Hocam ben de kardeşime bakıyorum 30.000 tl ya kadar. Yazdan beri kendim için baya araştırdım ve Aralık ayında 2011 otomatik Ford Focus aldım kendime.
m32m genel olarak doğru bilgi vermiş.
Benzinli arabaların çoğu tam otomatiktir ve bakımları düzgün yapıldığı sürece 200.000 kmleri rahat görür. Tam otomatikler geçişleri hissettirmez. Opel, Ford, Toyota, Hyundai gibi arabaların çoğu benzinlisinde 4 ileri tam otomatik vardır. Hondada 7 ileri, Chevroletlerde 6 ileri ve Fordların 2011 sonralarında da 6 ileri vardır. (Toyotaların eski modellerinin bir kısmında 6 ileri yarı otomatik vardır.)
Dizel araçlara gelince otomatik konusunda çok başarılı değildir. Çünkü neredyese hepsi yarı otomatiktir ve şanzıman ve baskı balata sorunlarını çok çıkarır ve otomatik keyfi baız durumlarda eziyete dönüşür. Fordlarda 2005-2007 civarı dizel tam otomatik vardı ama onlar da sorunlu.
Dizel otomatiklerde Volkswagen ön planda ve son yıllarda Renault'un EDC şanzımanı da bir DSG kopyası olduğundan iyi deniliyor ama onlarda bile sorun çıkabiliyor.
İşiniz biraz şans ve biraz da dikkat. İyi araştırıp arabaya da iyi bir servise baktırıp almanızı öneririm.
Tüp sorun değilse 2006 model civarlarında Honda Jazz alabilirsiniz. Ama piyasa olsun diyorsanız. Polo, Yaris, Corsa alternatif olabilir.