şunu ekleyim ben de. özel üniversiteler yani vakıf üniversiteleri zamanında böte gibi ataması çok olan bölümleri açtılar, tef niye açmadılar, ben mi kaçırdım, hiçbir vakıf üniversitesinde teknik eğitim görmedim ama bazıları meslek yüksekokulu açtı haksızlık yapmayalım.Hocam o dediğiniz eğitim fakülteleri böte açarak ve binlerce öğrenci alarak en büyük zararı siz öğrencilerine verdi. Tef ler çok köklü, geleneği olan ve iyi eğitim verilen okullar. Halen teknoloji fakültesi olarak devam ediyorlar. Siz bence eğitim fakültelerinde böte bölümünü açıp çok popüler göstererek ihtiyaç fazlası mezun veren hocalarınıza kızın
Teknik eğitim açmadılar çünkü teknik eğitim maliyetli bir iş. Teknik donanım, makine teçhizat ve bunların sürekli yenilenmesi, temrinlik malzeme ihtiyacı vb. Sadece bilgisayar laboratuvarı ile olmuyor teknik eğitim. Bundan dolayı bunlara ihtiyaç olmayan böte açtılar. Bu durum bile tef ile böte arasındaki farkı anlatıyor hocam. Çok güzel ve doğru bir noktaya temas ettiniz teşekkürler.şunu ekleyim ben de. özel üniversiteler yani vakıf üniversiteleri zamanında böte gibi ataması çok olan bölümleri açtılar, tef niye açmadılar, ben mi kaçırdım, hiçbir vakıf üniversitesinde teknik eğitim görmedim ama bazıları meslek yüksekokulu açtı haksızlık yapmayalım.
Teknik eğitim açmadılar çünkü teknik eğitim maliyetli bir iş. Teknik donanım, makine teçhizat ve bunların sürekli yenilenmesi, temrinlik malzeme ihtiyacı vb. Sadece bilgisayar laboratuvarı ile olmuyor teknik eğitim. Bundan dolayı bunlara ihtiyaç olmayan böte açtılar. Bu durum bile tef ile böte arasındaki farkı anlatıyor hocam. Çok güzel ve doğru bir noktaya temas ettiniz teşekkürler.
Bende onu yazacaktım. Eğitimin içeriği, yeterliliği, şu iyiydi bu iyiydi kısmını geçtim. Çok gereksiz bir tartışma. Aşağıda teknik eğitim fakültesi bölümleri var. Bir makine eğitimi bölümündeki ya da otomotiv eğitimi bölümündeki atölyede bulunan makinelerle kaç tane okul bilişim labaratuvarı kurulur.şunu ekleyim ben de. özel üniversiteler yani vakıf üniversiteleri zamanında böte gibi ataması çok olan bölümleri açtılar, tef niye açmadılar, ben mi kaçırdım, hiçbir vakıf üniversitesinde teknik eğitim görmedim ama bazıları meslek yüksekokulu açtı haksızlık yapmayalım.
Çok da havaya girmeyin işte.Meslek liseli Teknisyen olabilmesi için 2 yıllık okuyor.mühendis olanlar ise genelde meslek lisesine gitmeyenler.Çok kaliteli öğrenciler fen lisesine gidiyor.Görünen köy kılavuz istemez.Bunlar meslek lisesi mezununun yapacağı işler değil hocam. Mühendislik işi. Tasarım, yazılım gibi.
Teknisyen mühendislerin altında ara eleman olarak çalışır. Bence üniversitelere söyleyin bu sözünüzü. Çok iyi eğitim veriliyor diye. Havada uçtuğumuz yok. İşimiz ara eleman yetiştirmek onu da yapıyoruz Allah a şükür
Aileler mühendis olsun, tıp okusun benim de namım yürüsün diye çocuğunu fen lisesine göndermek için yarışıyor. Haklılar da. Ortaokulda dersi kötü olan çocuğa da meslek lisesine girsin diyorlar. Fen lisesindeki çocuğu gönder meslek lisesine ver hem mesleki bilgiyi hem de akademik bilgiyi bak ne oluyor.Çok da havaya girmeyin işte.Meslek liseli Teknisyen olabilmesi için 2 yıllık okuyor.mühendis olanlar ise genelde meslek lisesine gitmeyenler.Çok kaliteli öğrenciler fen lisesine gidiyor.Görünen köy kılavuz istemez.
Hocam havaya niye girelim. Havaya girmek falan yok. Bu ülkenin çocuklarına eğitim vermek meslek sahibi yapmak en yüce işlerden biri. O öğrencileri küçümseyerek eğitimci olunmaz zaten. Onlarla ilgilenmek, bir şeyler öğretmek fen lisesine gidenlerden çok daha zor. Ama zoru başardığımız için havaya girmeyiz sadece kendimizle gurur duyarız.Çok da havaya girmeyin işte.Meslek liseli Teknisyen olabilmesi için 2 yıllık okuyor.mühendis olanlar ise genelde meslek lisesine gitmeyenler.Çok kaliteli öğrenciler fen lisesine gidiyor.Görünen köy kılavuz istemez.
Ağzına sağlık hocam. Yada klavyene sağlık diyeyim.Aileler mühendis olsun, tıp okusun benim de namım yürüsün diye çocuğunu fen lisesine göndermek için yarışıyor. Haklılar da. Ortaokulda dersi kötü olan çocuğa da meslek lisesine girsin diyorlar. Fen lisesindeki çocuğu gönder meslek lisesine ver hem mesleki bilgiyi hem de akademik bilgiyi bak ne oluyor.
Böyle olunca da meslek lisesinde okuyan çocuk potansiyeli düşüyor. Üniversite kazanma potansiyeli olan çocuk yok mu? Elbette var ama çocuk 9. Ve 10. Sınıftan sonra sınav dersi almıyor. Sonra da bu çocuk üniversite kazanamıyor diye insanlar açıyor ağzını.
Ben de meslek lisesi okudum. Orada aldığı eğitimle ufak tefek usta lazım olan işlerimi kendim yapıyorum. Sınıfımız 19 kişiydi katsayı engeline rağmen 17 kişi üniversite okudu. Bunun yarısı 4 yıllık okudu.
Tanıdığım birisi sağlık meslek okudu ortaokulda sınıf arkadaşımdı benim. Katsayı engeline rağmen alan dışı sınıf öğretmenliğini kazandı. Liseden sınıf arkadaşım otomotiv öğretmenliği kazandı yine engele rağmen. Siz sanıyorsunuz ki meslek liseleri kötü.
O kadar güzel meslek liseleri var ki eğitimi de harika, mezun ettiği çocukta kaliteli.
Ve gelelim gelecekteki sorunumuza. Hemde çok uzak olmayan gelecekteki sorunumuza o da şu.
Hocam arabanızı, evinizdeki bozulan eşyaları zamanında meslek lisesinde eğitim almış ustalar tamir ediyor. Şu an ülkemizin en büyük sorunu usta bulamamak. İyi ustalar gün geçtikçe azalıyor. Bunun sebebi meslek lisesindeki eğitimin kötü olması değil. Yönlendirmenin iyi yapılmaması. Sizin gibiler meslek lisesinin önemini belki anlamıyor ama çocuklarımız usta bulamayacak.
Meslek liseleri kötü durumda mı? Evet kötü olanlar var ama bunun sebebi oradaki öğretmen yada öğrenci değil. Orayı bu hale getirenler.
Sene başı toplantısında öğrendiğim birşey ile konuyu kapatayım. Fen liseleri evet iyi ama hepsi mükemmel değil. %1 ile alan fen liseleri varken %35 ile alan fen lisesi de varmış. %1'e bakarsak fen liseleri harika ama %35'lik fen lisesinin etrafında yaşayanlar da bu nasıl fen lisesi diyor. Belki başarı oranı %10 üniversite sınavında.
Gorunen koy kılavuz istemez. Bu karar sadece meslek lisesinde calisan ogretmenlere yaradi, digerlerine toz tufan. Hem branslar ayrildi gelecekte atama tehlikesi ortadan kalkti hemde kendi grubu brans degistirerek havuz kuculdu. Bi kac yila Emeklilikler olunca asiri avantajli konuma gelecekler istedikleri yere bir avuc BT atanacak. BOTE ise felsefe cografya gibi yillarca kapali olacak. Bide her sene yeni mezun cabasi, ki tefler zaten kapandi.Bakanlıkta ders denklikleri ile ilgili toplantıya katılan tef mezunu arkadaşa verilen bilgi. Böte nin meslek lisesi için ders denkliği oldukça fazla çıkıyor. Birkaç yıla böte ler meslek liselerine atanacaktı bu gidişle. Tefleri korumak için bu kararı almışlar. WhatsApp grubunda bu şekilde yazıldı. Doğru yalan bilemem.
Mesem , cpl ve hem de çalışmadığıniz çok belli. Keza üçünde de normal meslek lisesi dersleri var.o kapsamda değil o kapsama alınarak teflilere kıyak yapıldı bötelilerin hakkı yendi, halk eğitim merkezinde mesleki hangi bilgi aktarılıyor veya mesemlerde göz var nizam var / üstünüze alınmayın şahsi olarak yazmıyorum
Hocam, sakın yanlış anlamayın öyle yazmışsınız ki sanki süper imkanlara sahip olunmuş gibi. Bu dediğiniz imkanların kısmen yeterli olduğu bölümler sadece Bilgisayar bölümleri... Onlarda da böyle olmasının sebebi yazılım dersleri için bilgisayar lab. yeterli olması. Geri kalanlarda dersin gereklilikleri için yeterli ne malzeme ne imkan var. Bu ülkemizdeki bir kaç tane elit üni hariç geri kalan üniversitelerdeki bütün teknik bölümler(mühendislikler dahil) için geçerli. Gittik, okuduk, gördük... Örneğin; gömülü sist. lab. 4 kişiye bir set düşüyordu. O da öğrenciler toplam 4 gruba ayrıldığında. Mekatronik müh. bölümünde 350 öğrenciye sadece 3 tane endüstriyel robot kol vardı. Şansı yaver gidenler belki görebilmiş, dokunabilmiş, kullanabilmiştir. Bölümlerin aldığı toplam öğrenci sayıları yönetilemez seviyelerde...Bende onu yazacaktım. Eğitimin içeriği, yeterliliği, şu iyiydi bu iyiydi kısmını geçtim. Çok gereksiz bir tartışma. Aşağıda teknik eğitim fakültesi bölümleri var. Bir makine eğitimi bölümündeki ya da otomotiv eğitimi bölümündeki atölyede bulunan makinelerle kaç tane okul bilişim labaratuvarı kurulur.
TEF iyiydi BÖTE iyiydi kısmına girip gerilmeye yarışmaya gerek yok. Vakıf üniversitesi neden o kadar masrafa girsin ki? Az masraf çok kar daha mantıklı.
- Eğitim Bölümü
- Elektronik Bilgisayar Eğitimi.
- Elektrik Eğitimi.
- Makine Eğitimi.
- Matbaa Eğitimi.
- Mekatronik Eğitimi.
- Metal Eğitimi.
- Otomotiv Eğitimi.
- Tekstil Eğitimi.
Hocam kalite kısmın nyazmadım dikkat ederseniz. Ben özel üniversitelerin o kadar techizat mesarafına gitmeyeceğini yazdım. Tekrar okudu acaba kaliteli eğitim veriliyor, verilmiyor diye mi yazdım diye ama yok. Teknik eğitim fakültesi kurmak masraflı iş ve özel üniversiteler bu masrafa girmez dedim. Az masraflar çok kar daha mantıklı vakıf üniversitesi için.Hocam, sakın yanlış anlamayın öyle yazmışsınız ki sanki süper imkanlara sahip olunmuş gibi. Bu dediğiniz imkanların kısmen yeterli olduğu bölümler sadece Bilgisayar bölümleri... Onlarda da böyle olmasının sebebi yazılım dersleri için bilgisayar lab. yeterli olması. Geri kalanlarda dersin gereklilikleri için yeterli ne malzeme ne imkan var. Bu ülkemizdeki bir kaç tane elit üni hariç geri kalan üniversitelerdeki bütün teknik bölümler(mühendislikler dahil) için geçerli. Gittik, okuduk, gördük... Örneğin; gömülü sist. lab. 4 kişiye bir set düşüyordu. O da öğrenciler toplam 4 gruba ayrıldığında. Mekatronik müh. bölümünde 350 öğrenciye sadece 3 tane endüstriyel robot kol vardı. Şansı yaver gidenler belki görebilmiş, dokunabilmiş, kullanabilmiştir. Bölümlerin aldığı toplam öğrenci sayıları yönetilemez seviyelerde...
Mevzu yine bambaşka yerlere gidiyor... Un elenmiş, elek asılmış. Branşlar kimilerinin arzu ettiği gibi tam anlamıyla keskin biçimde ayrılmış, gitmiş. Eğitim şöyle kaliteliydi böyle kaliteliydi karşılaştırmalarına hiç gerek yok... Yoksa iş içinden çıkılmaz bir hal alıyor.
Peki Bt liler ortaokul ve liselere giremiyor onuda böte ye versinler rahat edersiniz sanırım. Bu talebi yapmak yerine herkes her kadamede görev alabilmeliydi bu ayrım neden diye sorun belki toplu çözüm bulursunuz.o kapsamda değil o kapsama alınarak teflilere kıyak yapıldı bötelilerin hakkı yendi, halk eğitim merkezinde mesleki hangi bilgi aktarılıyor veya mesemlerde göz var nizam var / üstünüze alınmayın şahsi olarak yazmıyorum
işte bizde onu diyoruz yıllarca bt her yere atanabildi ama böte belli yerlere şimdi öküz öldü ortaklık mı bozuldu yoksa ortaklık tehlikeye giriyordu tedbir mi aldı bt liler yukarıda birisi yazmış böteye de her yer serbest olacaktı ki böyle bir tedbir alarak kendilerine yine bir lüks alan bırakmış oldular.Peki Bt liler ortaokul ve liselere giremiyor onuda böte ye versinler rahat edersiniz sanırım. Bu talebi yapmak yerine herkes her kadamede görev alabilmeliydi bu ayrım neden diye sorun belki toplu çözüm bulursunuz.
neresi var acık yeniceobaysa iyi bilirimkonya cihanbeyli de çalışmış biri var mı, il dışı için soruyorum
Hocam aklı, fikri ve basit ilkokul matematiği olan herkes bilir ki sadece meslek liseleri i kendine ayırmak lüks alan olmaz. Çünkü kendi şehrim için örnek vereyim. Burada 4 tane meslek lisesi ve 3 tane çpl var. Yani tef mezunu birisi toplam 7 okula atanabilir o da toplamda şu an 28-30 norm yapar ortalama ve oradaki arkadaşlarım da norm fazlası. 30 da etmiyorda haydi lüks içinde ya öyle olsun.işte bizde onu diyoruz yıllarca bt her yere atanabildi ama böte belli yerlere şimdi öküz öldü ortaklık mı bozuldu yoksa ortaklık tehlikeye giriyordu tedbir mi aldı bt liler yukarıda birisi yazmış böteye de her yer serbest olacaktı ki böyle bir tedbir alarak kendilerine yine bir lüks alan bırakmış oldular.
Ben 5 yıl çalıştım hocam ben çok sevdim ortam çok güzeldi sıkıntısız güzel küçük bir yer.Konyaya 1 saat Ankara'ya 2saatkonya cihanbeyli de çalışmış biri var mı, il dışı için soruyorum
bence hiç ayırmasalardı isteyen istediği yere atansaydı hatta btr kadrosu gelseydi iyiydi açılan yerlere bakınca resmen dalga geçmişler gibi duruyor zaten kimse tayin istemez toplasan 530 yer göstermişler 10-20 tanesi dışında hiç birisi yazılacak yerler değil bir kaç tanesini de aradım hocam norm yok açmışlar ama bölge normu gelirseniz ne olacağı belirsiz dedilerHocam aklı, fikri ve basit ilkokul matematiği olan herkes bilir ki sadece meslek liseleri i kendine ayırmak lüks alan olmaz. Çünkü kendi şehrim için örnek vereyim. Burada 4 tane meslek lisesi ve 3 tane çpl var. Yani tef mezunu birisi toplam 7 okula atanabilir o da toplamda şu an 28-30 norm yapar ortalama ve oradaki arkadaşlarım da norm fazlası. 30 da etmiyorda haydi lüks içinde ya öyle olsun.
140 ortaokul, 76 lise ( 7 si tef kadrosu 69) olsun toplam 210 böte eder. Haydi 150'sinde ders olsun. Bunun yarısı da normu karşılasın 75 eder.
30 tef, 75 böte eder. Gerisini de siz mantık çerçevesinde değerlendirin. Büyük şehirlerde ortaokul ve lise sayısı mesleki eğitimin kat ve katı halinde.
O söylemi yapan kişi sahadan habersiz sallayan bir kişi olarak kuyuya taş atmış, çıkarmaya çalışanlar da aaaa doğru diyor.
Tekrar söylüyorum böteye karşı herhangi bir tavrım yok ama bazı arkadaşlara da bu kadar kindar olmalarının nedenini sormaya çekiniyorum. Böteyi de meslek lisesine atayabilirlerdi bence. Bu benim düşüncem. Orada becerir, beceremez onu zaman gösterirdi.
İyi geceler.