sevdalimhayat' Alıntı:
Böte bölümlerinin ilk başta “öğretim teknoloğu” bölümü olarak teknolog yetiştirmek üzere açıldığını fakat bu bölümleri öğrenciler tercih etmediğinden üniversitedeki hocalar ders problemi yaşadığından bilgisayar öğretmenliğini de bu bölüme entegre ederek bölümleri öğrencilerin tercih etmesini sağlamışlar. Sonuç olarak bu bölümde okuyan bizlerin kurban edildiğini söyledi.
Bu durumda bizim kurban edildiğimizi söylemesi garip değil mi?BÖTE o zaman iki bölümüde içeriyor ve bu durum bana kötü görünmedi açıkçası.Benim anlamadığım sadece bizim ülkemizde mi bilişim dersleri ve bilişim öğretmenliği mesleği var?3-4 yıl öncesine kadar en çok ihtiyaç olan bölümlerin başındayken şimdi fazlalık görünüyoruz.Newsveek Türkiye'nin geçen yıl yaptığı "İş Bulmada Kim Daha Şanslı?" araştırmasında BÖTE bölümü üniversitelerin çoğunda birinciydi.Şu an özel sektörde ve MEB'de iş bulma konusunda sonlarda sayılırız.2 yıl önce arkadaşım için KPSS dersanesine gittiğimde ordaki bütün hocalar sizin bölümdekilerin dersaneye gitmesine gerek yok demişlerdi.Şimdi 87 puanla atama bekliyorum.Şu anki bilişim öğretmenleri norm fazlasıyken atamayı düşünemiyorum bile.Bir anda yüksekten aşağıya bırakıldık sanki.Bunun sebebinin ne olduğunu gerçekten merak ediyorum.
Fatih projesi bizim norm problemimizi çözecek mi?
Bu projenin sihirli bir sopası yok, norm personel genel müdürlüğü ile ilgili. Ama sizin çözülmesi gereken ne sorununuz varsa Fatih projesi sayesinde olabilir, bu sizler için bir şans. Projenin başarıya ulaşması için sizin sorunlarınız çözülmeye çalışılıyor. Ayrı çalışma koyarak ek derslerinizi, özlük haklarınızı da düşünüyoruz.
2 yıl içerisinde her şeyin kötüye gitmesinin Fatih projesinin ortaya çıkmasıyla eş zamanlı olmasının rastlantı olmadığını düşünüyorum.2009 yılına kadar bilişim sınıfları açılmaya devam ederken Fatih projesi ortaya çıkınca bilişim sınıfları kapatılmaya başladı.Benim fikrim Fatih projesi BÖTE bölümünün sonunu hazırlayan bir projedir.Fatih projesinin kendi sitesini iyice incelediğimizde bilişim öğretmenlerinden hiçbir şekilde bahsetmediklerini görürüz.
Hocam selamlar,
"..Bunun sebebinin ne olduğunu gerçekten merak ediyorum." demişsiniz;
bu işin nedeni olan simge insan) bu gun vefat etti.. Steve Jobs, toprağı bol olsun.
Bu işin asıl sebebi;
Bilişim sektöründe son bir kaç yılda, sunucu tarafında sanallaşmaya doğru evrilen surecin son kullanıcı tarafında ise PC'den tabletlere doğru evrilemesi.
Aslında olan şey kısaca bu.PC yerini tabletlere bırakıyor.İş istasyonları tarafındaysa, kullanılan uygulama yazlımlarının özel gereksinimleri nedeniyle PC formu biraz daha dayanmaya devam edecek gibi ... Tabletlere fare / kalavye vs.. tarzi şeyler takılmaya başlandığında ve ekranlar buyuduğunde İş istasonlarının da işleri zor.
Ne ilgisi var derseniz ?
Bilişim Teknolojileri dersi başından beri pratikte klavye, fare PC ve üzerinde çalışan işletim sistemi ve temel uygulama yazlımlarını öğretmek üzere kurgulanmıştı.
Pratikte varlık nedenimiz olan "PC kültürünü" öğretme işi ortadan kalkınca bahsettiğiniz sarsınıtıları yaşadık.Son kullanıcının ihtiyaç duyacağı şeyleri liste yapın ve bunların hangisinin tabletlerle yapılamayacağını düşünün ?(internet,msn,facebook,twitter, çok az da office programları vs.. )
Eğer ihtiyaçlarınızı tabletler ile karşılıyorsanız ve bunlar cepte bile rahatça taşınıyorsa, neden PC gibi tabletlere nispeten ağır ve hantal bi şeyi tercih edesiniz ?
Acı ama gerçek, dersler geri gelmez.. çünkü derslerin varlık nedeni "PC" devri bitti, 2 yıldır da artık labları da yenilemiyorlar.
Verdiğiniz tarih de tabletlerin çıkış tarihi uyumlu.
PC icin fare, klavye kullanımı işletim sistemi kullanımı vs.. evet belirli bi eğitime ihtiyacı var insanların.. lakin tabletler için böyle bişey soz konusu mu ?
Tabletler en nihayetinde cep telefonu, sizce cep telefonu kullanım kursu (orn android) sizce ne kadar mantıklı.. zaten insan merakla bi kaç karıştırmayla öğreniyor.Basit.. Çünkü cocuk bizim sahip olmadığımız teknoloji ortamının içinde doğuyor.(200X sonrası doğumlular..)
Aynı problemi benzer boyutta bizde yaşıyoruz.Ben meslek lisesinde çalışıyorum,Öğretmen alımı durunca(bunun nedeni de allta), Birde Teknik Eğitimler ve bizlerin mezun olduğu bolumler tarhi olunca öğrencinin ilgisi de düştü.Okulda tercih edilebilirlikde 1 numarayken, şimdi 2 ye düştük.Ogrenci sayıları azaldı.Son sıradakiler norm fazlası oldu.Dersler azaldı.
Öğrenci bilgisayar aşkından değilde kolay yoldan meslek sahibi olmak için yazıyormuş da haberimiz yokmuş.(Bir çok muhendislik okuyabilecekken neden bilgisayar öğretmenliği yazdık ?)
Fatih projesi ile işin BÖTE tarafı içinse; topicde yazılanları okuduğum kadarıyla, sanki eğitim teknoloğu şeklide okulda fartih projesiyle ilgili donanım ve yazılım bileşenlerinin ayakta tutulması, öğrencilere ve öğretmenelere çeşitli konularda rehberlik vs.. gorev tanımlarıyla devam edecek gibi..
tabi kesinleşmeden bişey demek de zor.Çünkü bürokrasinin ne yapacağını kestirmek zor.Onu çıkınca görecez.Ama devlet o kadar personeli boş tutmaz.Verimli kullanmak için bişeyler düşüneceklerdir.
İşin meslek lisesi tarafına bakınca;
Teknoloji fakültelerinde YÖK, katsayı ve MTOK kontenjanlarıyla bişeyler yapmaya çalışıyor..
Ama asıl ulkemizde yazılım ve donanım sektorunun montajcılıktan kurtulup uretime yönelmesi gerek.
Dünya stadartlarında Bilişim Sektörü kurup net ihracatcı konumuna geçememiz lazım.
Ön lisans ve Lisans programlarında o kadar çok bölüm var ki.. ve bunlar yılda binlerce mezun veriyorlar.. bence oranın mezunları 5 -10 sene içince bu ulkede boyle bi sektoru taşın suyunu çıkartıp kuracaklar.(devletin ivmelendirmesi olmadan çok zor olmakla birilkte, olacağına eminim.)
Zorundalar çünkü aksi taktirde işsiz kalırlar, ayakta kalamazlar.
Aslında şimdi yazdıklarımı daha once bu forumda gecen 2011 subat gibi uzunca yazmıştım.Sanırım o topic silinmiş.
B
unlar tamamen kişisel görüşlerim.Olmasını istediğim şeyi değil olanı gormeye çalışıyorum.Hiç bişeyi koru korune savunmuyorum da.. Ne siyasi iktidara nede bakanlığa destek içinde bunları yazıyor değilim.
Ama PC nin yerini tabletlere bıraktığını ve bunun sadece basit bi değişim olmadığını bundan 5-10 sene içinde bu yaşadığımız şeyin 80 li yıllarda yaşanan PC devrimine çok benzediğini görmemek içinde gerçekten çaba sarfetmek gerektiğini düşünüyorum.
Ayrıca bu ivmelenmeyle gider ise, emekli olamadan ( Allah ömür verirse

) tabletlerin de gideceğini yerine başka bi donanım ve işletim sistemi formlarının geleceğini de düşünüyorum.. Bu aynı filmi 15-20 yıl içinde tekrar göreceğiz demek
Eleştirebilir, karşı çıkabilirsizin memnuniyet duyarım.Ama lütfen itiraz yerlerini somut olarak belirtin..Yorumlarınız fotoğrafın netliğini arttıracaktır.
Konuyla ilgili linkler.
1-http://liste.linux.org.tr/pipermail/linux-programlama/2011-May/012907.html
2-http://developer.pardus.org.tr/people/akin/blog/2011/09/masaustu-nereye/
teşekkürler.