Bilişim Dersi Düzeltilmesi Gereken Noktalar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan firfir36
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

firfir36

Aktif Üye
Merhaba arkadaşlar Bilişim Teknolojileri ve Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi ile ilgili
*yaşadığınız sorunları
*Kitaplarda eklenmesini veya çıkarılmasını istediğiniz noktaları
*Dersin gerekliliği ve zorunlu olması gerektiği konusunda (Özellikle tüm öğrenciler bilgisayarı bilerek geliyor Yaklaşımına Karşı)

düşüncelerinizi paylaşabilirseniz bu konuyla ilgili bir araştırma yapıyorum, paylaşımlarınız gerçekten çok önemli olacaktır.
Şimdiden teşekkür ederim.

bence 5 ve 6. sınıflarda ders zorunlu ve içerikte standart bilgisayar ve internet kullanımı (HEM lerde verilen bilgisayar kullanımı planı gibi) olabilir. 7 ve 8. sınıflarda seçmeli ve basit programlama, web sitesi, animasyon gibi programlarla içerik çeşitlendirebilir. ama tabiki seçmeli derslerde 30 kişiyi bir sınıfa değilde 10-15 kişilik grupların ayarlanması gerektiği özellikle belirtilmelidir.

"deveye sormuşlar; boynun neden eğri diye, nerem doğruki demiş" şimdi o misal. sayın hocam dersimiz ile ilgili değişmesi gereken o kadar çok şey varki...
- Dersin içeriği, müfredatı her sınıf düzeyine göre baştan sona yeniden düzenlenmeli,
- Dersin yapısı, seçmeli olmaktan kurtulmalı, hem zorunlu hemde seçmeli olmalı
- Dersin süresi, en az 2 en çok 4 saat olabilmeli
- Dersin işleniş şekli, sınıflar gerekirse ikiye bölünebilmeli, her öğrenciye 1 bilgisayar gelecek şekilde.
vs...

hayalcisuat' Alıntı:
"deveye sormuşlar; boynun neden eğri diye, nerem doğruki demiş" şimdi o misal. sayın hocam dersimiz ile ilgili değişmesi gereken o kadar çok şey varki...
- Dersin içeriği, müfredatı her sınıf düzeyine göre baştan sona yeniden düzenlenmeli,
- Dersin işleniş şekli, sınıflar gerekirse ikiye bölünebilmeli, her öğrenciye 1 bilgisayar gelecek şekilde.
vs...

Müfredat ile ilgili yeniden düzenlenirken neler olmasını isterdiniz şu olsa daha iyi olurdu diyebileceğiniz ya da niye komple değiştirilmeli açıklayabilirmisiniz?

haftada 2 saat ve zorunlu olsun. Bir konudan diğerine atlamasın hemen. ben ce de hem deki gibi bir program olabilir. 5 ve 6.sınıflarda zorunlu olsun.

ozhan07' Alıntı:
bence 5 ve 6. sınıflarda ders zorunlu ve içerikte standart bilgisayar ve internet kullanımı (HEM lerde verilen bilgisayar kullanımı planı gibi) olabilir. 7 ve 8. sınıflarda seçmeli ve basit programlama, web sitesi, animasyon gibi programlarla içerik çeşitlendirebilir. ama tabiki seçmeli derslerde 30 kişiyi bir sınıfa değilde 10-15 kişilik grupların ayarlanması gerektiği özellikle belirtilmelidir.

Yoruma tamamen katılıyorum 5. ve 6. sınıfta zorunlu olarak temel bılgısayar kullanımı ve guvenlı ınternet 7. ve 8. sınıflarda da secmelı olarak bır ust sevıye olan web tasarım, flash, photoshop gıbı dersler verılebılır

Bu sene gönderilen kitaplarda hem grafikler çok kötü hem yazım yanlışları hemde etkinlikler zamanında yetişmesi imkansız üstün körü hazırlanmış oldukları açıkça görülebiliyor. Basamak yerine sabit içerik olabilir bunun dışında öğretmen eksik gördüğü yerlerde öğrencilere farklı konular ve etkinlikler yaptırma imkanı tanınmalı. Basamak olduğunda öğrenciler sistemli ilerleyemiyor etkinlik anlatacaksın bu etkinlikte hazır bulunuşluluk düzeylerine bakıyorsun sıfır peki bu etkinliği ne kadar etkili anlatabilirsin. Süre ve etkinlikler uyumlu ve sistemli olmalı.
Ders zorunlu olmalı ve notu olmalı. Eğer ders verilmeyecekse de her okula en az bir bilişim teknolojileri olacak şekilde norm verilmeli.

Dernek raporlarını incelediniz mi ve dernekle iletişim kurup tüm bilgileri buranın yanından oradan da alabilirsiniz.

ders zorunlu olsun, her sene 1 ya da 2 program detaylarıyla anlatılabilir, dersimiz 2 saat olsun.. özetle bunlar..

1- Müfredatın esnek olması lazım. okul, öğrenci, bölge şartlarına göre zümre kararı ile müfredatın uygulanma şekli öğretmene bırakılmalı. Tabi bu durum kitaplara uymuyor. Köy okulları, Labı kötü olan okullar, kalabalık sınıflarda bu müfredatın uygulanması zor.
2- Dersin amacının netleşmesi lazım. Bilgisayar okur-yazarı mı yetiştirmek istiyor, yoksa bilgisayarda neler yapılabileceğini mi gösteriyor. Haftada 1 saat derste ne web tasarım öğretilebilir, ne de programlama (özellikle bu seviyede)

kizilt07' Alıntı:
hayalcisuat' Alıntı:
vs...

Müfredat ile ilgili yeniden düzenlenirken neler olmasını isterdiniz şu olsa daha iyi olurdu diyebileceğiniz ya da niye komple değiştirilmeli açıklayabilirmisiniz?
müfredat a baktığımızda çok yüzeysel. içerikler günümüz koşullarına güncellenmeli. örneğin word excel olmalı fakat etkinlikleri çok daha fazla ve özenle seçilmiş olmalı. bunların yanında öğrencilerin seçimiyle programlama ve tasarım vs dersleri olmalı, photoshop vs . seviyesi iyi olan öğrenciler bu şekilde değerlendirilmeli.

1. si; Ders içeriği müfredat kesinlikle yenilenmeli.Öğrencilerin daha çok ihtiyacı olan şeyleri öğretmeliyiz.Sadece Microsoft Office içeriği ile kalmamalı.Özellikle güvenli internet kullanımı gibi.
Örneğin ben veritabanı konusunu anlatıyorum.Anlatım aşaması çok güzel,7.sınıflarda çoğu öğrencim ne olduğunu örnekler ile açıklar fakat uygulamada yetersiz kalıyoruz.Açıkçası ben de itiraf edeyim biraz ben de tekrar etmezsem hemen unutuyorum.
Günlük hayatta daha çok kullanılacak işlemler ile ilgili doldurulmalı dersler.
2.si:Ben üniversitede okurken Lab. sınıf 2 ye bölünerek kullanılırdı.Herkes yeterince uygulama yapabilsin diye.Bir sınıfta 30 öğrenci var 14 15 bilgisayar ile yeterli olmaz.Bu şekilde hem daha verimli olur hem de öğremenlerimizin ders saati her okulda *2 olur norm fazlası maaş karşılığını doldurmak için okul okul gezmez.
Ben ortaokul seviyesindeki öğrencilerin daha video,görsel,animasyon programlarının kullanımının plana gelmesini isterim.Flash,PhotoShop,MovieMaker veya Adobe Premiere Pro gibi...Madem ki seçmeli bu içerikde kendini bu yayın alanında geliştirmek isteyen çok öğrenci olabilir.Örnekler artırılabilinir.

ozhan07' Alıntı:

:+1:

Arkadaşın dediği gibi derneğin dökümanlarını bi inceleyin hocam.

Ben o raporlarda yer alan bilişim okuryazarlığı konularına dair uygulamalar yapmaya başladım. Yıllık plandan, programdan iyice koptum valla müfettişler geldiğinde beni es geçiyorlar hep zaten :sleep: En azından çocuklar veri tabanından önce windowsu iyice tanısınlar.

Eslivya' Alıntı:
ozhan07' Alıntı:

:+1:

Arkadaşın dediği gibi derneğin dökümanlarını bi inceleyin hocam.

Ben o raporlarda yer alan bilişim okuryazarlığı konularına dair uygulamalar yapmaya başladım. Yıllık plandan, programdan iyice koptum valla müfettişler geldiğinde beni es geçiyorlar hep zaten :sleep: En azından çocuklar veri tabanından önce windowsu iyice tanısınlar.

Biliyorum hocam o dökümanlardan haberdarım daha aktif çalışan grubun fikirlerini de almak istedim

öncelik dersin öğretmenlerinin norm sıkıntısıdır hocam dersle ilgili kısma gelince bugün lisede bile e posta adresi olmayan öğrencilerimiz mevcut o yüzden öncelikle zorunlu olarak bilişim okur yazarı yetiştirme amaçlı konular içeriğe alınmalı tüm öğrencilere verilmelidir.Seçimlik kısma gelecek olursak ileri seviyede bir içerik olarak tasarım programlama gibi içeriklere sahip olması uygundur diye düşünüyorum .Önemli bir nokta olarak diğer arkadaşların da dediği gibi dersin uygulama aşaması önemlidir bu kapsamda etkinlik yazılım vb içerikte yer almalı her öğrenciye 1 pc olacak şekilde ders işlenmesi için gerekirse sınıflar bölünmelidir.

Öncelikle tarihi eserler değil bilgisayarlar olmalı gerçi buna benzer daha birçok sıkıntı var ama en önemlisi bu, henüz çok yeniyim ama gerçekten kafam çok karıştı yıllık plana hiç uyamıyorum o yüzden kafama göre ders anlatıyorum. Öğrenciler için işe yarayacak seviyelerin uygun konu anlatıyorum bu dertten bizi kurtarsınlar bence.

hocam kademe kademe 2 saate çıkartılıyor dersimiz yeni müfradata göre zati 1 saat olması çok saçma,

ders 2 yada 3 saat olmalı 1 ders öğrenci uygulaması bir ders ise konu detaylı anlatımı olmalı,
zorunlu olmalı ders ama zorunlu olmasa bile en önemlisi not olmalı. not olmadan ders hikaye gibi olur. oyun dersi olur.
kitaptaki konular ilk olarak buu öğrencinin ne işine yarayacak sorusunu cevaplayacak şekilde olmalı cevaplanamayan tırı vırı konular çıkartılmalı
en basitinden 10 parmak konusu çok önemli ama konu f klavye üzerine iken dışarıdaki pc ler q klavye klavyenen tuşu çok basit sökülür bir yasa tüm internet kafeler pc satan bayiler q klavyeyi f yapabilir ben laptop pc mi yaptım mesala sonra derste hocam ben q de hızlı yazıyom olmuyyyooo sözlerinden kurtuluruz :)
ders saati olmayan bilişimciler idareye müd yardımcısı olarak alınmalı zira idare odasından çıktığımız yok :)
btr yada eski adı ile formatörlük saçma ful ek ders için dersim ful olsa btr olmam. boş oturuyoruz canımız sıkılıyor baska hocaların yanında iyi olmuyor,
sınıfta kalma değil dersten kalma işi ünv deki gibi yani olmalı. mat. türkçe fen iyimi tamam çoçuk ygs kpss öss de iyi puan alır diğer derslerin önemi yok oluyor..
ve daha da eklenilebilir,
mesala eğitim bakanı olma şartı 3 sene öğretmenlik yapmış olmak gibi :))
birde yılda 2 kez becaiş le yer değiştirme olmalı,, o zaman öğretmen daha verimli olur, DÜŞÜNsene drogbayı kaleye nihat ı defansa rüştü ile volkanı forvete koyduğunu nasıl güzel oynarlar mı herkes sevdiği yerde iyi oynar.. iyi yani halkı okul yaksın sen onlara dur deme AMA oradaki öğretmene sen o okulda duracaksın de. canımızı sokakta bulduk ya ..
öğretmene değil ama müdür ve müdür yardımcılarına öğrenci dövebilme hakkı getirilmeli, öğrencinin de hak edeni var, 147side var

Aslında bilişimle ilgili o kadar çok konu var ki müfredat bütün konuları içermeli.

Bütün konular ünite ünite hazırlanmalı.

Öğretmen ihtiyaca göre istediği üniteleri kullanmalı.

normal duzeyde borc istedigin kisi george'tur.Borc konusunda level atladıgında ise o kisi johnny oluyor.Nerede ve ne için kullanacaksın?detaylı açıklasan belki johnny olabiliriz de... :D

reamonn' Alıntı:
normal duzeyde borc istedigin kisi george'tur.Borc konusunda level atladıgında ise o kisi johnny oluyor.Nerede ve ne için kullanacaksın?detaylı açıklasan belki johnny olabiliriz de... :D
:)) johny lerle işimiz olmaz sanki canını istedik

kizilt07' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar Bilişim Teknolojileri ve Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi ile ilgili
*yaşadığınız sorunları
*Kitaplarda eklenmesini veya çıkarılmasını istediğiniz noktaları
*Dersin gerekliliği ve zorunlu olması gerektiği konusunda (Özellikle tüm öğrenciler bilgisayarı bilerek geliyor Yaklaşımına Karşı)

düşüncelerinizi paylaşabilirseniz bu konuyla ilgili bir araştırma yapıyorum, paylaşımlarınız gerçekten çok önemli olacaktır.
Şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba Sayın hocam;

Hangi kapsamda bu araştırmayı yapıyorsunuz güncellenen öğretim programı ile ilgili Ankara Üniversitesi çalışıyor ve ODTÜ görüş veriyor Yasemin Gülbahar hanım ve ODTÜ BÖTE Bölüm Başkanı Soner Beyle görüşürseniz belki araştırmanızın mantığına uygun dönütler alabilirsiniz.

İyi Çalışmalar.

Birkaç cümle de ben eklemek isterdim.
Sırayla gidelim.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ KİTAPLARI
1. İki sene sonunda bu kitaplar öğrencilere dağıtılmıyor ve böyle bir isimle ders işlenmiyor olacak. Ancak kitapları önümüzdeki yıllarda referans almak mümkün olabilir. Bazı etkinlikleri uyarlayarak BTY dersinde kullanmak mümkün.
2. Öğretmen kılavuz kitaplarındaki açıklamalar ve yönergeleri yeterli bulmuyorum.
3. Kitapta genel olarak yazılım kullanımı anlatılması gerekir ya da lisans sorunu olmayan yazılımlar işe koşulabilir. Ancak VB ve Ms Office ayan beyin kendini belli ediyor hatta kimi cümlelerde programları adı bile geçiyor. (Örn. 8.Basamak Öğrenci Çalışma Kitabı sayfa 65)
4. Etkinliklerin öğretmenlerce bölgesel özellikler ışığında değiştirilerek uygulanması gerekiyor bu da öğretmenin problemi elbette kitap ile ilgili değil.

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ (MUHTEMEL) KİTABI
1. Bilim uygulamaları dersi için hazırlanan "öğretmen materyal kitabı" gibi olmalı. Öğretmen içinde dilediği kazanıma uygun etkinliği seçip uygulamalı.
2. Kitabın içeriği destek materyallerle desteklenmeli.
3. Kitabın içeriği Wiki ortamında derse giren öğretmenler tarafından sürekli güncel tutulmalı, örnekler bu sayede canlı ve esnek kalabilir.
4. Kitapta yalnızca özgür yazılım ya da açık kaynak yazılımlarla yapılacak etkinliklere yer verilmeli. Ayrıca bulut hizmetlerinden de yararlanılabilir. Ancak bulut hizmetlerinin sürekliliğinin garantisi olmadığı için wiki ortamında bu tip etkinlikler sürekli güncel tutulmalı.
5. Öğrencilerin e-portfolyo konusunda bilinçlenmesi için derse uzun ve sıkı bir giriş yapılacak şekilde etkinlik planlanmalı.
6. Kitap yalnızca bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda yeterlilikleri vermesinin yanı sıra düzenli çalışma alışkanlığını kazandırma alışkanlığını da vermeye dönük olmalı.
7. Kitabın illa basılı olması da gerekmiyor. Yalnızca pdf ya da etkileşimli içerikler bütünü şeklinde olabilir. Gerekli gördüğünde kağıda basılarak etkinlikler desteklenebilir.
8. Kitabın içinde B planı da olmalı. Elektrikler kesildiğinde öğretmen dersi nasıl yönlendirebilir? Buna benzer senaryolar türetilmeli.

Daha da aklıma gelen olacaktır ama şimdilik bu kadar, yaz aylarına yetiştirebilirsem küçük bir kitap bitirmiş olmayı umuyorum. Bu başlık takibimdedir:)

hangi birini yazsak
sanırım ben 600 kadar bulabiliyorum :) Gerçekten abartmıyorum öğretim programına ilişkinlerden başlayayım siz karar verin. aklıma ilk gelenleri yazacağım sadece

her şeyden biraz koyup dersi zenginleştirmek, önemini arttırmak amaçlanmış ama hepsinden "hiçbir şey" gibi olmuş. hem animasyon hem programlama hem etik hem o hem bu??? kısaca hepsi yarım yamalak olabilir çocukları biliyoruz gerçek bir üretici olmak için sindirmek, hakimiyet kazanmak, yeterince ayrıntı gerekli, üstelik notu bile olmayan bir ders için fazla gerçek dışı uygulamadan uzak olduğundan şüpheleniyorum. sanki başka ülkede hazırlanmış da çevirilmiş gibi!!!

her çocuğa programlama öğretebileceğiniz var sayılmış? iki kişiyle ders gider diğerleri dağılır sınıfta biliyoruz. öncelikle basit ve ilgi çekici basamaklarla öğrenciler hazırlanmalı bu belki birkaç yıl sürer! üstelik etik, dosya uzantıları gibi çocukların öğrenmek için öldükleri konulara yer vererek programlama öğretmeye hazırlamak biraz zor olacak gibi :) scratch bile zor bu aşamada. çocukları ilgisini çekmek için derste origamiden tutun da halaya dramadan tutun da takla atmaya, pivot glogster, wix gibi her yola başvuran ben örnek etkinliklerin daha güzel hazırlanması gerektiğine eminim...

yeterlik gibi yazılmışlar

facebook vb dersin gereği olarak işlenmesi gerek (önerilen) konular filtrelerden dolayı işlenemiyor.

esnek öğretmeni rahat bırakıyor gibi gözüküyor program ama daha çok belirsizliklere yol açmış pek net değil olması gerekenlere yoğunlaşılmaya çalışılmış olabileceklere değil.

öğrencilerin ihtiyaçları yine ikinci plana atılmış. biz bu çocukların bunu öğrenmesini istiyoruz şeklinde olmuş. en büyük hata da bu bence. çocuklar bunu neden öğrnmek istesin, ne işine yarayacak sorusu hiç akıllara gelmemiş gibi ya da öğretmenden bir mucize bekleniyor sanırım güdüleme konusunda....

kazanımlardan birkaçını değil öğrencilere, öğretmenlere hatta akademisyenlere soralım bakalım ne anlıyorsunuz diye. birbirinin aynı iki cevap bile alınabilineceğinden şüpheliyim
örnek: :Bilgiyi biçimlendirmek için yapılacak işlemleri açıklar.
örnek: Gizlilik açısından önemli olan boyutları belirler. bana biriniz bu boyutları sayabilir mi? öğrenci doğru belirleyebiliyor mu kontrol edeceğim?
örnek: bit aracılığıyla bilgi oluşturmanın basamaklarını listeler???? bilgi oluşturmanın basamaklarını çocukların patır patır listelemesi gerekli bizler listelemeden bt öğretmeni olamayız onlar bt kullanıcısı hiç olmazlar.
örnek: Bilgiyi biçimlendirmek için yapılacak işlemleri açıklar. bunu ben tam anlamadım açıkcası?
örnek: Kişisel mesaj ile dosyaların saklanması ve erişilmesi konusunda strateji geliştirir. bu dersi ben de alsam iyi olacak!
örnek: Örnek bir ortam için bilgisayar ağ altyapısı oluşturur. 10 yaşındaki tüm çocuklar ağ alt yapısı oluşturmayı bilmeli tabii ki !!!!

aslında bu sadece bir başlangıç biliyoruz ama biz bunu daha önce de gördük bir program çıktı 6 yıl geliştirilmedi en mükemmeli de olsaydı bizim için yine sonuç aynı olacaktı. ve işin aslı program olmasa da çok güzel ders işleyebiliyorum :) asıl ders için başka öncelikler var ama ben yazmaktan şimdilik yoruldum.

hocalarım 1,5 yıl ben de öğretmenlik yaptım. Bu başlığı atarken yaşadığımız sıkıntılaırı yakınmak şeklinde değilde yapıcı çözüm önerileriye ilgili mercilere iletmek üzere toplanmasını istedim. Bazı arkadaşlar samimiyetle cevapladılar teşekkür ediyorum, önerilerin devamını bekliyorum.

kizilt07' Alıntı:
reamonn' Alıntı:
:)) johny lerle işimiz olmaz sanki canını istedik

insanlar zor durumda kaldıklarında en çok ugradıkları kişilerdir,johnny dedigim.Onlar hani ne zaman olursa borcunu ödersin derler sana daha samimidirler george'lere göre.Gerci o cümleye fazla takılma.Aslında demek istedigim senin kendi problemini tam anlamıyle anlatamaman.Sen belli ki ihtiyac belirleme teknigi ile sorunu branş ögretmenlerinden ögrenmeye çalısıyorsun.Senin soru ise ttk'nın yaptıgı işi bize soruyorsun.Ayrıca içerik;ihtiyaçlar belirlenir ve hedeflere göre duzenlenir.Sordugun soru ile ne almak istedigin arasında tutarsızlık var.Yani sana bu sekilde yardımcı olamayız george gibi yuzeysel noktalardan bahsederiz ki o da senin istedigin şeyi elde etmeni saglayamayacak...Espriyle karısık takıldım sadece...johnnylere ihtiyacımız var yoksa hayat cekilmez olur bana göre vesselam:)

BBNET
Geri