Aracı boşa alma ile ilgili fikriniz nedir ?..

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Tenten
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

Tenten

Süper Üye
Süper Üye
arkadaşlar aracı boşa alma ile ilgili fikriniz nedir ? zaralımıdır?

Geçen memurlarda böyle bir başlık okumuştum güvenlik olarak sakıncalı olduğu ve yakıt tüketimini azaltmadığı konusunda bir görüş hakimdi..

yol bilgisayarına bakılırsa yokuş aşağı boştayken azda olsa yakıt tüketen araç vitesteyken yakıt yakmıyor, ve bu hala aklıma yatmıyor :S

valla yol bilgisayarı her zaman işe yaradıgını gosteriyo sonucta motor ilk calıstırdıgınız gibi arac yerinde duruyo gibi calısıyo ben arada yapıyorum :mrgreen: benzine bu kadar zam gelince yapmak gerekiyo :P direksiyon kilitlenmese anahtarı cekecem :P :P

sinerjique' Alıntı:
yol bilgisayarına bakılırsa yokuş aşağı boştayken azda olsa yakıt tüketen araç vitesteyken yakıt yakmıyor, ve bu hala aklıma yatmıyor :S
hocam ben sunu farkettim yol bilgisayarı bostayken az gosteriyo cunku az yakıyo ama vitesteyken hic tuketmiyo gosteriyo ama yol duzlesince vitesteyken gaz verince muthis bi yakıt yakıyo gosteriyo bence o durumda gaz borusunu yaktıgı için 0 gosteriyo

Babam peygamber vitesi derdi yokuş aşağı boşa alınca :D
aracın viteste olması motor fireni sağladığı için riski azaltıyor hocam, araç boşta olunca ani frenlerde savurma riski daha fazla diye biliyorum yakıt tasarrufu açısından da tasarruf sağlar ama değmez bence
boşa almak yerine vites yükseltmek daha faydalı :idea:

gececiler' Alıntı:
valla yol bilgisayarı her zaman işe yaradıgını gosteriyo sonucta motor ilk calıstırdıgınız gibi arac yerinde duruyo gibi calısıyo ben arada yapıyorum :mrgreen: benzine bu kadar zam gelince yapmak gerekiyo :P direksiyon kilitlenmese anahtarı cekecem :P :P

Olmadı motoru söktür 2 tane at bağla arabanın önüne hocam.. Yemdeki vergi oranınıda %65'e çekebilirler ama sonra:):)

sinerjique' Alıntı:

Bence boştayken kontrol araçdadır ve rölantide çalıştığından biraz gaz vererek(aracın sabah ki ilk çalışması gibi siz gaza basmasanızda devir saati bir seviyeye kadar yükselmeye devam eder) motorun stop etmesine engel olur. vitesdeyken ise kontrol sizdedir ve gaza basmadığınız için yakıt tüketmez diye düşünmekteyim.

araç viteste iken gaza basılmaz ve araç kendi hareket enerjisi ile motor 1700 devir üzerinde seyrederse cutoff yani yakıt kesen sistem motora yakıt göndermez.Bu özellik 89 model bir araçta bile var.Ama boşa atarsanız sistem motoru rolantide çalıştırmak için yakıt gönderir ve tüketim olur.O yüzden hiç tüketmemek için aracınızı boşa atmayın.Ayrıca motor devri yüksek iken frenler rolantidekinden daha yumuşak olur yani daha az kuvvetle rolantidekinden daha fazla fren basıncı oluşturursunuz çünkü frenleri yumuşatmak için gerekli kuvvet aracın motor vakumundan alınır.

Yokuş aşağı tehlikeli hocam hem stop etme riski var hemde fren balataları çok aşınıyor. Birkaç litre benzin için canını telikeye atmaya değmez.

hbasdereli' Alıntı:
gececiler' Alıntı:
valla yol bilgisayarı her zaman işe yaradıgını gosteriyo sonucta motor ilk calıstırdıgınız gibi arac yerinde duruyo gibi calısıyo ben arada yapıyorum :mrgreen: benzine bu kadar zam gelince yapmak gerekiyo :P direksiyon kilitlenmese anahtarı cekecem :P

Olmadı motoru söktür 2 tane at bağla arabanın önüne hocam.. Yemdeki vergi oranınıda %65'e çekebilirler ama sonra:):)
hocam arac 110 beygır yoksa fena fikir değil 110 atı beslemek daha pahalı olur :D

araçlardaki yakıt pompasında gerektiğinde yakıtı kesesn bir kapakçık vardır. gaza bastığınızda açılır gereken yakıt çekilir, ayağınızı gazdan çektiğiniz anda birden kapanır. o yüzden gaza basmadığınız sürece aracınız YAKIT TÜKETMEZ.

ancak boşa attığınız zaman bu kapakçık açık kalır ve motor ölçüsüz şekilde yakıt çekmeye devam eder. gaza basıp basmamanızın bir etkisi olmaz kapak daima açıktır.

o yüzden rapma aşağı giderken kesinlikle boşa atmayın, uygun vitesi bulup ayağınızı gazdan çekerek inin. en verimli yöntem budur.

Yakıt açısından hiç bir faydası olmayan bir yöntem.
Aracın stop etme ihtimali de viteste olduğundan çok daha yüksek, uzun yolda yada rampa aşağı asla ama şehir içinde malesef 1 kalk, 2 fırlat, 3 rahatlat, 0 tekrar boşa at...

Hiç bir fayfası yok. Güvenli değil. Sakının

Motor tekerleklere güç veriri. yokuş aşağı inerken tekerler motora güç veriri. firen vs güç isteyen bütün birimler bu güçü kullanır.
motor viteste iken inişte 0 yakar ama stop etmez. boş ta iken etme ihtimali var ve motor çalışması için yakıt yakar.

tenten' Alıntı:
arkadaşlar aracı boşa alma ile ilgili fikriniz nedir ? zaralımıdır?
TEORİDE Rampadan sonra iniş aşağı giderken boşa aldığınızda ,yakıt tüketimi azaldığı için motor aniden soğur ve motor bloğunda ani ısı değişiminden dolayı çatlama oluşabilir,özellikle termostatınız arızalı ise veya devre dışı bırakılmışsa..
PRATİKTE BU MÜMKÜNMÜDÜR. evet

gececiler' Alıntı:
sinerjique' Alıntı:
hocam ben sunu farkettim yol bilgisayarı bostayken az gosteriyo cunku az yakıyo ama vitesteyken hic tuketmiyo gosteriyo ama yol duzlesince vitesteyken gaz verince muthis bi yakıt yakıyo gosteriyo bence o durumda gaz borusunu yaktıgı için 0 gosteriyo

Araç viteste iken ayak gazdan çekilirse pistonlar aracın momentinden dolayı çalıştığı için ve -enjektörlü araçlarda sadece- gaz kesme devreye girdiği için yol bilgisayarının gösterdiği gibi hiç yakıt tüketmiyor.

Ancak boşa attığınızda aracın momenti pistonlara iletilmediğinden, araç kendi momenti ile ilerlerken, motor da rölanti devrinde çalışıyor ve yakıt tüketiyor.

Yani enjektörlü araçlarda boşa atmak yerine viteste ayağınızı gazdan çekerseniz tasarruf edersiniz.

arkadaşlar konu hakkında bilgilerim yanlış mış.
özellikle video izledikten nsonra kesinlikle vitesi boşa almanın yanlış olduğunu gördüm.
@sinaaat hocamın motor bloğu ile ilgili yazdıkarını okuduktan sonra basit gibi görülen bir işlemin büyük hasarlara neden olabilirmiş...
teşekkür ederim.

full depo gaz ile her fırsatta boşa aldım. sonraki depoda neredeyse hiç boşa almadan araba kullandım. Sonuç. hiç bi fark yok. Arabadan anlayan herkes almayın der.

kardeşim herkes teorik sallamış...
işin pratiğini söyleyim, gaziantapten yola çıkarsın, Kahramanmaraştan gaz deponu fullersin bizimki 55 tlye doluyor
55TL gaz
sonra 140 km gidersin afşine çıkarsın rampayı, geri dönersin tilki misali kürkçü dükkanına, aracı hiç boşa almazsın, ne de olsa boğaz kelebeği zart zurt sorunu var ya . Deponu tekrar fullersin 50 TL gaz yakmış.
sonra yine afşine gidersin 140 km, değirmendere de sallarsın. sonra dönüşte kodun mu baba pürenden, insin tekire. ilerden bi daha salla... gazın eksiğini tamamla. maşallah 43 tl yakmış. Boğaz kelebeği sallarsan 3000-4000 km dolar, temizlersin, basit. Sallamazsan da 7-8 bin km.
karar sizin, elbette ki sallamak cebe faydalı.

mse' Alıntı:
kardeşim herkes teorik sallamış...
işin pratiğini söyleyim, gaziantapten yola çıkarsın, Kahramanmaraştan gaz deponu fullersin bizimki 55 tlye doluyor
55TL gaz
sonra 140 km gidersin afşine çıkarsın rampayı, geri dönersin tilki misali kürkçü dükkanına, aracı hiç boşa almazsın, ne de olsa boğaz kelebeği zart zurt sorunu var ya . Deponu tekrar fullersin 50 TL gaz yakmış.
sonra yine afşine gidersin 140 km, değirmendere de sallarsın. sonra dönüşte kodun mu baba pürenden, insin tekire. ilerden bi daha salla... gazın eksiğini tamamla. maşallah 43 tl yakmış. Boğaz kelebeği sallarsan 3000-4000 km dolar, temizlersin, basit. Sallamazsan da 7-8 bin km.
karar sizin, elbette ki sallamak cebe faydalı.

hocam tüm kelimeleri tek tek, cümleleri anlamaya çalışarak dikkatlice okudum..
hocam 2-3 dk baktım anlayayım diye.. yok.. olmadı..

biraz açayım o zaman
140+140 gidiş geliş toplamda 280 km
Boşa almadan 50 tlye dolan depo senin km'ne 50000/280=178,5
boşa alarak 43 tlye dolan depon kmye 43000/280 km=153,5 tl ne mal olur
bu arada benzini dahil etmedim. sıralı sistem olduğu için.

BBNET
Geri