DERSHANEM OLMASAYDI?

Kodla Büyü
Dershane kapatmak çok yanlış bence, tabi ki dershane yüzde yüz olması gerekli birşey değil, bazı düzenlemeler tedbirler gerekli ama kapatmak çözüm değil.

ben insanların 2-3 saatlik bir sınav için hayatlarının belirlenmesine, dolayısıyla da dershanecileğe tamamen karşıyım. mevcut olan sınav- sıralama ile öğrenci yerleştirme yöntemi tamamen yanlıştır. dershanecilikte bu yanlıştan nemalanma yöntemidir. ha şuda var şuan dershanelerde çalışan birçok personel var. ama yanlış olan birşeyi insanlar ekmek yiyor diye savunmak vicdan meselesidir.

dershaneleri savunan arkadaşları hiç anlamıyorum. dershaneye gidiyoruz diye çoçuk oyun oynamıyor, spor yapmıyor, okuldaaki egzersizlere katılmıyor, üstüne ailelerin bütçelerini zorluyor. bir öğretmenimin dediği gibi test ve tost çoçuğu oluyorlar. kendimden biliyorum öğrenci bir süre sonra okulu boşluyor. dershane okulun önüne geçiyor.
kendi başıma gelen olayı anlatayım. satranç egzersizi yapıyorum, çok iyi bir öğrencim var ve bu öğrenciden turnuvalarda madalya bekliyorum ama dershane öğretmeni egzersize gelmesini yasaklamış, yanlış duymadınız gitmemesini önermemiş, direk yasaklamış, dershane öğretmeniyle şans eseri karşılaştım ve sordum cevap şu:"çoçuğun geleceğiyle oynamayın hocam". egzersiz saatinde ders te yok sadece etüd varmış. çoçuğun madalya aldığındaki hazzı hangi etüdte alacak bilmiyorum. bu gibi durumlarla çok karşılaşıyoruz okullarda. hafta sonu spor kurslarına gitmesi de yasak öğrencilerin dershaneden sonra ders çalışmaları lazımmış yorulması iyi değilmiş. yazmaktan sıkıldım yoksa daha yazacak çok şey var. Bu arada yeni bir tartışma başlatmak istemiyorum ama bu öğrencinin hayatına müdahale eden ve dershanelerin en çok kapanmasını istemeyen grup ta belli, yaptıkları belli

klasik olacak ama sorun sistemde. sınav sistemi varken dersaneleri kapatırsanız özel okua gidemeyen öğrenciler eşitliği nasıl sağlayacak. kaldırsınlar sınavı ya da bütün okullara eşit şartları sağlasınlar o zaman dershane kendiliğinden kapanır zaten

dershane kalkarsa okul kursları ve özel ders patlayacak insanlar çocuğuna okulun yanında bir destek daha illaki arayacak dersaneler resmi kurum olduğu için vergi de veriyordu, binlerce öğretmene de iş kapısı oluyordu bu değişikliğin amacı ne anlamıyorum neyi düzeltecek

Tamamen karşıyım. Tamamının hangi amaçla açılırsa açılsın kapatılması gerek.

bırakında herkes yaşının gereğini dershane koridorlarında değil de sosyal aktiviteler ile yaşasın...

çözümsüz çarpık durumu sistemin kendisi olarak kabul etmek acizliktir.

Dershaneleri kapatmak insanların paralarının akmasını engellemenin ilk parçasıdır. zamanla dershaneye gönderelim algısı da kırılacaktır...

Dershaneciliğe karşıyım ama kapatılması sonucu ordan ekmek yiyen insanlara da yazık olacak. Düzenlemeyi çok iyi yapmaları lazım. Kimse mağdur edilmemeli.

dershanelrin kapatılmasını istemiyorum yaklaşık 100 bin öğretmen istihdam ediliyor ve bunlar kapatılırsa eğer yeni bir sorun oluşacak.. hiç bir altyapı olmadan nasıl kapatıyorlar anlamıyorum..

Meslektaşların huzuru kaçacak ama okul üstüne okul yanlış bir uygulama, özel okula mı dönüştürecekler ne yapacaklarsa inşallah kimse mağdur olmadan hallederler bu işi. Destek vereceğiz falan diyorlardı bakarsınız ek istihdam bile sağlanır özel okul dönüşümüyle..

3 saatlik sınavla öğrenci mi alınır canım, öğrencinin suratına bakar durumunu anlar gerekli okula göndeririz. Dershaneler neme gerek canım onların yerine kapatıldığında el altından fahiş fiyatlarla kurs verme dönemi başlar. Aylık 100 lira vereceğimiz yere saatlik 100 liraya öğretmen bulmaya çalışırız. Şehirde durum bu olur. Köylerden daha hiç bir kimse büyük üniversitelerin yüzünü göremez.

Ne kadar bu işe kafa yorduk ki, ne kadar bilgi edindik, ne kadar bu işin sıkıntısını çektik te bu kadar kolay karar veriyoruz. Her gün onlarca kişi ölüyor. Bir sürü kaza oluyor. Aileler perişan, hırsızlıklar falan filan. Acaba diyorum araba kullanmayı da yasaklasak mı? Yoksa üzerine biraz daha kafa yorup sakıncalarını biraz azaltma yoluna mı gitsek. Hemen kestirip atmasak mı diyorum.

Düz mantıkla bu böyleyse iyi böyleyse kötü mantığı bence özellikle eğitimciler için çok uzak olması gereken bir yöntem.
Hiç bir şeyden %100 verim alamazsınız. Her şeyin artıları eksileri olacaktır fakat yasaklama, kestirip atma bizim yöntemimiz olmamalı diye düşünüyorum.

Dershananelerin eğitim sistemimize vermiş olduğu zarar kadar faydalarıda olduğu bilinmektedir. Eğitimde fırsat eşitliğine aykırı olduğu insanlar arası uçurumu dahada arttırdığı da ğöz ardı edilemez. Bu kadar önemli bir konunun oldu bitti, biz yaptık oldu mantığıyla çözülmesinin acısını ülkemiz yıllar içerisinde çekecektir...Umarım yalnış kararlar verilmez....

ben dershaneye gitmeden ünv. kazandım kpss de de dershaneye gitmedim çok şükür yine kazandım. dershaneye gidenlere bazen kızıyorum hatta. ama bu dershaneler neden açıldı ihtiyaçtan açıldı. ihtiyaçtan kendiliğinden açılan bir şeyi ihtiyacı ortadan kaldırdıktan sonra ancak kaldırabilirsin. mantıklısı bu. o zaman özel dersleri de ortadan kaldırman gerekmez mi. kimse özel ders almasın demen gerekir. çünkü o da ihtiyaçtan kaynaklanıyor. hatta özel dersler biraz daha yaygınlaşıyor çünkü dershanelerden bile istediği verimi alamayanlar oluyor özel ders yönleniyorlar. peki şu an lise mezunu olupta dershaneye gidenler ne olacak ben onu merak ediyorum asıl. konuşulacak daha çok şey var. mesela okulda yardımcı kaynak olarak neden dershane yayınları kullanılıyor(iyi olduğu için). meb kitaplarını hangi öğretmenlerimiz yeterli buluyor. Milli eğitim bile SBS LYS denemeleri yaptığı zaman dershanelerin yayınlarından yapmıyorlar mıydı?

dersaneleri meydana getiren sebepleri kaldırmadıkça dersaneler kalkamaz zaten bir başka kanalistanbul benzeri proje işte böh !

Sen okullarındaki kaliteyi arttır, dersaneler zaten kapanır. (ki Bu gelecek 10-15 yıl içinde görünmüyor.)

Dersaneler kapatılırsa;
1- Zengin çocuklarına, zaten kolej, özel ders v.s.. imkanı olduğu için çok etkisi olmaz.
2- Dersaneyi tercih eden öğrencilerin büyük çoğunluğu dar-orta gelirli ailelerin çocukları, koleje gidemeyecekleri ve özel derse de para veremeyecekleri için olumsuz etkileneceklerdir....
3- Azıcık imkanı olanlar da özel derse yönelecek ve bi bakıma dersanecilik merdiven altına inecek. Devlete vergi ödemeyecek.

Çocuğun eğitimi için özel olarak öğretmen tutmak geçmişte olduğu gibi günümüzde de devam etmektedir. Tabii özel eğitim ve öğretim için zengin olmanız gerekir. İşte tam bu noktada dershaneler devreye giriyor. Çocuğu için öğretmen tutamayan aileler (toplumun büyük kesimi hatta tutabilenler bile) çocuğunu dersaneye yazdırıyor. Kısacası özel ders ihtiyaçtır bu ihtiyacı da büyük ölçüde dersanelerin giderdiğini düşünmekteyim.

Fırsat eşitliği üzerinden dersanelerin kapatılmak istenmesi çok saçma bir mantık.

Fırsat eşitliği, dersane, özel ders v.s imkanı olanları, imkanı olmayanların seviyesine çekmek demek değildir.

dershaneler bence de kapatılsın çok güzel ama kaldırıyorum diyip kaldırılmaz bence. En basitinden kendi çalıştığınız okula dershane desteği olmadan çocuğunuzu gönderebilir misiniz? bu sorunun cevabı evet olduğu anda dershane kaldırılsın evet. Yani önce altyapısı hazırlanmalı sonra dershane kaldırılmalı. Önce sınav kaldırılmalı, çocukların adil olarak seçilebildiği sistemler getirilmeli bu sistemleri adil bir şekilde uygulayacak müdürler, öğretmenler yetiştirilmeli sonra dershane kaldırılmalı. keşke...

ct442002' Alıntı:
Sen okullarındaki kaliteyi arttır, dersaneler zaten kapanır. (ki Bu gelecek 10-15 yıl içinde görünmüyor.)

Dersaneler kapatılırsa;
1- Zengin çocuklarına, zaten kolej, özel ders v.s.. imkanı olduğu için çok etkisi olmaz.
2- Dersaneyi tercih eden öğrencilerin büyük çoğunluğu dar-orta gelirli ailelerin çocukları, koleje gidemeyecekleri ve özel derse de para veremeyecekleri için olumsuz etkileneceklerdir....
3- Azıcık imkanı olanlar da özel derse yönelecek ve bi bakıma dersanecilik merdiven altına inecek. Devlete vergi ödemeyecek.
Dersaneler kapanırsa:
1-Fakirin çoçuğuda koleje gider...(dersaneciler olur kolejci) ::)) merak etme..
2- Eskiden Dersaneyi tercih eden öğrencilerin büyük çoğunluğu dar-orta gelirli ailelerin çocukları, koleje gidemeyecekleri ve özel derse de para veremeyecekleri için olumsuz etkileneceklerdi.... şimdi koleje gider özel derse gider özel derin parası 80tl den 20 tl iner :)))

Devlet dersaneye giden öğrenci başı yıllık 500 TL özel okula giden öğrenci başı da 1500 TL ödesin.

Bizde okul yada dersane açar-çalışırız. Parası az çok olan adam özele öğrenci gönderiyor birde ilave vergi ödüyor varmı böyle şey. hem devletin yükünü azalt hem ek vergi öde..İdeolijilerden kurtulup-özgürce- düşünebilmeliyiz. doğru yanlış ama bize ait düşünceler türemeli..

Sınavı kaldırmadan dershaneleri kaldırmak abesle iştigaldir...

Özel ders ücretleri ile dershane ücretlerini karşılaştırın bakalım... Bu zaviyeden bakılına dershanelere ucuz bile denilebilir...

Dershaneleri kapatmak istiyorsan önce onun ortaya çıkış amacı olan sınavı kaldır....

erden60' Alıntı:
ct442002' Alıntı:

Dersaneler kapatılırsa;
Dersaneler kapanırsa:
1-Fakirin çoçuğuda koleje gider...(dersaneciler olur kolejci) ::)) merak etme..
2- Eskiden Dersaneyi tercih eden öğrencilerin büyük çoğunluğu dar-orta gelirli ailelerin çocukları, koleje gidemeyecekleri ve özel derse de para veremeyecekleri için olumsuz etkileneceklerdi.... şimdi koleje gider özel derse gider özel derin parası 80tl den 20 tl iner :)))

hocam sizin özel okul ücretlerinden haberiniz yok galiba... 8000 - 20000 arasında diye biliyorum ben... 4+4+4 ü hesaba katarak fiyatlarında yarıya düştüğünü varsayıp hesaplayın bakalım kaça geliyor çocugun lise mezuniyeti..

dersanedeki öğretmenlerimi tanımasaydım öğretmenlerden nefret ediyordum.. onların sayesinde bugün bende öğretmen oldum..

dersaneler çalışan öğrenciye iş yapar..
dersaneler çalışkan öğrenciye emek çeker..
dersaneler umut vadeden derece yapacak açıkçası reklam yapacak çocuğa yoğunlaşır.. geri kalan öğrenci gurubu okuldakinden farksızdır..

bu durumda dersanelerin kapanması belli bir kesimi kısmen etkiler.. geri kalanına bişey olmaz..

ct442002' Alıntı:
sayınn hocam okulların kalitesini arttırmakla dershaneye olan ihtiyaç bitmez.
sorun kalite sorunu olsaydı fen liselerindeki, özel okullardaki öğrencilerin dershaneye gitmemeleri gerekirdi;
ancak bugün fen lisesi, anadolu lisesi, anadolu öğretmen liseleri ve hatta özel okullarda öss ye hazırlanan
öğrencilerin tamamı dershaneye gidiyor.

okul ile dershane birbirinin alternatifi değil tamamlayıcısıdır. okul lokanta ise dershane pastanedir.

Şu hayatı 3 saate bağlama muhabbeti halen devam ediyor ya süper... :alkis:

Dersaneler bir sebep değil sonuçtur. Mevcut sistemde insanların eşit eğitim almaları sağlanamadığından ve sınav sisteminin tüm yılların bilgi birikimini istemesinin bir sonucu olarak doğmuştur.
Dolayısıyla sonucu doğuran sebepleri ortadan kaldırdığınızda sonuçlarda ortadan kalkacaktır.

Olayın özünde dersanelerin özel okula çevrilmesi var. böylece devlet eğitim alanında tek işveren olmaktan çıkmak istiyor. öğretmen atama, tayin gibi durumların oluşturduğu sıkıntılardan kurtulacak. Aynı özel hastanelerde olduğu gibi belli bir miktar para verecek öğrenci başı.
Tabii özel okulda çalışan öğretmenler için haftalık ders ssati diye birşey olmayacak. bu kadar çok öğretmen varken askeri ücret ile haftada 5 hatta 6 gün çalışacak emek gücü halihazırda var ve özel sektör bunu kullanacak. bugün özel dersanelerde öğretmenler 800 lira ile başlıyorlar. Tabii ki öğretmenin düştüğü bu durum hükümetin hiç umrunda olmayacak. Özellikle ustalık döneminde işçi ve çalışanın iş haklarının iyilişterilmesi konusunda hiçbir adım atılmadı. Onların tek amacı memur olarak barındırdığı kişi sayısını azalatarak gider kalemlerini küçültmek. Dolayısı ile gelir seviyesi az olan ile diğerleri arasında ki eğitim uçurumu da her geçen gün artarak devam edecek.

Bu arada affınıza sığınarak, şemsiye bizde açılacak...

BBNET
Geri