4.Sınıf Çocuğuma Bilinçli Sınıf Tekrarı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan H_M
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü
İlk okula 5 buçuk yaşında başlayan bir öğretmen olarak yazıyorum. Sınıf öğretmeni değilim çocuğun sınıf tekrarı yapması nasıl etkiler bir şey diyemeyeceğim ama küçük okumak nedir çok iyi bilirim. Benim babam da öğretmen ve köyde çalışırken canı sıkılmasın arkadaşları okula gidiyor o da gitsin diyerek başlatmışlar okula. Herkesten önce okuma yazmayı öğrenince de bırakın devam etsin olmuş öylece de kalmış. 10 yaşında orta okula başladım ben. İlk okulda çocuk olduğunuz için çok anlamıyorsunuz ama özellikle orta okul sonu ve lise hatta üniversite bile sıkıntı. Özellikle lise de çok zor oluyor. O yaşlar tam büyüme yaşları arkadaşlarınız ergen oluyor siz hala çocuksunuz. Pek çok şeyi anlamıyorsunuz çünkü vücudunuz henüz o noktaya gelmemiş, karakteriniz oturmamış, olaylara diğerlerinden faklı tepkiler veriyorsunuz. Üstelik ben bayağı da hareketli bir tiptim, gençler arası popüler her türlü tavla, kağıt, taş , futbol, voleybol gibi işlerde de oldukça iyiydim ona rağmen fiziksel olarak çocuk kalıyorsun. Bir yıl hazırlık okumama, bir yıl mezuna bırakmama rağmen üniversite de bile en küçüklerden biriydim. Zor hocam çok zor. En büyük çocuğumu 8 yaşında gönderdim şimdi 8. sınıfta her türlü gelişim olarak sınıfın en iyi(ve irilerinden) hiç ezilmiyor.

Son düzenleme:
şimdi bunu yaptığınızda psikolojisi bozulmayacak sanmanız, sonra bu sebepten bozulmayacağını düşündüğünüzü gösteriyor. evet evlattır koruyacaksınız ama böyle her an etrafında kol kanat gererek mi hayatını yaşayacak, hiç mi bir şey gelmeyecek başına sanıyorsunuz?
yanlış yapıyorsunuz. burada doğum tarihinden dolayı fiziksel gelişimi haliyle geriden gelen ve yine de ilk okula başlamış onlarca öğretmen vardır. öğretmen olarak vermemişsiniz bu kararı sanki. klasik veli davranışındasınız. ve sanki bunun farkında olup (yanlış yapacağınızın) vicdan rahatlatması için başlık açmışsınız. yine de son karar sizin. umarım pişman olmazsınız.

4 te sınıf tekrarı yapacağınıza okulu bir sene erken bitirir. Bir yıl erken başlamış olmasını farklı şekilde lehine çevirebilirsiniz. Nacizane tavsiyem ister iş hayatına isterse üniversite hazırlığa ekstra bir yılı olur. 4.sinifta tekrar geç kalınmış yersiz bir karar olur. Birde çocuk aynı seyleri tekrar etmekten sıkılacaktır.

Merhabalar
Çocuğum eylül sonu doğumlu o yüzden sınıfın en küçüğü, yapı olarak da minyon. Eşimle ortaokula göndermek istemedik bu yıl ve veli isteği ile sınıf tekrarı kararı aldık. Çocuğumuza da uygun dille anlattık ve kabul etti. Sınıf öğretmenimiz desteklemedi, akademik olarak ihtiyacı yok diye. Biz hayatı boyunca 1 yaş büyüklerinde yarışmak zorunda kalmasın istiyoruz. Köy okulunda çalışıyorum büyük ihtimalle benim yanımda 1 yıl okuyacak, gideceği öğretmen ve sınıf da iyi. Mevcut az.
Var mı bizim gibi düşünüp böyle bir yol izleyen arkadaşımız acaba, merak ettim.
Arkadaşlar çok teşekkürler vakit ayırıp yorum yapmışsınız.
Olumsuz yorumlar çok evet, çevremdekilerden de olumsuz tepkiler aldım zaten bu konuda.
Yaşayan arkadaşlar varmış bu durumu yanıtlardan onu görmüş oldum. Çevremde 1 kişi vardı aynı örneği yaşayan ve olumlu dönüt aldılar biraz da cesaret veren bu örnekti bizim için.
Ama çoğu kişi ilk duyduğunda olumsuz tepki veriyor. Çünkü çocuğun psikolojik olarak kötü etkileneceğinden korkuluyor. Konuştuğumuzda şiddetle hayır deseydi biz bu işe cesaret edemezdik ebeveyn olarak zaten. Biraz da kızımın sosyal yapısı, açık ve dışadönük bir çocuk olması bize cesaret verdi.
Bu arada farklı etkinliklerde durumu kapatabilirdiniz diyen arkadaşlarım olmuş, karate, jimnastik, piyano kursları gibi farklı kurs deneyimleri olan bir çocuk zaten. Jimnastikte de yoğunlaşmış durumda. Her türlü atölyeye de katılmasını sağlarım yani bu açıdan çok destekledik, destekleriz de ama bu farklı bir durum.
Evet geç göndermemek şahsen benim hatamdı, eşim çok dedi aslında ama o günlerde 2.çocuğum yeni doğmuştu ve sağlıklı düşünemedim diye idrak ediyorum şimdi.
İlkokulda yapıyorlar evet yaptı benim çocuğum da ama ortaokulda lisede soyut konularda bilemezdik ki muhtemelen zorlanacaktı.
Hayırlısı olsun bizim için de kolay alınmış bir karar değil arkadaşlar, bakalım..

ben de ekim 2014 doğumlu kızımı erken okula yazdırdım. pandemi dönemi kendi kendine okuma yazma öğrenmişti. anaokulu arkadaşlarının hepsi 1.sınıfa başlayacaktı. anaokulu öğretmeni akademik olarak 1.sınıfa uygun olduğunu söyledi. bazı sınıf öğretmeni arkadaşlarıma da sordum 1.sınıfa başlattk neticesinde. şu an 5. sınıf proje iho da. dersleri iyi çok şükür. ama şimdiki aklım olsaydı 1 sene daha bekletirdim. ne acelem vardı da yolladım diye kendime çok kızıyorum. bu sene maarif model geldi. ağır bir 5.sınıf müfredatı oldu. öğretmenler için de yeni bir durumdu. geç başlatmış olsam önümüzdeki sene 5.sınıfa başlayacaktı ve sistem daha oturmuş olacktı. çocuğum da stressiz bol oyunlu bir yıl daha geçirecekti ortaokulda.

• Beğen
Tepkiler: H_M
Arkadaşlar çok teşekkürler vakit ayırıp yorum yapmışsınız.
Olumsuz yorumlar çok evet, çevremdekilerden de olumsuz tepkiler aldım zaten bu konuda.
Yaşayan arkadaşlar varmış bu durumu yanıtlardan onu görmüş oldum. Çevremde 1 kişi vardı aynı örneği yaşayan ve olumlu dönüt aldılar biraz da cesaret veren bu örnekti bizim için.
Ama çoğu kişi ilk duyduğunda olumsuz tepki veriyor. Çünkü çocuğun psikolojik olarak kötü etkileneceğinden korkuluyor. Konuştuğumuzda şiddetle hayır deseydi biz bu işe cesaret edemezdik ebeveyn olarak zaten. Biraz da kızımın sosyal yapısı, açık ve dışadönük bir çocuk olması bize cesaret verdi.
Bu arada farklı etkinliklerde durumu kapatabilirdiniz diyen arkadaşlarım olmuş, karate, jimnastik, piyano kursları gibi farklı kurs deneyimleri olan bir çocuk zaten. Jimnastikte de yoğunlaşmış durumda. Her türlü atölyeye de katılmasını sağlarım yani bu açıdan çok destekledik, destekleriz de ama bu farklı bir durum.
Evet geç göndermemek şahsen benim hatamdı, eşim çok dedi aslında ama o günlerde 2.çocuğum yeni doğmuştu ve sağlıklı düşünemedim diye idrak ediyorum şimdi.
İlkokulda yapıyorlar evet yaptı benim çocuğum da ama ortaokulda lisede soyut konularda bilemezdik ki muhtemelen zorlanacaktı.
Hayırlısı olsun bizim için de kolay alınmış bir karar değil arkadaşlar, bakalım..
Kararınız sınıf tekrarı yaptırmak mı oldu şu anda pek anlamadım ama ne karar almışsanız hayırlı olsun. Sınıf öğretmeni olarak son sözüm... Çocuklar anne baba desteğiyle çoğu konuda ilkokul arkadaşlarıyla seviyesini koruyabilir ancak ortaokul ve lise dönemlerinde -ki en kritik dönemler- çok zorluk yaşayacaklardır. O sebeple erken yaşta 1. sınıfa başlatmayın. Son aylarda ise hatta mümkünse ertelemeye çalışın. İlkokul dahil olmakla birlikte zor bir süreç sizi bekliyor olacak.

Kararınız sınıf tekrarı yaptırmak mı oldu şu anda pek anlamadım ama ne karar almışsanız hayırlı olsun. Sınıf öğretmeni olarak son sözüm... Çocuklar anne baba desteğiyle çoğu konuda ilkokul arkadaşlarıyla seviyesini koruyabilir ancak ortaokul ve lise dönemlerinde -ki en kritik dönemler- çok zorluk yaşayacaklardır. O sebeple erken yaşta 1. sınıfa başlatmayın. Son aylarda ise hatta mümkünse ertelemeye çalışın. İlkokul dahil olmakla birlikte zor bir süreç sizi bekliyor olacak.
Dilekçemizi verdik hocam, sınıf tekrarı yapacak kızım.
Çok haklısınız dediklerinizde

ben de bu yıl küçük kızım için aynı durumdayım, 26 Eylül 2019 doğumlu okula başlatmamak için elimden geleni yapacağım. 5 gün sonra doğsa başlama mecburiyeti olmayan çocuk için bakanlık kolaylık sağlamalı ama rapor ram falan uğraştırıyorlar bir sürü, basit bir dilekçeyle olabilecek iş aslında.

Sınıf tekrarınından akademik yönden hiçbir faydası yok. Aynı ders aynı müfredat. Ha ben çocuğuma özel program uygularım kitap okutur aniliz yaptırırım dersen başka. Ama çocuk her zaman çocuk

ben de bu yıl küçük kızım için aynı durumdayım, 26 Eylül 2019 doğumlu okula başlatmamak için elimden geleni yapacağım. 5 gün sonra doğsa başlama mecburiyeti olmayan çocuk için bakanlık kolaylık sağlamalı ama rapor ram falan uğraştırıyorlar bir sürü, basit bir dilekçeyle olabilecek iş aslında.
Hocam devamsızlıktan da bırakabilirsin idare ile görüşerek . Bu şekilde yapanlar var çünkü.

Sınıf tekrarınından akademik yönden hiçbir faydası yok. Aynı ders aynı müfredat. Ha ben çocuğuma özel program uygularım kitap okutur aniliz yaptırırım dersen başka. Ama çocuk her zaman çocuk
1 yıl daha büyüyecek hocam bu şekilde düşünmüyoruz açıkçası. Akademik olarak inanılmaz büyük bir değişim olsun diye değil de yaşıtları ile gitsin her gittiği sınıfta enn küçük olmak zorunda kalmasın artık diye düşündük biraz da.
Açıkçası özel bir müfredat uygulamayı bu durumu büyütüp çocuğa yük yüklemeyi de istemiyoruz. Ne olabilir evet kitap daha fazla okur belki ya da özel bir ingilizce kursuna yollar bu seneyi o şekilde avantaja döndürmek isterim.

Hocam, çok merak ettim siz ve eşinizden biri minyon olabilir mi? Pek doğru bir karar olmamış. Sınıflarda her zaman diğer arkadaşlarından küçük görünenler mutlaka vardır. Akademik bir sorun olmadıkça bu şekilde bir tekrar doğru değil. İleride arkadaşlarına açıklamakta sorun çekecektir. Bir yıl daha aynı dersler sıkıcı olacaktır. Ve gittiği sınıfta mutlaka bu duyulacaktır.

BBNET
Geri