CÜNEYT ÇAKIRIN KARARI DOĞRU MU? YANLIŞ MI?

Kodla Büyü

okanformula

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar dün manu-real maçındaki cüneyt çakır'ın kırmızı kart kararı sizce doğru mu? yanlış mı?

Valla ben çok izledim, hala bir karar verebilmiş değilim. Herkes 2'ye bölünmüş. Sizcce nedir?

Biraz ağır bir karar gibi geldi. Çünkü adam topa bakarak ilerlemiş, en son futbolcuyu görmüş.

Valla hocalarım, bende nani'nin adamı görmediğini zannediyorum. Ancak ingiliz futbolunda bu şeyler çok olduğundan şüphelenmiyor değilim. Bazı takımların kendini yere atma antremanlarının olduğunu bilirsiniz. Benim kafamı karıştıran nani'nin ayak tabanı, arbeloanın kaburgasına geliyor, peki neden nani buna bir çarpışma süsü vermek için 30-40 sn yerde yatıor. Bu durumlarda beni şüphelendiriyor.

Arbeloa'nın da kasıtlı olarak topa girdiğini düşünüyorum. Kırmızı kart çok ağır kaçtı orda.

arkadas oyutup 40 defa yavas cekimde izleyipte karar veremiyorsak. adm 1 2 saniye içinde kırmızı karta karar vermiş o an oyle gormus. varmı otesi yok.. bence ingilizler eleştiyi fazla kacırığ küstahlaştılar...

Peki nani diyelim ki topa bakıyor ve hiç ayağını indimeden direk dalıyo.. Vurduğu adam 2 metre savruluyor. Fakat ince bi ayrıntı var Darbeyi yiyen arbeleo yerde kıvranan NANİ nasıl oluyo bu iş.
Çünkü Nani ne yaptığını biliyor ve kırmızı kartı sezdi ve yerde kıvrandı. Tamamen numaraydı nani yaptığı hareket.

Bence %100 KIRMIZI KART DOĞRU :alkis:

ya arkadaşlar oyuncunun niyeti topaydı, yok topa gidiyordu, hakem niyet okuma mecburiyetinde değil, tabanı ile adamın karnına vuruyormu vuruyor, hareket sarı ile kırmızı arasında bir renkte, isteyen hakem buna sarı der isteyen kırmızı cüneyt çakıra çok haksızlık yapılıyor bence.

bu seviyedeki bir maçta bile kırmızı çıkarırım cesur hakemim ben showuna girmiş cüneyt çakır. maçın turun hakkı açık ara manchester ındı Real a hediye etti

Valla Van Persie bile geliyor hakeme elle havayı işaret ediyor. Yani Nani nin topa baktığını rakibi görmediğini imaa ediyor. Kırmızı kart kesinlikle değildi belki sarı verilebilirdi. Ama olsun zamanında ingilizler bize 8 den aşağı atmıyordu. Cüneyt Çakır'ın onları elediği iyi oldu.

hayatının hatasını yaptı. oysaki oyuncunun yerde olması sebebiyle düşünme şansı da vardı.

kasıt yoktur illaki ama MANU harcandı resmen.

gördümki burdada bi eşitlik yok kırmızı diyende var demeyende o zaman bunu hakem takdiridir derim geçerim eleştirmem bile bu saatten sonra hele bir türk( şu anda tek) hakemini hiç eleştirmem. benim eleştireceğim kişi başta nani ve ferguson. orda muazzam bir hareket var sen nasıl yaparsın o hareketi böyle bir maçta hele öne geçmişken sanki türkiye liginde yapılan profesyonel değil dediğimiz futbolcu gibi davranmış nani orda birde hareketten sonra yaptıkları inanilmaz acemice. fergusona gelince önce naniyi kadro dışı bıraksın sonra cüneyt çakıra yüklensin.

okanformula' Alıntı:
Valla hocalarım, bende nani'nin adamı görmediğini zannediyorum. Ancak ingiliz futbolunda bu şeyler çok olduğundan şüphelenmiyor değilim. Bazı takımların kendini yere atma antremanlarının olduğunu bilirsiniz. Benim kafamı karıştıran nani'nin ayak tabanı, arbeloanın kaburgasına geliyor, peki neden nani buna bir çarpışma süsü vermek için 30-40 sn yerde yatıor. Bu durumlarda beni şüphelendiriyor.
Güzel yerden yakalamışsın olayı hocam. Ben de aynı fikirdeyim.

arkadaşlar üşenmeyeyim dedim ve kural nedir okudum buyrun:

İhraç Verilecek Haller

-Eğer bir oyuncu, yedek bir oyuncu ya da değiştirilmiş bir oyuncu aşağıdaki yedi ihlalden birini yaparsa kırmızı kart gösterilip oyundan ihraç edilir:
-ciddi faullü oyundan suçlu ise,
-şiddetli hareketten suçlu ise,
-rakibe veya bir başkasına tükürürse,
-topla bilerek elle oynayıp rakip takımın bariz golünü veya gol atma şansını önlerse (kendi ceza alanındaki kaleci hariç),
-kaleye doğru ilerleyen rakibin bariz gol atma şansını serbest vuruş veya penaltı vuruşu gerektiren bir ihlal ile önlerse,
-saldırgan, hakaret edici veya küfürlü bir şekilde konuşursa ve / veya baş ve el kol hareketleri yaparsa,
-aynı maçta ikinci bir ihtar alırsa. .... şeklinde devam ediyor

Ciddi Faullü Oyun

Bir oyuncu, top oyunda olduğu sırada, top için mücadele ederken rakibine karşı aşırı kuvvet veya şiddet kullanırsa, bu oyuncu ciddi faullü oyundan dolayı suçludur.

Rakibin güvenliğini tehlikeye düşürecek şekilde, topu kazanmak için ayakla müdahale ederse (tackle), ciddi faullü oynama olarak değerlendirilmelidir.

Top için mücadele ederken aşırı kuvvet ile ve rakibinin güvenliğini tehlikeye koyacak şekilde bir veya iki ayağını kullanarak önden, yandan veya arkadan rakibinin üstüne giden bir oyuncu ciddi faullü oyundan suçludur.

Sonucunda açık şekilde gol olma fırsatı yoksa, ciddi faul içeren durumlarda avantaj uygulanmamalıdır. Oyun durdurulduğunda hakem ciddi faullü oyundan dolayı suçlu olan oyuncuyu oyundan ihraç edecektir.

Ciddi faullü oyundan dolayı suçlu olan bir oyuncu, ihraç edilmelidir ve oyun ihlalin meydana geldiği yerden bir direkt serbest vuruş ile (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu) veya penaltı vuruşu ile (eğer ihlal, ihlali yapan oyuncunun ceza alanı içinde meydana gelmişse) tekrar başlatılır.

şeklinde tanımlanmış. kural bu. buyrun hadi ağır kaçtı sarı vermeliydi ya da hiç vermeyebilirdi diye yazın arkadaşlar. lütfen kafamızdan yorum yapmadan önce kuralın ne olduğunu da bilin. haa kuralı uefa sitesinden de araştırdım ingilizce çözebildiğim kadar aynı olduğunu gördüm.

Kırmızı yanlış ve 2 tane daha penaltı pozisyonu da var. Ama Bence maça heyecan getirmesi açısından iyi oldu. Real her türlü atardı gibi.

İngilizlerin hepsi birden Cüneyt Çakır'a kızmıyor. İçlerinde, bu kararı alkışlayanlar da var. Ünlü eski futbolcu Roy Keane, ITV'de yaptığı değerlendirmede, 2-1 konuk ekip lehine sonuçlanan Manchester United - Real Madrid maçındaki o kritik kararı haklı bulduğunu söyledi.
İsteyerek yapsın, yapmasın farketmez
Nani'nin kırmızı kart görmesinden ötürü herkesin üzgün olmasını anladığını söyleyen Keane, "Şanssız bir durum, ama sonuçta tehlikeli bir hareket. İsteyerek yapıp yapmamış olmasının konuyla bir ilgisi yok. Bu tehlikeli bir hareket, cezası kırmızı kart" dedi.

Yardımcı hakemin etkisi var
Keane, Çakır'ın kırmızı kartı çıkarmadan önce beklemesine de dikkat çekti. İngiliz yorumcu, "Sanırım kararı yardımcı hakem verdi. Ve bence bu doğru karardı. Genellikle hakemlerin çok acele karar vermelerinden yakınırız. Bu örnekte hakem bir süre bekledi" şeklinde konuştu.

Önce kendine soracaksın
İsteyerek yapsa da yapmasa da Nani'nin hareketinin kontrolsüz olduğuna dikkat çeken Keane, "(Futbolculuk kariyerimde) ne zaman kırmızı kart gördüysem, 'Hakeme bu şansı verdim mi' diye kendi kendime sorarın. Eğer yanıtım 'Evet' ise, o zaman yapacak bir şey de yok" ifadelerini kullandı.

Alıntı:MynetSpor

inikat' Alıntı:
arkadaşlar üşenmeyeyim dedim ve kural nedir okudum buyrun:

İhraç Verilecek Haller

-Eğer bir oyuncu, yedek bir oyuncu ya da değiştirilmiş bir oyuncu aşağıdaki yedi ihlalden birini yaparsa kırmızı kart gösterilip oyundan ihraç edilir:
-ciddi faullü oyundan suçlu ise,
-şiddetli hareketten suçlu ise,
-rakibe veya bir başkasına tükürürse,
-topla bilerek elle oynayıp rakip takımın bariz golünü veya gol atma şansını önlerse (kendi ceza alanındaki kaleci hariç),
-kaleye doğru ilerleyen rakibin bariz gol atma şansını serbest vuruş veya penaltı vuruşu gerektiren bir ihlal ile önlerse,
-saldırgan, hakaret edici veya küfürlü bir şekilde konuşursa ve / veya baş ve el kol hareketleri yaparsa,
-aynı maçta ikinci bir ihtar alırsa. .... şeklinde devam ediyor

Ciddi Faullü Oyun

Bir oyuncu, top oyunda olduğu sırada, top için mücadele ederken rakibine karşı aşırı kuvvet veya şiddet kullanırsa, bu oyuncu ciddi faullü oyundan dolayı suçludur.

Rakibin güvenliğini tehlikeye düşürecek şekilde, topu kazanmak için ayakla müdahale ederse (tackle), ciddi faullü oynama olarak değerlendirilmelidir.

Top için mücadele ederken aşırı kuvvet ile ve rakibinin güvenliğini tehlikeye koyacak şekilde bir veya iki ayağını kullanarak önden, yandan veya arkadan rakibinin üstüne giden bir oyuncu ciddi faullü oyundan suçludur.

Sonucunda açık şekilde gol olma fırsatı yoksa, ciddi faul içeren durumlarda avantaj uygulanmamalıdır. Oyun durdurulduğunda hakem ciddi faullü oyundan dolayı suçlu olan oyuncuyu oyundan ihraç edecektir.

Ciddi faullü oyundan dolayı suçlu olan bir oyuncu, ihraç edilmelidir ve oyun ihlalin meydana geldiği yerden bir direkt serbest vuruş ile (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu) veya penaltı vuruşu ile (eğer ihlal, ihlali yapan oyuncunun ceza alanı içinde meydana gelmişse) tekrar başlatılır.

şeklinde tanımlanmış. kural bu. buyrun hadi ağır kaçtı sarı vermeliydi ya da hiç vermeyebilirdi diye yazın arkadaşlar. lütfen kafamızdan yorum yapmadan önce kuralın ne olduğunu da bilin. haa kuralı uefa sitesinden de araştırdım ingilizce çözebildiğim kadar aynı olduğunu gördüm.

Valla çok saol hocam, ben ikna olsum şahsen. Kırmızı kart haklı o zaman...

geçen bjk-fb maçında da tvde bir pozisyonu 5 dk tartıştılar hem de yakınlaştırarak ve 3 kamera görüntüsüyle... burada da aynı durum var bizler bile kesin karar veremiyoruz hakem sahada anlık karar veriyor...

bdogretim' Alıntı:
Oyuncu ilk hareketlendiğinde diğer oyuncu ortada yok. Bu düşünüldüğünde kırmızı ağır. Ama diğer oyuncu geldikten ve onu farkettikten sonra bırakın hareketini kesmeyi, dikkatle izlerseniz daha da tehlikeli şekilde oyuncuya vuruyor. Bunun için kırmızının doğru olduğunu düşünüyorum.

aynen hocam...

aklıma geldi. bizde şu laf çok kullanılır. özellikle halı saha maçlarında faul olduğunda, adam hemen kasti değil der. Kasti olmayınca sanki faul omuyor. zaten kasti olsa o zaman kavga edelim diyorum maçta.

zamanında Türkiye sınırları dışında maç bile yönetememiş eski hakemlerimiz Cüneyt Çakır'ı ağızlarını köpürte köpürte eleştirdiler dün akşam tvlerde.. yorumculara bakıyorum keza onlarda aynı.. sözün özü; toplum olarak başarılı olmuş insanların açığını arayıp onlara vurmayı çok seviyoruz, ingilizler bile bizim kadar eleştirmedi belki Cüneyt Çakır'ı..

bdogretim' Alıntı:
Oyuncu ilk hareketlendiğinde diğer oyuncu ortada yok. Bu düşünüldüğünde kırmızı ağır. Ama diğer oyuncu geldikten ve onu farkettikten sonra bırakın hareketini kesmeyi, dikkatle izlerseniz daha da tehlikeli şekilde oyuncuya vuruyor. Bunun için kırmızının doğru olduğunu düşünüyorum.
hocam tespitine aynen katılıyorum. Zaten kırmızı kartı pozisyon biterken yaptığı hareket için verdi. ilk bakışta nani nin arbeloa yı görmediğini düşünelim ama son anda ayağını daha da sert itiyor. Bu sebepten kırmızı kart verdi.

kartın rengi doğru. o pozisyonda son anda görrüyor ve ayağını çekmiyor.

futbol oynayan biri olarak söylüyorum kesinlikle kasıtlı olarak vuruyor

theghost83' Alıntı:
arkadas oyutup 40 defa yavas cekimde izleyipte karar veremiyorsak. adm 1 2 saniye içinde kırmızı karta karar vermiş o an oyle gormus. varmı otesi yok.. bence ingilizler eleştiyi fazla kacırığ küstahlaştılar...
hocama katılıyorum bal gibi kırmızı kart. biz Cüney Çakır ın arkasında durmalıyız

Kırmızı kartla yakından uzaktan alakası yok. Nani tamamen topa hareket ediyor, rakip futbolcu çok hızlı olduğundan Nani rakibi gördüğünde hareketini yapmış oluyor ve geri çekemiyor. Cüneyt Çakır'ın bu sene bir daha Avrupa'da maç yönetebileceğini zannetmiyorum.

Arkadaşlar futbolda sadece hareketin sonucuna bakılacak olursa her maçta en az iki üç oyuncu kırmızı kart görür.
burada dikkat edilmesi gereken nokta nani nin yaptığı hareket kasti mi değil mi.zaten pozisyona bakınca nani tamamen topa odaklanmış.oyuncunun geldiğini dahi fark etmiyor.dolayısıyla bu pozisyonda en fazla sarı kart verilebilir.o da kontrolsüz hareketten dolayı.
işin özü cüneyt çakır maçı manu nu elinden aldı ve real e hediye etti maalesef... :(

Naninin topa hareket ettiğini görmesi bence imkansız. Cünayt Çakırda büyük ihtimalle topu izliyor. Niyet okuyuculuğu yapamaz. Nani'nin son hareketi Kırmızı kart. Bence Cüneyt Çakır gördüğünü çalarak doğru karar verdi. Şöyle bir durum var. Eğer oraya yakın olsaydı ve Topa bakmadan Nani yi izleseydi kırmızı kartı vermezdi.

BBNET
Geri