada şarj oluyor 3 kez mola versem 1 saat eder ne olacak demeyin o bir saat dur, kalk, trafiğe karış derken en az 2-2,5 saate uzuyor.

Benzinde bile yolda giderken yakıt almayım devam edeyim deseniz 5 dakikada alsanız bile yola yansıması 15-20 dakika oluyor. Çünkü ortalama hızınız düşüyor.

Elektrikli araç şarjı konusunda Türkiye'nin en mantıklı adımı teslanın satma şartını markası ne olursa olsun her aracın teslanın istasyanunda şarj olabilme şartı koşması oldu. Amerikavda tesla sadece kendi araçlarına izin veriyordu şarj için. Diğer markalar kullanamıyordu. Şimdilerde durum nedir bilmiyorum ama Türkiye akıllıca adım atarak satacaksan şartımız bu diye güzel bir uygulama yaptı.

Uzun yolda zaten 2-3 saatten fazla araç kullanmamalısınız. Molada wc süresinde araç dolmuş oluyor. Söylenen endişeler yersiz. (sürekli uzun yol yapıyorsanız ilaç mumessilleri, pazarlamacilar gibi belki şarj süresi sıkabilir ama) yılda 3-4 defa uzun yol yapanlar için 15 dk molalar çok önemli değil zaten gerekli.

Bu yaz yaptığım seyahatte (ege-Akdeniz- iç Anadolu - Doğu Karadeniz- İstanbul) . Nerdeyse planlama yapmaya gerek bile olmadı her yer istasyon dolu sarj@tr kurarak istasyon ağına kendiniz de bakabilirsiniz.

Namaz vakitlerinde verdiğim molalarda sarj fazla bile geliyor. Korkuların çoğu hurafe. 300 km menzil sizi heryere götürür.

ilksms
Geri