bireysel emeklilik

Kodla Büyü

sonay67

Aktif Üye
arkadaşlar bugun okula ziraat bankasından 3 memur geldi bireysel emeklilikle alakalı devlet %25 verecek 450 kesintiyi sizden amayacağız çok avantajlı karlı diye ama ben yinede emin olamıyorum bilen giren var mı ?

Hocam bende araştırdım bir ara. Ama faiz varmış o yüzden girmedik biz.

hocam neden peki açıklar mısınz tamam bireysel emeklilik iyi değil diye bi duyulmuşluk var ama bayanın açıklamaları çok mantıklı geldi

hocam her ay bankanıza talimat verin bütçenize belli bir miktar gram altın alın daha karlı çıkarsınız hem de faize bulaşmamış olursunuz

Hocam bence borca gir ev al araba al onu öde daha iyi ben 3 sene önce girdim :) 3 taksit yatırdım 450 TL :) Öyle kaldı :mrgreen:

Yanarım yanarım havadan 450 gitti, arkasını da aramadım :o

ben yeni üye oldum. dediğin gibi devlet de teşvik ediyo. Bana vergi indiriminden faydalanacağımı da söylemişlerdi ama bi arkadaş yakın zamanda kalkıyo dedi. uzun vadeli düşünürsen mantıklı bir yatırım. en az 5 sene dokunmazsan kar ediyorsun, 10 sene devam edersen emekli oluyorsun. Bahsettiğim iş bankasıydı. anadolu emeklilik

girmeyin, senaryoları hep herşeyin olumlu olması yönünde, bi de kötü senaryolar var, size örnek olarak son 10 yılı veriler, girenler bu kadar kazandı derler, 2003 den önceki 10 yılı bi sorun bakalım. yarın kriz filan olursa söyledikleri paraları alamazsınız.

şöyle söyleyin gelenlere, 10 yıl sonra emeki olunca vereceğiniz paranın miktarını yazalım altına imza atalım diyin, atamazlar.

ayrıca ödemelerinizin gelişen yıllarda artacağını da unutmayın, 10 yıl sonra yatırdığını parayı ancak geri alabilirsiniz (kötü senaryo)

vergi indirimi de değişiyor sistemin, vergi indirimi kalmıyor sanırım, sadece emekli olduğunuzda topluca alacaksınız (tam emin değilim)

işin özü gelip anlatanlar ikna edici ve hep olumlu senaryoları anlatıyor, kanmayın.

kar zarar mantığı ile çalıştıkları için krizde tüm paranız gider en iyisi alabilen ev alsın alamayan altın

kafkas' Alıntı:
Hocam bence borca gir ev al araba al onu öde daha iyi ben 3 sene önce girdim :) 3 taksit yatırdım 450 TL :) Öyle kaldı :mrgreen:

Yanarım yanarım havadan 450 gitti, arkasını da aramadım :o
paranı geri çekebiliyorsun ama %10 kesinti oluyor. İstersen dondurup 5 sene sonra aynı miktarda alabiliyorsunuz. şahsen ben devam etmeyi düşünüyorum. İçmediğim sigara ve içki paramı bu şekilde değerlendirmiş oluyorum.

ben de girdim bu işe 5 yıldan önce çıkarsan 221 tl tutarını alamazsın 10 yıldan önce çıkarsan sadece anaparanı alırsın dediler

memur mantığı ile ekonomik verileri değerlendirmek ne kadar doğru bilmiyorum ama bireysel emeklilik vb yöntemler akmasa da damlasın mantığı ile oluşturulmuş finansal donelerdir kardeş. sen buradan devasal karlar bekleyemezsin, girildiğinde 10 yıldan önce çıkmak deliliğin nirvanasıdır.Yaklaşık 10 yıldır ben 2 bireysel emeklilik ödemesi yapıyorum. fonda biriken para birinde yaklaşık 14bin TL.10.yıldan sonra çıkarsan yüzde 10 kesintisi ile toplu parayı alabiliyorsun. Ama temel mantık ilk 5 yıl yüksek ödeme yapmak yoksa ayda 70 tl ile olacak iş değil. Devletin 2023 planları arasında özel emekliik kurumlarını finanse ederek, avrupadaki sistemi ülkemize getirerek, kidem tazminatlarından kurtulmak. Olması gerekende budur zaten.

O yüzden yatırımın kötüsü olmaz, az da olsa kenara para koymak istersen ki bu ülke şartlarında olmak zorunda ben tavsiye ederim. 1,5 yıl sonra arabamı bireysel emeklilik sayesinde yenileyeceğim mesela :) Birde bu sistemler devlet güvencesindedir bilginize.

Saygılaar

sistemler devlet güvencesinde değil diyen yok, ama size vaad edilen kârlar güvencede değil, yani basit hesapla atıyorum sen 10 senede toplam 20 lira verdin, hesapladın 10 sene sonra 60 lira verecekler sana, bu senaryo. garantisi yok, 10 sene sonra sana 20 lira da verebilir, bu da kötü senaryo.

acer50' Alıntı:
sistemler devlet güvencesinde değil diyen yok, ama size vaad edilen kârlar güvencede değil, yani basit hesapla atıyorum sen 10 senede toplam 20 lira verdin, hesapladın 10 sene sonra 60 lira verecekler sana, bu senaryo. garantisi yok, 10 sene sonra sana 20 lira da verebilir, bu da kötü senaryo.

aynen bu sürede altın alsan daha karlı çıkarsın hem altını ihtiyacın olduğunda hemen paraya çevirebilirsin

Hocalarım bireysel emeklilik 5 ya da 10 yıl sonunda paranı çekeceksen bir faydası olmayabilir. Bir zamanlar bende üye olmuştum. 10 yılın sonunda paranı istersen çekebiliyorsun ama burda bankacıların önerdiği ( tabi ben faiz yerim diyorsanız sorun yok ) emekli olduğunuz zaman isterseniz toplu halde paranızı alabiliyorsunuz isterseniz emekli maaşı gibi maaş alabiliyorsunuz ömür boyu. ben üye olduğum zamanlar 50 TL yatırıyordum. 2 senaryo vardı. 2 senaryodan hangisi müşterinin yararına ise onu kullanıyorlardı. 10 yıl boyunca yatıracağım 50TL nin emekli olduğum zaman ( 56 yaşında ) bana getirisi 54bin TL idi. Bu açıdan emekli olduğunuz zaman size faydası var ama dediğim gibi ben faiz yerim diyorsanız bu bir kazançtır. Ama aman benden uzak olsun diyorsanız hiç bulaşmayın bence.

faiz değil yatırım fonları kullanılıyor, yatırım fonları faiz mi onu bilmem ama, bir de benim bildiğim yatıracağınız para 10 yıl boyunca değişmemezlik göstermiyor, enflasyon, büyüme ıvırzıvır oranlarına bağlı olarak para da yükseliyor, girecekseniz çok iyi araştırın.

banka sistemine bulaşıp da lütfen hala burada faiz muhabbeti yapmayın. Hani faizsiz dediğiniz kar payı adı altında faiz alan Katılım Bankalarında bile 1 ay sonraki verecekleri kar payları oranları önlerindeki ekranda mevcuttur.
O zaman siz maaşlarınızı da bankadan almamanız gerekiyor. Sonuçta faiz para.Siz devletin bankalarla nasıl çalıştığını sanırım bilmiyorsunuz. hatta maaş farklarına hiç bulaşmayın çünkü içinde faiz oranı var. :) Hatta Banka promosyonlarına sakın yaklaşmayın bile :)
saygılar

swanp' Alıntı:
memur mantığı ile ekonomik verileri değerlendirmek ne kadar doğru bilmiyorum ama bireysel emeklilik vb yöntemler akmasa da damlasın mantığı ile oluşturulmuş finansal donelerdir kardeş. sen buradan devasal karlar bekleyemezsin, girildiğinde 10 yıldan önce çıkmak deliliğin nirvanasıdır.Yaklaşık 10 yıldır ben 2 bireysel emeklilik ödemesi yapıyorum. fonda biriken para birinde yaklaşık 14bin TL.10.yıldan sonra çıkarsan yüzde 10 kesintisi ile toplu parayı alabiliyorsun. Ama temel mantık ilk 5 yıl yüksek ödeme yapmak yoksa ayda 70 tl ile olacak iş değil. Devletin 2023 planları arasında özel emekliik kurumlarını finanse ederek, avrupadaki sistemi ülkemize getirerek, kidem tazminatlarından kurtulmak. Olması gerekende budur zaten.

O yüzden yatırımın kötüsü olmaz, az da olsa kenara para koymak istersen ki bu ülke şartlarında olmak zorunda ben tavsiye ederim. 1,5 yıl sonra arabamı bireysel emeklilik sayesinde yenileyeceğim mesela :) Birde bu sistemler devlet güvencesindedir bilginize.

Saygılaar
Hocam aynı durumdayız bende 7 yıldır ödüyorum 10000 küsüratı var bakmadım şimdi birikmiştir. Benim gibi para biriktiremeyenlere tavsiye ederim. Ha işin dini boyutu faizmiş harammış o kısımlarını düşünürsen kapitalist düzende aldığımız hava bile faizli neredeyse :) Yatırımın iyisi kötüsü olmaz. İddaa oynayan yüzlerce öğretmen var benim tavsiyem parayı kumara yatıracağınıza yatırım yapın... Saygılar...

:alkis:
adememre' Alıntı:
swanp' Alıntı:

Saygılaar
Hocam aynı durumdayız bende 7 yıldır ödüyorum 10000 küsüratı var bakmadım şimdi birikmiştir. Benim gibi para biriktiremeyenlere tavsiye ederim. Ha işin dini boyutu faizmiş harammış o kısımlarını düşünürsen kapitalist düzende aldığımız hava bile faizli neredeyse :) Yatırımın iyisi kötüsü olmaz. İddaa oynayan yüzlerce öğretmen var benim tavsiyem parayı kumara yatıracağınıza yatırım yapın... Saygılar...

swanp' Alıntı:
banka sistemine bulaşıp da lütfen hala burada faiz muhabbeti yapmayın. Hani faizsiz dediğiniz kar payı adı altında faiz alan Katılım Bankalarında bile 1 ay sonraki verecekleri kar payları oranları önlerindeki ekranda mevcuttur.
O zaman siz maaşlarınızı da bankadan almamanız gerekiyor. Sonuçta faiz para.Siz devletin bankalarla nasıl çalıştığını sanırım bilmiyorsunuz. hatta maaş farklarına hiç bulaşmayın çünkü içinde faiz oranı var. :) Hatta Banka promosyonlarına sakın yaklaşmayın bile :)
saygılar

hocam siz maaşınızı elden alabiliyor musunuz? Eğer alabiliyorsanız yöntemini söyleyin bende elden almak istiyorum. Ama malesef herşey insanın kendi istediği doğrultuda olmuyor. Bazı şeyler ZORUNLUDUR bazı şeyler KEYFİDİR. Biz şuan işin KEYFİ olan kısmı hakkında yorum yapıyoruz.

bizde 3 yıldır garanti emeklilik var aylık 110 tl yatırıyoruz.vergide maaşa bi 20 tl gibi yansıyor.ama kalkacak diyorlar bu vergi olayını.kalktığında da başka bir çözüm gelecek sanırım.biz şu anda 5 ya da 10 yıl sonunda bu parayı çekmeyi düşünmüyoruz.Çocuğumuz var ilerde eğitimi için kullanırız dedik.çünkü aylık 100 tl nereye versen gidiyor.ama sen farkında olmadan 100 tl biryerde birikiyor.o zarar gören arkadaşlar bence takip etmemiş ya da erken ayrılmak istemiş.çünkü ilk bir kaç yıl bankanın dediği gibi para durduğu yerde artmıyor.çeşitli kesintiler var.iyi araştırın bu kesintiler her bankaya göre değişiyor.

arkadaşlar bes iyidir ancak fonlar takip edilirse. Neden çünkü zarar eden bir fona paranızı yatırırsanız zarar edeceğiniz kesin. Kötü senaryolar devletimizin %8 oranındaki yıllık değerlemeye göre kazanılacak kesin paradır.
Yatırdığınız parayı riskli fonlara %20 dengeli fonlara %30 istikrarlı fonlara %50 yatırım yapmanız ayda en az % 2 kazanmanızı sağlar. Tabii bu yüzde 2 nin %7-8 i bes sirketine yönetim parası % 2-8 arası fon giderlerine verisiniz sizde kala kala aylık %1,5 gibi birşey kalır.
her ay 100tl kenara koyamıyorum diyorsanız paranızı enflasyona ezdirmeden para biriktirebileceğiniz bir sistem. en az 10 yıl kalmak şartıyla.

Faizdir bulaşmam diyorsanız faizsiz bankalarında bes sistemleri 2-3 aydır var oralara bakın.

Dikkat edilmesi gereken şey yönetim parası ne kadar kesileceği.
örnek:
100tl ye kredi kartı ödeme talimatına %7 iken 105 tl ye %6 oluveriyor dikkat edin

Merhabalar arkadaşlar,

Bireysel Emeklilik sistemine 2008 Şubatında başladım, aylık düzenli olarak hesabımdan çekiliyor farkına bile varmıyorum artık, BES te faiz olayı yok bence sonuçta bes yatırım uzmanları paranızı değerlendiriyor ne kadar kazancağı yada kaybedeceği belli değil, her ay altın alıp kenara atmak para biriktirmektir, bes ise ileriki yaşlarınızda rahat emeklilik yaşamanızı sağlar. ev alacağınızda altın bozdurursunuz ama bes i bozdurmazsınız, 10 yıl bes için para ödeyip bırakırsanız çok fazla birikim beklentiniz olmasın ne kadar çok öderseniz okadar birikir.

Bizde okulda bir grup arkadaşla giirdik bu işi 6 ay oldu. Elemanları ardık geldiler yeni sistem hakkıda bilgi verdiler. yasa geçti ama daha başlamadı uygulanmaya. devlet artık 100 tl ye 25 tl verecek. Yani paranı nerde değerlendirirsen değerlendir hiç kimse bir ayda 100 tl ye 25 tl kazandıramaz bence. En büyük kazanç bu yeni düzende devlet bu parayı hemen vermiyor size ikinci bi hesap oluşturuyor sistem ve para oraya aktarılıyor 6 sene sonra çıkarsan bu paranın bir kısmını devlet geri alıyor erken çıktın diye ama 56 yaşını doldurduğunda çıkarsan hepsini alıyorsun. Birde bu sistem ayrı bir havuzda toplanıyor sen iflas etsen bile bu parana el koyamıyorlar. Banka veya bes şirketi batsa bile yine parana bir şey olmuyor paranın hepsi devlet havuzunda. Haaaa devlet çökerse onu bilmem.. Oda işin tek riski bencee...

buzmavi' Alıntı:
bizde 3 yıldır garanti emeklilik var aylık 110 tl yatırıyoruz.vergide maaşa bi 20 tl gibi yansıyor.ama kalkacak diyorlar bu vergi olayını.kalktığında da başka bir çözüm gelecek sanırım.biz şu anda 5 ya da 10 yıl sonunda bu parayı çekmeyi düşünmüyoruz.Çocuğumuz var ilerde eğitimi için kullanırız dedik.çünkü aylık 100 tl nereye versen gidiyor.ama sen farkında olmadan 100 tl biryerde birikiyor.o zarar gören arkadaşlar bence takip etmemiş ya da erken ayrılmak istemiş.çünkü ilk bir kaç yıl bankanın dediği gibi para durduğu yerde artmıyor.çeşitli kesintiler var.iyi araştırın bu kesintiler her bankaya göre değişiyor.

aynen hocam bende garantiden bireysel emekliliğim var nerdeyse 2 sene oldu. Zaten 100 tl aylık neye vermiyoruzki. Bende ilerde toplum param olur diye girdim. Çünkü kenarda olan para bir şekilde harcanıyor. O yüzden girdiğime pişman değilim.

Arkadaşlar Bireysel Emeklilikte dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.
Bazı şirketler giriş aidatı alıyorlar, 5 sene çıkmaz isen parayı iade ediyorlar.
Bazı şirketler yönetim gideri altında bir aidatınız tutarındaki parayı alıyorlar buda yatırımlarınızın kazancının bir anda uçup gitmesini sağlıyor.
Bazı şirketler bu ikisini de almıyor. Belki fon getirileri fazla olmuyor ama toplamda baktığınızda çok daha karlı oluyorsunuz.

Ben 3 şirkette girdim 2 sinden yukarıdaki sebeplerden ayrıldım.
Giriş yapacağınız şirkete bunları sorun. Yok biz bankayız, size hizmet sunuyoruz bunun belli bir masrafı olacak tabii diyenler olacaktır.

Ben Allianz'dan yaptım MEB personelleri için bir grupları var. VakıfEmeklilik'te bu söylediklerimi almadığını duydum. Ama Garanti ve Anadolu Emeklilik'te bunların olduğunu çok iyi biliyorum.

BBNET
Geri