İsmimi Değiştirmek veya İsim Ekletmek İstiyorum

Kodla Büyü

earl

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
1,447
Arkadaşlar ismimi değiştirmek veya başına Oğuzhan ismini ekletmek istiyorum.

İsim değiştirmek mi daha kolaydır yoksa ekletmek mi?

Bu işlemler için neler yapmam gerekir?

Avukat tutmak istemiyorum, avukatsız ne kadar masraf gider ve işlem kaç gün/ay sürer?

Bu konuda nelere dikkat etmem gerekiyor.

İsim değiştirme/ekletme istememin sebebi ismimin bayan ismini çağrıştırması. Yani alay konusu olması.

İnternette araştırma yaptım ama damdan düşenin halini damdan düşen anlar misali aranızda isim değiştiren veya konuyu bilen varsa yardımcı olursa sevinirim.
 
bilisim-tef' Alıntı:
Merak ettim mahsuru yoksa paylaşabilir misiniz isminizi ? :)

yahu ismimi eski üyelerden bilen bilir de önemli değil şimdi bu. mesele; değişikliği nasıl yapacağım. ismim hem bayan hem erkek ismi. daha çok bayan ismi olarak kullanılıyor. garip bir isim değil ama öyle işte. kafaya koydum bir şekilde değiştirmeyi düşünüyorum. yardım edin delianlılar :)
 
yahu delicanlılar forumda başka isimle dolaşıyorum şimdi gerçek ismimi yazmak istemiyorum. öyle kötü bir isim değil lakin unisex mi nedir o isimlerden hani. bense direk göbek adım olan oğuzhan ismini kullanmak istiyorum.
 
Bu konu efsane olur. :mrgreen:

oguz-han hocam gerçek adını söyleyecek mi söylemeyecek mi. :mrgreen: :mrgreen:
 
İsim tashihi için haklı bir sebebin varlığı halinde, isminin değiştirilmesini talep eden kişi ikamet ettiği veya nüfusa kayıtlı olduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesinde, Nüfus İdaresi aleyhine dava açabiliyor. İsmini değiştirmek isteyen kişi reşit değil ve velayet altında ise velisinin onayı ile mahkemeye başvurabiliyor.


Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılan davalar tek celsede, gerektiğinde 2 şahitle sonuçlandırılabiliyor. Ancak, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 27'nci maddesinde “adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenebilir” hükmü yer aldığından adını değiştirmek isteyenlerin haklı sebeplerinin bulunması gerekiyor.

Bu nedenler arasında, kişinin çevresinde başka bir isimle tanınması, ismini çok uzun, anlaşılmaz, itici ya da komik bulması sayılabiliyor. Ancak, rahatsızlık duyduğu ismi değiştirmek isteyenlerin avukatlık ücreti ve harçlar dahil 650 TL'yi gözden çıkarması gerekiyor.

İsmini değiştirmek isteyenler yasa gereği bağlı oldukları nüfus idaresini dava ettiğinden duruşmalarda nüfus idaresinden de bir sorumlu bulunuyor. İsim değişikliği, yeni ismin nüfus idaresi yetkilisinin uygun bulmasının ardından karar altına alınabiliyor.

Dava için asgari ücreti 500 TL olan avukatlık ücretini ödemek istemeyenler ise doğrudan mahkemeye başvurabiliyor. Bunun için 14 YTL başvuru harcı, 9-10 YTL de tebligat masrafının ödenmesi yeterli oluyor.

Hakimin kararının ardından isim tashihi davası kararı, nüfus idaresine bildirilerek, kayıtlarda gerekli düzeltmenin yapılması sağlanıyor. Bunun ardından kişi, nüfus idaresine başvurarak, nüfus cüzdanında da gerekli isim değişikliğinin yapılmasını sağlıyor.

DEĞİŞTİRİLMEK İSTENENLER

Değiştirilmek istenen isimler arasında çoğunlukla Abdulrezzak, Okşan, Satılmış ve İmdat gibi isimler bulunuyor. Hem kız hem de erkekler tarafından kullanılabilen isimler de değişiştirilmek istenenler arasında çoğunlukta yer alıyor.


Bazı ailelerin gelenek, görenek ve büyüğe saygı ifadesi olarak görmeleri nedeniyle çocuklarına, anne, baba, büyük baba ya da büyük annelerinin adlarını vermek istemesi de açılan dava sayısında etkili oluyor. Çocuk büyüdüğünde isminin “eski” olduğu gerekçesiyle beğenmemesi isim tashihi için dava açmasında önemli etken teşkil ediyor.

Adana Barosu Başkanı Av. Aziz Erbek ise ismin bir kişiye bağlı hakların başında geldiğini, yasaların da kişinin rahatsızlık duyduğu ismi değiştirmesine olanak tanıdığını belirtti.

İsim değiştirme yetkisinin mahkemelere verildiğini, ancak,mahkeme harçları ve yargılama masraflarının yüksek olduğunu kaydeden Erbek, bu yüzden bazı kişilerin beğenmediği isimle yaşamak zorunda kaldığını anlattı.

Erbek, harçların mutlaka yeniden düzenlenerek, günün koşullarına göre makul fiyatlara çekilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.



http://www.meleklermekani.com/adalet-sa ... giler.html
 
Sayın hocam öncelikle bu yoldan geçmiş biri olarak avukat tutmanıza gerek olmadığı görüşündeyim. Özelden e-posta adresinizi gonderirseniz size örnek dava dilekçesi gonderebilirim. dilekçeyi hakimden sevk ettirip harcı yatırıyorsunuz sonra uyap portalından dava gününü bekliyorsunuz. Davaya nufus müdürlüğü de davalı olarak katılıyor. 2 de şahit görütürürsünüz. Onlarda yaşadığınız sıkıntılar ile ilgili şahitlik yaparlar mesela kargo geldi de kargo görevlisi oğuz-han hanım nerede dedi millet gülüştü vs gibi birşeyler söylerler işte. Sonra hakim durumu haklı görürse istediğiniz isme değiştirir. Siz ve nufus müdürlüğü temyize gitmeyeceğini beyan eder. Sonra gazete ilanı vs en son kararı alıp nufus müdürlüğüne gidersiniz yeni kimliğinizi alıp emekli sandığı gibi yerlere bildirim yaparsınız...
 
ismim ismail hakkı (mesela yani) :)

şaka bir yana yardımcı olan/olacak arkadaşlara teşekkürler.
 
hocam isim sildirmek için bende araştırma yapmıştım internetten. öncelikle isminizin size yaşattığı zorlukları kanıtlamanız gerekiyor. mesela faturalarım karışıyor. beni bayan zannediyorlar şeklinde. ya bir kaç tanıkla yada resmi karışıklıklarınız olduysa gibi. hakim eğer ikna olursa değiştiriyor. yoksa adım ahmet dedemin adını koymuşlar bense sevmiyorum adını taşımak istemiyorum gibi bir sebep mantıklı ve geçerli bir sebep değil. bir bayan tanıdığım eski adı emiş ti. şimdi deniz olarak değiştirdi.
 
sgulkurusu' Alıntı:
hocam isim sildirmek için bende araştırma yapmıştım internetten. öncelikle isminizin size yaşattığı zorlukları kanıtlamanız gerekiyor. mesela faturalarım karışıyor. beni bayan zannediyorlar şeklinde. ya bir kaç tanıkla yada resmi karışıklıklarınız olduysa gibi. hakim eğer ikna olursa değiştiriyor. yoksa adım ahmet dedemin adını koymuşlar bense sevmiyorum adını taşımak istemiyorum gibi bir sebep mantıklı ve geçerli bir sebep değil. bir bayan tanıdığım eski adı emiş ti. şimdi deniz olarak değiştirdi.

hocam ismim bayan ismi olduğu için değiştirmek istiyorum. alay konusu olabiliyor. hoş olmuyor. ve oğuzhan ismini de daha çok seviyorum.
 
benim eniştem isminin başına ahmet ekletti. çok kolay oldu. öyle avukat falan da tutmadı.. kaç tl si gitti bilmiyorum çok fazla değildir heralde
 
her işi neden dava ile yapıyoruz bu ülkede.. adım .... diyebilme özgürlüğümüzde yok..
 
hocam ismin bayanlarda da kullanılıyo evet ama bariz bi bayan ismi değil.. bence değiştirmene gerk yok...
 
Yeni doğan çocuğa dede-babaanne ismi koyma baya yaygındır hani. Bizim bir arkadaşta babasının adını koymuştu ama eşi istemiyordu. Aradan bir kaç sene geçti, 2 şahit buldu mahkemede şahitler biz bu çocuğun adını oğuzhan biliyoruz diye şahitlik ettiler ve ismini değiştirdi.Hatta bir arkadaşım soyadını değiştirdi soyadı biraz garipti. Zor bir iş değil yani
 
eğer miraysa daha kolay al yı ekletti mi olur miralay eee o da en koyu erkek ismi olur :))) MİRALAY yaşlanırsa da kıdemli miralay olur ne güzel

hocam yayınlanan haberde açıklıyor zaten herşeyi umarım bir an önce sevdiğin ismi taşırsın
 
hocam siz isim demişsiniz millet soyadını bile değişiyor, ünv.tedeyken arkadaşı hoca soyadıyla çağırdı, o da hocanın kendisiyle dalga geçtiğini düşünerek sinirle çıkarken bu sınıfa bir sonraki girişimde soyadım değişmiş olacak dedi , öyle de oldu bir süre sonra geldiğinde soyadını ciddi değiştirmişti, çok da asil bir isimdi, ki sizin isim değişikliği soyad değişikliğinden daha kolay olur tahminimce
 
hocam adınız miray mı? öyleyse eğer bana pek rahatsız edici gelmedi..
 
Örnek dilekçe ekledim kendi adınıza hazırlayıp nöbetçi hakime sevk ettirip girişini yaptırırsınız. Harcını ödeyip internetten dava gününü kontol edersiniz 2 şahitle beraber davaya katılırsınız.
 

Ekli dosyalar

  • soyaddegisikligi11.docx.zip
    11.2 KB · Görüntüleme: 319
Geri
Üst