Dizel Araçta Neler Yapmalı Neler Yapmamalı?

Kodla Büyü
Arkadaşlar ilk aracım benzin + lpg li opel astra idi, daha sonra sıfır dizel getz aldım. bilinmesi gereken yada çok fazla bir şey yok, zaten bilmemiz gerekenlerde her araç için gereken şeyler. Çocukluk arkadaşlarım yetkili servilserde servis müdürü veya servis danışmanı olarak çalışıyorlar, onlardan alıntı bilgiler olarak düşünebilirsiniz.
Öncelikle her aracı sabah çalıştırınca 1-2 dakika beklemek gerekir çünkü motor bloğunun 30 derece ve üstüne çıkması için gerekn süredir bu ve motor yağı anca bu sürede akışkanlık kazanır ve pistonlar ile kadehler arasına dolarak aşınmayı en aza indirir. Bu süre dolomadan gaz verir ve motora yüklenirseniz aşınma daha fazla olacağı için normalde 400 bin km de motor isteyecek bir araç 350 bin km de motor ister. Buda ortalama arabanın iki yıllık ömrü eder :)
Benzin lambasına gelince arkadaşlar pompanın sorunsuz çalışması açısından dizel yada benzin farketmiyor her aracı genelde çeyrek lambasının üzerinde tutmaya çalışın deniliyor.
uzun yoldan sonra aracın motorunu durdurmadan önce çalıştırılması ise devamlı yükte çalışan motorun rahatlaması açısından sağlıklıdır arkadşlar yani benzin dizel farketmiyor.
özellikle kış aylarında sorun olan durum ise yapılan kısa yollar. motor bloğu ısınmış olsada egzos borusu tam ısınmadığından dolayı sıcaktan soğuk ortama çıkan hava yoğunlaşarak sıvı hale geçince eğzos borusunun kıvrımlarında ve çukurlarında kalarak eğzosu çürütüyor bu bir gerçek. Babam ev ile okul arasında 5 dk lık mesafedeydi ve yerli bir araç kullanıyordu iki senede bir egzos değiştiriyordu, ben,m opel astra 94 model di ama 2009 da satarken orta susturucusu orjinaldi, yani avrupa arabalar için çok sorun değil aslında...
devirli kullanma olayına gelince arkadaşlar devirli kullanan motor her zaman az yüke biner, buda aşınmanın en aza inmesi demek, dolayısıyla az yakması demek.
Zaman zaman motoru 4000-5000 devire ani zorlamalar ise ani yükselen basınç yüzünden herhangi nedenle oluşmuş olabilecek krumları ve motoru temizler doğrudur.
Klima için ise arkadaşlar, kışın bile aslında ısınmak için klimayı kullanmak gerekiyor, klimaya bakım yaptırırken gazın devir yapması için gerekli olduğu söylendi.
Aslında arkadaşlar bütün araçlar için temel dikkat eidilmesi gereken şeyler aynı, ama yinede en sağlıklı bilgiler bazı arkadaşlarımızın dediği gibi kullanma kılavuzu :)
Tüm arkadaşlara sorunsuz, kazasız belasız mutlu sürüşler diliyorum:)
 
Aracı devirli kullanmak konusunda ben farklı düşünüyorum. Devirli kullanmak konusunda çelişkili fikirler var.

Araç devirli kullanıldığında daha az aşınma olur deniyor. Halbuki aşınma motor ile ilgili bir terimdir ve yüksek devirlerde motorda daha fazla aşınma olur.

Araçların kullanma kılavuzları hep ama hep 50 yıllık şoförlerin önerdiğinden daha önce vites değiştirmemizi, daha düşük devirlerde araç kullanmamızı söylüyor.

50 yıllık şoförlere mi, 50 yıllık mühendislere mi güvenelim bu konuda?

Elbette aracı öldürecek devirde kullanmak sakıncalı, ancak motor için değil, aktarma elemanları için sakıncalı olabilir, çünkü onlara fazla yük binecek.

Devirli kullanmak deyince uygun devir kastediliyorsa, ve uygun devir denince de yüksek devir akla gelmiyorsa elbette devirli kullanılmalı.
 
*.*.* Uzun süre yüksek devirde dizel araç kullanılmaz, bu motoru aşındırır pompayı zorlar.

*.*.* Dizel araç boşta kullanılması sakıncalıdır ; çünkü boşta iken motor bir miktar soğur ve piston yağması azalır birden 5. viteste 3000 devre getirince araç 700 devirden 3000 devre aradaki yağlamayı hemen yapamaz ve bu uzun vadede piston segman ve gömleğe zarar verebilir.

*.*.* Dizel araçlara alınan mazota çok dikkat edilmeli özellikle turbolu dizel araçlarda bu konu çok daha hassastır.

*.*.* Mutlaka Turbo devrede olacak devirde aracınızı kullanın.Devirsiz Kullanmak Turboya ciddi zararlar verebilir.
 
1,9 Laguna Dizel araç yoğun siyah duman atmaya başladı.Araç çekişten de düştü,devir 3000'nin üstüne çıkamaz duruma geldi.Çevremizden filtre,turbo vs. arızaları söylendi.
Aracı Servise götürdüğümüzde hava akış metrenin arızalandığını tesbit etti.Değişim sonrası çekiş arttı,araç siyah duman atmaz oldu.
 
Arkadaşlar kusura bakmayın ama, bu kadar mesajdan sonra bunları yazmak istedim. Konu da biraz eski ama olsun.
EN AZ 50.000 TL verip dizel bir araba alacam. Sonra yok sabah 5 dakika bekle, yok yüksek devirde kullanma, yok turbo yağlamaz, yok ısınıncaya kadar bekle. Herkes şurdan buradan bişeyler öğrenmiş. Hatta serviste çalışanlar bile.

Biz mi arabayı kullanacaz, araba mı bizi kullanacak.

Alın kardeşim kaliteli bir marka ( "kaliteli" olayına hiç girmeyelim. Herkes kendisi karar versin). Bas gitsin. Araba ya bu. Kullanırsın, yaptın mı 120-130 bin km, satarsın birine gider.

Yada alırsın bir benzinli otomatik Honda (benim arabam olduğu için söylüyorum). Yok sabah bekle, arabadan inince durdurmak için şu kadar bekle, yüksek devirde kullanma. Sabah binerim. Çalıştır, devam. Akşam geldim arabayı durdurur kontağı çeker alırım. Yeri geldiğinde 5000 devirden aşağı düşmem. Kaliteli bir LPG o kadar. Dacia, hyundaki, renault, fiat alıpta bunlarla uğraşmaya gerek yok.

öRNEK
otomobil-klubu-f177/2008-model-opel-astra-aracimi-satiyorum-t125053.html
 
Dizel motorlu otomobil durduğu yerde kolay kolay ısınmaz.
Kışın çalıştırıp "hele bir motor ısınsın, kaloriferi açarım, içeri de ısınır, yola öyle çıkarım" diye düşünmeyin.
Benzinli motorlu araçlarda o mantık yerken dizel motorlu araçlarda öyle çok beklersiniz.
Dizel motorun çabuk ısınmasını istiyorsanız tek çaresi arabayı yürütmektir.
Yani marşa basın, vitese takın, yola çıkın, 5 dakika sonra da gönül rahatlığıyla kaloriferi açın.
 
1.5 dizel aracım var okulla evin arası 1 km civarında çalıştırdıktan sonra 30 sn civarında bekliyorum kapatmadan da 30 sn bekliyorum 5 dk beklemeye kalksam zaten arabayı kullanmamın bir mantığı kalmayacak ama sorun çıkarır mı bilmiyorum
 
hozgulen' Alıntı:
1.5 dizel aracım var okulla evin arası 1 km civarında çalıştırdıktan sonra 30 sn civarında bekliyorum kapatmadan da 30 sn bekliyorum 5 dk beklemeye kalksam zaten arabayı kullanmamın bir mantığı kalmayacak ama sorun çıkarır mı bilmiyorum
Hocam bildiğim kadarıyla ;
Dizel araçlarda , motoru kapatmadan biraz beklemek gerekir.
O an Turbonun türbinleri hala döner durumdadır çünkü.
Eğer hemen kapatırsan türbinler yağsız döner aşınma meydana gelir.
 
Geri
Üst